|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
niwaj Član
Pridružen/-a: 04.03. 2011, 10:48 Prispevkov: 38 Kraj: Celje
|
Objavljeno: 13 Jan 2013 10:05 Naslov sporočila: Koromač |
|
|
Koromač je odličen vir vitaminov, mineralov in vlaknin, ter močan antioksidant, ki pomaga vzdrževati zdrav imunski sistem.Pospešuje izločanje mleka v mlečnih žlezah, uravnava menstrualni ciklus in nivo hormonov med menopavzo. Odlično čisti zobe. Več o njem si preberite na: Koromač - Jesen doma |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Mal3cka Član
Pridružen/-a: 20.05. 2014, 12:34 Prispevkov: 4
|
Objavljeno: 23 Maj 2014 11:26 Naslov sporočila: Re: Koromač |
|
|
niwaj je napisal/a: | Koromač je odličen vir vitaminov, mineralov in vlaknin, ter močan antioksidant, ki pomaga vzdrževati zdrav imunski sistem.Pospešuje izločanje mleka v mlečnih žlezah, uravnava menstrualni ciklus in nivo hormonov med menopavzo. Odlično čisti zobe. Več o njem si preberite na: Koromač - Jesen doma |
kaj je to koromač?
-----
idi na stran |
|
Nazaj na vrh |
|
|
marjan Administrator
Pridružen/-a: 01.02. 2007, 13:13 Prispevkov: 4477 Kraj: Slovenija
|
Objavljeno: 23 Maj 2014 12:50 Naslov sporočila: Koromač in njegova uporaba |
|
|
Koromač in njegova uporaba
Koromač je po krivici prezrta zelenjava z belimi, dišečimi, sestavljenimi, mesnatimi, tesno prilegajočimi rebrastimi listi.
Ti tvorijo značilne gomolje, vrh katerih kraljuje stebelna perjanica z zelenimi vršički, ki jo nesrečniki pogosto zavržejo.
Koromač raste od pomladi (na Primorskem) do jeseni, naprodaj pa je tudipozimi. Vsebuje kopico kalcija, magnezija in železa.
Pri nakupu bodimo izbirčni. Gomolji z rjavkastimi ali/in lisastimi dodatki niso nova sorta, ampak ostareli, že nekoliko uveli in zmečkani primerki, ki jih raje pustimo kar trgovcu. Manjše (florentinske), zdrave, bele in dišeče plodove najpreprosteje pripravimo in ponudimo kar presne ali na hitro blanširane. Tudi zaradi ohranjanja dragocene folne kisline, pomembne pri rasti in razmnoževanju celic.
Koromač preprosto narežemo na kolesca, rezine ali paličice. Lahko ga tudi nastrgamo. Potem pa ga v družbi kakšnega preverjenega parmezana ali domačega kozjega sira pošljemo v slinasta žrela prisotnih dobrojedcev.
Presen, blanširan ali kuhan koromač je odličen v solati. Bodisi klasični (sol, kis, olje) ali s kakšnim sodobnejšim dodatkom (olivno ali bučno olje, limonin sok, jogurt). Presne zelene koromačeve vršičke drobno sesekljamo in stresemo na solato. Za spremembo pa z drobno narezanim surovim koromačem potresimo nam ljubo zeleno solato. Presenetljivo in osvežujoče.
N
Na splošno velja, da nalistan koromač blanširamo 2 do 3 minute, v ponvi narezanega pražimo 3 do 5 minut, (razkosanega na polovice ali četrtine) pa kuhamo približno 15 minut. Za spremembo in dopolnilne užitke ga namesto v blago soljeni vodi skuhamo v čisti (goveji ali perutninski) juhi, v sladki smetani (aha, kalorije) ali v belem vinu. Tega po kuhanju ne zavržemo.
koroma1
Pa pojdimo dalje. Spomladi narezanega v ponvi (na maslu in olivnem olju) zdušimo z drugo pomladansko zelenjavo. Z grahom, korenčkom in beluševimi vršički. In s prvimi pomladanskimi zelišči. Odlično!
Koromač je tudi odlična priloga k pečenemu mesu, perutnini ali ribam. Ali pa odcejenega okisamo z limoninim sokom ter odišavimo s strtim česnom in nastrganim muškatnim oreščkom. Manj je več!
Kuhanega nadalje zabelimo s stopljenim maslom (posebej slastna je različica, pri kateri maslo počasi segrevamo do lešnikove barve) in potresemo s sesekljanim peteršiljem. To je po angleško. Po različici stopljenemu maslu primešamo po malo sesekljanega peteršilja, limoninega soka in mletega belega popra.
_________________ Lep pozdrav
Marjan |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Da, lahko dodajaš nove teme v tem forumu Da, lahko odgovarjaš na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
|