ZDRAVSTVENE TEŽAVE - pomagajmo si... Seznam forumov ZDRAVSTVENE TEŽAVE - pomagajmo si...
ZD. FORUM
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




O Kontracepciji

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    ZDRAVSTVENE TEŽAVE - pomagajmo si... Seznam forumov -> Ljubezen / spolnost / kontracepcija / težave /
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
KR22ENA
Član


Pridružen/-a: 22.01. 2009, 20:50
Prispevkov: 9

PrispevekObjavljeno: 02 Feb 2009 22:00    Naslov sporočila: O Kontracepciji Odgovori s citatom

DOBER DAN

Mene pa zanima naslednje: 4leta sem jemala tableta Logest, nato pol leta nisem jemala nobenih kontracepcijskih tablet..Sedaj sem pa začela jemati tablete Lindynette 20 ta 9dan ko jih jem.In me sedaj zanima kdaj imam lahko spolni odnos brez zaščite?Ali je to da pojem 1celo škatelco in ko začnem z drugo škatelco imam lahko ali kaj prej??

Za odgovor se Vam že v naprej zahvaljujem!!


Lep pozdrav
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
marjan
Administrator


Pridružen/-a: 01.02. 2007, 13:13
Prispevkov: 4470
Kraj: Slovenija

PrispevekObjavljeno: 03 Feb 2009 07:03    Naslov sporočila: Re: KONTRACEPCIJSKE TABLETE Odgovori s citatom

KONTRACEPCIJSKE TABLETE

KR22ENA je napisal/a:


DOBER DAN

Mene pa zanima naslednje: 4leta sem jemala tableta Logest, nato pol leta nisem jemala nobenih kontracepcijskih tablet..Sedaj sem pa začela jemati tablete Lindynette 20 ta 9dan ko jih jem.In me sedaj zanima kdaj imam lahko spolni odnos brez zaščite?Ali je to da pojem 1celo škatelco in ko začnem z drugo škatelco imam lahko ali kaj prej??

Za odgovor se Vam že v naprej zahvaljujem!!


Lep pozdrav



Spoštovani...!

Da bo opis najbolj natančen, razumljiv in zanesljiv bom vam dal kar link.

KLIKNITE...!

http://www.pliva.si/blob/Lindynette.pdf





Tabletka je najbolj popularna oblika kontracepcije na svetu. Kar pa ne pomeni, da je tudi najbolj zdrava.

Tabletke lahko dobite samo na recept, ki vam ga predpiše ginekolog.
Zaradi smrti 24-letnice iz Melbournea, ki je umrla za posledicami jemanja kontracepcijskih tablet Yasmin, smo za vas poiskali informacije o tem, kako varne so kontracepcijske tabletke.

Pravila ob jemanju kontracepcijskih tabletk:

Če še nikoli niste jemali hormonske kontracepcije, se morate posvetovati z ginekologom. Izposojanje pilul pri prijateljici nikakor ne pride v poštev. Zdravnik namreč na podlagi pregleda in pogovora določi, katera vrsta kontracepcijskih tablet je najbolj primerna za posameznico.
Različne kontracepcijske tablete imajo različno vsebnost hormonov, zato je pomembno, da zdravnik oceni, katere vam osebno najbolj ustrezajo.

Tanya Hayes je sporne tablete jemala nekaj mesecev, da bi se znebila težav z aknami. Okupirana s študijem in delom je ignorirala močan kašelj in občasno oteženo dihanje. Za smrt je kriv strdek v pljučih, ki je nastal prav zaradi jemanja oralne kotracepcije.Poslušajte svoje telo. Ta je najboljši pokazatelj, kako tabletke delujejo na vas. Se je vaše razpoloženje začelo nenadoma spreminjati? Imate pogoste in močne glavobole? Ste zabuhle ali nerazpoložene? Vse to so lahko posledice jemanja kontracepcije. Z jemanjem morate prenehati, če se vam zviša krvni pritisk, če ste se zredili za več kot pet kilogramov, če imate hude glavobole in ste šest tednov pred operacijo.

Še vedno ni popolnoma jasno, kako tabletke vplivajo na naš organizem. Medtem ko jim nekateri strokovnjaki nasprotujejo, jih ginekologi še vedno predpisujejo kot po tekočem traku. Čeprav vam jih je predpisal zdravnik, bodite pozorni na morebitne stranske učinke. In naj vas ne bo sram poklicati svojega zdravnika, ko ste v dvomih.

Pred jemanjem pozorno preberite navodila.
Če česa ne razumete, se posvetujte s svojim ginekologom. Predvsem, če ste pozabili vzeti tableto, če bruhate oziroma se počutite slabo. Če ste dobro informirani, je vse težave, razen izpuščene tabletke, mogoče rešiti.

Tudi če določene simptome opazite šele po daljšem času jemanja tablet, jih ne ignorirajte in o njih obvestite svojega zdravnika.

Kaj se skriva v tabletki?
Kontracepcijske tabletke so sestavljene iz različnih hormonov, razlikujejo pa se tudi po njihovi količini. Pri nas so na voljo kombinirane tabletke, ki vsebujejo dve vrsti sintetičnih hormonov, progestin in estrogen. So učinkovitejše od tistih, ki vsebujejo le progestin. Slovenke se najpogosteje odločajo za nizkodozne tabletke, ki zmanjšujejo menstrualne bolečine in močne krvavitve, hkrati pa ne vplivajo na zastajanje vode v telesu in na povečanje telesne teže.

Ena na sto žensk zanosi
Tabletke, sestavljene iz ženskih spolnih hormonov estrogena in progesterona, ob pravilnem jemanju preprečujejo ovulacijo oziroma sprostitev jajčeca iz jajčnikov.
Raziskave kažejo, da le ena na sto žensk, ki uporabljajo omenjeno kontracepcijsko zaščito, zanosi.

Tabletke so dosegljive le na recept, ki ga predpiše ginekolog.
Škatlica vsebuje 21 tabletk, ki jih jemljete vsak dan ob istem času. Ko škatlico izpraznite, naredite sedemdnevni premor, med katerim se pojavi mesečno perilo.

V prvih treh mesecih jemanja se lahko pojavijo manjši stranski učinki, kot so boleče dojke, napetost, glavobol ali krvavitve, ki pa po navadi niso nevarni in sčasoma izginejo. Lahko se poveča tek in nič nenavadnega ne bo, če se boste zredile za nekaj kilogramov in če bodo vaše prsi naenkrat zrasle. Jemanje kontracepcijskih tabletk ne vpliva na plodnost, premora po nekajletnem jemanju pa ni treba narediti, če za to ne obstajajo zdravstveni razlogi.

Poslušajte svoje telo. Ta je najboljši pokazatelj, kako tabletke delujejo na vas.

Tveganje za razvoj raka na dojkah
Znanstveniki z bolnišnice Altoona v Pennsylvaniji so objavili rezultate 34 študij med mladimi ženskami po vsem svetu, ki so jemale oralno kontracepcijo, preden so prvič zanosile. Raziskovalci, vodil jih je dr. Chris Kahlenborn, so odkrili, da se je pri ženskah, ki so jemale tablete več kot štiri leta pred prvo nosečnostjo, za 52 odstotkov povečalo tveganje za obolevnostjo za rakom na dojkah.

Kontracepcija poveča potrebo po vitaminih
Pri ženskah, ki jemljejo oralne kontracepcijske tablete, se pogosto pojavi povečana potreba po posameznih vitaminih in mineralih. Znanstveniki največkrat omenjajo vitamine B2, C in A, od mineralov pa železo, cink in baker. Četudi ni dovolj dokazov, ki bi soglasno potrdili potrebo po dodatnem vnosu določenih vitaminov in mineralov za ženske, ki jemljejo oralno kontracepcijo, bi morale uživati veliko sadja in zelenjave ter poskrbeti za splošno dobro uravnoteženo prehrano, bogato z vitamini in minerali.

Če ženski primanjkuje riboflavina še pred začetkom jemanja oralnih kontracepcijskih tablet, se bo stanje le še poslabšalo. Primanjkljaj riboflavina je pogostejši pri ženskah s slabšim življenjskim standardom, ki ne uživajo dovolj mleka, mesa in temno zelene listnate zelenjave. Dober in poceni vir riboflavina so tudi obogatene žitarice.

Kajenje strogo prepovedano!
Ženske, ki jemljejo oralno kontracepcijo, nikakor ne bi smele kaditi. Kajenje pomembno dviguje tveganje za nevarne neželene učinke na srce in ožilje in narašča s starostjo ter s količino pokajenih cigaret (15 ali več na dan). Najbolj izrazito je pri ženskah, starejših od 35 let.


Kdaj jih ne smete uporabljati?
Zdravnik kontracepcijskih tabletk ne predpiše ženskam z obolenjem srca in ožilja, rakavim obolenjem rodil ali dojk, doječim ženskam, ženskam, ki imajo zvišan krvni pritisk, sladkorno bolezen, kadilkam, ki so starejše od 35 let in ženskam, ki imajo migreno.

Če želite zanositi, morate z jemanjem prenehati tri mesece
pred želeno nosečnostjo.






Peroralno kontracepcijo predstavljajo kemične substance, ki jih sprejmemo preko ust in preprečujejo normalno plodnost. Vse delujejo na hormonski sistem. Ženske kontracepcijske tabletke so na tržišču že od zgodnjih 1960-tih in so zelo popularne. Uporablja jih na milijone žensk po vsem svetu: približno tretjina spolno aktivnih žensk v Veliki Britaniji, v nekaterih deželah pa dosti manj, recimo na Japonskem. Kontracepcijske tablete za moške so v fazi raziskav in razvoja, tako da še niso na razpolago širokim množicam.

Principi
Kontracepcijske tabletke za ženske so najpogostejša oblika farmakološke kontracepcije. Služijo preprečevanju nosečnosti. Uporabljajo jih tudi za kontrolo disfunkcijskih krvavitev ali na primer za urejanje simptomov policističnih ovarijev. Sestavljene so iz tablet, ki jih ženska jemlje dnevno in vsebujejo odmerke sintetičnih hormonov (vedno progesterona in pogosto tudi estrogena). Pri določenih tipih tabletk so odmerki hormonov prilagojene tako, da so v sihronosti z menstrualnim ciklusom (dva do tri fazne tablete), medtem ko imajo druge konstantne koncentracije hormonov.

Mehanizem delovanja
Tabletke delujejo na več načinov. Preprečujejo ovulacijo, povzročijo tudi, da je verjetnost, da se embrio vgnezdi v maternico manjša. Pride tudi do spremembe cervikalne sluzi, tako da spermiji težje dosežejo jajčece.

Obstaja več različni tipov 'tabletk'. Na splošno so jih vse razvili na podlagi različnih sintetičnih estrogenov in progestinov - kemičnih analogov naravnih hormonov estrogena in progesterona. Najbolj pogoste oblike vsebujejo 20 do 40 mikrogramov ethinil estradiola (estrogenska komponenta) in fiksno ali variabilno dozo (bi ali tri fazne tabletke) levonorgestrela ali norethindrona (progestagenska komponenta).

Učinkovitost
Največkrat za učinkovitost različnih metod kontracepcije uporabljamo Pearlov indeks. Izraža število zanositev normalno plodnih žensk v obdobju enega leta. Vsaka metoda omejevanja zanositve ima dve številki Pearlovega indeksa:

učinovitost metode: na pokaže Pearlov indeks v idealnih pogojih. Po tej metodi so Pearlov indeks za učinkovitost kontracepcijskih tablet ocenili na 0,3 - 1,25, kar pomeni, da bo ob idealnih pogojih v enem letu zanosilo 0,3- 1,25 žensk od 100-tih, če bodo popolnoma urejeno uporabljale tabletke.
uporabniška učinkovitost: nam pokaže Pearlov indeks v tipičnih(realnih) pogojih. Po tej metodi so Pearlov indeks za učinkovitost kontracepcijskih tablet ocenili na 2,15 - 8,0, kar pomeni, da bo ob povprečnih pogojih v enem letu zanosilo 2,15- 8,0 žensk od 100-tih, če bodo povprečno urejeno uporabljale tabletke.
Dosti žensk občasno pozablja jemati tabletke, kar zmanjšuje njihovo učinkovitost. Idealni pogoji pomenijo recimo jemanje tabletke vsak dan ob enaki uri 21 dni, nato sledi pavza 7 dni (odvisno tudi od tabletk).

Tudi sočasna uporaba drugih zdravil lahko zmajša delovanje tabletk, zaradi interakcij v metabolizmu hormonskih komponent. Tudi driska bo lahko zmanjšala učinkovitost tabletk, ker se hormoni ne pravilno absorbirajo iz črevesja.

Medtem ko so tabletke navadno učinkovite, pa niso uspele preprečiti "nezaželenih nosečnosti". Po statistikah The Alan Guttmacher Institute (AGI) se je po uvedbi kontracepcijskih tabletk število splavov povečalo na 1,000,000 na leto, čeprav se trenutno zmanjšuje. To pripisujejo tudi večji pogostosti pričakovanj, da spolna aktivnost ne bi nikoli povzročile rojstva, tudi če kontracepcija ne uspe.

Ovojnina

Napol uporabljen pretisni omot tabletk Levlen®EDTabletke lahko nahajamo v dveh različno velikih pakiranjih; vsak od njiju ima navadno označene dneve menstrualnega cikla, ki traja 28 dni. Pri tabletkah, ki so pakirane po 21, ženske jemljejo vzak dan po eno tabletko 21 dni, preostalih 7 dni pa ne. Nato začnejo zopet z novo zloženko tablet. Tabletke, ki so pakirane po 28 tabletk, jih ženske jemljejo vse dni cikla, vendar jemljejo zadnjih 7 dni le placebo tabletke, ki so vključene v pakiranju. Po zadnji zaužiti placebo tabletki začnejo ženske prihodnji dan z novo škatlico. Namen placebo tabletk je le ta, da uporabnica jemlje tabletke vsak dan in ji ni treba preračunavati, kdaj mora po sedemdnevnem odmoru začeti jemat tabletke iz nove zloženke. Možna je tudi preložitev menstruacije in sicer tako, da ženska ves čas jemlje kontracepcijske tabletke in ne naredi odmora.

Interakcije z drugimi zdravili
Nekatera zdravila znižujejo učinek kontracepcijskih tabletk in s tem se poveča možnost zanositve. Med takšna zdravila sodijo antibiotiki,barbiturati, fenitoini in karbazepini.

Stranski učinki
Določene ženske se po tem, ko začnejo jemati kontracepcijske tablete, rahlo zredijo. Ta stranski učinek je individualne narave, saj se določene ženske ne zredijo, nekatere pa, ki že imajo zvišano telesno težo, pa se še dodatno zredijo. Določene ženske opazijo tudi spremembe v intenzivnosti želje po spolnosti, spremembe vaginalnega izcedka in menstruacije.

Drugi stranski učinki so še: slabost, glavoboli, depresija, vaginitis, urinarni infekt, spremembe dojk, spremembe na koži in vnetje dlesni.

Previdnostni ukrepi in kontraindikacije
Peroralna kontracepcija vpliva na proces strjevanja krvi ter zviša tveganje nastanka krvnih strdkov, ki lahko povzročijo globoko vensko trombozo, pljučno embolijo, možgansko kap ali srčni infarkt. Tveganje je večje, če ima ženska že kakšno srčnožilno bolezen, če obstaja družinska tendenca k nastanku krvnih strdkov, prav tako pa tudi pri ženskah s težavami z debelostjo, hiperholesterolemijo in pri kadilkah.

Kontracepcijske tabletke povezujejo tudi z zvišanjim tveganjem za pojavom pljučnega raka, čeravno novejše tabletke naj ne bi imele vpliva na pojav te bolezni. V redkih primerih estrogen v tabletkah povzroči benigno intrakranalno hipertenzijo. Jemanje tabletk zviša tudi verjetnost nastanka benignega jetrnega tumorja.

Verjetnost pojavitve zgoraj naštetih problemov se veča s starostjo, zlasti če so prisotne še druge zdravstvene težave. Posebej velikemu tveganju se izpostavljajo ženske, starejše od 35 let, ki pokadijo več kot 15 cigaret na dan ali imajo bolezni, povezane s srčnim ifarktom, kot so diabetes, arterijska hipertenzija (povišan krvni tlak) ali hiperholesterolemijo ali s podedovanim nagnjenjem k pojavu krvnih strdkov.

Koristi in tveganja
Kontracepcijske tablete imajo poleg kontraceptijskega učinka in uravnavanja nerednega menstrualnega cikla še druge zaželene učinke na organizem. Obstajajo dokazi, da zmanjšajo verjetnost nastanka raka na jajčniku in endometrialnega raka (raka maternične sluznice). Vendar pa našteti koristni stranski učinki niso tako dobro raziskani kot neželeni učinki, kot je zvišano tveganje za pojav raka dojke in globoke venske tromboze.
_________________
Lep pozdrav
Marjan


Nazadnje urejal/a marjan 01 Maj 2009 08:35; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
bibi



Pridružen/-a: 03.03. 2009, 21:58
Prispevkov: 1

PrispevekObjavljeno: 03 Mar 2009 22:06    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

pozdravljeni!
sem začetnica pri jemanju kontracepsijskih tabletk.
Ginekologinja mi je predpisala za začetek yasminele k baje nimajo toliko negativnih stranskih učinkov,vendar se pri meni pojavlja utrujenost,vrtoglavica,razdražljivost,aknavost,jutranja slabost,in to šele po desetih dneh jemanja.
ali moram počakati da se organizem privadi tabletkam ali pa raje čimprej obiščem ginekologinjo?
vnaprej hvala za odgovor!
lep pozdrav
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
marjan
Administrator


Pridružen/-a: 01.02. 2007, 13:13
Prispevkov: 4470
Kraj: Slovenija

PrispevekObjavljeno: 04 Mar 2009 06:41    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

bibi je napisal/a:
pozdravljeni!
sem začetnica pri jemanju kontracepsijskih tabletk.
Ginekologinja mi je predpisala za začetek yasminele k baje nimajo toliko negativnih stranskih učinkov,vendar se pri meni pojavlja utrujenost,vrtoglavica,razdražljivost,aknavost,jutranja slabost,in to šele po desetih dneh jemanja.
ali moram počakati da se organizem privadi tabletkam ali pa raje čimprej obiščem ginekologinjo?
vnaprej hvala za odgovor!
lep pozdrav


Spoštovani !

Večina žensk dobro prenaša KT yasminele.
Ker imajo pri vas neželjeni stranski učinek, bi bilo dobro se posvetovat z vašim ginekologom, mogoče kar prek telefona, da vam pove, če je to samo prehodno obdobje in bo potem bolje ali vam mora zamenjat KT.
_________________
Lep pozdrav
Marjan
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
kiki



Pridružen/-a: 18.06. 2009, 14:07
Prispevkov: 1

PrispevekObjavljeno: 18 Jun 2009 14:21    Naslov sporočila: Menstruacija 21.dan ciklusa po prenehanju jemanja KT Odgovori s citatom

Pozdravljeni!
Ze skoraj 6 let jemljem KT Logest. Nikoli nisem imela nobenih tezav oziroma kaksnih stranskih nezazelenih ucinkov. To zadnje leto sem dvakrat prenehala z jemanjem, ampak samo zato, ker nove skatlice nisem imela pri roki. V prvem mesecu "pavze" sem imela menstruacijo tako kot pricakovano (kot da bi jemala KT). Potem sem s KT nadaljevala. V drugem mesecu "pavze" (cca. 3 mesce kasneje) sem imela mogoce menstruacijo na 28+2 dni (se ne spomnim vec). No sedaj sem pa spet v mesecu "pavze". Tokrat pa se mi je menstruacija (ali mogoce le izcedek) pojavila ze na 21. dan (danes). Izcedek je kar relativno mocen da bi bil le kak mansji izcedek, pocutim se pa tudi ne, kot na prvi dan menstruacije. S tabletkami imam skoraj nebolece menstruacije, samo prvi dan pa le cutim majhne krce. A bi mi lahko svetovali kaksni so mozni vzroki za to stanje? Ali je to menstruacija? Naslednji mesec sem sicer nameravala nadaljevati s KT, ampak sedaj ne vem, ali moram prvo tabletko vzet ze danes? Drugace sem stara 29 let in pri rednih ginekoloskih pregledih sem imela vse brise vredu.

Najlepsa hvala za odgovor.
lp
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
marjan
Administrator


Pridružen/-a: 01.02. 2007, 13:13
Prispevkov: 4470
Kraj: Slovenija

PrispevekObjavljeno: 18 Jun 2009 16:12    Naslov sporočila: Re: Menstruacija 21.dan ciklusa po prenehanju jemanja KT Odgovori s citatom

kiki je napisal/a:
Pozdravljeni!
Ze skoraj 6 let jemljem KT Logest. Nikoli nisem imela nobenih tezav oziroma kaksnih stranskih nezazelenih ucinkov. To zadnje leto sem dvakrat prenehala z jemanjem, ampak samo zato, ker nove skatlice nisem imela pri roki. V prvem mesecu "pavze" sem imela menstruacijo tako kot pricakovano (kot da bi jemala KT). Potem sem s KT nadaljevala. V drugem mesecu "pavze" (cca. 3 mesce kasneje) sem imela mogoce menstruacijo na 28+2 dni (se ne spomnim vec). No sedaj sem pa spet v mesecu "pavze". Tokrat pa se mi je menstruacija (ali mogoce le izcedek) pojavila ze na 21. dan (danes). Izcedek je kar relativno mocen da bi bil le kak mansji izcedek, pocutim se pa tudi ne, kot na prvi dan menstruacije. S tabletkami imam skoraj nebolece menstruacije, samo prvi dan pa le cutim majhne krce. A bi mi lahko svetovali kaksni so mozni vzroki za to stanje? Ali je to menstruacija? Naslednji mesec sem sicer nameravala nadaljevati s KT, ampak sedaj ne vem, ali moram prvo tabletko vzet ze danes? Drugace sem stara 29 let in pri rednih ginekoloskih pregledih sem imela vse brise vredu.

Najlepsa hvala za odgovor.
lp



Spoštovani !
Možnih je več odgovorov, zato vam svetujem, da pokličete preko telefona svojega ginekologa in se z njim posvetujte.
Sam ciklus se lahko datumsko premakne za nekaj dni, zato ne želim dajat nepravilnega in nezanesljivega odgovora, ginekologov odgovor bo za vas tudi najbol sprejemljiv.

Preberite še enkrat natančno navodila na KT škatlici.
_________________
Lep pozdrav
Marjan
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
ena



Pridružen/-a: 02.07. 2009, 11:58
Prispevkov: 1

PrispevekObjavljeno: 02 Jul 2009 12:07    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Zdravo!
Mene pa zanima če sem v zadnjem tednu tabletk pozabila eno v več kot 12-ih urah .. vzela sem jo takoj ko sem se spomnila .. ali sem bila useeno zaščitena ? Nato sem takoj ko sem končala eno škatlico sem začela z novo .. kakor piše v navodilih. zanima me še ali po koncu te škatlice, ki sem jo začela takoj jemat imam enotedenski premor ?
Hvala !
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
marjan
Administrator


Pridružen/-a: 01.02. 2007, 13:13
Prispevkov: 4470
Kraj: Slovenija

PrispevekObjavljeno: 02 Jul 2009 17:18    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

ena je napisal/a:
Zdravo!
Mene pa zanima če sem v zadnjem tednu tabletk pozabila eno v več kot 12-ih urah .. vzela sem jo takoj ko sem se spomnila .. ali sem bila useeno zaščitena ? Nato sem takoj ko sem končala eno škatlico sem začela z novo .. kakor piše v navodilih. zanima me še ali po koncu te škatlice, ki sem jo začela takoj jemat imam enotedenski premor ?
Hvala !


Spoštovani !

Lep pozdrav,..bodite brez strahu zaenkrat, v bodoče bolj pazite.

Predlagam, da takoj nadaljujete z jemanjem kontracepcije po običajnem urniku.
Zaščitna funkcija tabletk je res še v času premora prisotna, le v primeru če redno jemljete tabletke, še zaradi izpuščene tabletke.

Po normalno porabljeni tablici bodite pozorna na menstruacijo v pavzi- če bo ta izostala ali bo drugačna kot običajno, priporočam test na nosečnost in po potrebi posvet z vašim ginekologom.


Kontracepcijske tablete so zelo zanesljive, če se jih redno jemlje. Če med premorom jemanja tablet (7 dni) ne pride do krvavitve, pa je potrebno izključiti nosečnost, kar lahko napravite pri ginekologu ali pa s Clear Blue testom.
_________________
Lep pozdrav
Marjan
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
marjan
Administrator


Pridružen/-a: 01.02. 2007, 13:13
Prispevkov: 4470
Kraj: Slovenija

PrispevekObjavljeno: 02 Jul 2009 18:22    Naslov sporočila: Pozabljena tabletka Odgovori s citatom

Pozabljena tabletka


Pozabili ste vzeti eno tabletko

Vzemite pozabljeno tabletko TAKOJ, ko se spomnite in ostale tabletke kot običajno. Uporabljajte dodatno zaščito (npr. kondom) še naslednjih 7 dni.

Pozabili ste vzeti dve tabletki zaporedoma

Če ste pozabili zaporedoma dve tabletki, vzemite pozabljeni tabletki TAKOJ, dve pa naslednji dan ob običajni uri. Pomagajte si s shemo jemanja tabletk! Nadaljnje tabletke jemljite kot običajno in uporabljajte dodatno zaščito (npr. kondom) še naslednjih 7 dni.*

Pozabili ste tri ali več tabletk zaporedoma

Če ste pozabili zaporedoma tri tabletke ali več, takoj vzemite zadnjo pozabljeno tabletko. Morda bo že nastopila odtegnitvena krvavitev. Ne glede na to, stari omot tabletk zavrzite. Nato brez premora, ob običajni uri, začnite jemati tabletke iz novega omota in jih jemljite do konca!* Uporabljajte dodatno zaščito (npr. kondom), še naslednjih 7 dni.

*Če ste pozabili dve ali več tabletk v prvem tednu jemanja tabletk, boste morda potrebovali urgentno kontracepcijo (verjetnost zanositve ob pozabljenih tabletah je večja pri ultranizkodoznih peroralnih kontraceptivih). V tem primeru in vseh ostalih nejasnih primerih se posvetujte s svojim zdravnikom (npr. ginekologom).
_________________
Lep pozdrav
Marjan
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
marjan
Administrator


Pridružen/-a: 01.02. 2007, 13:13
Prispevkov: 4470
Kraj: Slovenija

PrispevekObjavljeno: 29 Jul 2009 06:42    Naslov sporočila: Vpliv peroralnih kontracepcijskih sredstev na potrebo po vit Odgovori s citatom

Vpliv peroralnih kontracepcijskih sredstev na potrebo po vitaminih in mineralih



Piše: kitty
Veliko raziskav se je že ukvarjalo z vprašanjem, kakšne spremembe se dogajajo v telesih žensk, ki jemljejo peroralna kontracepcijska sredstva in imajo zato povišano raven ženskih spolnih hormonov. Te spremembe vplivajo na celotno zdravstveno stanje ženske, s tem pa tudi na njeno prehranjenost.


V zvezi s prehrano in prehranskimi potrebami žensk, ki jemljejo peroralna kontracepcijska sredstva, pogosto naletimo na podatke o potrebnem povečanem vnosu posameznih vitaminov in mineralov.
Peroralna kontracepcijska sredstva ali kontracepcijske tablete se uporabljajo za preprečevanje nosečnosti, predpiše pa jih zdravnik specialist ginekolog. Če jih ženska jemlje po navodilih, preprečijo ovulacijo oziroma sprostitev jajčne celice iz jajčnika. Kontracepcijske tablete vsebujejo oba ženska spolna hormona (estrogen in progesteron), ki pa sta v ta namen nekoliko kemijsko modificirana..
Hormoni so snovi, ki jih proizvajajo specializirane celice v posebnih žlezah in se praviloma izločajo v najbližjo žilo. V krvi so prosti ali pa se vežejo na katero drugo, ponavadi večjo molekulo v poseben kompleks. Hormoni tako s krvjo potujejo po telesu in se vežejo na različne celice, ki pod njihovim vplivom pospešijo ali zavrejo sintezo najrazličnejših snovi. Hormoni so glavni regulatorji telesnega metabolizma in omogočajo izvajanje zelo raznovrstnih in zapletenih fizioloških funkcij.

Veliko raziskav se je že ukvarjalo z vprašanjem, kakšne spremembe se dogajajo v telesih žensk, ki jemljejo peroralna kontracepcijska sredstva in imajo zato povišano raven ženskih spolnih hormonov. Te spremembe vplivajo na celotno zdravstveno stanje ženske, s tem pa tudi na njeno prehranjenost.

V zvezi s prehrano in prehranskimi potrebami žensk, ki jemljejo peroralna kontracepcijska sredstva, pogosto naletimo na podatke o potrebnem povečanem vnosu posameznih vitaminov in mineralov.

Vitamini, ki so pomembni za ženske, ki jemljejo peroralna kontracepcijska sredstva, so: piridoksin (vitamin B6), folna kislina, riboflavin (vitamin B2), vitamin C in vitamin A. Od mineralov pa so pomembni: železo, cink in baker.

Velik del raziskav se je osredotočil na ravni teh vitaminov in mineralov v krvi žensk, ki jemljejo peroralna kontracepcijska sredstva, in tistih, ki jih ne jemljejo. Težko je izpeljati končne sklepe, kajti analize vzorcev krvi niso vedno najzanesljivejša metoda za ugotavljanje prehranjenosti.

Trenutno nimamo dovolj dokazov, ki bi z gotovostjo opozarjali na potrebo po dodatnem vnosu posameznih vitaminov in mineralov za ženske, ki jemljejo peroralna kontracepcijska sredstva. Individualne potrebe pa se vsekakor precej razlikujejo. Gotovo je, da morajo ženske, ki jemljejo peroralna kontracepcijska sredstva, uživati veliko sadja in zelenjave in, da mora biti njihova prehrana v splošnem dobro uravnotežena ter bogata z vitamini in minerali.

Generacije peroralnih kontracepcijskih sredstev

Prva generacija peroralnih kontracepcijskih sredstev se je pojavila v zgodnjih šestdesetih letih. Vsebovala je veliko ženskih spolnih hormonov - estrogen in dve vrsti progesterona, linestrol in noretisteron. Ti preparati so povzročali strjevanje krvi, kar je lahko pripeljalo celo do srčnega infarkta.

Druga generacija peroralnih kontracepcijskih sredstev naj bi to nevarnost zmanjšala. Vsebovala je manj estrogena in drugačno vrsto progesterona, ki se imenuje levonorgestrel. Ta vrsta progesterona pa je imela nekatere neželene učinke - povzročala je akne, povečanje telesne teže in vplivala na raven holesterola v krvi.

Tretja generacija peroralnih kontracepcijskih sredstev vsebuje drugačno mešanico ženskih spolnih hormonov kot prejšnji dve. Vsebuje različne vrste progesterona v manjših odmerkih.

Peroralna kontracepcijska sredstva z nizko ravnijo estrogena praviloma ne vplivajo na prehranjenost tako kot kontracepcijska sredstva z visoko vsebnostjo estrogena v preteklosti. Prej je veljalo, da imajo ženske, ki jemljejo peroralna kontracepcijska sredstva, občutno povečane potrebe po vitaminu B6, danes pa, kot kaže, ni tako.

Vitamini

Piridoksin (vitamin B6)

Nekatere raziskave so opozorile na dejstvo, da je metabolizem vitamina B6 pri ženskah, ki jemljejo peroralna kontracepcijska sredstva, spremenjen. Ta spoznanja so temeljila na analizah vzorcev krvi in na merjenju količine vitamina B6, izločenega z urinom. Vsi znanstveniki so mnenja, da uživanje priporočenega dnevnega odmerka vitamina B6 zadostuje, dodaten vnos pa ni potreben. Ženske, ki jemljejo peroralna kontracepcijska sredstva, imajo drugačno obliko vitamina B6 v krvi. Enaka sprememba se zgodi tudi med nosečnostjo.

Folna kislina

V nekaj primerih se je pri ženskah, ki so jemale peroralna kontracepcijska sredstva, razvilo pomanjkanje folne kisline. Zdi pa se, da je šlo pri večini teh žensk za nizek vnos folne kisline ali težave z absorpcijo v tankem črevesju. Vsekakor morajo ženske, ki jemljejo kontracepcijske tablete, redno uživati hrano, ki je bogata s folno kislino. Ustrezna raven folatov v telesu je izredno pomembna za ženske, ki zanosijo neposredno po tem, ko prenehajo jemati peroralna kontracepcijska sredstva. V tem primeru se priporoča obisk pri zdravniku, ki izmeri raven folne kisline v krvi in po potrebi svetuje dodatno jemanje pripravkov folne kisline. Če nosečnica ne obišče zdravnika, naj jemlje 400 mcg folne kisline dnevno v obliki farmacevtskih pripravkov (tablete, šumeče tablete, praški,...).

Riboflavin (vitamin B2)

Če ženska tudi pred jemanjem peroralnih kontracepcijskih sredstev ni imela dovolj riboflavina, bodo kontracepcijska sredstva še dodatno znižala njegovo količino v telesu. Pomanjkanje riboflavina je pogostejše pri ženskah z nizkim socialno-ekonomskim statusom in posledično slabo (premajhen delež mleka, mesa in temno zelene listnate zelenjave v vsakodnevni prehrani) ali nezadostno prehranjenostjo. Ženske, ki jemljejo peroralna kontracepcijska sredstva, morajo paziti na ustrezen vnos riboflavina. Dobri in poceni viri riboflavina so: mleko in mlečni izdelki ter živila, ki vsebujejo polnovredna žita.

Vitamin C

Vitamin C je mogoče izmeriti v krvni plazmi in v dveh vrstah krvnih celic: v belih krvnih celicah (levkocitih) in v krvnih ploščicah (trombocitih). Pri ženskah, ki jemljejo peroralna kontracepcijska sredstva, lahko opazimo znižano raven vitamina C tako v plazmi in kot tudi v krvnih celicah. Ta pojav še ni temeljito raziskan, možno pa je, da gre za posledice sprememb v metabolizmu bakra.

Vitamin A

Pri ženskah, ki jemljejo peroralna kontracepcijska sredstva, je pogosto povečana količina vitamina A v telesu. Na prvi pogled se to lahko zdi ugodno. Poizkusi na živalih pa so pokazali, da so količine vitamina A, ki se skladiščijo v jetrih, manjše, čeprav so količine, ki krožijo v krvi, večje.

Minerali

Železo

Ženskam, ki jemljejo peroralna kontracepcijska sredstva, se predlaga zmanjšan vnos železa. To je mnenje velikega števila raziskovalcev, ki tako uvrščajo železo v redko skupino hranil, za katere se priporoča zmanjšan vnos.

Železo je potrebno za sintezo hemoglobina - kompleksne beljakovine, ki se nahaja v rdečih krvnih celicah (eritrocitih) in veže kisik. Priporočilo temelji na dejstvu, da ženske, ki jemljejo peroralna kontracepcijska sredstva, vsak mesec izgubijo manj menstrualne krvi, zato je tudi potreba po novo nastali krvi manjša. Zaradi tega je potrebno ženskam, ki jemljejo peroralna kontracepcijska sredstva, dnevno priporočeni odmerek železa zmanjšati.
Kljub očitni logiki tega argumenta pa nekatera merjenja ravni železa v telesu vseeno ne podpirajo ideje o zmanjšanih potrebah po tem mineralu v prehrani žensk, ki jemljejo peroralna kontracepcijska sredstva.

Cink

Na podlagi izsledkov nekaterih raziskav je mogoče sklepati, da povzročajo peroralna kontracepcijska sredstva prerazporeditev cinka v krvi. Pokazalo se je namreč, da je pri ženskah, ki jemljejo peroralna kontracepcijska sredstva, raven cinka v krvni plazmi zmanjšana, raven cinka v krvnih celicah pa povečana.
Razlog za prerazporeditev cinka v krvi ni znan, zato veljajo za sedaj enaka priporočila o dnevnem vnosu cinka tako za ženske, ki jemljejo peroralna kontracepcijska sredstva, kot tudi za tiste, ki jih ne jemljejo.

Baker

Pri ženskah, ki jemljejo peroralna kontracepcijska sredstva, je raven bakra v plazmi občutno povečana. Protein, ki prenaša baker (ceruloplazmin), lahko s procesom oksidacije uniči vitamin C, zaradi česar se domneva, da utegne biti povišana raven bakra kot posledica peroralnih kontracepcijskih sredstev, povezana z zmanjšano ravnijo vitamina C. Vendar pa temelji ta povezanost povečane ravni bakra in zmanjšane ravni vitamina C pri ženskah, ki jemljejo peroralna kontracepcijska sredstva, samo na domnevah. Pravih rezultatov za zdaj še ni na voljo.

Prehranska priporočila

Popolnoma jasno je, da peroralna kontracepcijska sredstva ne vplivajo izključno na preprečevanje ovulacije. To je tudi razlog številnih raziskav, ki naj bi ugotovile splošne in prehranske potrebe žensk, ki jemljejo peroralna kontracepcijska sredstva.

Strokovnjaki do dandanes še niso našli trdnih dokazov, da so za ženske, ki jemljejo peroralna kontracepcijska sredstva, potrebna dodatna dopolnila k prehrani. Mnenje temelji na domnevi, da imajo ženske, ki jemljejo peroralna kontracepcijska sredstva, ustrezno prehrano. Če pa ženska nima ustrezne prehrane, bodo peroralna kontracepcijska sredstva samo pospešila ali poslabšala težave, ki so posledica neustrezne prehrane. To še zlasti velja za ženske, ki niso ustrezno prehranjene in so zanosile takoj po prenehanju jemanja peroralnih kontracepcijskih sredstev.

Najboljši nasvet za ženske, ki jemljejo peroralna kontracepcijska sredstva, je načrtovanje prehrane, ki vsebuje zmerne količine različnih živil. Prehrana, ki vsebuje malo maščob in veliko zelenjave, sadja, polnozrnatih žit, semen in oreščkov je najboljši način, da se prepreči pomanjkanje mineralov in vitaminov in se hkrati vzdržuje ustrezna telesna masa. Hladno stisnjeno rastlinsko olje, zlasti olivno, bo zagotovilo potrebne esencialne maščobne kisline, beljakovine pa je mogoče zagotoviti z uživanjem rib, perutnine, mlečnih izdelkov in stročnic.

Razpredelnica prikazuje vire "potencialno kritičnih" hranil za ženske, ki jemljejo peroralna kontracepcijska sredstva.

hranilo vir:

piridoksin (vitamin B6) ribe, perutnina, meso, polnovredna žita, krompir, pivski kvas
folna kislina jetra, temnozelena listnata zelenjava, suhi grah

riboflavin (vitamin B2) mleko, meso, perutnina, temnozelena listnata zelenjava, obogateni žitni izdelki in žitni kosmiči

vitamin C agrumi, sokovi iz agrumov, jagode, ananas, brokoli, špinača, zelje

vitamin A zelena listnata zelenjava, beluši, brokoli, rumena zelenjava (korenje, sladek krompir), rumeno sadje (breskve, marelice)
železo meso, perutnina, jetra, ribe, polnovredna žita, obogateni žitni izdelki, žitni kosmiči, suhi fižol in grah, zelena listnata zelenjava

cink školjke in drugi morski sadeži, meso, oreščki, polnovredna žita

baker školjke in drugi morski sadeži, jetra, oreščki, suhi fižol in grah, suho sadje


Eden najpomembnejših nasvetov ženskam, ki jemljejo peroralna kontracepcijska sredstva, ni povezan s prehrano, glasi pa se: Ne kadite!!!
Po FDA, kajenje zelo negativno vpliva na srce in ožilje med jemanjem peroralnih kontracepcijskih sredstev. Nevarnost narašča s starostjo in količino pokajenih cigaret (15 ali več na dan), zlasti pa je izražena pri ženskah, starejših od 35 let. Ženske, ki jemljejo peroralna kontracepcijska sredstva, nikakor ne bi smele kaditi.

Literatura:

1. Stephanie J. Weinstein, Regina G. Ziegler, Edward A. Frongillo, Jr., Neville Colman, Howerde E. Sauberlich, Louise A. Brinton, Richard F. Hamman, Robert S. Levine, Katherine Mallin, Paul D. Stolley, and Carole A. Bisogni: Low Serum and Red Blood Cell Folate Are Moderately, but Nonsignificantly Associated with Increased Risk of Invasive Cervical Cancer in U.S. Women, J. Nutr. 2001 131: 2040-2048.
2. Krause`s Food , Nutrition ?121(1):84-90
3. Frassinelli-Gunderson EP, Margen S, Brown JR. Iron stores in users of oral contraceptive agents. Am J Clin Nutr 1985;41(4):703.
4. Adams PW, Wynn V, Rose DP, et al. Effect of pyridoxine hydrochloride (vitamin B6) upon depression associated with oral contraception. Lancet 1973;I:897?904.
5. Werbach MR. Foundations of Nutritional Medicine. Tarzana, CA: Third Line Press, 1997, 210?1 [review].
6. Wynn V. Vitamins and oral contraceptive use. Lancet 1975;1:561?4.
7. Holt GA. Food ?8.
8. Berg G, Kohlmeier L, Brenner H. Effect of oral contraceptive progestins on serum copper concentration. Eur J Clin Nutr 1998;52:711?5.
9. Threlkeld DS, ed. Hormones, Oral Contraceptives. In Facts and Comparisons Drug Information. St. Louis, MO: Facts and Comparisons, Jul 1994, 107b?8f.

www.plivazdravje.si
_________________
Lep pozdrav
Marjan
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
marjan
Administrator


Pridružen/-a: 01.02. 2007, 13:13
Prispevkov: 4470
Kraj: Slovenija

PrispevekObjavljeno: 14 Okt 2009 11:39    Naslov sporočila: Tabletke Cerazette Odgovori s citatom

So tabletke Cerazette manj varne proti zanositvi, kot kombinirane?
Ima vsaka tabletka v enem zavojčku enako vsebnost hormonov?
Veliko žensk omenja veliko krvavitev zaradi teh tabletk, koliko časa lahko krvavitev traja, da se smatra še pod normalno in se krvavitve pripisujejo navajanju telesa na tabletke?
Če pravilno razumem kako jemati tabletke, začnem naprimer s sredo, pojem vse do konca, nato pa še ponedeljek in torek, naslednji zavojček pa začnem zoped s sredo (saj pavze ni) in spet na koncu zavojčka pojem prvi dve tabletki?
L.P.


ODGOVOR:
Cerazette ni nič manj zanesljiva zaščita od kombinirane KT, pri obeh je pogoj za zanesljivo zaščito red pri jemanju tabletk. Gestagenske tabletke se predpisujejo doječim materam in ženskam, ki zaradi zdravstvenih razlogov ne smejo uporabljati kombiniranih tabletk. Pri obeh vrstah so na začetku uporabe pogoste vmesne krvavitve, ki pa niso obilne, gre bolj za izcedke. Navadno se to dogaja v prvih mesecih uporabe in potem izzveni. Trajanje ni posebej določeno, na izzvenevanje pa je treba počakati vsaj 6 mesecev.
Praviloma je pri vseh KT v vsaki tabletki enaka količina hormonov, obstajajo pa tudi vrste z različnimi količinami. Vse je treba jemati natančno in redno, ne glede na vrsto.Pri Cerazette ni pavz med škatlicami, na to posebej pazite! Morda v času uporabe teh tabletk tudi ne bo čisto rednih menstruacij, kar ni nič narobe.



Zdravnik: Edita Arh dr. med., Telefon: 03 / 838 12 60
Zasebna ginekološka ambulanta dr. Edite Arh (s koncesijo)
_________________
Lep pozdrav
Marjan
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Minch



Pridružen/-a: 20.11. 2009, 14:54
Prispevkov: 2

PrispevekObjavljeno: 20 Nov 2009 15:00    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pozdravljeni!

Jemljem tablete Yasminelle.
Zanima me, v primeru če zaradi kakršnega koli razloga pozabim vzeti 3 teblete v prvem tednu jemanja nove tablice, ali je možno da se začne nova tablica jemati kasneje, s tem se cikel premakne.
Npr. če bi morala vzeti 1.tableto iz nove tablice v ponedeljek, ali lahko 1. vzamem v četrtek in s tablico normalno naprej nadaljujem. Prvi teden pa je zaščita manjša (kot prvi mesec ko začneš jemati tablete). S tem bi se mi tudi cikel premaknil.

Ali moram počakati na naslednji mesec?


Najlepša hvala!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
marjan
Administrator


Pridružen/-a: 01.02. 2007, 13:13
Prispevkov: 4470
Kraj: Slovenija

PrispevekObjavljeno: 20 Nov 2009 18:12    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Spoštovani !

Ginekologi svetujejo, da ženska po takem režimu počaka brez tabletk do menstrualne krvavitve in potem začne nov cikel jemanja tabletk.
Tako svetujem tudi vam. Če pa želite še bolj izčrpno pojasnilo, da boste manj zaskrbljeni, pa se ponovno obrnite na vašega ginekologa.


Pravilno jemanje kontracepcijskih tabletk je, da začnete prvi dan menstruacije. Če jih boste začeli jemati na prvi dan menstruacije, boste zaščiteni ves čas od tega dne dalje.

Jemanje kontracepcijskih tabletk lahko začnete tudi pozneje v ciklusu, od drugega do petega dneva menstruacijske krvavitve. V tem primeru morate prvih sedem dni jemanja tabletk uporabljati dodano zaščito, npr. kondom.

Da, kontracepcijske tabletke je treba jemati bodisi zjutraj ali zvečer, po lastni izbiri, vendar se morate navaditi na njihovo redno rutinsko jemanje. Priporočamo vam, da tabletke jemljete vsak dan ob približno isti uri. Če boste morebiti pozabili vzeti eno kontracepcijsko tabletko, vas bo večina vrst kontracepcijskih tabletk ščitila še naslednjih 12 ur, kar pomeni, da lahko z naslednjo tabletko zamudite tudi do 12 ur. Pogosto zamujanje pri jemanju ni priporočljivo. Pri nekaterih progestagenskih tabletkah lahko z naslednjo tabletko zamudite do največ 3 ure.
_________________
Lep pozdrav
Marjan
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
marjan
Administrator


Pridružen/-a: 01.02. 2007, 13:13
Prispevkov: 4470
Kraj: Slovenija

PrispevekObjavljeno: 21 Nov 2009 12:14    Naslov sporočila: Yasminelle 0,02 mg/3 mg filmsko obložene tablete Odgovori s citatom

NAVODILO ZA UPORABO

Yasminelle 0,02 mg/3 mg filmsko obložene tablete
etinilestradiol/drospirenon



Pred začetkom jemanja natančno preberite navodilo!

• Navodilo shranite. Morda ga boste želeli ponovno prebrati.
• Če imate dodatna vprašanja, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.
• Zdravilo je bilo predpisano vam osebno in ga ne smete dajati drugim. Njim bi lahko celo škodovalo,
čeprav imajo znake bolezni, podobne vašim.
• Če katerikoli neželeni učinek postane resen ali če opazite katerikoli neželeni učinek, ki ni omenjen v
tem navodilu, obvestite svojega zdravnika ali farmacevta.

Navodilo vsebuje:

1. KAJ JE ZDRAVILO YASMINELLE IN ZA KAJ GA UPORABLJAMO......................................... 1

2. KAJ MORATE VEDETI, PREDEN BOSTE VZELI ZDRAVILO YASMINELLE.......................... 2
Ne jemljite zdravila Yasminelle........................................................................................................... 2
Bodite posebno pozorni pri jemanju zdravila Yasminelle................................................................. 2
Zdravilo Yasminelle in krvni strdki...................................................................................................... 3
Zdravilo Yasminelle in rak................................................................................................................... 4
Vmesne krvavitve (krvavitve med eno in drugo mesečno krvavitvijo)................................................ 4
Kaj morate storiti, če se v tednu ko ne jemljete tablet krvavitev ne pojavi.......................................... 4
Uporaba drugih zdravil........................................................................................................................ 4
Laboratorijske preiskave...................................................................................................................... 5
Nosečnost............................................................................................................................................ 5
Dojenje................................................................................................................................................ 5
Vpliv na sposobnost upravljanja vozil in strojev.................................................................................. 5
Pomembne informacije o nekaterih sestavinah zdravila Yasminelle................................................... 5

3. KAKO JEMATI ZDRAVILO YASMINELLE................................................................................... 5
Kdaj lahko začnete jemati tablete iz prvega pretisnega omota.............................................................. 5
Če ste vzeli večji odmerek zdravila Yasminelle, kot bi smeli............................................................... 6
Če ste pozabili vzeti zdravilo Yasminelle............................................................................................. 6
Kaj morate storiti, če bruhate ali imate hudo drisko.............................................................................. 7
Odložitev mesečne krvavitve: kaj je potrebno vedeti…........................................................................ 8
Sprememba prvega dneva mesečne krvavitve: kaj je potrebno vedeti.................................................. 8
Če želite prenehati jemati zdravilo Yasminelle..................................................................................... 8

4. MOŽNI NEŽELENI UČINKI.............................................................................................................. 8

5. SHRANJEVANJE ZDRAVILA YASMINELLE................................................................................ 9

6. DODATNE INFORMACIJE............................................................................................................... 9
1. KAJ JE ZDRAVILO YASMINELLE IN ZA KAJ GA UPORABLJAMO
• Zdravilo Yasminelle so kontracepcijske tablete, ki se uporabljajo za preprečevanje nosečnosti.
• Vsaka tableta vsebuje majhno količino dveh ženskih hormonov: drospirenona in etinilestradiola.
2
• Kontracepcijske tablete, ki vsebujejo dva hormona, imenujemo "kombinirane tablete".

2. KAJ MORATE VEDETI, PREDEN BOSTE VZELI ZDRAVILO YASMINELLE

Splošne informacije
Preden boste začeli jemati zdravilo Yasminelle, vam bo zdravnik zastavil nekaj vprašanj o vseh boleznih,
ki jih imate ali ste jih kadarkoli imeli in o boleznih pri vaših bližnjih sorodnikih/sorodnicah, izmeril vam
bo tudi krvni tlak in če bo potrebno, morda opravil še nekatere druge preiskave.
V tem navodilu so opisane različne okoliščine, v katerih morate prenehati jemati zdravilo Yasminelle
oziroma v katerih se zanesljivost zdravila Yasminelle lahko zmanjša. V takšnih okoliščinah ne smete
imeti spolnih odnosov ali pa morate uporabljati dodatno nehormonsko kontracepcijsko metodo, npr.
kondom ali kakšno drugo pregradno kontracepcijsko metodo. Ne uporabljajte ritmične ali temperaturne
metode. Ti dve metodi sta nezanesljivi, ker zdravilo Yasminelle vpliva na mesečne spremembe telesne
temperature in na sluz v materničnem vratu.
Tako kot druge kontracepcijske tablete tudi zdravilo Yasminelle ne varujejo pred okužbo z virusom
HIV (AIDS-em) in drugimi spolno prenosljivimi boleznimi.
Ne jemljite zdravila Yasminelle
• če imate (ali ste kadarkoli imeli) krvni strdek (trombozo) v žilah nog, pljuč (pljučno embolijo) ali
drugih organih
• če imate (ali ste kadarkoli imeli) srčni infarkt ali možgansko kap
• če imate (ali ste kadarkoli imeli) bolezen, ki lahko napoveduje srčni infarkt (npr. angino pektoris, ki
povzroča hudo bolečino v prsnem košu) ali možgansko kap (npr. prehodno rahlo možgansko kap brez
trajnih posledic)
• če imate kakšno bolezen, ki lahko poveča tveganje za nastanek krvnega strdka v arterijah, npr.:
• sladkorno bolezen s prizadetostjo žil
• zelo visok krvni tlak
• zelo visoko koncentracijo maščob (holesterola ali trigliceridov) v krvi
• če imate motnjo strjevanja krvi (npr. pomanjkanje proteina C)
• če imate (ali ste kadarkoli imeli) določeno vrsto migrene (s t.i. žariščnimi nevrološkimi simptomi),
• če imate (ali ste kadarkoli imeli) vnetje trebušne slinavke (pankreatitis)
• če imate (ali ste kadarkoli imeli) bolezen jeter in se vam delovanje jeter še ni normaliziralo,
• če vam ledvice ne delujejo dobro (odpoved ledvic)
• če imate (ali ste kadarkoli imeli) jetrni tumor
• če imate (ali ste kadarkoli imeli) raka dojke ali raka na spolnih organih, ali v primeru suma nanj
• če imate nepojasnjeno krvavitev iz nožnice
• če ste alergični (preobčutljivi) na etinilestradiol ali drospirenon ali katerokoli sestavino zdravila
Yasminelle. To lahko povzroči srbenje, izpuščaj ali otekanje.
Bodite posebno pozorni pri jemanju zdravila Yasminelle
V nekaterih primerih morate biti med jemanjem zdravila Yasminelle ali drugih kombiniranih tablet
posebno pozorni in morda bo potreben reden zdravniški nadzor. Če karkoli od naštetega velja za vas,
morate o tem obvestiti zdravnika, preden začnete jemati zdravilo Yasminelle. Če se katerokoli od naštetih
stanj pojavi ali poslabša med jemanjem zdravila Yasminelle, se morate o tem posvetovati z zdravnikom:

• če ima ali je imela katera od vaših bližnjih sorodnic raka dojke
3
• če imate bolezen jeter ali žolčnika
• če imate sladkorno bolezen
• če imate depresijo
• če imate Crohnovo bolezen ali ulcerozni kolitis (vnetje debelega črevesa)
• če imate bolezen krvi, imenovano hemolitično-uremični sindrom (HUS), ki okvari ledvice
• če imate srpastocelično anemijo (prirojeno bolezen rdečih krvnih celic)
• če imate epilepsijo (glejte “Uporaba drugih zdravil”)
• če imate bolezen imunskega sistema, imenovano sistemski eritematozni lupus (SEL)
• če imate kakšno bolezen, ki se je prvič pojavila med nosečnostjo ali med predhodno uporabo spolnih
hormonov, npr. poslabšanje sluha, porfirijo (bolezen krvi), gestacijski herpes (kožni izpuščaj z
mehurčki med nosečnostjo), Sydenhamovo horejo (bolezen živcev, pri kateri se pojavijo nenadni
zgibki telesa)
• če imate ali ste kadarkoli imeli zlatorjave pigmentne pege, t.i. "nosečnostne pege", zlasti na obrazu
(kloazma). V tem primeru se izogibajte neposredni izpostavljenosti sončni svetlobi ali ultravijoličnim
žarkom.
• če imate hereditarni angioedem, lahko zdravila, ki vsebujejo estrogene izzovejo ali poslabšajo
simptome angioedema. Če se vam pojavijo simptomi angioedema, npr. oteklost obraza, jezika in/ali
žrela in/ali težave s požiranjem ali koprivnica skupaj s težavami pri dihanju, se morate takoj
posvetovati z zdravnikom.

Zdravilo Yasminelle in krvni strdki
Venska tromboza
Pri ženskah, ki jemljejo katerekoli kombinirane tablete, vključno z zdravilom Yasminelle, je tveganje za
pojav venskih krvnih strdkov (venske tromboze) večje v primerjavi z ženskami, ki ne jemljejo nobenih
(kontracepcijskih) tablet.

Tveganje za pojav krvnih strdkov v venah se pri ženskah, ki jemljejo kombinirane kontracepcijske tablete
povečuje:
• s starostjo
• če ste pretežki
• če je kdo od vaših bližnjih sorodnikov v mladosti imel krvni strdek (trombozo) v nogi, pljučih (pljučno
embolijo) ali drugih organih
• če morate na operacijo (kirurški poseg), med dolgotrajno imobilizacijo, ali če ste imeli kakšno hudo
poškodbo. Pomembno je, da zdravnika opozorite, da jemljete zdravilo Yasminelle, ker bo jemanje teh
tablet morda treba prekiniti. Zdravnik vam bo svetoval, kdaj lahko ponovno začnete jemati zdravilo
Yasminelle. Ponavadi je to približno dva tedna po okrevanju.

Arterijska tromboza
Jemanje kombiniranih tablet je povezano z večjim tveganjem za pojav arterijske tromboze (zamašitev
arterije), npr. v žilah srca (srčni infarkt) ali možganov (možganska kap).
Tveganje za arterijsko trombozo se pri ženskah, ki jemljejo kombinirane kontracepcijske tablete,
povečuje:

• če kadite. Če jemljete zdravilo Yasminelle, vam svetujemo, da nehate kaditi, še posebej če ste
starejši od 35 let.
• če imate visoke vrednosti maščob (holesterola ali trigliceridov) v krvi
• če imate visok krvni tlak
• če imate napade migrene
• če imate težave s srcem (okvaro srčnih zaklopk ali motnje srčnega ritma).

4
Takoj nehajte jemati zdravilo Yasminelle in se posvetujte z zdravnikom, če opazite kakršnekoli
znake, ki spremljajo pojav tromboze, npr.
• hude bolečine in/ali oteklost ene noge
• nenadna huda bolečina v prsnem košu, ki se lahko širi v levo roko,
• nenadno težko dihanje
• nenaden kašelj brez očitnega razloga
• nenavaden, hud ali dolgotrajen glavobol ali poslabšanje migrene
• delna ali popolna slepota ali dvojni vid
• težave z govorom ali nezmožnost govora
• vrtoglavica ali omedlevica
• šibkost, čuden občutek ali odrevenelost v kateremkoli delu telesa

Zdravilo Yasminelle in rak
Pri ženskah, ki jemljejo kombinirane kontracepcijske tablete so raka dojke opažali nekoliko pogosteje
vendar ni znano, ali so vzrok tega tablete. Možno je, da pri ženskah, ki jemljejo kombinirane tablete
odkrijejo več tumorjev, ker jih zdravniki pogosteje pregledajo. Pogostnost pojavljanja tumorjev dojk se po
prenehanju jemanja kombiniranih peroralnih hormonskih kontraceptivov postopoma zmanjša. Pomembno
je, da si redno pregledujete dojke. Če zatipate kakšno zatrdlino, se posvetujte z zdravnikom.
Pri ženskah, ki jemljejo peroralne kontracepcijske tablete, so v redkih primerih odkrili benigne in še
redkeje maligne tumorje jeter. Če imate neobičajno močne bolečine v trebuhu, se posvetujte s svojim
zdravnikom.
Vmesne krvavitve (krvavitve med eno in drugo mesečno krvavitvijo)
V prvih nekaj mesecih jemanja zdravila Yasminelle se vam lahko pojavijo nepričakovane vmesne
krvavitve (krvavitve v dneh, ko jemljete tablet). Če takšna krvavitev traja več mesecev ali če se pojavi po
nekaj mesecih jemanja zdravila Yasminelle, mora zdravnik ugotoviti vzrok krvavitve.
Kaj morate storiti, če se v tednu, ko ne jemljete tablet krvavitev ne pojavi
Če ste vse tablete vzeli redno, niste bruhali, niste imeli hude driske in niste jemali nobenih drugih zdravil,
je zelo malo verjetno, da ste noseči.
Če se pričakovana krvavitev ne pojavi dvakrat zapored, ste morda noseči. Takoj se posvetujte z
zdravnikom. Tablete iz naslednjega pretisnega omota začnite jemati samo, če ste prepričani, da niste
noseči.

Uporaba drugih zdravil

• Nekatera zdravila lahko zmanjšajo kontracepcijsko učinkovitost zdravila Yasminelle ali povzročijo
nepričakovane krvavitve. Med ta zdravila spadajo:
o zdravila za zdravljenje epilepsije (npr. primidon, fenitoin, barbiturati, karbamazepin,
okskarbazepin)
o zdravila za zdravljenje tuberkuloze (npr. rifampicin)
Vedno obvestite svojega zdravnika, ki vam je predpisal zdravilo Yasminelle, katera zdravila ali zeliščne
pripravke že jemljete. Prav tako opozorite zdravnika ali zobozdravnika, ki vam predpiše kakšno drugo
zdravilo (ali farmacevta, pri katerem zdravilo dobite), da jemljete zdravilo Yasminelle. Povedal vam bo,
ali potrebujete dodatno kontracepcijsko metodo (npr. kondom) in koliko časa.

5
o zdravila za zdravljenje okužb z virusom HIV (ritonavir, nevirapin) ali drugih okužb (antibiotiki
kot so npr. grizeofulvin, penicilini, tetraciklini)
o zdravila za zdravljenje visokega krvnega tlaka v krvnih žilah v pljučih (bosentan)
o zeliščni pripravki, ki vsebujejo šentjanževko.
• Zdravilo Yasminelle lahko vpliva na učinek nekaterih drugih zdravil, npr. na učinek
o zdravil, ki vsebujejo ciklosporin
o antiepileptičnega zdravila lamotrigina (epileptični napadi so zato lahko pogostejši).

Posvetujte se z zdravnikom ali s farmacevtom, preden vzamete katerokoli zdravilo.

Laboratorijske preiskave
Če morate opraviti kakšno preiskavo krvi, zdravnika ali laboratorijsko osebje opozorite, da jemljete
kontracepcijske tablete, saj lahko vplivajo na rezultate nekaterih preiskav.

Nosečnost
Če ste noseči, ne smete jemati zdravila Yasminelle. Če med jemanjem zdravila Yasminelle zanosite,
morate takoj prenehati jemati tablete in se posvetovati z zdravnikom.
Posvetujte se z zdravnikom ali farmacevtom, preden vzamete katerokoli zdravilo.

Dojenje
Na splošno jemanje zdravila Yasminelle med dojenjem ni priporočljivo. Če želite jemati kontracepcijske
tablete med dojenjem, se posvetujte z zdravnikom.
Posvetujte se z zdravnikom ali farmacevtom, preden vzamete katerokoli zdravilo.

Vpliv na sposobnost upravljanja vozil in strojev
Ni podatkov, ki bi kazali, da jemanje zdravila Yasminelle neugodno vpliva na sposobnost upravljanja
vozil in strojev.

Pomembne informacije o nekaterih sestavinah zdravila Yasminelle
Zdravilo Yasminelle vsebuje laktozo.
Če vam je zdravnik povedal, da imate intoleranco za nekatere sladkorje, se pred uporabo tega zdravila
posvetujte s svojim zdravnikom.

3. KAKO JEMATI ZDRAVILO YASMINELLE

Vsak dan vzemite eno tableto zdravila Yasminelle, po potrebi z majhno količino vode. Tablete lahko
vzamete s hrano ali brez nje, morate pa jih vzeti vsak dan ob približno istem času.
Vsak pretisni omot vsebuje 21 tablet. Poleg vsake tablete je označen dan v tednu, ko jo morate vzeti. Če
začnete tablete jemati npr. v sredo, vzemite tableto, ob kateri je oznaka "SRE". Sledite smeri puščice na
pretisnem omotu, dokler ne vzamete vseh 21 tablet.

Potem naslednjih 7 dni ne vzemite nobene tablete. V teh sedmih dneh, ko ne jemljete tablet (premor ali
teden brez tablet) se mora pojaviti krvavitev. To je t. i. "odtegnitvena krvavitev", ki se ponavadi začne
drugi ali tretji dan v tednu, ko ne jemljete tablet.

Osmi dan po zadnji tableti Yasminelle začnite jemati tablete iz naslednjega pretisnega omota, tudi če
krvavitev še traja. To pomeni, da morate začeti jemati tablete iz naslednjega pretisnega omota na isti dan v
tednu kot ste začeli prejšnjega in da se mora odtegnitvena krvavitev pojaviti vsak mesec na isti dan.

6
Če zdravilo Yasminelle uporabljate tako kot je opisano, ste pred zanositvijo zaščiteni tudi tistih sedem dni,
ko ne jemljete tablet.
Kdaj lahko začnete jemati tablete iz prvega pretisnega omota
• Če v mesecu pred tem niste uporabljali hormonskega kontraceptiva
Zdravilo Yasminelle začnite jemati prvi dan ciklusa (tj. prvi dan mesečne krvavitve). Če začnete
zdravilo Yasminelle jemati prvi dan mesečne krvavitve, ste takoj zaščiteni pred nosečnostjo. Tablete
lahko začnete jemati tudi od 2. do 5. dneva ciklusa, a v tem primeru morate v prvih sedmih dneh
uporabljati dodatno kontracepcijsko metodo (npr. kondom).
• Prehod z drugega kombiniranega hormonskega kontraceptiva, kombiniranega kontracepcijskega
nožničnega prstana ali obližev.
Če je mogoče začnite jemati zdravilo Yasminelle na dan, ki sledi dnevu, ko ste vzeli zadnjo aktivno
tableto (zadnjo tableto, ki vsebuje zdravilno učinkovino) vašega predhodnega kombiniranega
peroralnega kontraceptiva vendar najkasneje na dan, ki sledi zadnjemu dnevu obdobja brez tablet (ali
na dan, ki sledi dnevu, ko ste vzeli zadnjo neaktivno tableto vašega predhodnega kombiniranega
peroralnega kontraceptiva). Pri prehodu s kombiniranega kontracepcijskega nožničnega prstana ali
obližev upoštevajte zdravnikova navodila.
• Prehod z zgolj progestagenske zaščite (tablete, ki vsebujejo samo progestagen, injekcije, vsadek ali
intrauterini dostavni sistem (IUS), ki sprošča progestagen).
S tablet, ki vsebujejo samo progestagen, lahko preidete katerikoli dan (z vsadka ali IUS na dan njegove
odstranitve, z injekcij tedaj, ko bi bil čas za naslednjo), vendar morate v vseh teh primerih prvih sedem
dni jemanja tablet Yasminelle uporabljati še dodatno pregradno kontracepcijsko metodo (npr.
kondom).
• Po spontanem splavu
Upoštevajte zdravnikova navodila.

• Po porodu
Zdravilo Yasminelle lahko začnete jemati 21. do 28. dan po porodu. Če začnete z jemanjem tablet po
28. dnevu, morate prvih sedem dni jemanja zdravila Yasminelle uporabljati dodatno pregradno
kontracepcijsko metodo (npr. kondom).

Če ste po porodu imeli spolne odnose, morate biti pred (ponovnim) začetkom jemanja zdravila
Yasminelle prepričani, da niste noseči, oz. morate z jemanjem zdravila Yasminelle počakati do
naslednje mesečne krvavitve.
Če niste prepričani, kdaj začeti z jemanjem zdravila Yasminelle, se posvetujte z zdravnikom.
• Če dojite in želite (ponovno) začeti z jemanjem zdravila Yasminelle po porodu.

Preberite poglavje »Dojenje«.
Če ste vzeli večji odmerek zdravila Yasminelle, kot bi smeli
Po zaužitju preveč tablet Yasminelle niso poročali o hujših neželenih učinkih.

Če vzamete več tablet hkrati, se lahko pojavita slabost v želodcu ali bruhanje. Pri mladih dekletih se lahko
pojavi krvavitev iz nožnice.
Če ste vzeli preveč tablet ali če ugotovite, da je otrok zaužil nekaj tablet, se posvetujte z zdravnikom ali s
farmacevtom.

7
Če ste pozabili vzeti zdravilo Yasminelle

• Če s tableto zamujate manj kot 12 ur, se zanesljivost zaščite pred nosečnostjo ne zmanjša. Tableto
vzemite, takoj ko se spomnite, in nato nadaljujte z jemanjem preostalih tablet ob običajnem času.
• Če s tableto zamujate več kot 12 ur, se zanesljivost zaščite pred nosečnostjo lahko zmanjša. Čim večje
je število pozabljenih tablet, tem večje je tveganje, da boste zanosili.
Tveganje, da bo zaščita pred nosečnostjo nezadostna, je največje če pozabite vzeti kakšno tableto na
začetku ali na koncu pretisnega omota. V teh primerih upoštevajte naslednja navodila (glejte tudi shemo):
• Pozabili ste vzeti več kot eno tableto iz tega pretisnega omota
Posvetujte se z zdravnikom.
• Pozabili ste vzeti eno tableto v prvem tednu
Pozabljeno tableto vzemite, takoj ko se spomnite, tudi če to pomeni, da morate vzeti dve tableti hkrati.

Tablete nato jemljite naprej ob običajnem času, naslednjih 7 dni pa uporabljajte dodatno zaščito, npr.
kondome. Če ste imeli v tednu, preden ste pozabili tableto, spolni odnos ali, če ste po odtegnitveni
krvavitvi pozabili začeti jemati tablete iz novega pretisnega omota, obstaja možnost, da ste zanosili. V tem
primeru se posvetujte z zdravnikom.
• Pozabili ste vzeti eno tableto v drugem tednu
Pozabljeno tableto vzemite, takoj ko se spomnite, tudi če to pomeni, da morate vzeli dve tableti hkrati.
Tablete nato jemljite naprej ob običajnem času. Zaščita pred nosečnostjo se ne zmanjša, zato ni potrebno
uporabljati dodatne zaščite.

• Pozabili ste eno tableto v tretjem tednu

Izbirate lahko med dvema možnostima:

1. Pozabljeno tableto vzemite, takoj ko se spomnite, tudi če to pomeni, da morate vzeti dve
tableti hkrati. Tablete nato jemljite naprej ob običajnem času. Namesto obdobja brez tablet
takoj začnite jemati tablete iz naslednjega pretisnega omota.
Najverjetneje boste mesečno perilo (odtegnitveno krvavitev) dobili ob koncu drugega
pretisnega omota, lahko pa se med jemanjem tablet iz drugega pretisnega omota pojavijo
krvavi madeži in vmesne krvavitve.

2. Lahko prenehate jemati tablete iz pretisnega omota in začnete 7-dnevno obdobje brez tablet
(zabeležite dan ko ste pozabili vzeti tableto). Če želite začeti nov pretisni omot na dan, ko
običajno začenjate jemanje tablet iz pretisnega omota, naj bo obdobje brez tablet krajše od 7dni.
Če boste upoštevali eno od teh dveh priporočil, boste ostali zaščiteni pred zanositvijo.
• Če ste pozabili vzeti katerokoli tableto v pretisnem omotu in se vam v prvem obdobju brez tablet ne
pojavi krvavitev, to lahko pomeni, da ste noseči. Preden začnete jemati tablete iz naslednjega
pretisnega omota, se posvetujte z zdravnikom.

8
Pozabili ste vzeti le 1
tableto (vzeli ste jo več


kot 12 ur prepozno) v 2. tednu
v 3. tednu
v 1. tednu
Posvetujte se z zdravnikom.

• Vzemite pozabljeno tableto.
• Naslednjih 7 dni uporabljajte pregradno
kontracepcijskometod kontracepcijsko metodoo (kondom).
• Porabite ostale tablete iz pretisnega omota.
•T akoj nehajte jemati tablete iz tega prestisnega omota.
Začite teden brez tablet (ne več kot 7 dni, vključno z
dnem, ko ste pozabili vzeti tableto.

•N adaljujte z jemanjem tablet iz naslednjega
pretisnega omota.
da
• Vzemite pozabljeno tableto.
• Porabite ostale tablete iz pretisnega omota.
• Namesto tedna brez tablet takoj začnite jemati
tablete iz naslednjega pretisnega omota

Pozabili ste vzeti več
tablet iz enega pretisnega
omota


• Vzemite pozabljeno tableto.
• Porabite ostale tablete iz pretisnega omota.
ne
ali
Ste imeli v tednu preden ste pozabili vzeti tableto spolni
odnos?

Kaj morate storiti, če bruhate ali imate hudo drisko
Če v treh do štirih urah po zaužitju tablete bruhate ali imate hudo drisko, obstaja tveganje, da se zdravilni
učinkovini v telesu še nista povsem absorbirali, kar je podobno, kot če bi pozabili vzeti tableto. Po
bruhanju ali driski morate čim prej vzeti drugo tableto iz rezervnega pretisnega omota. Če je mogoče, jo
vzemite v 12 urah od tedaj, ko ponavadi vzamete tableto. Če to ni mogoče ali je že minilo 12 ur,upoštevajte navodila v poglavju "Če ste pozabili vzeti zdravilo Yasminelle".

Odložitev mesečne krvavitve:
kaj je potrebno vedeti
Odložitev mesečne krvavitve sicer ni priporočljiva, je pa možna, če izpustite obdobje brez tablet in takoj
nadaljujete z jemanjem tablet Yasminelle iz novega pretisnega omota ter ga porabite do konca. Med
jemanjem tablet iz tega drugega pretisnega omota se vam lahko pojavijo krvavi madeži (kapljice krvi ali
krvave lise) ali vmesne krvavitve. Po običajnem 7-dnevnem obdobju brez tablet začnite jemati tablete z
naslednjega pretisnega omota.
Posvetujte se z zdravnikom preden se odločite za odložitev mesečne krvavitve.
Sprememba prvega dneva mesečne krvavitve: kaj je potrebno vedeti
Če tablete jemljete po navodilih, se vam bo mesečna krvavitev/odtegnitvena krvavitev začela v tednu brez
tablet. Začetek (prvi dan) mesečne krvavitve/odtegnitvene krvavitve lahko spremenite s skrajšanjem
(nikoli pa s podaljšanjem!) obdobja brez tablet. Če se npr. mesečna krvavitev ponavadi začne v petek, pa
to želite spremeniti na torek (tri dni prej), morate tablete iz naslednjega pretisnega omota začeti jemati tri

9
dni prej, kot ponavadi. Če obdobje brez tablet zelo skrajšate (npr. na 3 dni ali manj), je mogoče, da se med
tem obdobjem krvavitev ne pojavi. Lahko pa se v takem primeru pojavijo krvavi madeži (kapljice krvi ali
krvave lise) ali vmesna krvavitev.
Če niste prepričani kako nadaljevati, se posvetujte z zdravnikom.
Če želite prenehati jemati zdravilo Yasminelle
Zdravilo Yasminelle lahko prenehate jemati, kadarkoli želite. Če ne želite zanositi, se z zdravnikom
pogovorite o drugih zanesljivih metodah preprečevanja nosečnosti.
Če imate dodatna vprašanja o uporabi tega zdravila, se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.


4. MOŽNI NEŽELENI UČINKI


Kot vsa zdravila ima lahko tudi zdravilo Yasminelle neželene učinke, ki pa se ne pojavijo pri vseh uporabnicah.

• pogosti neželeni učinki (se pojavijo pri več kot 1 od 100, a manj kot 1 od 10 bolnic):
spremembe razpoloženja, glavobol, bolečine v trebuhu (bolečine v želodcu), akne, boleče dojke,
povečanje dojk, boleče ali neredne mesečne krvavitve, povečanje telesne mase


• občasni (se pojavijo pri več kot 1 od 1000, a manj kot 1 od 100 bolnic)
kandidoza (glivična okužba), okužbe z virusom herpes simpleks, alergijska reakcija, ki je lahko včasih
huda (angioedem) z otekanjem kože in/ali sluznic, povečan apetit, depresija, živčnost, motnje spanja,
zmanjšanje libida (zanimanja za spolnost), občutek mravljinčenja, vrtoglavica, motnje vida, nereden ali
nenavadno hiter srčni utrip, krvni strdek (tromboza) v žilah nog ali pljučih (pljučna embolija), zvišan
krvni tlak, migrena, krčne žile, vnetje žrela, vnetje želodca in/ali gastroenteritis, navzea, bruhanje,
driska, zaprtje, izpadanje las (alopecija), srbenje, izpuščaji, suha koža, seboroični dermatitis, bolečine v
vratu, bolečine v okončinah, mišični krči, vnetje mehurja, zatrdline v dojkah (benigne in rakave), od
nosečnosti neodvisno, spontano nastajanje mleka (galaktoreja), ciste na jajčnikih, vročinski oblivi,
izostanek mesečne krvavitve, zelo močne mesečne krvavitve, izcedek iz nožnice, suhost nožnice,
bolečine v spodnjem delu trebuha (bolečine v medenici), nenormalen izvid brisa materničnega vratu
(bris po Papanicolaou oz. PAP), zastajanje tekočine, pomanjkanje energije, prekomerna žeja, močno
znojenje, zmanjšanje telesne mase.

Če katerikoli neželeni učinek postane resen ali če opazite katerikoli neželeni učinek, ki ni omenjen v tem
navodilu, obvestite svojega zdravnika ali farmacevta.




5. SHRANJEVANJE ZDRAVILA YASMINELLE................................................................................ 9

Zdravilo shranjujte nedosegljivo otrokom!
Za shranjevanje zdravila niso potrebna posebna navodila.
Rok uporabnosti
Zdravila Yasminelle ne smete uporabljati po datumu izteka roka uporabnosti, ki je naveden na ovojnini.

6. DODATNE INFORMACIJE
Kaj vsebuje zdravilo Yasminelle


10
• Zdravilni učinkovini sta drospirenon (v obliki betadeksinijevega klatrata) in etinilestradiol.
Ena tableta vsebuje 0,02 mg etinilestradiola (v obliki betadeksinijevega klatrata) in 3 mg drospirenona.
• Pomožne snovi so laktoza monohidrat, koruzni škrob, magnezijev stearat (E470b), hipromeloza
(E464), smukec (E553b), titanov dioksid (E171) in rdeči železov oksid (E172).
Izgled zdravila Yasminelle in vsebina pakiranja
Tablete Yasminelle so filmsko obložene tablete: jedro tablete je prekrito z oblogo. Tablete so bledorožnate
barve, okrogle oblike s konveksnimi stranmi in z reliefnima črkama DS v pravilnem šesterokotniku na eni
strani.

Zdravilo Yasminelle je na voljo v škatlah z 1, 3, 6 ali 13 pretisnimi omoti po 21 tablet.
Na trgu ni vseh navedenih pakiranj.
Način izdaje zdravila
Predpisovanje in izdaja zdravila je le na recept.

Imetnik dovoljenja za promet
Bayer Schering Pharma AG
13342 Berlin
Nemčija
Izdelovalec
Bayer Schering Pharma AG
Berlin, Nemčija
in
Schering GmbH & Co Produktion KG
Weimar, Nemčija
Zdravilo je v državah članicah EGP pridobilo dovoljenje za promet z naslednjimi imeni:
• Avstrija, Belgija, Ciper, Češka, Danska, Estonija, Finska, Nemčija, Grčija, Madžarska, Islandija, Irska,
Italija, Latvija, Litva, Luksemburg, Malta, Nizozemska, Norveška, Poljska, Portugalska, Slovaška,
Slovenija, Španija, Švedska, Velika Britanija: Yasminelle
• Francija: Jasminelle
Navodilo je bilo odobreno maja 2009.
_________________
Lep pozdrav
Marjan


Nazadnje urejal/a marjan 22 Nov 2009 09:15; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
marjan
Administrator


Pridružen/-a: 01.02. 2007, 13:13
Prispevkov: 4470
Kraj: Slovenija

PrispevekObjavljeno: 21 Nov 2009 14:53    Naslov sporočila: Hormonska kontracepcija- tabletke Odgovori s citatom

Hormonska kontracepcija- tabletke



Avtor:
Darija Strah, dr.med., specialistka ginekologije in porodništva

Hormonske kontracepcijske tabletke lahko glede na količino hormonov, ki jih vsebujejo, razdelimo na ultranizkodozne in nizkodozne. Vse tabletke zagotavljajo reden 28. dnevni mesečni cikel ter zmanjšujejo obilne menstrualne krvavitve in bolečine...


Hormonske kontracepcijske tabletke lahko glede na količino hormonov, ki jih vsebujejo, razdelimo na ultranizkodozne in nizkodozne. Vse tabletke zagotavljajo reden 28. dnevni mesečni cikel ter zmanjšujejo obilne menstrualne krvavitve in bolečine. Vsebujejo hormona estrogen in gestagen. Delujejo tako,da preprečijo mesečno ovulacijo- zavirajo zorenje jajčec v jajčnikih. Tako ne pride do sproščanja zrelega jajčeca, ki se v pri nezaščiteni ženski vsak mesec sprosti in ob rednih odnosih oplodi z moško spolno celico, spermijem. Ob redni uporabi tabletk v prvem letu jemanja zanosijo le dve do tri ženske.

Tabletke predpiše ginekolog, splošni zdravnik ali pediater na recept za tri mesece.Ginekološki pregled pred začetkom jemanja ni obvezen. Pomembno je izključiti vse kontraindikacije, kot so npr. nepojasnjena krvavitev iz rodil, povišan krvni tlak, prebolela možganska kap ali srčni infarkt, tromboza, migrenski glavoboli in kajenje po 35.letu starosti, bolezen jeter ali dojenje. Če je ženska zdrava in ne kadi, lahko uporablja hormonsko kontracepcijo do 50. leta starosti, četudi vemo, da se zmožnost zanositve po 40. letu znatno zmanjša.

Ultranizkodozne tabletke vsebujejo najmanjše odmerke hormonov doslej ( 20 ug etinilestradiola in 75 ug gestodena). Zagotavljajo popolnoma varno zaščito pred neželeno zanositvijo, v prvih mesecih jemanja opažamo med ciklusom nekaj več krvavitev v sledovih, ki pojenjajo. Uporabnice ob rednem časovnem jemanju ugotavljajo odlično zaščito, enako kot pri tabletkah z višjimi dozami hormonov. Tabletka je zelo primerna za vse ženske, še posebno za prve uporabnice, torej najmlajše, saj ne beležimo porasta telesne teže. Predpisujemo jo že 4 leta in v tem času smo si pridobili veliko dobrih izkušenj.

Nizkodozne tabletke, ki jih je na tržišču največ, so najpogosteje predpisana kontracepcija. Vsebujejo od 30 do 35 ug etinilestradiola, nekaj več torej kot ultranizkodozna tabletka.

Tri vrste zelo ugodno delujejoa obolelo aknavo kožo in jo zelo izboljšajo.

Pri vseh predpisanih tabletkah si ženska lahko v izjemnih primerih uravnava krvavitev sama, npr. za prestavitev v času dopusta, smučanja ali potovanja. Tabletke jemlje do časa, ko želi krvavitev, saj le ta nastopi vedno približno 3 do 4 dni po zaužitju zadnje tabletke. Podaljšanje ciklusov ni škodljivo, kajti to je najpogosteje vprašanje žensk, ko želijo uravnavati cikel. Vedeti moramo, da med uporabo kontracepcije nastopi le prekinitvena krvavitev, ki se pojavi zaradi padca hormonov in ni prava menstruacija. Jajčniki mirujejo in niso aktivni, zato bi lahko letno zmanjšali število »menstruacij«. To dejstvo s pridom izkoriščajo v ZDA, saj je tam na voljo nov kontraceptiv, ki omogoča krvavitev le štirikrat letno, brez dokazanih škodljivih učinkov na zdravje ženske zaradi opisanega načina jemanja.

Nova nizkodozna kontracepcijska tabletka, ki vsebuje nov hormon drospirenon, deluje na zmanjšanje telesne teže in čistejšo kožo, zmanjšuje zastajanje vode v tkivih in ugodno vpliva na krvni tlak. Nekatere ženske v drugi polovici ciklusa tožijo zaradi napetosti in zatekanja, ki so posledica hormonskih sprememb pred menstruacijo. Zelo je primerna za ženske, ki trpijo zaradi premenstrualega sindroma ali imajo težave z ohranjanjem vitkosti. Zmanjšuje občutljivost prsi.

Hormonski obliž, ki je na našem tržišču od lanskega leta dalje, predstavlja nov način uporabe kontracepcije.Vsebuje hormon norelgestromin. Lepi se enkrat tedensko na štiri farmakološko enakovredna mesta telesa: zadnjico, trebuh, zgornji del trupa z izjemo prsi ter zunanjo stran nadlahti. Ob pravilni uporabi proizvajalec zagotavlja, da se obliž ne bo ločil s kože; vročina, vlaga in mraz naj ne bi vplivali na morebitno odlepljanje in s tem zmanjšanje kontraceptivne učinkovitosti. Zaradi drugačnega presnavljanja hormona, ki potuje skozi telo preko kože, lahko nadomestimo pozabljeni ali odlepljeni obliž v 2 dnevih, saj ga odlikuje stabilna raven hormonov. S tem je zagotovljena zaščita, enakovredna hormonski tabletki.

Maternični vložek je izjemno primerna oblika zaščite za ženske, ki so že rodile in starejše od 35. leta. Običajen, bakren, zagotavlja odlično zaščito, vendar beležimo močnejše, obilnejše mesečne krvavitve, kar lahko privede do slabokrvnosti.

Hormonski vložek, ki ga v Sloveniji uporabljamo 5 let, zaradi hormona levonorgestrela, ki deluje neposredno na maternično sluznico, povzroča zelo blage in šibke menstruacije ali celo popolno prenehanje krvavitev, kar pa ni nič nenaravnega in zdravju škodljivega. S svojim delovanjem tanjša sluznico v maternici, zaradi katere krvavimo, ko se ta proti koncu naravnega ciklusa začne luščiti in povzroča menstruacijo. Vložek vstavimo ginekologi ob rednem pregledu, po splavu, v prvih petih dnevih po nezaščitenem spolnem odnosu, prvem pregledu po porodu ali med dojenjem. Dojenje ni ovira, saj se v mleko izloča hormon le v sledovih in na novorojenčka nima nobene škodljivega učinka. Kontraceptivna zaščita je odlična, primerljiva celo s sterilizacijo. Učinek traja 5 let, nato je obroček potrebno zamenjati. Zmožnost ponovne zanositve je popolna, saj se sluznica maternice obnovi že v prvem mesecu po odstranitvi. Hormonski obroček ima poleg kontraceptivega tudi zdravilno delovanje. Ženske po 35. letu imajo več nepravilnih krvavitev tako količinsko kot številčno in uravnavanje perimenopavznih težav z obročkom pomeni zaščito in zdravljenje. Najbolj enostavna oblika zanesljive preprečitve oploditve je hormonska tabletka Norlevo, ki jo lahko kupimo v lekarni. Novo zdravilo vsebuje samo eno zdravilno učinkovino in je učinkovitejše od zdravil s kombinacijo hormonov. V pakiranju sta dve tableti, ki ju je treba vzeti istočasno, kakor hitro je mogoče, najbolje v prvih 12 urah po nezaščitenem spolnem odnosu in ne kasneje kot v 72 urah (3 dneh). Zdravilo je na voljo v lekarnah brez recepta za starejše od 16 let. Dekletom, mlajšim od 16 let, se izda le na podlagi belega recepta.


Potrebno je opozoriti, da je kontracepcija zanesljiva zaščita pred neželeno nosečnostjo, same pa si lahko pomagamo pri večih pozabljenih tabletkah, izpadlem kondomu in do 5 dni po nezaščitenem spolnem odnosu na sledeč način: zaužijemo Diane 35 (tri tabletke in čez 12 ur ponovno tri tabletke) ali Cilest (tri tabletke in čez 12 ur ponovno tri tabletke) ali Femoden, Mycroginon, Minulet, Marvelon, Stediril-M (po štiri tabletke in čez 12 ur ponovno štiri tabletke).


V primeru bruhanja (do štiri ure po zaužitju) je potrebno izbruhano dozo ponoviti.

Recept lahko napiše tako ginekolog, pediater ali splošni zdravnik.

Pomembno se je zavedati, da zaščita pred neželeno zanositvijo ni zaščita pred spolno nalezljivimi boleznimi. Zato ob partnerju, ki ga slabo poznate, za lastno zaščito uporabite metodo, ki je v svetu poznana kot Double Dutch: poleg hormonske kontracepcije se zaščitite tudi s kondom in bodite dosledne.
_________________
Lep pozdrav
Marjan
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Minch



Pridružen/-a: 20.11. 2009, 14:54
Prispevkov: 2

PrispevekObjavljeno: 21 Nov 2009 17:26    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Najlepša hvala!

Stalni partner:je, nezasčiten odnos:ni bilo, tako da za to ni skrbeti:). Kakšni dodatni ukrepi niso potrebni.
Zanimalo me je le, če je možno nadaljevati po parih zamujenih dneh, ali kaj škoduje mojemu telesu?
Sem klicala v zdr. kjer mi je sestra rekla, da je treba počakati do naslednje menstruacije, vendar mi je to rekla tudi za primer dveh pozabljenih tablet, katere vemo, da se dajo nadomestiti. Mi je svetovala način, ki je najbolj varen.
Navodila Yasminelle že imam, me je pa opomnil stavek, da se 7dnevna prekinitev ne sme podaljševati. Problem je le, ker uporabnicam kakšna navodila niso dovolj jasna.
Sem predvidevala da se prekinitev ne sme podaljševati, ker je v prvem tednu zmanjašana zaščita in se proizvajalci s tem zaščitijo, da ne pride do kakšne neželjene nosečnosti ( mi je že zdravnik rekel da se lahko to dogaja).
Mene je le zanimalo, da vem zaradi škodljivosti mojemu telesu in da vem kako naj se s partnerjem ta mesec ravnava.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
t3jca



Pridružen/-a: 01.12. 2009, 17:26
Prispevkov: 1

PrispevekObjavljeno: 01 Dec 2009 17:34    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Veliko sem brskala po internetu o kontracepscijskih tabletkah ampak nikjer nisem zasledila, da bi pisalo, da je priporočljivo po določenem času jemanja KT (npr. 3 let) imeti pavzo. zanima me če je to sploh res in če je, kako dolga pavza naj bi to sploh bila??
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
marjan
Administrator


Pridružen/-a: 01.02. 2007, 13:13
Prispevkov: 4470
Kraj: Slovenija

PrispevekObjavljeno: 01 Dec 2009 20:25    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Veliko sem brskala po internetu o kontracepscijskih tabletkah ampak nikjer nisem zasledila, da bi pisalo, da je priporočljivo po določenem času jemanja KT (npr. 3 let) imeti pavzo. zanima me če je to sploh res in če je, kako dolga pavza naj bi to sploh bila??



Spoštovani !
V koliko nimate nobenih zdravstvenih težav glede KT ne vidim nobenih potreb ozi. razlogov po prekinitvi, upoštevajte samo navodila vašega ginekologa, za drugo vas naj ne skrbi v kolikor nimate kašnih drugih zdr. težav.
_________________
Lep pozdrav
Marjan
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
marjan
Administrator


Pridružen/-a: 01.02. 2007, 13:13
Prispevkov: 4470
Kraj: Slovenija

PrispevekObjavljeno: 13 Jun 2010 09:05    Naslov sporočila: O kontracepciji še vedno premalo vemo Odgovori s citatom

O kontracepciji še vedno premalo vemo


Res se zdi, da o kontracepciji vemo že vse in da je o njej vnovično pisanje nepotrebno. Vendar čeprav menimo, da vemo dovolj, ginekologi ugotavljajo, da je naše znanje preveč površno, da ga črpamo (zgolj) iz časopisov ali iz pogovorov s prijateljicami. Dogaja se, denimo, da ženske pri površnem branju izvejo, da je posamezna oblika kontracepcije zanje škodljiva in da je ne smejo uporabljati. Veliko jih denimo ne ve, da so danes na voljo najrazličnejše koncentracije hormonov v kontracepcijskih tabletah, da se vse bolj uveljavlja kontracepcijski obliž, najrazličnejši vložki ...

Na voljo je več vrst kontracepcije: najpogosteje se ženske odločajo za tablete, nekatere pa tudi za hormonske obliže ali maternični vložek. Približno 17 odstotkov se jih odloči za uporabo kondoma. Za kakšno kontracepcijo se ženska odloči, ponavadi ni odvisno od starosti, temveč predvsem od tega, ali je že rodila ali ne.

Ženske, ki še niso rodile, lahko dobijo samo recept za tablete ali obliže. Kontracepcija je v Sloveniji dostopna in vsakdo lahko najde primerno obliko zase, četudi ima posamezne omejitve oziroma pogoje pri uporabi. Ali se bo ženska zaščitila ali ne, je odvisno od več dejavnikov. Med najpomembnejše vsekakor sodi njena motiviranost, sledita pa ji osveščenost in obveščenost.

OBLIKE ZAŠČITE

Kontracepcijske tablete …


… so prvi izbor za žensko, predvsem tisto, ki še ni rodila. Peroralna kontracepcija, tako imenovana kontracepcijska tableta, je v svetu znana od konca petdesetih let prejšnjega stoletja, v Sloveniji pa je na voljo od leta 1964. Po svetu jo uporablja približno 70 milijonov žensk, saj je zelo učinkovita (raziskave kažejo, da kar 99,7-odstotno), varna in z zelo redkimi neželenimi učinki, ki so dolga leta motili številne ženske – na primer blago povečanje telesne teže. Hormonska kontracepcija prepreči oploditev tako, da zavira ovulacijo in povzroči zgostitev sluzi v materničnem vratu, zaradi česar semenčice ne morejo prodreti v maternico.

Poleg preprečevanja zanositve ima hormonska kontracepcija tudi vrsto ugodnih učinkov na organizem. Raziskave so namreč pokazale, da pri redni uporabi znižuje število motenj menstrualnega ciklusa, manj je zunajmaterničnih nosečnosti, cist jajčnikov, mozoljavosti, vnetij v mali medenici (zato kontracepcijske tablete preprečujejo neplodnost), manj je tumorjev dojke, raka jajčnikov in maternične sluznice, zavirajo nastanek osteoporoze in varujejo plodnost. Hormonska kontracepcija primerna za vse ženske do 50. leta, torej tako rekoč do konca reproduktivnega obdobja, seveda če je ženska zdrava.

Omejitve pri jemanju oralne hormonske kontracepcije veljajo za ženske, ki kadijo in so starejše od 35 let, za ženske, ki imajo srčno-žilne bolezni, rak dojke, migreno z žariščnimi znaki, bolezni jeter in žolčnika ali zvišan krvni tlak ter za hude sladkorne bolnice, vendar le, če imajo sladkorno bolezen več kot dvajset let ali pozne zaplete na žilju.

Postkoitalna kontracepcijska tableta …

… za mlade je zelo pomembno tudi to, da vedo za to vrsto preprečevanja neželene nosečnosti, saj jo je treba vzeti čimprej, najpozneje pa pet dni po nezaščitenem odnosu, ker se jim odnos pogosteje zgodi nepričakovano. Ženska mora vzeti eno ali dve ustrezni tableti (odvisno od vrste preparata), dvanajst ur kasneje pa odmerek ponovi. Urgentna kontracepcijska tableta uspešno in v visokem odstotku (98 %) prepreči neželeno nosečnost. Pri nas je še vedno premalo poznana in uporabljena, še zlasti med starejšimi ženskami.

Depo injekcije ...


... poleg podkožnih vsadkov spadajo v skupino gestagenske kontracepcije, ki se tako imenuje zato, ker vsebuje samo en hormon – gestagen. Ta začasno prepreči sproščanje jajčeca, stanjša maternično sluznico in ovira potovanje semenčic. Dajejo se na vsake tri mesece. Odmerek hormona v krvi je enakomeren in ni premorov tako kot pri tabletah.

V prvih mesecih so možne neredne krvavitve ali pa te v celoti prenehajo. Menstruacija se seveda povrne nekaj mesecev po zadnji injekciji. Injekcije so zelo zanesljive in imajo vrsto pozitivnih učinkov (manj vnetij maternične sluznice in male medenice, manj zunajmaterničnih nosečnosti, manj raka jajčnikov in maternične sluznice, lahko jih uporabljajo doječe matere), a tudi nekatere neugodne (motnje razpoloženja, zadrževanje tekočine v telesu).

Depo injekcij ne smejo prejemati ženske, ki so manj kot šest tednov po porodu, ženske z rakom dojk, s srčno-žilnimi boleznimi, z boleznimi jeter, z ariščno migreno, s hudo sladkorno boleznijo, z zelo visokim krvnim tlakom in osteoporozo. V Sloveniji depo injekcije postajajo vse bolj pomembne kot zelo učinkovita zaščita po porodu pri ženskah, ki dojijo.

Maternični vložek …


… je najbolj priporočljiv za ženske, ki so že rodile, saj tistim, ki še niso, materničnega vložka večinoma ne vstavljajo, ker lahko povzroči vnetje jajcevodov, kar bi pozneje lahko pomenilo velike težave z zanositvijo. Za vstavo materničnega vložka ženskam, ki še niso rodile, se odločijo v izredno redkih primerih: če ima ženska okvarjena jetra, težave s krvnim tlakom ali pa tablet ne bi bila sposobna redno jemati. Za slednje še pred materničnim vložkov pridejo v poštev hormonske injekcije (enkrat na tri mesece).

Maternični vložek lahko vložijo tudi šest tednov po porodu, četudi še ni menstruacije, vendar se za to odločijo redkeje. Maternični vložek zdravnik vstavi v maternico običajno med menstruacijo ali v prvih dneh po njej, lahko pa tudi po splavu, po porodu ali med dojenjem. Vlaganje je preprosto in hitro. Poznamo več vrst različno oblikovanih materničnih vložkov, ki so lahko iz mehke plastike, oviti z bakrom ali pa vsebujejo počasi delujoč hormon gestagen.

Najbolj razširjen je vložek z dodanim bakrom, saj je zelo učinkovit. Vložek deluje tako, da prepreči oploditev jajčeca, ker deluje na maternico in semenčice. Učinkovitost vložka traja od tri do osem let, vse ženske pa po odstranitvi vložka normalno zanosijo in rodijo. Vložek je nemoteč in ga ženske ne čutijo. Nekatere ženske imajo po vstavitvi vložka daljše in močnejše mesečne krvavitve, v redkih primerih (manj kot en odstotek) pa vložek izpade iz maternice. Redek zaplet pri uporabi vložka je medenično vnetje, ob katerem se pojavijo zvišana telesna temperatura, gnojni izcedek iz nožnice in bolečine v spodnjem delu trebuha.

Vložek ni primeren za ženske, ki so prebolele medenično vnetje, spolno prenosljivo okužbo ali so nosilke virusa HIV. Maternični vložek z dodatkom bakra tudi ni primeren za ženske z neopredeljeno krvavitvijo iz nožnice, alergijo na baker, motnjo v strjevanju krvi ter nepravilnostmi ali sumom na rakavo obolenje rodil.

Obliž …


… je zelo priljubljen med mladimi. Kontracepcijski obliži so na našem trgu novost in ga imajo rade zlasti mlade ženske. Zanj se odločajo predvsem tiste, ki so se naveličale vsak dan jesti tablete ali pa je pri njih velika verjetnost, da jih ne bodo jemale redno. Obliž je enako učinkovit kot tabletke, primeren je za ženske v vseh starostnih obdobjih. Njegova edina pomanjkljivost je ta, da je pač viden.

Obliž je zagotovo ena od najbolj uporabnih metod za preprečevanje nosečnosti. Vsebuje sintetična hormona estrogen in gestagen. Ženska v enem ciklusu porabi tri obliže, ki jih menja enkrat na teden, nato sledi enotedenski premor. Obliž si lahko prilepi bodisi na kožo trebuha, zadnjice, stegna ali nadlahti, hormona pa skozi kožo prehajata v kri in žensko zanesljivo varujeta pred neželeno zanositvijo. Narejen je tako, da se hormona ves čas namestitve enakomerno sproščata in nudita dobro zaščito. Kontraindikacije so enake kot pri hormonskih tabletkah. Obliž ženska pusti na telesu ves čas in je ne ovira pri običajnih dejavnostih, saj se ne odlepi niti med kopanjem, prhanjem in športnimi dejavnostmi.

Barierna kontracepcija ...


... torej od kondoma, femidoma in diafragme se je v svetu in pri nas najbolj uveljavil kondom, kar je predvsem posledica širokega ozaveščanja javnosti od sredine osemdesetih let, ko smo začeli obširno govoriti o HIV in možnostih prenosa s spolnimi odnosi. Kondom velja za idealno kombinacijo v dvojni ali trojni zaščiti (pred neželeno nosečnostjo, pred okužbo s spolno prenosljivimi okužbami in neplodnostjo).

V nasprotju s kondomom se je njegova ženska različica – femidom znatno manj uveljavila. Podobno je z diafragmo, ki je sicer še vedno na voljo, vendar se zanjo odloča vse manj žensk. Diafragme ni mogoče kupiti v prosti prodaji, ker je za optimalno zaščito nujno, da jo predpiše ginekolog, saj se potreba po določeni velikosti spreminja v odvisnosti od starosti in porodov. Če se diafragma ne prilega dobro, ne ponuja ustrezne zaščite.

Sterilizacija …


… pri ženskah po 40. letu, ki ne nameravajo več imeti otrok, se odstotek sterilizacij veča. Naj še povem, da je bila sterilizacija včasih dokončen postopek, zdaj pa ni tako, ker lahko ženska zanosi s postopkom IVF ali pa ji naredijo povraten kirurški poseg in se vzpostavi vnovična prehodnost jajcevodov, kar je z zdajšnjimi kirurškimi tehnikami možno. Tukaj ni nobenih ovir in nič ni dokončnega. Poseg je preprost, kratek, varen, ne pušča posledic ne pri ženskah ne pri moških in je več kot primeren za vse, ki so odločeni, da ne bodo imeli več otrok.

Naravne metode (če ne gre drugače) ...


... te sodijo med najmanj zanesljive oblike kontracepcije. V enem letu zanosi dvajset odstotkov žensk. Metode temeljijo na poznavanju plodnosti in spolni vzdržnosti v času plodnih dni. Za čim večjo uspešnost teh metod so potrebni dobro poznavanje lastnega telesa, pozorno opazovanje ter visoka stopnja motiviranosti in doslednosti.

K naravnim metodam prištevamo koledarsko metodo, temperaturno metodo, metodo opazovanja cervikalne sluzi, simpto-termalno metodo in teste za ugotavljanje plodnih dni.

Pri koledarski metodi moramo sprva več mesecev skrbno beležiti dolžino menstrualnih ciklusov, nato pa plodne dni izračunamo tako, da od najkrajšega ciklusa odštejemo 20 dni in 10 dni od najdaljšega menstrualnega ciklusa. Če je bil najkrajši ciklus dolg, denimo, 20 dni, najdaljši pa 40, so plodni dnevi med 0. in 30. dnevom ciklusa. V tem času se spolnih odnosov vzdržimo.

Pri temperaturni metodi si mora ženska meriti bazalno telesno temperaturo, ki je v drugem delu menstruacijskega ciklusa višja. Temperaturo vedno merimo zjutraj, še pred vstajanjem, po vsaj treh urah spanja in vedno na istem mestu (na primer v ustih …). Ko nastopi ovulacija, se temperatura zviša za 0,2 do 0,5 stopinj in ostane povišana vsaj tri dni. Varni dnevi nastopijo četrti dan po dvigu bazalne temperature.

Metoda opazovanja cervikalne sluzi temelji na ocenjevanju sluzi, ki jo ženska pridobi s toaletnim papirjem na vhodu v nožnico. To stori pred mokrenjem. Ko se bliža ovulacija, je sluz vse bolj vlecljiva in prozorna, podobna jajčnemu beljaku. V obdobju varnih dni je sluzi malo, je gosta in motna.
Simpto-termalna metoda je kombinacija merjenja bazalne temperature in opazovanja cervikalne sluzi.

Kadilke!


Kadilke lahko uporabljajo kontracepcijske injekcije ali maternični vložek, več kot primerna zaščita zanje je tudi sterilizacija. Vse, ki so zdrave in so nekadilke, lahko do menopavze uporabljajo tablete ali obliže, potem naredimo premor, da vidimo, ali gre za menopavzo ali še ne, potem pa, če ženska želi, lahko neposredno nadaljuje s hormonskim nadomestnim zdravljenjem. Tukaj ni nobenih ovir.
_________________
Lep pozdrav
Marjan
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
marjan
Administrator


Pridružen/-a: 01.02. 2007, 13:13
Prispevkov: 4470
Kraj: Slovenija

PrispevekObjavljeno: 01 Mar 2011 12:39    Naslov sporočila: 16 najpogostejših vprašanj o kontracepcijskih tabletah (KT) Odgovori s citatom

16 najpogostejših vprašanj o kontracepcijskih tabletah (KT)


Kakšna je zanesljivost zaščite pri jemanju KT?

Zanesljivost kontracepcijske metode oz. sredstva ocenjujemo s Paerlovim indeksom (P. i.), ki pove število nosečnosti pri 100 ženskah, ki so eno leto uporabljale določeno zaščito.P. i. za KT je manjši od 1, kar pomeni, da med ženskami, ki pravilno jemljejo tabletke (po navodilu in tabletke nikoli ne pozabijo vzeti), zanosi manj kot ena od 100-tih žensk na leto (zanesljivost je torej več kot 99%). Na splošno zanosijo na leto tri od 100-tih žensk, ki jemljejo peroralna kontracepcijska sredstva. Možnost zanositve se poveča z vsako tabletko, ki jo ženska pozabi vzeti.


Kdaj oz. v katerih primerih ne smem uporabljati KT?

Če imaš ali si kdaj imela bolezen krvnih obtočil; še posebej velja to za stanja, povezana s trombozo,

če imaš ali si kdaj imela težave, ki bi lahko bile prvi znak srčnega infarkta (npr. angino pektoris ali bolečine v prsih) ali možganske kapi (npr. tranzitorne ishemične atake ali majhne prehodne možganske kapi),

če imaš sladkorno bolezen s prizadetostjo žil,

če imaš zvišane maščobe v krvi (holesterol),

če imaš zlatenico ali hudo bolna jetra,

če imaš ali si kdaj imela raka na dojki ali spolnih organih,

če imaš ali si kdaj imela benigen ali maligen tumor na jetrih,

če imaš nepojasnjeno krvavitev iz nožnice,

če si noseča ali misliš, da bi lahko bila noseča,

če dojiš,

če imaš ponavljajoče se nerazjasnjene krvavitve iz nožnice,

če si alergična na katero od sestavin KT,

če si kadilka, starejša od 35 let,

če imaš močno povišano telesno težo.

Kakšni so možni stranski učinki jemanja KT?

Uporabnice kontracepcijskih tablet so navajale različne stranske učinke, za katere pa ni nujno, da so samo posledica teh tablet.

Ti stranski učinki se lahko pojavijo v prvih nekaj mesecih jemanja kontracepcijskih tablet in se sčasoma ponavadi zmanjšajo:

občutljivost dojk, bolečine in izcedek,
glavobol,
spremembe spolne sle, depresivno razpoloženje,
intoleranca za kontaktne leče,
slabost in bruhanje,
spremembe izločkov nožnice,
različne kožne reakcije,
zastajanje tekočine,
spremembe telesne teže,
preobčutljivostne reakcije.

Če omenjene tažave po nekaj ciklusih jemamja tabletk ne izginejo, se posvetuj z zdravnikom.

Opozorilna znamenja resnejših zapletov, pri katerih je potrebno takoj prekiniti jemanje tabletk in za nasvet povprašati zdravnika, so sledeča:
huda bolečina v trebuhu,
huda bolečina v prsnem košu, izkašljevanje krvi, težave z dihanjem,
hud glavobol, vrtoglavica, oglušelost,
tečave z očmi (motnje vida, svetlikanje, slepota) ali z govorjenjem,
hude bolečine v mečih ali stegnih.

Ali sem zaščitena pred neželjeno nosečnostjo že od prve zaužite tabletke naprej?

Če začneš KT jemati prvi dan ciklusa, t. j. prvi dan menstruacijske krvavitve, si varna pred neželjeno nosečnostjo od prvega dne dalje. Tablete lahko začneš jemati tudi od 2. do 5. dne ciklusa, vendar moraš v tem primeru poskrbeti, da boš prvih 7 dni jemanja tablet v prvem ciklusu uporabljala še dodatno kontracepcijsko zaščito (pregradni način).


Ali sem zaščitena tudi v času 7-dnevne pavze?

Kadar redno jemlješ KT, si pred neželjeno nosečnostjo zaščitena tudi med sedemdnevno pavzo.


Kako druga zdravila (in katera) vplivajo na delovanje KT?

Nekatera zdravila lahko onemogočijo pravilno delovanje KT. Med takšnimi so zdravila proti epilepsiji (npr. primidon, fenitoin, barbiturati, penicilini, sulfonamidi) in tuberkulozi (npr. Rifampicin), antibiotiki (npr. ampicilin, tetraciklini, grizeofulvin) proti nekaterim drugim nalezljivim boleznim, uspavala in pomirjevala ter zdravila proti alergiji (antihistaminiki, analgetiki).

Zdravniku, ki ti predpiše KT, vedno povej, katera zdravila že jemlješ. Ravno tako zdravniku oz. zobozdravniku, če ti predpiše kakšna nova zdravila (ali farmacevtu, ko ti jih izda), povej, da uporabljaš KT. Povedal bo, ali potrebuješ dodatno kontracepcijsko zaščito in kako dolgo.


Kako bruhanje in driska vplivata na delovanje KT?

Če v treh do štirih urah po zaužitju KT bruhaš, je mogoče, da se učinkovine še niso povsem absorbirale. Položaj je tak, kot bi izpustila tableto. Zato upoštevaj navodila za ravnanje v primeru pozabljene tablete.


Kdaj se pojavi krvavitev ("menstruacija")?

V času sedmih dni, ko ne jemlješ KT, bi se morala pojaviti menstruacija (odtegnitvena krvavitev). Ponavadi se bo začela 2. ali 3. dan po zadnji tableti (nič pa ni narobe, če se pojavi kakšen dan pozneje).


Kdaj je treba prekiniti z jemanjem tabletk?

Če se med jemanjem tablet pojavijo opozorilna znamenja, ki so že navedena pri odgovoru na vprašanje “Kakšni so možni stranski učinki jemanja KT?” (huda bolečina v trebuhu ali prsnem košu, izkašljevanje krvi, težave z dihanjem, hud glavobol, vrtoglavica, oglušelost, težave z očmi (motnje vida, svetlikanje, slepota) ali z govorjenjem, hude bolečine v mečih ali stegnih), takoj prekini z jemanjem KT in se posvetuj z zdravnikom. Medtem uporabljaj nehormonsko kontracepcijsko zaščito.

Prekini jemanje tabletk tudi vsaj en mesec (zelo priporočljivo pa 3 mesece) pred načrtovano zanositvijo. Do le-te naj bi čas jemanja ne presegal 8 let, po prvem porodu pa je dovoljeno jemanje brez časovne omejitve vse plodno obdobje (do 50. leta starosti oziroma do menopavze, če seveda ni drugih omejitev).

Z uživanjem KT moraš takoj prekiniti tudi:

ob nenadnem, hitrem povečanju telesne teže za več kot 5 kg,
ob dvigu krvnega tlaka,
če se pojavi srbež kože ali zlatenica.
Če imaš predvideno operacijo ali dolgotrajnejšo imobilizacijo, moraš prekiniti z uživanjem KT 4 tedne prej (po 2 tednih normalnega gibanja je mogoče spet začeti).

Ali se moram kljub jemanju KT zaščititi s kondomom?

Nobene kontracepcijske tablete ne varujejo pred okužbo s HIV (aidsem) in drugimi spolno prenosljivimi boleznimi, zato je uporaba kondoma priporočljiva.


Kaj če se med jemanjem KT pojavi vmesna krvavitev?

Pri vseh kontracepcijskih tabletah se lahko v prvih nekaj mesecih pojavijo neredne nožnične krvavitve (krvavi madeži ali vmesne krvavitve) med eno in drugo menstruacijo. Morda boš morali uporabiti vložke ali tampone, vendar tablete jemlji naprej kot običajno. Neredne nožnične krvavitve se običajno nehajo, ko se telo prilagodi na kontracepcijske tablete (ponavadi po približno 3 ciklusih jemanja tablet). Če se nadaljujejo, postanejo močne ali se pojavijo znova, povej zdravniku.

Vmesna krvavitev se lahko pojavi tudi v primeru, če si pozabila vzeti eno ali več tabletk.

Kako vem, da je kljub jemanju KT morda prišlo do zanositve?

Če menstruacija izostane dvakrat zapored, je možno, da si kljub rednemu jemanju tabletk zanosila.

Takoj se posvetuj z zdravnikom.


Marija Ocvirk, dr.med.,
specialistka ginekologije
_________________
Lep pozdrav
Marjan
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Ayma



Pridružen/-a: 17.03. 2011, 14:01
Prispevkov: 2

PrispevekObjavljeno: 17 Mar 2011 14:04    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pozdravljeni!

Jemlem tabletke Yasminelle, a sem pozabila do ginekologa po recept in sem tako imela mesec dni pavze. Danes je minilo točno mesec dni in me zanima ali lahko normalno nadaljujem z tabletkami in torej danes vzamem prvo? Je potreben zraven spolnega odnosa nekaj časa še kondom?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
marjan
Administrator


Pridružen/-a: 01.02. 2007, 13:13
Prispevkov: 4470
Kraj: Slovenija

PrispevekObjavljeno: 17 Mar 2011 20:50    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ayma je napisal/a:
Pozdravljeni!

Jemlem tabletke Yasminelle, a sem pozabila do ginekologa po recept in sem tako imela mesec dni pavze. Danes je minilo točno mesec dni in me zanima ali lahko normalno nadaljujem z tabletkami in torej danes vzamem prvo? Je potreben zraven spolnega odnosa nekaj časa še kondom?



Spoštovani !

Na prvi dan m. Tabletke jemljite točno po priloženih navodilih. Za prvi teden bi priporočal dodatno zaščito z kondomom, potem pa bi lahko bilo normalno naprej.
Pomembno je da upoštevate točno priložena navodila.
V primeru kakšnih težav se posvetujte z vašim ginekologom.
_________________
Lep pozdrav
Marjan
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Ayma



Pridružen/-a: 17.03. 2011, 14:01
Prispevkov: 2

PrispevekObjavljeno: 19 Mar 2011 20:20    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

marjan je napisal/a:
Ayma je napisal/a:
Pozdravljeni!

Jemlem tabletke Yasminelle, a sem pozabila do ginekologa po recept in sem tako imela mesec dni pavze. Danes je minilo točno mesec dni in me zanima ali lahko normalno nadaljujem z tabletkami in torej danes vzamem prvo? Je potreben zraven spolnega odnosa nekaj časa še kondom?



Spoštovani !

Na prvi dan m. Tabletke jemljite točno po priloženih navodilih. Za prvi teden bi priporočal dodatno zaščito z kondomom, potem pa bi lahko bilo normalno naprej.
Pomembno je da upoštevate točno priložena navodila.
V primeru kakšnih težav se posvetujte z vašim ginekologom.


Kaj pa zdaj, ko je nisem vzela na prvi dan, ampak na tisti dan kot sem vsak mesec začela? To je bil tretji dan menstruacije, a prva dva sta bila zelo slaba. Naj neham jest in počakam na naslednjo m.ali lahko nadaljujem?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
marjan
Administrator


Pridružen/-a: 01.02. 2007, 13:13
Prispevkov: 4470
Kraj: Slovenija

PrispevekObjavljeno: 19 Mar 2011 21:24    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ayma je napisal/a:
marjan je napisal/a:
Ayma je napisal/a:
Pozdravljeni!

Jemlem tabletke Yasminelle, a sem pozabila do ginekologa po recept in sem tako imela mesec dni pavze. Danes je minilo točno mesec dni in me zanima ali lahko normalno nadaljujem z tabletkami in torej danes vzamem prvo? Je potreben zraven spolnega odnosa nekaj časa še kondom?



Spoštovani !

Na prvi dan m. Tabletke jemljite točno po priloženih navodilih. Za prvi teden bi priporočal dodatno zaščito z kondomom, potem pa bi lahko bilo normalno naprej.
Pomembno je da upoštevate točno priložena navodila.
V primeru kakšnih težav se posvetujte z vašim ginekologom.


Kaj pa zdaj, ko je nisem vzela na prvi dan, ampak na tisti dan kot sem vsak mesec začela? To je bil tretji dan menstruacije, a prva dva sta bila zelo slaba. Naj neham jest in počakam na naslednjo m.ali lahko nadaljujem?



Spoštovani !

V kolikor ste že jemala na 3 dan bo tudi sedaj tako, zdaj lepo nadaljujte do konca. Ob pauzi pa poskušajte jemat točno po navodilih iz škatlice.
Za natančnejše odgovore se pa posvetujte z svojim ginekologom ali ose. zdravnikom.
_________________
Lep pozdrav
Marjan
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
asa



Pridružen/-a: 29.03. 2011, 10:15
Prispevkov: 2

PrispevekObjavljeno: 29 Mar 2011 10:21    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pozdravljeni!

jemljem KT Yasminelle, vendar se mi je zgodilo, da mi je ena tabletka padla v odtok in tako in sem morala vzeti tabletko za naslednji dan, vendar pa imam zdaj problem, da bo v tem ciklusu vzela samo 2o tabletk. Ali lahko zadnjo tabletko izpusti in potem po menstruaciji normalno nadaljujem z jemanjem iz novega ovoja?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
marjan
Administrator


Pridružen/-a: 01.02. 2007, 13:13
Prispevkov: 4470
Kraj: Slovenija

PrispevekObjavljeno: 29 Mar 2011 12:23    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

asa je napisal/a:
Pozdravljeni!

jemljem KT Yasminelle, vendar se mi je zgodilo, da mi je ena tabletka padla v odtok in tako in sem morala vzeti tabletko za naslednji dan, vendar pa imam zdaj problem, da bo v tem ciklusu vzela samo 2o tabletk. Ali lahko zadnjo tabletko izpusti in potem po menstruaciji normalno nadaljujem z jemanjem iz novega ovoja?




Spoštovani !

To ploščico jemljite do konca čist normalno, en dan prej boste končali z to tablico,..( pauza bo dan prej),. mogoče bo mestruacija dan prej, nič hudega.

Na 8. dan po zadnji tableti Yasminelle začnite uporabljati naslednjo ( novo ) ploščico, tudi, če krvavitve še nikonec. To pomeni, da morate naslednjo ploščico načeti na isti dan v tednu in da se mora odtegnitvena krvavitev pojaviti vsak mesec približno isti dan.
_________________
Lep pozdrav
Marjan
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Balooon
Član


Pridružen/-a: 28.02. 2011, 22:48
Prispevkov: 4

PrispevekObjavljeno: 02 Apr 2011 15:59    Naslov sporočila: Antibiotiki in tabletke Odgovori s citatom

Pozdravjeni!

Včeraj sem imela spolni odnos brez kondoma, saj jemljem kontracepcijske tabletke. Danes pa sem začela jemati antibiotike Hiconcil, ker sem zbolela. V navodilih piše da med zdravljenjem z antibiotiki priporočajo dodatno zaščito saj ti lahko vplivajo na učinkovitost kontracepcijskih tabletk. Zanima pa me, če je možnost zanositve kljub temu da včeraj, ko sem imela odnos antibiotikov se nisem jemala.

Hvala za odgovor že vnaprej! Smile
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
marjan
Administrator


Pridružen/-a: 01.02. 2007, 13:13
Prispevkov: 4470
Kraj: Slovenija

PrispevekObjavljeno: 02 Apr 2011 17:31    Naslov sporočila: Re: Antibiotiki in tabletke Odgovori s citatom

Balooon je napisal/a:
Pozdravjeni!

Včeraj sem imela spolni odnos brez kondoma, saj jemljem kontracepcijske tabletke. Danes pa sem začela jemati antibiotike Hiconcil, ker sem zbolela. V navodilih piše da med zdravljenjem z antibiotiki priporočajo dodatno zaščito saj ti lahko vplivajo na učinkovitost kontracepcijskih tabletk. Zanima pa me, če je možnost zanositve kljub temu da včeraj, ko sem imela odnos antibiotikov se nisem jemala.

Hvala za odgovor že vnaprej! Smile



Spošrovani !

Za včeraj nebi smelo bit težav, sedaj ko boste pa jemali antibiotik se še raje dodatno zaščitite z kondomom, ker lahko pride zaradi antibiotika do poslabšanja učinkovitosti - KT.
_________________
Lep pozdrav
Marjan
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
pikica94



Pridružen/-a: 28.03. 2011, 11:18
Prispevkov: 3

PrispevekObjavljeno: 07 Maj 2011 22:15    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jaz sem začela z jemanjem kontracepcijskih tablet Logest prejšnji mesec. Danes je 3 dan po tem, ko sem izpraznila prvo škatlico in dobila menstruacijo, vendar mi že izginja pa ne vem zakaj. Med jemanjem teh tabletk nisem imela nobenih problemov z stranskimi učinki in so mi tudi super. Jaz sem prepričana da je to zdaj samo zaradi tega, ker sem začetnica pri jemanju KT.


Hvala Very Happy
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
marjan
Administrator


Pridružen/-a: 01.02. 2007, 13:13
Prispevkov: 4470
Kraj: Slovenija

PrispevekObjavljeno: 08 Maj 2011 07:52    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

pikica94 je napisal/a:
Jaz sem začela z jemanjem kontracepcijskih tablet Logest prejšnji mesec. Danes je 3 dan po tem, ko sem izpraznila prvo škatlico in dobila menstruacijo, vendar mi že izginja pa ne vem zakaj. Med jemanjem teh tabletk nisem imela nobenih problemov z stranskimi učinki in so mi tudi super. Jaz sem prepričana da je to zdaj samo zaradi tega, ker sem začetnica pri jemanju KT.


Hvala Very Happy


Spoštovani !

Kot ste že ugotovila sama, telo se še ni privadilo na tabletke, zato prihaja pri večini jemalk KT do manših nepravilnosti, po treh mesecih rednega jemanja (vsak dan ob istem času..) bo verjetno bolje.
Če bi opazili (slučajno) pa kakšne stranske učinke, se pa posvetujte z vašim ginekologom.
_________________
Lep pozdrav
Marjan
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Milka



Pridružen/-a: 27.06. 2011, 18:16
Prispevkov: 1

PrispevekObjavljeno: 27 Jun 2011 18:56    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Imam eno vprašanje. Jemljem tablete logest in sam po nesreči 1. tableto novega ciklusa vzela dan prehitro (v torek namesto v sredo) zanima me, če je to lahko kakorkoli nevarno ali pa se vse samo prestavi za dan nazaj?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
marjan
Administrator


Pridružen/-a: 01.02. 2007, 13:13
Prispevkov: 4470
Kraj: Slovenija

PrispevekObjavljeno: 27 Jun 2011 20:17    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Milka je napisal/a:
Imam eno vprašanje. Jemljem tablete logest in sam po nesreči 1. tableto novega ciklusa vzela dan prehitro (v torek namesto v sredo) zanima me, če je to lahko kakorkoli nevarno ali pa se vse samo prestavi za dan nazaj?





Spoštovani !

Nič ni hudega, vse bo en dan prej, bodite pozorni, da naprej jemljete KT natančno po navodilih iz škatlice.
_________________
Lep pozdrav
Marjan
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
redflower
Član


Pridružen/-a: 21.05. 2012, 13:22
Prispevkov: 7

PrispevekObjavljeno: 21 Maj 2012 13:30    Naslov sporočila: Krvavitve Odgovori s citatom

Dober dan. Stara sem 18 let in sem začela jemati kontracepcijske tabletke Yaz. Trenutno jemljem 4. škatlico in do sedaj nisem imela nobenih težav. Edino sedaj, pri 4. škatlici sem pred štirimi dnevi opazila rjavi izcedek. Isti dan je še izginil, se je pa pojavil spet naslednji dan, tretji in četrti dan pa sem opazila že kri. Izgleda kot šibka menstruacija (naj omenim da do menstruacije drugače imam še 10 dni). Je to normalno, ker se še telo privaja ali pa bi morala skrbeti? S fantom sva parkrat imela spolni odnos brez kondoma, ampak ni "končal v meni".
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mia



Pridružen/-a: 21.05. 2012, 13:46
Prispevkov: 3

PrispevekObjavljeno: 21 Maj 2012 14:03    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

pozdravljeni!

imam eno vprašanje=).Jemljem KT lindynete 20. Z jemanjem nove škatlice začnem vedno v nedeljo. Prejšno nedeljo sem odprla škatlico in vzela tabletko označeno pod soboto namesto nedelje. Pri normalnem vzemanju tablet nisem bila pozorna,da sem se zmotila. To sem ugotovila šele včerja in sem mislila da sem tabletko en dan pozabila vzeti. zato sem vzela 2 v enem dnevu. Ugotovila da sem vzela eno tabletko preveč.

ginekologinja mi je povedala da z jemanjem tabletk nadaljujem normalno. sedaj pa me zanima. Ponavadi z jemanjem končam v soboto in imam 7 dni premora. Kaj pa sedaj ko bom z jemanjem končala v petek ali imam 7 dni premora in novo škatlico začnem jemati v soboto ali imam premora 8 dni in začnem jemati normalno sepravi v nedeljo?

hvala za odgovor=)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
jwslo
moderator
moderator


Pridružen/-a: 02.06. 2011, 01:04
Prispevkov: 200

PrispevekObjavljeno: 21 Maj 2012 16:32    Naslov sporočila: Re: Krvavitve Odgovori s citatom

redflower je napisal/a:
Dober dan. Stara sem 18 let in sem začela jemati kontracepcijske tabletke Yaz. Trenutno jemljem 4. škatlico in do sedaj nisem imela nobenih težav. Edino sedaj, pri 4. škatlici sem pred štirimi dnevi opazila rjavi izcedek. Isti dan je še izginil, se je pa pojavil spet naslednji dan, tretji in četrti dan pa sem opazila že kri. Izgleda kot šibka menstruacija (naj omenim da do menstruacije drugače imam še 10 dni). Je to normalno, ker se še telo privaja ali pa bi morala skrbeti? S fantom sva parkrat imela spolni odnos brez kondoma, ampak ni "končal v meni".


Videti je, da je prišlo do prebojne krvavitve, vendar enkrat ni nobenkrat in se ni potrebno vznemirjati, zaščita je ostala visoka. Če bi do krvavitev prihajalo vsaj 2-3 mesece zapored, pa se posvetujte z ginekologom.

Matjaž
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
redflower
Član


Pridružen/-a: 21.05. 2012, 13:22
Prispevkov: 7

PrispevekObjavljeno: 21 Maj 2012 17:23    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Najlepša hvala za odgovor! Smile
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Nezka123
Član


Pridružen/-a: 23.06. 2012, 16:03
Prispevkov: 4

PrispevekObjavljeno: 23 Jun 2012 16:08    Naslov sporočila: SB in MS Odgovori s citatom

Lep pozdrav,

sem sladkorna bolnica tipa 1 in pa sumijo multiplo sklerozo. Zanima me, kakšne so moje možnosti kontracepcije?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
jwslo
moderator
moderator


Pridružen/-a: 02.06. 2011, 01:04
Prispevkov: 200

PrispevekObjavljeno: 24 Jun 2012 11:38    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sama sladkorna bolezen ni ovira za hormonsko kontracepcijo, če je sladkor v krvi ustrezno urejen. KT sicer lahko malenksot dvignejo raven glukoze v serumu, vendar pa nove generacije KT vsebujejo progestagene, ki na krvni sladkor skoraj nimajo vpliva in jih lahko uporabljajo tudi ženske, ki imajo diabetes.

Tudi pri bolnicah z MS hormonska kontracepcija ni kontraindikacija. Pozoren bi bil le na bolnice, ki se zelo malo gibljejo ali so celo nezmožne hoje, saj KT lahko povečajo tveganje za nastanek krvnih strdkov, v tem primeru bi bila primerna izbira zgolj kontracepcija brez estrogenskega dela (Cerazette). Če bolnica uporablja kakšna zdravila za MS, je potrebno preveriti navzkrižno delovanje s KT. Če bolnica z MS jemlje zdravila, ki zavirajo imunski odziv (imunosupresive), se priporočajo redni ginekološki pregledi.

Od nehormonskih metod kontarcepcije pa je zagovo najlažja izbira kondom.

Matjaž
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
missM



Pridružen/-a: 07.07. 2012, 11:58
Prispevkov: 1

PrispevekObjavljeno: 07 Jul 2012 12:08    Naslov sporočila: vpliv antibiotikov na KT Qlaira Odgovori s citatom

Pozdravljeni,

imam eno težavo. Osebni zdravnik mi je predspisal antibiotike Azibiot, katerega zadnjo tableto sem vzela 14.6.. 15 dni po tem sem imela spolni odnos. Jemljem KT Qlaira. Je antibiotik kaj vplival na učinkovanje KT? Na 26 dan bi morala namreč dobiti menstruacijo, vendar je ni bilo oz. je bila le zelo šibka krvavitev, ki pa je trajala le en dan.

Hvala in lep pozdrav.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
jwslo
moderator
moderator


Pridružen/-a: 02.06. 2011, 01:04
Prispevkov: 200

PrispevekObjavljeno: 07 Jul 2012 12:14    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Antibiotik ni škodil, pri Qlaira pa se mnogokrat zgodi, da odtegnitvene krvavitve sploh ni ali pa je zelo pičla.

Matjaž
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Nezka123
Član


Pridružen/-a: 23.06. 2012, 16:03
Prispevkov: 4

PrispevekObjavljeno: 17 Jul 2012 16:47    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Prosila bi še za mnenje, namreč Cerazette sem že jemala, vendar sem po pol leta nehala, ostala mi je še ena škatla. Ginekologinja je odgovorila, da je edina zaščita zame zgolj kondom, ampak je po mojem mnenju in glede na moje zdravstveno stanje, to premala zaščita. Redno hodim na fitnes, glede diabetesa sem še vedno pod nadzorom specialistov v pediatrični kliniki, sladkor je urejen. Ali bi lahko zahtevala od ginekologinje recept za cerazette in jih jemala na lastno odgovornost?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Nezka123
Član


Pridružen/-a: 23.06. 2012, 16:03
Prispevkov: 4

PrispevekObjavljeno: 17 Jul 2012 16:55    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Oprostite, pozabila pripisati, da zdravila/injekcije (copaxone) za MS še nisem dobila.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
jwslo
moderator
moderator


Pridružen/-a: 02.06. 2011, 01:04
Prispevkov: 200

PrispevekObjavljeno: 17 Jul 2012 17:16    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Prosila bi še za mnenje, namreč Cerazette sem že jemala, vendar sem po pol leta nehala, ostala mi je še ena škatla. Ginekologinja je odgovorila, da je edina zaščita zame zgolj kondom, ampak je po mojem mnenju in glede na moje zdravstveno stanje, to premala zaščita. Redno hodim na fitnes, glede diabetesa sem še vedno pod nadzorom specialistov v pediatrični kliniki, sladkor je urejen. Ali bi lahko zahtevala od ginekologinje recept za cerazette in jih jemala na lastno odgovornost?

Zakaj menite, da je kondom premala zaščita? Tablete seveda lahko jemljete na lastno odgovornost, saj se zavedate, da posledice te odločitve nosite sami. Od ginekologinje tablet ne morete zahtevati, lahko jo prosite, vendar pa lahko izdajo zdravila zavrne, če meni, da bi vam škodile.

Matjaž
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Nezka123
Član


Pridružen/-a: 23.06. 2012, 16:03
Prispevkov: 4

PrispevekObjavljeno: 17 Jul 2012 17:25    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Zdi se mi bolje imeti dvojno zaščito, kot pa zgolj eno, pa še ta ni res popolnoma zagotovljena. Tudi, če kdaj kondom poči, ali pozabi, bi želela brezskrbno zaščito. Ginekologinja me ni vprašala ali se gibljem in kakšen življenjski stil imam, preprosto zaključila je, da zgolj kondom. Ali naj zaupam njeni presoji?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
jwslo
moderator
moderator


Pridružen/-a: 02.06. 2011, 01:04
Prispevkov: 200

PrispevekObjavljeno: 17 Jul 2012 18:32    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Nezka123 je napisal/a:
Zdi se mi bolje imeti dvojno zaščito, kot pa zgolj eno, pa še ta ni res popolnoma zagotovljena. Tudi, če kdaj kondom poči, ali pozabi, bi želela brezskrbno zaščito. Ginekologinja me ni vprašala ali se gibljem in kakšen življenjski stil imam, preprosto zaključila je, da zgolj kondom. Ali naj zaupam njeni presoji?


Razmišljate prav. Kondom je zelo dobra zaščita, ne samo proti nosečnosti, ampak tudi proti večini spolnih bolezni. Ob morebitnem poku kondoma ali možnosti, da bi lahko zanosili, lahko vzamete tudi nujno kontracepcijo, v lekarni na voljo brez recepta. Za mnenje o kontracepciji glede na vaše zdravstveno stanje je nabolje, če vprašate kakega drugega ginekologa, jaz nisem zdravnik in bi se komentarja ginekologinje raje vzdržal.

Matjaž
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    ZDRAVSTVENE TEŽAVE - pomagajmo si... Seznam forumov -> Ljubezen / spolnost / kontracepcija / težave / Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Da, lahko dodajaš nove teme v tem forumu
Da, lahko odgovarjaš na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group