ZDRAVSTVENE TEŽAVE - pomagajmo si... Seznam forumov ZDRAVSTVENE TEŽAVE - pomagajmo si...
ZD. FORUM
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Zdravila proti ....

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    ZDRAVSTVENE TEŽAVE - pomagajmo si... Seznam forumov -> ZDRAVILA / domača zdravila /
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
marjan
Administrator


Pridružen/-a: 01.02. 2007, 13:13
Prispevkov: 4470
Kraj: Slovenija

PrispevekObjavljeno: 02 Nov 2010 15:43    Naslov sporočila: Zdravila proti .... Odgovori s citatom

Zdravila proti Alergiji

Beseda alergija je izpeljanka iz grških besed "allos" (drugačen) in "ergon" (delo) in pomeni drugačno dejanje oz. drugačno delo. Medicinsko gledano pa je alergija preobčutljivostna reakcija na telesu tuje snovi oz. dražila, ki jih imenujemo alergeni.
Alergene lahko vdihavamo, uživamo ali pa vstopajo v telo prek kože. Ko pride telo v stik z alergenom, se začno proizvajati protitelesa, ki branijo organizem pred temi snovmi. Vezava alergenov na njih pa povzroči sproščanje celičnih snovi, ki povzročijo močno vnetno reakcijo v okolici. Alergijske reakcije se lahko pojavijo na različnih delih telesa: dihala (alergijski rinitis, astma ...), koža (alergija na hrano, zdravila, sonce, piki žuželk ...), oči, prebavila ... Jakost alergijske reakcije je lahko različna, od blago izražene do smrtno nevarne, ki jo imenujemo tudi anafilaksija oz. anafilaktični šok. Alergijske reakcije na splošno delimo glede na njihov vzrok, prizadeti del telesa ali kakšno drugo značilnost.


Sezonski alergijski rinitis je alergija na vdihane pelode ali cvetni prah in ji pravimo tudi seneni nahod. Spomladanski seneni nahod povzročajo leska, breza, vrba, pozneje v zgodnjem poletju pa bukev, javor, hrast in številne trave.
Alergija se začne z draženjem nosu, žrela in oči, sledi pa močno solzenje, kihanje in voden izcedek iz nosu. Nekateri ljudje imajo tudi glavobole, kašljajo, težko dihajo, izgubijo tek in slabo spijo.




Celoletni alergijski rinitis povzroča podobne simptome, kot prej omenjeni sezonski rinitis, s to razliko, da se pojavljajo simptomi skozi vse leto. Alergeni so hišni prah, pršice, dlaka, perje, živalski prhljaj ali plesni.


Alergijski konjuktivitis je alergijsko vnetje veznice, tanke opne, ki prekriva notranjo površino veke in zunanjo površino zrkla. Očesne beločnice ob stiku z alergenom pordijo in otečejo, enako velja tudi za veke. Oči pečejo in se obilno solzijo. Poleg že omenjenih alergenov lahko alergijsko reakcijo povzročijo tudi zdravila, ki jih dajemo v oči (kapljice, mazila), kozmetični pripravki (črtala, senčila, pudri) ali različne snovi, ki jih lahko zanesemo na oči z nečistimi rokami.
Vendar te reakcije prizadenejo predvsem kožo vek in okolico oči, po mehanizmu nastanka pa ne gre vedno za tipično alergijo, pač pa za kontaktni dermatitis (glej dermatitis).


Alergija na hrano je alergijska reakcija na določeno sestavino hrane, ki pa jo moramo ločiti od intolerance za določeno hrano, pri kateri ne gre za alergijo, pač pa je vzrok drugje. Nekateri ljudje npr. nimajo encimov potrebnih za presnavljanje določenih hranil, posledica uživanja le teh pa so prebavne težave. Znaki alergije na hrano se običajno začnejo v zgodnjem otroštvu in se kažejo običajno kot izpuščaj. Izpuščaj lahko, ni pa nujno, spremljajo prebavne težave (slabost, bruhanje, driska). Zelo močni alergeni se nahajajo v stročnicah, lešnikih oz oreščkih, školjkah, jagodah, jajcih, čokoladi, mleku ... Reakcija po zaužitju take hrane je lahko zelo burna – izpuščaji po vsem telesu, žrelo in grlo začneta otekati in pojavijo se lahko težave z dihanjem.

Alergija na pike žuželk
Običajno se na mestu pika pojavi majhna oteklina in srbenje, pri nekaterih ljudeh pa je ta reakcija veliko burnejša - izpuščaji in srbenje po celem telesu, težave z dihanjem, oteklo žrelo in grlo, astmatični napad, včasih tudi alergijski šok-anafilaksija.
Do anafilaksije nikoli ne pride ob prvem stiku z alergenom, pač pa ta nastane ob ponovnem stiku z enakim alergenom. Enako velja tudi pri alergiji na penicilin.
Ljudje, ki so alergični na pike žuželk ali na določene sestavine hrane ali zdravila, zlasti tisti, ki so že imeli anafilaktični napad, naj bi vedno nosili s seboj injekcijo adrenalina, kar je tudi prvi ukrep pri zdravljenju anafilaksije, nato pa je potreben takojšen prevoz v bolnišnico.


Koprivnica ali urtikarija je alergijska reakcija, omejena na kožo in podkožje. Pojavi se v obliki gladkih, rahlo dvignjenih ploskev, ki so bolj pordele ali bolj blede kot preostala koža v okolici in močno srbijo. Enako reakcijo občutimo, če se spečemo s koprivo, od tod tudi ime koprivnica.
Koprivnica in srbenje sta najpogostejša simptoma tudi pri alergiji na fizikalne dražljaje, npr. sonce, mraz, vročina ...
poškodbo in okužbo. Prizadeto mesto lahko hladimo z obkladki, ali nanašamo na mesto pika pripravke, ki nam dajejo občutek hlajena in zmanjšujejo bolečino, oteklino, rdečino ter blažijo srbenje (razni geli z mentolom, kafro, raznimi adstringenti).
Če težave ne minejo oz. gre za hujšo obliko alergije, pa je potreben obisk pri zdravniku, ki nam poleg antihistaminika v perolralni obliki predpiše lahko še antihistaminike v obliki očesnih kapljic in kapljic ali pršila za nos, kortikosteroide v obliki mazil in krem, kapljic in mazil za oči, kapljic in pršila za nos, pri hudih oblikah pa tudi kortikosteroide v peroralni obliki.

tagi: alergija, sezonski rinitis, konjuktivitis, urtikarija, koprivnica, piki žuželk,
_________________
Lep pozdrav
Marjan
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
marjan
Administrator


Pridružen/-a: 01.02. 2007, 13:13
Prispevkov: 4470
Kraj: Slovenija

PrispevekObjavljeno: 02 Nov 2010 15:46    Naslov sporočila: Zdravila proti stresu Odgovori s citatom

Zdravila proti stresu

Stres je naša reakcija na vsako spremembo, ki se ji moramo prilagoditi ali se nanjo odzvati. Kadar slišimo besedo stres, vedno pomislimo na nekaj negativnega. Vendar je stres tudi pozitiven, na primer kadar nas spodbuja, da se spopademo z danim izzivom. Stres je negativen, kadar ima škodljive učinke na naše telesno in duševno zdravje.
Močan in kratkotrajen stres ni toliko nevaren kot stres, ki smo mu izpostavljeni vsak dan in se ga včasih niti ne zavedamo. Kronični stres je lahko vzrok za nastanek rane na želodcu in dvanajstniku. Sodeluje tudi pri nastanku bolezni srca in ožilja, pri zvišanem krvnem tlaku in velikih vrednostih maščob v krvi, pri bronhialni astmi in nekaterih kožnih boleznih.


Kdaj lahko doživimo stres?
Stres doživljamo vsak dan. Ne povzročijo ga le negativni dogodki, ampak tudi pozitivni. V stresu smo na primer pred poroko, ob rojstvu otroka, ob smrti bližnjega, če imamo veliko dela v službi, pred izpiti itd.


Kako vem, da sem v stresu?
Stres prepoznamo po telesnih, čustvenih in vedenjskih simptomih. Ko smo v stresu, nas muči glavobol, srce nam razbija, močneje se potimo, imamo drisko ali pa smo zapri. Čustveni simptomi stresa so depresivnost, žalost, jeza, agresivnost, živčnost. Nekateri ljudje imajo, kadar so v stresu, tudi težave s spanjem. Vedenjski simptomi stresa pa so jok, kričanje in grizenje nohtov, zloraba alkohola in več pokajenih cigaret.


Kakšne so prednosti naravnih pomirjeval?
Nekatera sintezna pomirjevala imajo moteče stranske učinke, kot so jutranja utrujenost z glavobolom, zmanjšana odzivnost, nespečnost, omotičnost, vrtoglavica, razdražljivost in nočne more. Teh stranskih učinkov pri uporabi naravnih pomirjeval (npr. Persenom®) ne opazimo. Naravna zdravila tudi ne povzročajo odvisnosti in po prenehanju njihovega jemanja se ne pojavi odtegnitveni sindrom.

tagi: zdravila proti stresu, pomirjevala, stres
_________________
Lep pozdrav
Marjan


Nazadnje urejal/a marjan 03 Nov 2010 14:00; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
marjan
Administrator


Pridružen/-a: 01.02. 2007, 13:13
Prispevkov: 4470
Kraj: Slovenija

PrispevekObjavljeno: 02 Nov 2010 15:50    Naslov sporočila: Zdravila proti dismenoreji (menstrulanih težavah) Odgovori s citatom

Zdravila proti dismenoreji (menstrulanih težavah)

Menstruacija je mesečna krvavitev, s katero živijo ženske skozi rodno obdobje življenja, od prve menstruacije (menarhe) pa vse do menopavze. Da bi se za oplojeno jajčece ustvarilo primerno okolje za rast in razvoj, ženski spolni hormon estrogen povzroči, da se sluznica maternice (endometrij) vsak mesec zadebeli. Če ne pride do oploditve, se odebeljena sluznica odlušči in začne se menstrualna krvavitev.


Dismenoreja je bolečina v spodnjem delu trebuha, njen vzrok so krči maternice v času menstruacije. Pri primarni dismenoreji se bolečina pojavi tik pred menstruacijo in traja običajno prva dva dni menstruacije. Nekatere ženske jo doživljajo le kot rahlo neugodje, za druge pa je to zelo huda bolečina, ki kar nekaj dni v mesecu moti pri vsakdanjih dejavnostih.

Dismenoreja je lahko primarna ali sekundarna. Stanje imenujemo primarnadismenoreja, če ni mogoče najti vzroka zanjo, in sekundarna dismenoreja, če je njen vzrok kakšna od ginekoloških bolezni. Primarno dismenorejo doživlja 50-90 odstotkov menstruirajočih žensk predvsem v pozni adolescenci in v začetku 20-ih let. Običajno se začne dve do tri leta po prvi menstruaciji. Resna oblika prizadene 5-15 odstotkov žensk. Primarna dismenoreja se pojavlja le v menstruacijskih ciklusih, v katerih se sprosti jajčece.


Pri sekundarni dismenoreji je treba pozdraviti osnovni vzrok, ki jo povzroča. Vzroki zanjo so lahko različni: endometrioza, vnetje organov v mali medenici, maternični polipi, uporaba materničnih vložkov, zapora ali zožitev v materničnem vratu, ciste na jajčnikih ali tumorji.
Znaki primarne dismenoreje so: topa in stalna ali utripajoča bolečina v obliki krčev v spodnjem delu trebuha, bolečina izžareva v spodnji del hrbta ali v noge. Manj pogosti splošni znaki so lahko še: slabost, bruhanje, driska, potenje, glavobol, bolečine v križu, pogosto siljenje na vodo, omotica, nervoza in celo kolaps. Simptomi predmenstrualnega sindroma, kot so razdražljivost, živčnost, depresija in napihnjenost trebuha lahko trajajo tudi celotno obdobje menstruacije.


Vzroki
Prostaglandin F2 alfa (PGF2 alfa) je srednik vnetja in strokovnjaki predvidevajo, da le-ta povzroči primarno dismenorejo oziroma menstrualne krče. Koncentracija PGF2 alfa se pred menstruacijo poveča za tri krat, do nadaljnjega povečanja koncentracije pa pride še med samo menstruacijo. S tem se poveča mišična napetost maternice, ki se kaže v močnih krčih. Pri primarni dismenoreji so velike koncentracije PGF2 alfa določili tudi v menstrualni tekočini in v krvnem obtoku. Poleg PGF2 alfa naj bi bili pri nastanku bolečine vpleteni tudi levkotrieni, vazopresin in anaerobni presnovki slabo prekrvljenega endometrija.
Drugi dejavniki, ki poslabšajo bolečino so še: nazaj obrnjena maternica, pomanjkanje telesne dejavnosti, pa tudi vedenjski in psihološki faktorji.
Faktorji tveganja za hudo obliko dismenoreje so zgodnja menarha (pri 11-ih letih ali prej), družinska zgodovina bolečih menstruacij, dolgotrajne in močne krvavitve, kajenje, debelost in uživanje alkohola.
Kdaj k zdravniku?

Če vas krči onemogočajo več dni v mesecu,
če ste jih dobili v starejših letih in ste že rodili,
če se pojavi nenormalni vaginalni izcedek,
nenormalna krvavitev,
močna bolečina ali krvavitev med dvema menstruacijama,
bolečina proti koncu menstruacije,
vročina, če se po dveh ciklusih, kljub zdravljenju z zdravili stanje ne izboljša.


Zdravljenje

Menstrualne bolečine lahko blažite z nesteroidnimi protivnetnimi zdravili. Nekatera so dostopna v lekarnah tudi brez recepta. Ta zdravila zavirajo nastanek prostaglandinov ter imajo protivnetno in analgetično delovanje. Nesteroidna protivnetna zdravila za zdravljenje dismenoreje so: diklofenak, ibuprofen, ketoprofen, naproksen, nimesulid in piroksikam. Draženje prebavne poti je najpogostejši stranski učinek nesteroidnih antirevmatikov. Ne smejo pa jih jemati osebe z ledvično ali jetrno odpovedjo, razjedo prebavil, nagnjenostjo h krvavitvam in osebe, ki so preobčutljive za aspirin ali imajo astmo.


Če ne obstaja dvom o nosečnosti, se krčne bolečine najbolj ublažijo, če se protivnetno zdravilo vzame že dva dni pred začetkom menstruacije in se potem jemlje še prvi dan ali dva krvavitve, sicer naj se začne jemati šele po nastopu krvavitve.


Pri zelo hudih krčih vam bo zdravnik predlagal jemanje kontracepcijskih tablet, ki preprečijo sprostitev jajčeca (ovulacijo). V prvih nekaj ciklusih se lahko uporabita obe vrsti zdravila hkrati. Če po zdravljenju z zdravili ni uspeha, gre najverjetneje za sekundarno dismenorejo.
Primerna so tudi zdravila, ki vsebujejo acetilsalicilno kislino, vendar ne pri dismenoreji, ki jo spremljata slabost in bruhanje. Paracetamol je učinkovit pri šibkih bolečinah. Zdravila, ki vsebujejo le paracetamol, se uporabljajo, če je jemanje nesteroidnih antirevmatikov prepovedano. Pri bolečih menstruacijah se uporabljajo še protikrčna zdravila (spazmolitiki), kot sta butilskopolamin in trospij, ki sprostijo gladke mišice, vendar so za ta namen manj učinkovita. Slabost in bruhanje lahko ublažimo z uporabo zdravil proti slabosti, čeprav ta simptom izgine tudi brez zdravljenja, ko krči popustijo.


Neugodje lahko ublažite tudi z nekaterimi nezdravilskimi ukrepi. Včasih pomaga topel termofor na bolečem trebuhu ali pa sprememba življenjskega sloga, s katerim izboljšate svoje splošno zdravstveno stanje. Redna telesna dejavnost povzroča sproščanje endorfinov, telesu lastnih analgetikov, pri čemer se izboljša splošno počutje in zmanjša bolečina. Privoščiti si je treba dovolj počitka, ker spočito telo lažje prenaša bolečino. Nekatere ženske odpravljajo bolečino z masažo, jogo, meditacijo ali akupunkturo. Naj bi pomagali tudi: dieta z malo maščobami in veliko ogljikovimi hidrati ter dodatki ribjega olja, tiamin, magnezij, kofein, nekatera zelišča in TENS (transkutana električna stimulacija živcev), za kar pa ni dovolj dokazov.
Vsaka ženska mora preizkusiti in najti zdravilo, ki ji najbolj pomaga. Pomirja pa tudi dejstvo, da s starostjo krči oslabijo in po porodu pogosto izginejo.

tagi: menstrualne težave, dismenoreja
_________________
Lep pozdrav
Marjan
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
marjan
Administrator


Pridružen/-a: 01.02. 2007, 13:13
Prispevkov: 4470
Kraj: Slovenija

PrispevekObjavljeno: 02 Nov 2010 19:37    Naslov sporočila: Zdravila proti zobobolu Odgovori s citatom

Zdravila proti zobobolu

Tudi zobje bolijo. Bolečino imenujemo zobobol. Ponekod je samo specifičen, oster občutek ob stiku zobovja s hladnim, vročim ali ob večjem pritisku na zob. Stopnjuje pa se tudi do hude neprestano trajajoče bolečine. Čeprav neradi, smo se že skoraj vsi srečali z njo.



Zakaj nas boli?
Zobobol je najpogosteje posledica zobne gnilobe. Torej nepravilne prehrane oziroma nezadostne ustne higiene. Mehanske poškodbe zobovja in čeljusti, operativni posegi, vnetja ustne votline in obnosnih votlin povzročajo hujše, dalj časa trajajoče bolečine. Razgaljena zobna korenina, ki je izpostavljena temperaturnim dražljajem in poškodbam, povzroča zbadajočo, ostro preobčutljivostno bolečino.


Kdaj začne boleti?
Boleti začne, kadar je najtrša zobna plast (sklenina) poškodovana ali na kakršen koli način odstranjena. Dentin, manj odporna naslednja zobna plast, ostane nezaščitena. Mehanski dražljaji, vroče in mrzlo se nemoteno prevajajo do zobnega jedra (pulpe) in vzdražijo zobne živčne končiče. Pojavi se občutek bolečine. Samo zobno jedro na tej stopnji še ni poškodovano. Dentin se s časom obnovi in bolečina popusti. Na tej stopnji je zelo pomembno, da te opozorilne bolečine ne zanemarimo.

Bolečina postane huda?

Kadar strokovne pomoči nismo poiskali pravočasno, tvegamo izgubo zoba, ki ga spremlja nadaljnji zobobol. Kot vzrok vzemimo zobno gnilobo. Le-ta je že uničila zobno sklenino. Po manj odpornem dentinu je hitro dosegla zobno jedro in naredila nepopravljivo škodo. Značilni sta zapoznela bolečina na že zdavnaj odstranjeni dražljaj (mrzla voda) ali spontana bolečina, ki se pojavi sama od sebe. Ko pridejo bakterije do jedra, ta odmre in bolečine za nekaj časa prenehajo. Po nekaj urah ali dneh postane zob občutljiv za ugriz, dotik z jezikom ali s prstom. Ker se vnetje in okužba razširita skozi odprtino v vrhu korenine v okolico zoba, nastane ognojek (absces). Pojavi se oteklina. Gnoj se nabira okoli zoba in ga sili iz zobne jamice (alveol). Pri grizenju se zob vrača na svoje mesto, kar povzroča hude bolečine.

Omilitev bolečine
Med odkrivanjem vzroka zobobola in njegovim zdravljenjem začasno omilimo bolečino s protibolečinskimi (analgetičnimi) zdravilnimi oblikami. V lekarnah so brez recepta na voljo zdravilne oblike z acetilsalicilno kislino, paracetamolom, ibuprofenom, naproksenom in njih kombinacije. Ponekod pomagajo tudi hladni obkladki.

Zobobol preprečujmo!
Uživajmo zdravo hrano. Sladkarije zamenjajmo z jabolki. Vzdržujmo redno ustno higieno. Zobe umivajmo, če je le mogoče po vsakem obroku. Jutranjega ščetkanja pred zajtrkom in po njem ter pred spanjem in vsakodnevno uporabo zobne nitke nikakor ne izpustimo. Zobne obloge so prvih 24 ur mehke. Nato začnejo apneti in jih je težje odstraniti.
Pogosto si opazujmo zobe. Če opazimo, da je sklenina poškodovana ali luknjasta, poskrbimo za čimprejšnje popravilo. Na redne obiske pri zobozdravniku ne pozabljajmo in z njimi ne odlašajmo.
Če vemo, da so naši zobje preobčutljivi, jih ščetkajmo z zobnimi ščetkami z mehkimi vlakni in uporabljajmo za to namenjene zobne paste. Grobim, abrazivnim zobnim pastam se izogibajmo.
Prav tako se izogibajmo mehanskim poškodbam zobne sklenine. Lešnike in orehe naj z zobmi tarejo le veverice.


Če se kljub temu zobobol pojavi, ga ublažimo s protibolečinskimi zdravilnimi oblikami, vendar pa nemudoma poiščimo njegov vzrok in ga odpravimo.

Lepi in zdravi zobje niso le krona očarljivega nasmeha, ampak življenjsko pomembni, zato jih skrbno negujmo in čuvajmo.

tagi: zobobol, dlesni, bolečina



Naravna zdravila proti zobobolu

Vsi verjetno vemo, kako nadležen zna biti zobobol. Poleg tablet proti bolečinam in obiska zobozdravnika, pa obstaja tudi nekaj naravnih pripomočkov za lajšanje te tegobe. Potrebovali boste:

- sol
- kalijev /natrijev aluminijev sulfat (sestavina npr. sode bikarbone)
- ekstrakt vanilije
- bombažno vato
- strok česna
- olje klinčkov

1. Zmešajte pol čajne žličke soli in pol čajne žličke kalijevega (ali natrijevega) aluminijevega sulfata. Zmes namažite po bolečem zobu in okrog njega. Bolečina bi morala hitro popustiti.

2. Nanesite nekaj kapljic vanilijeve esence na boleče mesto.

3. Naravnost na luknjo v zobu položite majhen strok česna.

4. Košček bombažne vate namočite v klinčkovo olje, ter položite na zob.

Vendar pazljivo: če ste na katerokoli od sestavin alergični, teh metod ne uporabljajte!
_________________
Lep pozdrav
Marjan


Nazadnje urejal/a marjan 04 Nov 2010 16:58; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
marjan
Administrator


Pridružen/-a: 01.02. 2007, 13:13
Prispevkov: 4470
Kraj: Slovenija

PrispevekObjavljeno: 02 Nov 2010 19:39    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Zdravila proti vrtoglavici


Vrtoglavica je neprijeten občutek premikanja ali vrtenja, ki ga pogosto spremlja slabost, lahko celo bruhanje. V hujših primerih posameznik zaradi vrtoglavice ne more ne hoditi ne stati.


Vrtoglavica je lahko simptom najrazličnejših bolezni:

• motenj v delovanju ravnotežnega aparata,
• motenj v živcu, ki prevaja impulze iz notranjega ušesa v možgane,
• motenj v delu možganov, ki skrbi za ravnotežje,
• bolezni, kot jemultipla skleroza, ki zahtevajo takojšnje
zdravljenje.



Kaj jo povzroča?

Tudi vzroki vrtoglavice so različni.

- Vnetje v ravnotežnem aparatu: labirintitis (vnetje notranjega ušesa, kjer je ravnotežni organ) je ponavadi posledica virusne okužbe dihalnih poti, redkeje pa bakterijske okužbe srednjega ušesa.

- Menierova bolezen, za katero je značilen trias simptomov, in sicer gluhost, tinitus (zvenenje v ušesih) in ponavljajoči se napadi vrtoglavice.

- Vrtoglavica je lahko stranski učinek zdravljenja z nekaterimi antibiotiki.

- Akustični nevrinom je tumor osmega možganskega živca, ki prevaja dražljaje iz slušnega in ravnotežnega aparata.

- Možganska kap in poškodbe glave.

tagi: vrtoglavica, vrtenje
_________________
Lep pozdrav
Marjan
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
marjan
Administrator


Pridružen/-a: 01.02. 2007, 13:13
Prispevkov: 4470
Kraj: Slovenija

PrispevekObjavljeno: 02 Nov 2010 19:43    Naslov sporočila: Zdravila proti smrčanju Odgovori s citatom

Zdravila proti smrčanju


Ste mogoče ena/eden izmed 300.000 Slovenk/Slovencev, ki preživlja noči brez spanja zaradi smrčanja vašega partnerja/partnerke? Že izgubljate potrpljenje in razmišljate o ločenih spalnicah? Ne obupavajte! Čeprav se nočno brenčanje in žaganje zdi neobvladljivo, pa sodobna medicina danes že pozna načine za njegovo utišanje.


Kaj je smrčanje?

Smrčanje je glasno dihanje, ki se pojavi med spanjem. Dobro znani zvoki so posledica nihanja tkiv v žrelu, zlasti mehkega neba in jezička, ki se pri dihanju med spanjem pomikata sem in tja.

Vzroki smrčanja

Smrčanje lahko povzroči zamašen nos zaradi alergij, polipov, okužb obnosnih votlin, oteklosti sluznice zaradi prehladov in gripe, upognjenost nosnega pretina ali spremembe v velikosti in obliki tistih delov žrela, ki povzročajo smrčanje. Torej k smrčanju dodatno prispeva vse, kar oži žrelni prehod in zmoti pretok zraka: povečani mandlji, dolg jeziček, otekel jezik in odvečno tkivo v gubah oz. robovih mehkega neba.


Kdo smrči?

Smrčanje je približno desetkrat pogostejše med moškimi kot ženskami. Deloma je vzrok temu bolj izraženo kopičenje odvečnega tkiva v žrelu pri moških, ki z leti postane ohlapnejše ter nalaganje maščevja v predelu ramen, vratu in trebuha, pod vplivom njihovih spolnih hormonov. So pa na splošno smrčanju bolj izpostavljeni debeli ljudje, kadilci, ljudje, ki uživajo večje količine alkohola ter zdravil, kot so uspavalne tablete ali mišični relaksanti. Povedati pa je treba, da neredko ta problem pesti tudi športnike z dobro kondicijo, otroke z povečanimi mandlji in polipi v nosu ter nosečnice z preeklampsijo.

Utišajte smrčanje

Ustrezno zdravljenje lahko smrčečega partnerja vrne iz pregnanstva v skupno spalnico. Kdor smrči, vendar nima nočne apneje (odsotnost dihanja), si lahko najprej skuša pomagati z nekaterimi načini za samopomoč. Če to ne zaleže, se velja pogovoriti z zdravnikom o drugih možnostih, npr.: o operaciji.

Načini za samopomoč:

če ste pretežki, shujšajte in bodite redno telesno aktivni,
vzravnajte vrat med spanjem, tako da spite, če se le da, na ravni vzmetnici, poskusite spati na boku, ne na hrbtu,
izogibajte se zdravilom, ki med spanjem sproščajo mišičje (uspavalne tablete, mišični relaksanti),

prenehajte kaditi ter se izogibajte pitju alkohola vsaj štiri ure in obilni hrani vsaj tri ure pred spanjem,
proti zamašenosti nosu si lahko pomagate s kapljicami za nos (le 3 do 4 dni zapored) ali s kapljicami fiziološke raztopine (lahko uporabljate neomejeno dolgo),
uporabite poseben obliž (najdete v lekarnah), ki razširi nosnice in omogoča, da pride v telo več zraka.



Operacije

Kirurški posegi pridejo v poštev, če se zgoraj opisani načini izkažejo za neuspešne.
Glede na vzrok smrčanja, se lahko opravijo operacije nosu (odstranitev polipov, uravnavanje zvitega nosnega pretina), lahko da gre za odstranitev mandljev ali še dodatno za odstranitev odvečnega tkiva jezička in mehkega neba ter za napenjanje ostalega tkiva (uvulopalatofaringoplastika). V zadnjem času izredno uspešno izvajajo lasersko uvulopalatoplastiko (lasersko odstranijo odvečno tkivo mehkega neba in jezička), ki naj bi smrčanje odpravila v več kot 90 odstotkih.

Je lahko smrčanje nevarno?

Odgovor je pritrdilen, tako s socialnega vidika, kjer smrčač lahko predstavlja predmet posmeha ali celo osovraženosti od okolice, zlasti pa tudi iz medicinskega vidika, saj moti vzorec spanja in nas prikrajša za počitek, dolgoročno pa lahko povzroči resne zdravstvene probleme (npr.: nočna apneja, visok krvni tlak, srčni infarkt,...).

tagi: smrčanje, vzroki smrčanja, utišanje smrčanja
_________________
Lep pozdrav
Marjan
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
marjan
Administrator


Pridružen/-a: 01.02. 2007, 13:13
Prispevkov: 4470
Kraj: Slovenija

PrispevekObjavljeno: 02 Nov 2010 19:47    Naslov sporočila: Zdravila proti izpadanju las in plešavost Odgovori s citatom

Zdravila proti izpadanju las in plešavost


Če pogledamo različne oglase za takšne ali drugačne načine odpravljanja moške plešavosti, se zdi, da imajo z izpadanjem las težave zgolj moški. A resnica je drugačna. Kar dve tretjini žensk se z njim srečata enkrat v življenju, zato ni čudno, da jih ta problem vznemiri vsaj toliko kot moške, če ne še bolj.


Kako lasje rastejo?

Lase sestavlja beljakovina keratin, ki gradi tudi nohte in zunanjo plast kože. Del lasu, ki ga vidimo, češemo in negujemo, je tako imenovani lasni cilinder. Gre za mrtvo tkivo, ki ga izdelujejo lasni mešički - drobne čebulice pod površino lasišča.

Lasje se nenehno obnavljajo. Njihov življenjski cikel je sestavljen iz treh obdobij, ki se pod normalnimi pogoji nenehno ponavljajo. V prvem obdobju (anagen), ki traja 3 do 5 let, lasje neprestano rastejo in se krepijo. Ponavadi zrastejo za približno centimeter na mesec, a se z leti hitrost rasti upočasni. Ko se lasje postarajo, preidejo v drugo obdobje (katagen), v katerem mirujejo. V tej fazi mirovanja, ki traja približno 3 tedne, lasje ostanejo na glavi, a ne rastejo. Sledi trimesečno obdobje (telogen), ko lasje izpadejo in omogočijo mešičkom, da proizvedejo nove lase.

Odraslemu človeku zraste ob normalnih pogojih 100.000 do 150.000 las, ki se nenehno obnavljajo - rastejo in izpadajo. Ponavadi odrasla oseba izgubi v povprečju 50 do 100 las dnevno.


Izpadanje las

Problem izgubljanja las se začne, kadar večina las predčasno dozori in preide v tretje obdobje. Vsako novo prvo obdobje je krajše, novi lasje pa vedno krajši in tanjši. Lasni mešiček se pomanjša in sčasoma odmre. Zaradi tega ljudje opažajo, da imajo pri 40. mnogo manj las, kot so jih imeli pri 20.

Normalni krog dogajanja lahko zmotijo številni dejavniki. Posledici sta ali izpadanje las ali njihovo nenadomeščanje. Pri večini ljudi se lasje s starostjo nekoliko razredčijo. Toda leta, hormonske spremembe in dednost lahko povzročijo, da je izpadanje pri nekaterih izrazitejše kot pri drugih. Posledica je lahko delna ali popolna plešavost (alopecija). Verjetnost tega je pri moških mnogo večja kot pri ženskah.

Vzroki za plešavost

Plešavost je prav redko posledica osnovne bolezni, lahko pa se pojavi po nenadni hudi bolezni. Veliko las med boleznijo neha rasti in potem čez kake tri mesece izpadejo, pozneje pa spet zrastejo. Pri nekaterih hudih okužbah z visoko vročino ali dolgotrajnih boleznih, npr. boleznih ščitnice in slabokrvnosti zaradi pomanjkanja železa, lasje enakomerno izpadajo, po učinkovitem zdravljenju osnovne bolezni pa spet zrastejo.

Tudi bolezen lasišča, lichen planus, lahko uniči lasne mešičke in povzroči krpe trajne plešavosti, če ne zdravimo pravočasno.
Izgubo las lahko povzročijo tudi citostatiki (zdravila proti raku), ker upočasnijo delitve celic, vendar po prenehanju zdravljenja navadno lasje spet zrastejo. Podoben, čeprav manj izrazit učinek imajo lahko tudi zdravila proti strjevanju krvi (antikoagulansi), nekatera zdravila proti depresiji, visokemu krvnemu tlaku, kontracepcijske tablete in veliki odmerki vitamina A. Na izpadanje las ima precejšen vpliv tudi telesni stres, kot so npr. velike operacije.

Zelo značilna in prav posebna bolezen, kjer večina ljudi izgubi lase samo na omejenih predelih lasišča, pa je lisasta plešavost (alopecia areata). Le-ta se kaže v obliki golih lis (velikosti kovanca) na lasišču.
Žal pa je mnogo vzrokov za izgubo las tudi še nepojasnjenih.

Zakaj moški izgubljajo lase?

Kar 80 % moških trpi zaradi bolj ali manj opazne plešavosti. O “moški plešavosti” govorimo, kadar lasje izpadajo na sprednjem delu lasišča (“visoko čelo”) in na vrhu glave ter se hkrati redčijo na temenu. Ta oblika je značilno genetsko pogojena, torej je povezana z dednostjo.
Drugi pogosti vzroki izgubljanja las pa so nezdravo lasišče zaradi prhljaja, pretiranega delovanja lojnic ter psihofizični stres.

Zakaj slabijo lasje pri ženskah?

Pri ženskah so v mnogih primerih vzroki izpadanja las hormonskega izvora, vglavnem pa psihofizični stres, nosečnost, porod (2-3 mesece po porodu), dojenje, menopavza, shujševalne diete, nepravilna prehrana (pomanjkanje beljakovin in železa), uživanje nekaterih zdravil.
Lasje pogosto začnejo slabeti tudi zaradi pretirano agresivnih sredstev za nego las, trajne, barvanja ali nepravilne nege. UV žarki vplivajo na zdravje las in na lasni mešiček, ki izgubi naravno vitalnost, proizvaja tanjše lase, kar končno povzroči njihovo izpadanje.

Obstaja pa tudi “ženska plešavost”, ki je prav tako podedovana, vendar se razlikuje od “moške plešavosti”. Prvi znaki takšnega izpadanja se pojavijo med 25. in 30. letom, tako da novi lasje postajajo vse tanjši, krajši in celo prosojni. Izpadanje je praviloma manj izrazito in drugače razporejeno kot pri moškem tipu plešavosti.Večina žensk redčenje las opazi na vrhu glave.
Plešavost ženskega tipa ima približno polovica žensk, ki jih doleti izpadanje las.

Kaj lahko naredimo za zdravje naših las?

Varujte svoje lase!
Če ste zaskrbljeni zaradi izpadanja las, bodite z njimi obzirni. Čim bolj se izogibajte pripravkov, ki lase obarvajo ali posvetlijo, pazite kateri šampon uporabljate in kako lase krtačite ali češete. Z mokrimi lasmi, ki so posebno občutljivi, bodite nežni ko jih brišete z brisačo, krtačenje čim bolj omejite, izogibajte se spenjanja las v čop ali kito, ponoči pa imejte lase vedno razpuščene. Na prostem lase zavarujte pred soncem s pokrivalom ali pa raje ostanite v senci.

Prehodno izpadanje las

Če ste v fazi izpadanja las, ki je le prehodnega značaja, so vam poleg zgoraj naštetih ukrepov, ki jih skušajte vpeljati v vsakodnevno življenje, v lekarnah na voljo pripravki, s katerimi lahko še dodatno poskrbite za pravilno prehrano vašega lasišča in s tem preprečite izpadanje las.
Na razpolago so vam pripravki v obliki kapsul, tablet in šamponov, ki vsebujejo vse vitalne snovi, ki izboljšajo začetek rasti, razvoj in obnovo las. Gre zlasti za vitamine skupine B - energostimulatorje (tiamin, riboflavin, piridoksin), ki zagotavljajo dovolj energije lasnim mešičkom, da začnejo rasti novi lasje. Za nadaljnje razmnoževanje in regeneracijo je zelo pomembna folna kislina, inozitol pa normalizira povečano izpadanje las pri dolgotrajnih stresih, med nosečnostjo in po porodu. Prisotnost biokatalizatorjev: železa, cinka, bakra, silicija ter aminokisline cisteina pa je zelo pomembna za presnovo las, saj pomanjkanje le-teh slabo vpliva na lasno strukturo. Tem pripravkom je dodan tudi medicinski kvas, kot naravni vir encimov, vitaminov skupine B, biotina in oligoelementov. Na voljo so tudi šamponi za različne tipe las (mastne, suhe, poškodovane,...) ter ampule, katerih vsebino vmasirate na lasišče.

Ti pripravki vsebujejo Trichosaharide® , posebno mešanico naravnih mukopolisaharidov, ki pozitivno vplivajo na prekrvavitev lasišča in na ta način lasem dajejo večjo količino hranilnih elementov in omogočajo uspešnejše odstranjevanje odpadnih snovi. Vsebina v ampulah je še dodatno obogatena z bioenergetsko idealno mešanico aminokislin in oligoelementov.

Za masažo lasišča se priporoča tudi losion, ki vsebuje brezov sok, kateremu so že nekoč pripisovali posebno zdravilno moč. V kombinaciji z paprikovo tinkturo, ki pospešuje prekrvavitev na lasišču, salicilno kislino, ki mehča in lušči poroženele dele, mentolom, ki blaži srbenje in peru balzamom, ki pospeši tvorbo novih celic, zelo ugodno vpliva na rast in krepitev las ter preprečuje njihovo izpadanje, odpravlja pa tudi prhljaj.

Trajna izguba las

Če pa je izguba las pri vas trajna, se lahko z zdravnikom posvetujete o eni od naslednjih možnosti. Na voljo vam je zdravilo v obliki losiona, ki vam ga predpiše zdravnik na recept. Vsebuje učinkovino minoksidil, ki širi žile in znižuje krvni tlak, nanešen na lasišče pa se uporablja kot zdravilo proti plešavosti. Uporabljati ga je treba trajno, sicer učinki izginejo, vendar v čezmernih koncentracijah lahko povzroči škodljive učinke.
Če je izguba las obširna in izrazita, je dokaj cenena in preprosta rešitev lasulja ali pa novejša, vse bolj uspešna metoda presajanja posameznih las (mikropresajanje).

tagi: zdravljenje plešavosti, plešavost, alopecia, pri moških, pri ženskah
_________________
Lep pozdrav
Marjan
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
marjan
Administrator


Pridružen/-a: 01.02. 2007, 13:13
Prispevkov: 4470
Kraj: Slovenija

PrispevekObjavljeno: 02 Nov 2010 19:52    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Zdravila proti Glivicam

Glivična obolenja kože, nohtov in lasišča

Najpogostejši povzročitelji so glivice, ki spadajo v skupino dermatofitov. Ti se hranijo z roževino povrhnjice, nohtov, dlak in las. Redkejši povzročitelji so kvasovke in plesni.


Dermatofite delimo v dve skupini:

Zoofilne dermatofite na ljudi prenašajo mačke, redkeje psi, prenašalci druge vrste zoofilnih dermatofitov so hrčki, zajčki in morski prašički, nekatere zoofilne dermatofite pa prenaša govedo. S temi glivicami se zato pogosto okužijo majhni otroci, najstniki in mlajši odrasli, poklicno pa lahko tudi veterinarji in kmetje. Zavedati se moramo, da so domače živali lahko vir okužbe, zato moramo, če pride do okužbe, živali napotiti na veterinarski pregled. Najbolj znana zoofilna glivična okužba je mikrosporija, ki je že vrsto let razširjena po različnih območjih Slovenije. Poteka lahko v manjših epidemijah. Po podatkih Zavoda za zdravstveno varstvo Kranj, spada na Gorenjskem med deset najpogosteje prijavljenih nalezljivih bolezni, beležijo pa več kot 1200 primerov na leto.
Antropofilni dermatofiti pa so prilagojeni naši roževini. Med ljudmi se prenašajo z neposrednim stikom ali pa z okuženimi kožnimi luskami in sporami. Pomemben kraj za okužbe so športni objekti, na primer telovadnice, pa tudi kopališča in zdravilišča. Najpogosteje se okužijo nohti na nogah in koža na stopalih. Rezultati obsežne evropske raziskave so pokazali, da se tovrstne okužbe pojavljajo kar pri 22 % odraslih. Okužbe kože stopal in nohtov so med seboj zelo povezane. Po opažanjih zdravnikov ima vsaj polovica bolnikov z glivično okužbo nohtov hkrati okuženo tudi kožo na stopalih.


Kdo je bolj dovzeten za tovrstne glivične okužbe?

Mnenja o tem, ali obstaja podedovana individualna dovzetnost, so zaenkrat še deljena. Zagotovo pa velja, da se z antropofilnimi dermatofiti pogosteje okužijo ljudje, ki se ukvarjajo s športom, posebno s tistimi vrstami športa, pri katerih je možnost poškodbe nohtov večja, in ljudje srednjih let in starejši.


Dejavniki tveganja so sladkorna bolezen, bolezni, ki povzročijo imunsko oslabelost, na primer rakava obolenja in okužba s HIV, nekatere bolezni žilja, pa tudi pogoste poškodbe nohtov ali podnohtja, ki lahko izhajajo iz ortopedskih nepravilnosti stopal.

Tudi poklic lahko vpliva na večjo možnost okužbe. Izpostavljeni so predvsem ljudje, ki delajo v topli in vlažni klimi. Pomembni dejavniki so lahko tudi čezmerno znojenje in nošenje gumijastih škornjev, na primer pri rudarjih. Tudi vsi ostali, ki preživite večino dneva v zaprtih čevljih na svojih delovnih mestih, včasih tudi v neudobni ali celo pretesni obutvi, ki lahko poškoduje nohte, bodite pozorni na svoja stopala.


Znaki, na osnovi katerih lahko sklepate, da gre za glivično okužbo

Ponavadi na začetku sprememb na koži niti ne opazimo, saj se koža samo drobno lušči. Ko se pojavijo še intenzivnejše luščenje, rdečina, srbenje in bolečina, pa je prav gotovo že skrajni čas za obisk zdravnika. Okužba se pogosto najprej pojavi na koži stopal, potem pa se širi na nohte nog in na druge predele telesa.Nezdravljena okužba je stalen vir okužbe.


Kako izgleda z glivicami okužen noht?


Z dermatofiti okužen noht se največkrat na prostem koncu najprej obarva rumenkasto belo in je dvignjen s podlage. Spremenjena barva se počasi razširi na cel noht, ki postane rjavkasto črn, zadebeljen in lomljiv. Okužba se začne na posameznem nohtu, pogosto na palcu, in se lahko razširi na druge nohte nog ali rok.


Kako izgleda z glivicami okuženo stopalo?


Najpogostejša dermatofitna okužba stopala se navadno začne v tretjem ali četrtem medprstnem prostoru z luščenjem kože. Opazni so tudi mehurčki in razpoke. Iz medprstnih prostorov se okužba lahko razširi na iztezno ali hrbtno stran prstov nog ali stopala.
Včasih se okužba pojavi v obliki srbečih mehurčkov na pordeli koži podplata ali prstov nog, kasneje se izgled mehurčkov spremeni, ko se osušijo in počijo, sledi luščenje.


Zakaj so lahko glivična obolenja kože in nohtov nevarna?


Oboleli so pogosto manj samozavestni in zaskrbljeni zaradi svojega videza, zato so velikokrat odrinjeni. Pogosto so prisotne bolečine, ki so posebej moteče v predelu nohta, kar lahko povzroča težave pri hoji in omejuje telesno dejavnost. Te okužbe so lahko vstopno mesto za sekundarne bakterijske okužbe in s tem povezane zaplete, kot sta gnojno vnetje kože in šen. Predvsem v poletnih mesecih se okužbe stopal navadno poslabšajo, glivični okužbi pa se pridruži še bakterijska okužba.


S katerimi zdravili zdraviti in pozdraviti glivična obolenja kože in nohtov?


Če se pojavi glivična okužba, jo morate zdraviti, saj je to kronična okužba, ki se ne pozdravi sama. Ob vsakem dvomu je najbolje, da obiščete zdravnika, ki vam bo predpisal ustrezno zdravilo. Neustrezna uporaba različnih krem lahko zabriše značilen izgled žarišč, ki jih povzročajo dermatofiti in celo oteži laboratorijski dokaz povzročitelja.

Najboljšo učinkovitost proti dermatofitskim okužbam so v številnih kliničnih raziskavah dokazali pri terbinafinu, ki se ga varno sočasno uporablja z drugimi zdravili in ga bolniki zelo dobro prenašajo. Terbinafin je izbirno zdravilo najpogostejših glivičnih okužb kože in nohtov.

Glivične okužbe zdravimo tudi s flukonazolom.V Sloveniji ga uspešno uporabljamo za različne vrste glivičnih okužb, ki jih povzročajo kvasovke.



tagi: glivice, koža, glivična obolenja, lasišče, nohti



Domača zdravila proti glivicam

Veliko ljudi, posebej žensk, vsaj enkrat v življenju doživi glivično obolenje. Zdravila za to nadlogo pa so lahko včasih tudi draga in vsebujejo dokaj močne sestavine.

Obstaja pa nekaj varnih in učinkovitih zdravil, ki jih lahko pripravimo oziroma uporabimo tudi sami:

Probiotična prehrana
Sem spada seveda jogurt, vendar ne vsak. Zato je potrebno prebrati na embalaži, da ta vsebuje žive kulture. Uživanje jogurta bo povzročilo porast dobrih bakterij, katere bodo uničile slabe bakterije. Veliko žensk je tako že doživelo uspeh, da je naneslo jogurt direktno na okužbo in postopek pa so seveda večkrat ponovile.

Probiotični dodatki
Večino trgovin z zdravo prehrano ponuja razne probiotične dodatke. Ti so po navadi v obliki tablet, ali praška in nimajo okusa. Vendar pa probiotiki delujejo čudežno pri vzpodbujanju rasti dobrih bakterij in boju proti glivični okužbi.

Olje čajevca
Olje čajevca je prijetno dišeče eterično olje, ki ima antibakterijske značilnosti. Zato lahko razstopino olja čajevca nanesemo direktno na vaginalni predel in tako pozdravimo glivično okužbo. Prav tako pa lahko par kapljic tega olja kanemo v kad, kar pa bo prav tako pozdravilo glivično okužbo.

Jabolčni kis
Jabolčni kis skrbi za pravilno pH ravnovesje vaginalnega predela in preprečuje glivična obolenja. Zato lahko občasni nanos jabolčnega kisa deluje preventivno, če ste nagnjeni k glivičnim obolenjem.
_________________
Lep pozdrav
Marjan


Nazadnje urejal/a marjan 03 Nov 2010 13:58; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
marjan
Administrator


Pridružen/-a: 01.02. 2007, 13:13
Prispevkov: 4470
Kraj: Slovenija

PrispevekObjavljeno: 02 Nov 2010 19:58    Naslov sporočila: Zdravila proti astmi Odgovori s citatom

Zdravila proti astmi


Za astmatika je zelo pomembno, kakšen poklic si izbere. Paziti mora, da pri delu prihaja v stik s čim manj alergenimi snovmi, ki bi lahko sprožile poslabšanje astme. Še posebno neprimerni poklici so: kuhar, pek, frizer, veterinar, delavec v proizvodnji plastičnih mas. Neprimerna so tudi delovna mesta, kjer je veliko prahu, hlapov in dražljivih snovi ali suh in mrzel zrak. Na to naj astmatiki mislijo že v osnovni šoli.


Astma v nosečnosti

Pri tretjini bolnic z astmo se stabilnost bolezni med nosečnostjo izboljša, pri tretjini poslabša, pri tretjini pa ostane nespremenjena. Tri mesece po porodu je stanje astme enako kot pred porodom. Slabo nadzorovana astma lahko ogrozi plod, več je prezgodnjih porodov in umrljivosti pri novorojenčkih. Ker nobeno zdravilo proti astmi ni tako škodljivo za nerojenega otroka, kot je škodljiva slabo nadzorovana astma, je treba astmo med nosečnostjo z zdravili kar najbolje nadzorovati. Pri večini zdravil proti astmi niso ugotovili večjega tveganja za prirojene nepravilnosti pri otroku. Dokazana pa je slabša preskrbljenost posteljice s kisikom pri bolnicah, katerih astma je slabo nadzorovana. Zaužita zdravila se izločajo v mleko, v podobni koncentraciji kot v serumu. Vdihana zdravila se izločajo v mleko v zanemarljivih količinah.

Astma:

Pri obvladovanju astme in njenih simptomov je še vedno najzanesljivejše medikamentozno zdravljenje.

Glede na to, kako huda je astma, se zdravnik odloči, katera zdravila bo predpisal in v kakšnih odmerkih. Danes so na voljo številna zdravila. Toda po besedah prof. dr. Stanislava Šuškoviča, dr. med., s Klinike za pljučne bolezni in alergije Golnik, je za uspešno zdravljenje potrebno zlasti bolnikovo tesno sodelovanje. Prof. dr. Šuškovič meni, da danes bolnik ne sme biti zgolj pasiven člen v verigi zdravljenja, marveč se mora o bolezni in življenju z njo temeljito poučiti in postati enakopraven partner zdravnika. Kot pravi naš sogovornik, se mora bolnik zavedati, da sta zdravljenje in nadzorovanje bolezni v največji meri prav v njegovih rokah. To pomeni, da mora zdravljenje dobro razumeti ter poznati pomen in delovanje zdravil. Tako kot pri vseh kroničnih boleznih je tudi pri astmi ključnega pomena prav redno jemanje zdravil, česar se mnogi bolniki, žal, ne zavedajo. Astmatik se mora zavedati, da je bolezen dobro nadzorovana le ob rednem, vsakodnevnem jemanju zdravil. Pogosta napaka bolnikov je, da v primeru izboljšanja oziroma odsotnosti simptomov menijo, da zdravil ne potrebujejo. Napačno razmišljanje! Astmatikova dihala so vneta kronično, torej tudi takrat, ko je sapa "lahka" in ni piskanja pri izdihu, telesni napori pa so obvladljivi. Zdravila za obvladovanje astme imajo dolgoročen učinek; simptome obvladujejo še nekaj časa po prenehanju jemanja. Toda to je kot bumerang. Astmatikovo stanje je nepredvidljivo in se lahko hipoma poslabša, celo zelo poslabša. Z rednim jemanjem zdravil lahko poslabšanja dokaj hitro ukrotimo, nezdravljeni astmatik pa pri hudem nenadnem poslabšanju lahko celo umre. Kot dodaja prof. dr. Šuškovič, so nenadna poslabšanja pri bolnikih, ki redno jemljejo protivnetna zdravila, zelo redka. Pojavijo se zlasti pri astmatikih, ki protivnetnih zdravil ne jemljejo redno.

Zdravila


Danes so v uporabi številna zelo dobra zdravila, ki jih bolnik bodisi vdihava (inhalatorji) bodisi jemlje v obliki tablet ali injekcij. Po delovanju jih delimo v dve veliki skupini, preprečevalce vnetja in olajševalce vnetja dihalnih poti. Preprečevalci delujejo protivnetno. To pomeni, da zmanjšujejo astmatsko vnetje sapnic in s tem preprečujejo poslabšanja astme. Poleg tega dolgoročno preprečujejo vnetno brazgotinjenje sapnic. Uporabljati jih je treba redno, vsak dan, tudi če bolnik nima težav.

Olajševalci širijo zožene sapnice in s tem olajšajo dihanje. Delovati začnejo takoj, vendar z njihovo uporabo ne vplivamo na vnetje, zato jih jemljemo samo v primeru poslabšanj. Nekatera zdravila imajo lastnosti obeh skupin, to pomeni, da delujejo protivnetno in hkrati širijo dihalne poti.
Med preprečevalce spadajo inhalacijski glukokortikoidi in glukokortikoidi v obliki tablet, med olajševalce kratkodelujoči simpatikomimetiki beta2 in antiholinergiki, med zdravila z lastnostmi obeh skupin pa spadajo antilevkotrieni, dolgodelujoči simpatikomimetiki beta2 in teofilin. Najuspešnejši preprečevalci so inhalacijski glukokortikoidi, najboljši olajševalci pa kratkodelujoči simpatikomimetiki beta2.

Inhalacijski glukokortikoidi

Ta zdravila zdravnik predpiše za preprečevalno zdravljenje astme. Vdihujemo jih lahko iz inhalatorja (pršila) ali v obliki praška. Učinek zdravila se pojavi po nekaj dneh do nekaj tednih, polni učinek pa šele po nekaj mesecih ali celo po več letih. Prav zato jih mora bolnik jemati redno. Po nekaterih domnevah raziskovalcev zgodnji začetek zdravljenja astme z inhalacijskimi glukokortikoidi prepreči razvoj kronične astme, zmanjša razvoj trajne zapore dihal, astma pa se ne pojavlja v tako hudi obliki. Neželenih učinkov tako rekoč nimajo, izjemoma se pojavi ustna kandidiaza, belkaste obloge na ustni sluznici. V takšnem primeru si lahko pomagamo z izpiranjem ust z vodo tik po vdihu zdravila, pri čemer vodo vedno izpljunimo.Velja poudariti, da pri manjših do zmernih odmerkih ni sistemskih neželenih učinkov.

Kratkodelujoči simpatikomimetiki beta2

Zdravnik predpiše ta zdravila za lajšanje akutnih simptomov zapore dihal, ker sproščajo skrčeno mišičje sapnic. Od tod tudi ime olajševalci. Bolnik jih vzame takoj, ko začne težko dihati oziroma pred nastopom okoliščin, ki običajno sprožijo akutno zaporo (na primer pred tekom na hladnem zraku). Na voljo so v inhalirani obliki, kot aerosol ali prašek. Učinkovati začnejo takoj, največji učinek dosežejo že po desetih do petnajstih minutah in učinkujejo do šest ur. Ta zdravila zdravnik predpiše le po potrebi, nikakor pa ne za vsakodnevno rabo, saj se pri redni uporabi zmanjša občutljivost tkiva zanje, učinkovitost pa se zmanjša.

Dolgodelujoči simpatikomimetiki beta2

Dihalne poti širijo tudi dolgodelujoči simpatikomimetiki beta2. Od kratkodelujočih simpatikomimetikov beta2 se razlikujejo po tem, da začnejo učinkovati nekoliko pozneje, a zato delujejo dlje, do dvanajst ur. Bolnik jih vdihuje v obliki aerosola ali praška. Zdravnik jih predpiše za jemanje v rednih dnevnih razmakih, vendar vedno skupaj z inhalacijskim glukokortikoidom. V tej kombinaciji učinkujejo tudi protivnetno.

Antilevkotrieni

To so nova zdravila za zdravljenje astme. Na voljo so v obliki tablet, kar izboljša sodelovanje bolnika pri zdravljenju. Spadajo med preprečevalce, nekoliko pa tudi širijo dihalne poti. Lahko jih uporabljamo same (pri blagi astmi) ali skupaj z inhalacijskimi glukokortikoidi. Učinek obeh zdravil na vnetje se dopolnjuje, kar lahko omogoči zmanjšanje odmerka inhalacijskega glukokortikoida.. Če po dveh do štirih tednih zdravljenja ni učinka, jih opustimo.

Prednost sistemskega delovanja antilevkotrienov je, da dosežejo male dihalne poti, v katerih je pri nekaterih bolnikih z astmo enako ali celo intenzivnejše vnetje kot v velikih dihalnih poteh. Inhalacijski pripravki malih dihalnih poti včasih ne dosežejo v zadovoljivi meri .

Teofilin

Teofilin je eno od najstarejših zdravil proti astmi. Zdravilo širi dihalne poti, obenem pa deluje protivnetno. Zdravnik ga običajno predpiše skupaj z drugimi zdravili, največkrat v obliki tablet ali kapsul s podaljšanim delovanjem. V primerjavi z glukokortikoidi je to šibko zdravilo za astmo.

Glukokortikoidi v obliki tablet

Glukokortikoidi v obliki tablet so zdravila, ki jih zdravnik predpiše bolnikom s hujšim akutnim poslabšanjem astme. Predpiše jih tudi pri najhujših oblikah stalno prisotne astme. V nasprotju z inhalacijskimi glukokortikoidi imajo pomembne neželene učinke.

Cilji zdravljenja

Včasih so astmatiki živeli kakovostno zelo okrnjeno življenje. Zanje je veljalo, da je jim vsak napor škoduje, zato so jim šport odsvetovali, poleg tega so bili pogosto odsotni z dela. Danes je takšno pojmovanje povsem zastarelo. Kot pravi prof. dr. Šuškovič, je cilj sodobnega zdravljenja astme normalno življenje z vsemi dejavniki, vključno s telesno dejavnostjo, ki je celo priporočljiva. Če je astma nadzorovana, se pri naporih ne smejo pojaviti simptomi; če se, pomeni, da je bolezen slabo zdravljena. Najpomembnejši cilj zdravljenja je torej zdravljena in nadzorovana astma. To pomeni, da bolniki nimajo simptomov oziroma so ti minimalni, da se ponoči ne prebujajo zaradi težav z dihanjem, da ne prihaja do pomembnih poslabšanj in nujnih obiskov pri zdravniku, da je poraba olajševalcev minimalna, sposobnost za delo in šport enaka kot pri zdravem človeku, pljučna funkcija normalna, neželenih učinkov zdravil pa ni.

Za uspešno zdravljenje je potrebno zlasti bolnikovo tesno sodelovanje.
Nenadna poslabšanja so pri bolnikih, ki redno jemljejo protivnetna zdravila, zelo redka.

Pravilna uporaba inhalatorjev in podaljškov

Pri zdravljenju astme ni pomembno le to, da bolniki zdravila jemljejo redno. Enako pomembno je, da inhalacijske preprečevalce in olajševalce jemljejo pravilno. Prof. dr. Šuškovič pravi, da je prav tu velik problem, kajti le redki bolniki znajo pravilno aplicirati zdravila. Če vemo, da celo pri povsem pravilni aplikaciji pride v dihala samo kakih 20 odstotkov zdravila, je potreba po znanju o inhalatorjih toliko večja.

Pred uporabo inhalator temeljito pretresemo, da pomešamo zdravilo s potisnim plinom, nato pa z inhalatorja snamemo pokrovček. Inhalator držimo kakih pet centimetrov stran od odprtih ust. Tako se delci aerosola na poti do žrela že toliko upočasnijo, da lahko sledijo toku zraka, ki pravokotno zavije iz ust v žrelo. Če inhalator vstavimo v usta (pogosta napaka!), se večji del razpršenega zdravila ustavi na zadnji steni žrela in sploh ne doseže pljuč.

Preden prvič vpihnemo, najprej mirno in počasi izdihnemo zrak. Nato počasi in globoko vdihnemo in šele nekaj trenutkov pozneje pritisnemo na inhalator. Vdih naj traja pet sekund. Pomembno je, da začnemo zrak vdihavati, še preden pritisnemo na inhalator, saj tako vzpostavi tok zraka, ki delce aerosola zanese v pljuča. V nasprotnem bi se večina aerosola usedla na sluznico ust in žrela. Vdih nadaljujemo do konca, nato zadržimo sapo približno deset sekund, da delci aerosola sedejo na sluznico dihal. Če bi izdih takoj sledil vdihu, bi velik del aerosola izdihnili iz pljuč. Če moramo vdihniti zdravilo večkrat, naj med dvema vdihoma mine od pol do ene minute. V tem času se namreč zdravilo in potisni plin v inhalatorju pripravita v ustreznem razmerju.

Uporaba podaljškov

Približno polovica bolnikov ne zna dobro vdihavati neposredno iz inhalatorja, zato je bolje, če vdihujejo zdravilo s pomočjo podaljška v obliki cevi. Še vedno pa morajo uskladiti vdih in pritisk na inhalator. Tudi tega je treba pred uporabo temeljito pretresti. Za bolnike, ki težko uskladijo vdih in pritisk, so na voljo podaljški z enosmerno zaklopko. Inhalator je treba vstaviti v odprtino podaljška in enkrat pritisniti. Sledi počasen globok vdih in zadrževanje sape za približno deset sekund. Zadostuje le dober vdih. Če bolnik ne zmore niti enega zadostnega vdiha in izdiha, naj večkrat vdihne manjšo količino zraka iz podaljška. Tudi pri vdihavanju iz podaljška mora med vdihi miniti vsaj pol do ena minuta.

Odvisnost od zdravil?

Odstotek bolnikov, ki redno jemljejo katerega od preprečevalcev je, vsaj sodeč po raziskavi AIR(predstavljena na naslednji strani), presenetljivo nizek, posledično pa je visok odstotek tistih, ki vsakodnevno segajo po olajševalcu. Pri redni uporabi preprečevalca bi morala biti uporaba olajševalca minimalna ali celo nična. Kje je vzrok za takšno ravnanje kroničnih bolnikov? Vzrokov je gotovo več: od nezadostnega poznavanja narave bolezni in malomarnega odnosa do samozdravljenja do lažnega občutka, da v obdobjih, ko se simptomi ne kažejo, zdravil ne potrebujejo. Eden od vzrokov je tudi to, da se mnogi bolniki, zlasti tisti, ki so slabo poučeni o bolezni in delovanju zdravil, zmotno bojijo, da bi zaradi dolgotrajne terapije postali odvisni od zdravil in bi z leti potrebovali vse večji odmerek. Kot pravi prof. dr. Šuškovič, je takšno mišljenje povsem zmotno. Čeprav to velja za večino zdravil, ki jih morajo jemati kronični bolniki, je astma tozadevno izjema. Ne le, da bolnik kljub dolgoletnemu jemanju nikoli ne postane odvisen od zdravil, marveč celo nasprotno. Prav redna uporaba zdravil sčasoma pripelje do tega, da je potreben vse manjši odmerek.

VRSTE ASTME

Astma ni pri vseh bolnikih enako huda. Delimo jo v štiri skupine, glede na težavnost in simptome, ki jih občuti bolnik.

Intermitentna astma:

- intermitentni simptomi, manj kot enkrat na teden v obdobju vsaj treh mesecev,
- kratka poslabšanja (nekaj ur do nekaj dni),
- nočna astma manj kot dvakrat na mesec,
- asimptomatični in z normalno pljučno funkcijo med poslabšanji,
- PEF 80 % ali več,
- variabilnost PEF pod 20%.

Bolnik potrebuje simpatikomimetik beta2 iz pršila, predpisan po potrebi, manj kot enkrat na teden v obdobju vsaj treh mesecev.

Blaga persistentna astma:

- simptomi več kot dvakrat na teden, toda manj kot enkrat na dan,
- pri poslabšanjih motena telesna dejavnost in spanec,
- nočna astma več kot dvakrat na mesec,
- PEF 80 % ali več,
- dnevna variabilnost PEF od 20 do 30 %.

Zmerna persistentan astma:

- simptomi vsak dan,
- poslabšanja motijo telesne dejavnosti in spanec,
- nočna astma več kot enkrat na teden,
- vsakodnevna raba kratkodelujočega simpatikomimetika beta2,
- PEF od 60 do 79 %,
- dnevna variabilnost PEF nad 30 %.



Huda persistentna astma:

- kontinuirani simptomi,
- pogostna poslabšanja,
- pogosta nočna astma,
- telesna dejavnost stalno motena,
- PEF pod 60 %,
- dnevna variabilnost PEF nad 30%.




tagi: astma, zdravljenje, inhalator, zdravila
_________________
Lep pozdrav
Marjan
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
marjan
Administrator


Pridružen/-a: 01.02. 2007, 13:13
Prispevkov: 4470
Kraj: Slovenija

PrispevekObjavljeno: 02 Nov 2010 20:06    Naslov sporočila: Zdravila proti epilepsiji Odgovori s citatom

Zdravila proti epilepsiji


Epilepsija je ena izmed najpogostnejših nevroloških bolezni. Gre za bolezen, pri kateri se zaradi nenadne nepravilne dejavnosti možganskih celic (nevronov) pojavijo epileptični napadi. Ti se navzven kažejo na različne načine, odvisno od tega, kje v možganih je prišlo do nepravilne dejavnosti možganskih celic. Če se epileptični napad pojavi le enkrat, to še ne pomeni, da ima človek epilepsijo. Za epilepsijo je značilno, da se epileptični napadi ponavljajo.


Kaj je epilepsija?

Epilepsija je ena izmed najpogostnejših nevroloških bolezni. Gre za bolezen, pri kateri se zaradi nenadne nepravilne dejavnosti možganskih celic (nevronov) pojavijo epileptični napadi. Ti se navzven kažejo na različne načine, odvisno od tega, kje v možganih je prišlo do nepravilne dejavnosti možganskih celic. Če se epileptični napad pojavi le enkrat, to še ne pomeni, da ima človek epilepsijo. Za epilepsijo je značilno, da se epileptični napadi ponavljajo.

Epileptični napad

Epileptični napad je eden od simptomov epilepsije, ki nastane zaradi nenormalnega izbruha električnih impulzov v možganih. Glede na mesto izbruha impulzov poznamo dve osnovni skupini napadov: generalizirane in parcialne.

Generalizirani napadi: zanje je značilno, da nenormalen električni izbruh zajame celotno možgansko skorjo. Pri tej obliki napadov bolnik izgubi zavest (lahko tudi le za nekaj sekund), pojavijo se lahko mišični krči (krčenje rok in nog) in motnje mišičnega tonusa (nenadni padci).
Parcialni napadi: nenormalni električni izbruhi so omejeni le na določen predel možganske skorje (epileptično žarišče). Za to vrsto napadov je značilno, da lahko potekajo brez motnje ali z delno motnjo zavesti (oseba je zmedena), pojavijo se lahko mišičnimi krči in motnje čutil (tipa, voha, sluha, vida). Če se nenormalni električni izbruh iz določenega predela možganske skorje nato razširi na celotno možgansko skorjo, govorimo o sekundarno generaliziranem napadu.

Kako pogosta je epilepsija?

V razvitem svetu se epilepsija pojavi pri 1 % prebivalstva. V svetu naj bi jo imelo 40 milijonov ljudi, od tega 6 milijonov Evropejcev. Ocenjujejo, da je danes v Sloveniji okoli 20.000 bolnikov z epilepsijo, na leto jih na novo zboli okoli 1000. Epilepsija se lahko pojavi v katerem koli starostnem obdobju, pogostost pri moških in ženskah je enaka. Najpogosteje za epilepsijo zbolijo mladi, pri več kot polovici bolnikov se bolezen razvije pred 18. letom starosti. Bolezen se pogosto pojavi tudi šele po 60. letu starosti.

Kaj povzroča epilepsijo?

Vzroki za epilepsijo so najrazličnejši, delež posameznih vzrokov je v različnih življenjskih obdobjih različen. Epilepsija lahko nastane kot posledica okvare možganskega tkiva zaradi nepravilnega razvoja možganov ali zaradi vnetij možganovine, poškodbe možganovine (ob porodu, v prometni nesreči), možganske kapi, zastrupitve oziroma čezmernega pitja alkohola ali jemanja drog (ali obojega hkrati), tumorjev. Epilepsijo lahko sprožijo tudi dolgotrajno preprečevanje spanja, hipoglikemija (nizka raven sladkorja v krvi), daljši ali močnejši telesni napor, nezadostna preskrba možganov s kisikom. Za nastanek epilepsije naj bi bila pomembna tudi dednost. Vendar je dednost zelo zapletena in raznolika, zato se epilepsija le malokrat prenaša s staršev na otroka. Pri marsikaterem bolniku lahko vzrok za bolezen ostane nepojasnjen.


Zdravljenje epilepsije

Zdravljenje epilepsije je nujno potrebno, saj epileptični napadi bolj ali manj poškodujejo možgane, poleg tega lahko med napadom pride tudi do nesreč (na primer poškodb zaradi padcev, prometnih nesreč, utopitve). V zdravljenju imajo ključno vlogo zdravila za zdravljenje epilepsije ali antiepileptiki. Ostale možnosti zdravljenja vključujejo kirurško zdravljenje, vagusno stimulacijo (uporaba naprave, po velikosti podobne srčnemu spodbujevalniku, ki stimulira vagusni živec) in ketogeno dieto (poseben prehrambeni režim, ki temelji na visokem vnosu maščob in organizmu potrebnih beljakovin ob izključitvi ogljikovih hidratov).

Zdravljenje z zdravili – antiepileptiki

Zdravila za zdravljenje epilepsije ali antiepileptiki delujejo tako, da preprečujejo pojavljanje epileptičnih napadov, zato jih mora bolnik jemati redno. Dokazano je, da je zdravljenje z zdravili uspešno v 60 do 75 odstotkih bolnikov. Za zdravljenje epilepsije je danes na voljo več zdravil. Zdravljenje z njimi je lahko samostojno, kar pomeni, da se bolnik zdravi le z enim zdravilom, lahko pa je kombinirano, kar pomeni, da bolnik jemlje dve ali več zdravil hkrati. Izbira zdravila je odvisna od vrste epileptičnega napada in rezultatov preiskav, ki jih opravi zdravnik specialist (nevrolog). Poleg učinkovitosti zdravila (preprečevanje pojavljanja epileptičnih napadov) je zelo pomembno tudi, kako zdravilo vpliva na kakovost življenja bolnika. Pri tem je zlasti pomembno, kako pogosto se zdravilo odmerja, kakšni so neželeni učinki zdravila, ali lahko predpisano zdravilo bolnik jemlje skupaj z drugimi zdravili …

Danes poznamo dve osnovni skupini antiepileptikov:

starejši antiepileptiki, so zdravila, ki so v uporabi že več desetletji. Gre za učinkovita zdravila, ki pa imajo veliko neželenih učinkov, tudi takšnih, ki se pojavijo po dolgotrajni uporabi. Poleg tega lahko vplivajo na delovanje drugih zdravil (imajo interakcije z drugimi zdravili), ki jih bolnik jemlje sočasno. novejši antiepileptiki so na voljo za zdravljenje zadnjih 15 let. Njihova prednost je, da so glede učinkovitosti primerljivi z učinkovitostjo starejših zdravil, povzročajo pa manj neželenih učinkov in imajo manj interakcij z drugimi zdravili.


Izbira antiepileptika

Vrsto in odmerek zdravila določa zdravnik za vsakega posameznika posebej, pri čemer upošteva starost, telesno težo, posameznikovo odzivnost na zdravila, neželene učinke in možne interakcije z zdravili, ki jih bolnik že jemlje. Še posebna pozornost, predvsem zaradi neželenih učinkov, je potrebna pri izbiri antiepileptika za otroke in mladostnike, dekleta in ženske ter starejše.

Pri otrocih in mladostnikih je zlasti pomembno, da izbrani antiepileptik ne povzroča sedacije (zaspanosti, utrujenosti), ne vpliva negativno na kognitivne funkcije (pozornost, zaznava, spomin, priučitev), vedenje in telesno težo.

Pri dekletih in ženskah je pomembno, da antiepileptiki nimajo vpliva na menstruacijski cikel in plodnost. Znano je, da lahko nekateri antiepileptiki povzročijo nepravilne menstrualne cikle, policistične jajčnike, kar lahko vodi v zmanjšano plodnost ženske. Prav tako lahko nekateri antiepileptiki zmanjšajo učinkovitost kontracepcijskih tablet, povečajo telesno težo in povzročijo kozmetične spremembe (akne, stanjšanje ali izpadanje las, …). Pri dolgotrajni uporabi nekaterih antiepileptikov se lahko pojavi osteoporoza (izguba kostne mase). Posebno skrb je treba nameniti ženski v času nosečnosti, saj lahko jemanje antiepileptikov med nosečnostjo povzroči motnje v razvoju otroka. To je ena od neželenih lastnosti zdravil, ki pa ni značilna le za antiepileptike, ampak tudi za nekatera druga zdravila.

Pri starejših bolnikih so lahko problematični neželeni učinki antiepileptikov predvsem sedacija, negativni vpliv na kognitivne funkcije in sprememba telesne teže. Zaradi sočasnih drugih bolezni starejši bolniki navadno jemljejo druga zdravila, zato je pomembno, da izbrani antiepileptik nima vpliva na delovanje teh zdravil oz. je ta vpliv čim manjši. Zaradi boljšega sodelovanja v zdravljenju je pomembno tudi, da je zdravljenje z izbranim antiepileptikom čim bolj enostavno (enkrat ali dvakrat dnevno odmerjanje).


Ali se lahko zdravljenje z zdravili prekine?

Po nekaj letnem obdobju (dveh ali več let) brez napada se lahko zdravnik po pogovoru z bolnikom odloči za postopno ukinitev zdravljenja z zdravilom. Odločitev za prekinitev je odvisna od številnih dejavnikov, najpomembnejši je vsekakor oblika epilepsije. Pogosto je tudi od samega bolnika odvisno, ali bo hotel prekiniti zdravljenje ali pa bo zaradi varnosti še naprej jemal minimalne odmerke zdravila. Če se zdravnik v sodelovanju z bolnikom odloči za prekinitev zdravljenja z zdravili, mora biti le-ta postopna (zelo počasna, več mesečna) in previdna. Možnost ponovitve napadov po prekinitvi zdravljenja z zdravili je med 11 do 41 %, največja je v prvem letu po prekinitvi. Če se napadi ponovijo, je treba ponovno uvesti zdravljenje z zdravili. Veliko bolnikov se odloči zaradi varnosti za doživljenjsko jemanje antiepileptikov.

Kako ravnati, če pride do epileptičnega napada?

Vsakdo od nas se lahko znajde v situaciji, da oseba ob nas doživi epileptični napad. Kako ravnati? Pomoč je odvisna od vrste in dolžine epileptičnega napada. Večina epileptičnih napadov običajno ne zahteva nobenega posebnega posredovanja. Prva pomoč je vsekakor potrebna pri velikem generaliziranem epileptičnem napadu (grand malu) ter v posebnih okoliščinah (npr. če se epileptični napad zgodi v vodi). V teh primerih ponudimo našo pomoč ali/in pokličemo medicinsko pomoč.


Prva pomoč pri velikem epileptičnem napadu (grand malu):

bolniku moramo preprečiti, da bi se pri padcu poškodoval (odstranimo vse nevarne predmete),
zrahljamo mu oblačila okrog vratu (odvežemo kravato, odpnemo srajčni ovratnik) in pasu (odpnemo pas na hlačah),
glavo mu podpremo z mehkim in ravnim predmetom (vzglavnikom, torbo, zvitim oblačilom),
po prenehanju napada moramo osebo, ki izgubi zavest, položiti v bočni položaj za nezavestnega,
bolniku v usta ne dajemo nobenih predmetov, s katerimi bi preprečili, da bi si pregriznil jezik, ust mu ne odpiramo na silo,
bolniku med napadom ne dajemo v usta nobene tekočine, dokler se mu ne povrne zavest,
bolnika med napadom ne držimo, krčev ne poskušamo fizično zaustaviti,
vedno počakamo na kraju samem, da bolnik pride k zavesti,
ponudimo mu pomoč ali po potrebi pokličemo strokovno medicinsko pomoč.

Kar štirje od desetih hudih odvisnikov od kokaina je po uporabi zdravila Vigabatrin, sicer namenjenega boju proti epilepsiji, uspešno premagalo hrepenenje po novem odmerku in brez droge zdržalo več kot 60 dni.
Odvisnikom je med terapijo uspelo funkcionirati brez mamila, pridobivali so na telesni teži, si priskrbeli službe in bili sposobni skrbeti za svojo družine. Ameriški znanstveniki, ki so zdravilo odkrili, so več kot navdušeni, saj se je končno pokazala pot do učinkovitega zdravljenja ljudi, ki z jemanjem drog resno ogrožajo svoja življenja.


Vigabatrin, ki je poleg zdravljenja epilepsije učinkovit tudi proti krčem pri otrocih, po mnenju strokovnjakov, zavira sproščanje dopamina. Ta uravnava razpoloženje, sproščanje v večjih količinah, ki jih povzroči jemanje količina pa proizvede zelo intenzivne občutke zadovoljstva.
V raziskavi je sicer sodelovalo dvajset odvisnikov (19 moških in ena ženska), ki so kokain dnevno uživali od treh do petnajstih let. V prvih desetih dneh je odpovedalo osem ljudi, ker niso želeli prekiniti z jemanjem kokaina, od preostalih dvanajstih pa jih je osem brez droge zdržalo več kot štiri tedne po že končanem zdravljenju z vigabatrinom in naj ne bi več čutili hrepenenja po kokainu.

Brez stranskih učinkov pa vendarle ni šlo:
udeležence raziskave je čez dan pestila zaspanost in občasni glavoboli, nekateri so se zredili. Nihče pa se ni pritoževal zaradi motenj v vidu, kar je sicer znan stranski učinek vigabatrina.



tagi: epilepsija, epileptični napad, zdravljenje, zdravil proti
_________________
Lep pozdrav
Marjan
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
marjan
Administrator


Pridružen/-a: 01.02. 2007, 13:13
Prispevkov: 4470
Kraj: Slovenija

PrispevekObjavljeno: 02 Nov 2010 20:11    Naslov sporočila: Zdravila proti depresiji Odgovori s citatom

Zdravila proti depresiji



Depresija ni znak šibkega značaja. Je bolezen - motnja v delovanju možganov.

Nastane zaradi spremenjene možganske aktivnosti, ki je najverjetneje dedno pogojena (v posameznih družinah se bolezen pojavlja pogosteje). Ponavadi je sprožilni dejavnik za začetek depresije večji stresni dogodek ali življenjska izguba (npr. smrt v družini, izguba službe, ločitev).


Brez zdravljenja je depresija dolgotrajna in ponavljajoča, na srečo pa v večini primerov ozdravljiva. Ženske obolevajo pogosteje kot moški. Zboli lahko vsak, ne glede na starost ali socialni položaj.

Znaki depresije:

- žalost, potrtost,
- občutek malodušja, obupa, krivde,
- pomanjkanje volje in energije,
- nezadovoljstvo ob aktivnostih, ki so vas prej veselile,
- motnje koncentracije in spomina,
- poslabšanje spanja in spremenjen (ponavadi zmanjšan) apetit,
- manjša želja po spolnosti,
- telesne bolečine in tegobe brez organskega vzroka

Vse to so znaki depresije, vendar se pri različnih ljudeh izražajo različno. Redkejša oblika depresije se kaže s povečano aktivnostjo, z razdražljivostjo, lahko tudi z agresivnostjo in uživanjem alkohola ali drugih opojnih snovi (taka oblika depresije je pogostejša pri moških).

Zdravljenje depresije:

Pri blažji depresiji lahko pomaga že pogovor s psihoterapevtom ali osebo, ki ji zaupamo. Pri zmerni in hudi depresiji pa brez zdravil ne bo šlo.

Zdravila proti depresiji so antidepresivi.
- To niso pomirjevala. Ne bojte se jih, saj (v nasprotju s splošnim prepričanjem) ne povzročajo odvisnosti. Antidepresivi popravljajo napačno delovanje možganskih celic. Pomagajo jim, da začnejo spet normalno delovati. V prvih dneh boste morda opazili blage stranske učinke, ki pa bodo hitro minili. Če bi imeli dlje časa večje težave se posvetujte z zdravnikom. Bodite potrpežljivi, saj antidepresivi začnejo delovati šele po nekaj tednih. Najprej se izboljšata spanje in apetit, kasneje tudi razpoloženje.

Zdravnik vam bo svetoval jemanje zdravila še vsaj 6 do 12 mesecev po izboljšanju počutja, saj se depresija sicer rada ponovi!

Vsekakor upoštevajte njegova navodila, ker je ponavljajočo depresijo veliko težje pozdraviti!
Pri ponavljajoči obliki bolezni se jemanje zdravil podaljša na več let. Ne spreminjajte predpisanega odmerka in ne prenehajte z jemanjem antidepresiva na lastno pest!
Če ste poleg antidepresiva dobili še pomirjevalo ali uspavalo ga jemljite kratek čas, ne več kot 5 tednov (razen če se z zdravnikom dogovorite drugače). Antidepresiv po končanem zdravljenju ukinite postopoma.




tagi: depresiji, pri ženski, pri, moškem, zdravljenje
_________________
Lep pozdrav
Marjan
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
marjan
Administrator


Pridružen/-a: 01.02. 2007, 13:13
Prispevkov: 4470
Kraj: Slovenija

PrispevekObjavljeno: 02 Nov 2010 20:23    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Zdravila proti prehladu in gripi


Najnovejše študije so pokazale, da humor, smeh in dobro razpoloženje krepijo imunski sistem, kajti po sproščenem smehu se število imunskih telesc v krvi poviša. Priporočilo: vsaj enkrat na dan se od srca nasmejte. Gripa je virusna bolezen, ki se pojavlja v obsežnih epidemijah. Vsakih nekaj let nastopi v še posebno hudi obliki, v vmesnih letih pa se pojavljajo manjše epidemije.

Smrtnost pri hudih oblikah gripe je dokaj visoka.

Ljudje se z gripo okužijo prek dihal. Nevarnost za širitev okužb je največja četrti in peti dan bolezni. Najobčutljivejši so otroci in mlajši odrasli. Gripa največkrat ni nevarna bolezen; hude oblike se pojavljajo samo pri nekaterih epidemijah in pri slabotnih ljudeh. Pri gripi pogosto nastopijo zapleti, kajti bolezen oslabi imunski sistem: pridružijo se ji superinfekcije, kot sta gnojno vnetje srednjega ušesa in vnetje sinusov.


V času prehladov v zraku kar mrgoli povzročiteljev obolenj, zato se je priporočljivo primerno zavarovati in kljubovati bolezenskim klicam.

Kako se zavarujemo

Eden od osnovnih ukrepov: poskrbite za toploto. Ljudje, ki jih kar naprej zebe, so občutljivejši za prehlad. Ne jemljite antibiotikov, saj so v boju proti virusom neučinkoviti!

Če lahko, vsaj enkrat do dvakrat na teden obiščite savno. V savni se telesna temperatura poviša za približno 3 oC, to pa poživi presnovo in krvni obtok. Obrambna moč organizma se zviša. Če ste že oboleli, nikakor ne smete v savno, lahko pa si privoščite toplo kopel, ki naj traja 20 minut; voda naj ima temperaturo od 37 do 38 oC. Po kopeli se v postelji kako uro znojite. Če boste kopeli dodali evkaliptusovo olje, boste poskrbeli tudi za dihalne poti in prek kože za ves organizem.
Vso zimo redno jemljite vitamin C, ki aktivira obrambno sposobnost. Poleg tega vsak dan zaužijte dva kivija, 1 grenivko, 1 zeleno papriko ali 2 žlici kislega zelja. Kadilci morajo zaužiti dvojni odmerek vitamina C. Če ste se odločili za jemanje vitaminskih preparatov, dvakrat na dan vzemite po 500 mg vitamina C.
Bolniku z nahodu podobnim obolenjem se raje ne približajte na več kot 1,5 metra.

V rednih presledkih žvečite ingver, namočen v limonin sok; tudi tako boste povečali odpornost.


Cink proti nahodu

Najnovejše študije, ki so jih opravili na univerzah v Oxfordu in Philadelphii, so pokazale, da je cink (element v sledovih) najboljše sredstvo proti nahodu. Znanstveniki so s tem potrdili učinkovitost prastarega domačega zdravila: vroče kurje juhe. Kurje prsi namreč vsebujejo veliko cinka. Seveda se lahko odločite tudi za jemanje cinkovih tablet.

Smejte se

Najučinkovitejše sredstvo proti gripi in prehladnim obolenjem je močan obrambni sistem. Študiji, ki sta ju opravila francoski zdravnik dr. H . Rubinstein in nemški zdravnik dr. K. Pflugbeil iz Evropskega centra za imunoterapijo v Obertalu, sta pokazali, da humor, smeh in dobro razpoloženje pomembno krepijo imunski sistem. Po sproščenem smehu se število imunskih telesc v krvi poviša. Zato velja priporočilo: vsaj enkrat na dan se od srca nasmejte. Tudi nežnost ima pozitivne učinke! Raziskave, ki so jih opravili na ameriških klinikah, so nedvomno dokazale, da bolniki, ki so deležni nežnosti in zlasti božanja, ozdravijo hitreje. Ljudje, ki se razumejo in si izkazujejo nežnost, obolevajo veliko redkeje!

Glava naj bo topla

Ameriški znanstvenik prof. dr. Alan C. Burton iz Massachusettsa je ugotovil, da pri nizkih temperaturah izgubimo več kot polovico toplotne energije, ki je ne moremo hitro nadomestiti. Posledica je oslabitev imunskega sistema, zato je pri nizkih temperaturah priporočljivo nositi pokrivalo. Zlasti ženske pogosto trpijo zaradi hladnih nog, kar mnogi označujejo kot nepomembno težavico. Napak! Hladne noge nevarno slabijo imunski sistem in povečujejo možnost za nastanek prehladnih obolenj. Priporočljiva je topla nožna kopel zjutraj in zvečer, koristne so tudi izmenične kopeli. Pogosto masirajte noge ter nosite udobno in toplo obutev.

Umivanje rok

Na Univerzi v Berkeleyju v Kaliforniji so dokazali, da že z rednim umivanjem rok uspešno kljubujemo številnim okužbam. Znojne roke so pravcato leglo bolezenskih klic! Torej si umijte roke vsakič, ko se vrnete domov, in tudi pred vsakim obrokom. To je še posebno pomembno, če ste bili v stiku s prehlajenim človekom.

Iz zeliščne lekarne

Eterična olja iz čebule imajo baktericiden učinek. Na rezine narezano čebulo stresite v skodelico za juho in jo prelijte s 1/4 litra mlačne vode. Pokrijte in pustite stati čez noč. Zjutraj odcedite. Tekočino grgrajte večkrat na dan, zlasti zvečer. Tudi propolis ima baktericidne lastnosti.

Zjutraj in zvečer po umivanju zob grgrajte vodo, ki ste ji dodali nekaj kapljic propolisove tinkture (15 kapljic propolisa na 1/8 l mlačne vode).
Učinkovit je tudi žajbelj, saj vsebuje antibiotične učinkovine. Jušno žlico žajbljevih listov prelijte s skodelico vroče vode. Pustite stati 8 minut in nato odcedite. Čaj pijte zjutraj in zvečer, zlasti če ste bili v stiku s prehlajenimi ljudmi. Koristno je tudi grgranje soka aloe vere.

Ko je nos zamašen

Pozimi iz nosu nenehno curlja ali pa je povsem zamašen. V obeh primerih sta prizadeta vonj in okus. Obvezno uporabljajte papirnate robce, in sicer vsakič novega.

Za nekaj časa omejite pitje tekočine; namesto tega večkrat na dan grgrajte čaj in uživajte čimveč svežega sadja in zelenjave. Nosnice natrite s propolisovo kremo; tako boste pomirili sluznico. Pri zamašenem nosu koristi obsevanje z infrardečimi žarki. Pod nosnice namažite mazilo, ki vsebuje kafro. Žvečite polnozrnat kruh in suho sadje - tako se bo sluz lažje sproščala.
Priporočljive so tudi tople kopeli za noge in pitje nesladkanega žajbljevega čaja. Pri usekovanju vedno zatisnite eno nosnico. Ne usekujte se premočno; tako boste preprečili krvavitve. Previdno uporabljajte tudi kapljice za nos. Dolgotrajna uporaba kapljic (več kot teden dni) lahko poškoduje nosno sluznico in pripelje do odvisnosti od zdravila. Pomembno je, da ostane nosna sluznica vlažna, saj se le tako lahko obnavlja in upira virusom. Fiziološka solna raztopina prijetno ovlaži nosno sluznico in odlušči krastice. S pravočasnim in rednim vbrizgavanjem solne raztopine v obliki pršila boste hitro dosegli izboljšanje dihanja.

Čebula proti kašlju in hripavosti

Titonozidi, eterična olja, ki vsebujejo žveplo, so krivi, da se pri rezanju čebule solzimo, pri prehladu pa nam pomagajo k hitrejšemu okrevanju.
Proti kašlju: na drobno sesekljajte čebulo, dodajte 3 jedilne žlice medu in pustite stati 24 ur. Vsako uro v ustih razpustite jedilno žlico tako dobljenega sirupa.

Proti hripavosti: čebulo narežite na kolobarje, polijte s 1/4 l mlačne vode in pustite stati nekaj ur. Nato odstranite čebulo, nekaj požirkov vode popijte, preostanek pa uporabite za grgranje.

Bolečine v vratu

Tudi v tem primeru pomagajo naravna zdravila, na primer pitje in grgranje žajbljevega čaja. Potrebujete: 1 jedilno žlico posušenih žajbljevih listov, ki jih prelijete s skodelico vrele vode. Pustite stati 8 minut. Na krpo namažite 25 dkg skute, ogrete na sobno temperature. Krpo ovijte okrog vratu, čeznjo ovijte volnen šal in pustite učinkovati čez noč.
Pomaga tudi oljni ovitek: laneno krpo namočite v toplo olivno olje; ožmite jo in ovijte okoli vratu. Čeznjo ovijte še suho volneno krpo. Olje ne sme biti vroče!

Zdravilni napitki proti bolečinam v grlu naj bodo prijetno topli. Idealno je, če trikrat na dan popijete skodelico nesladkanega čaja iz ajbiševih korenin. Pomembno je, da ukrepate takoj, ko se pojavi okužba.

Hude prehlade jemljite resno, kajti tovrstne okužbe so veliko bolj nevarne, kot mislimo. Če jih ne zdravimo ali celo zanemarimo, imajo lahko za posledico obolenja, kot so vnetje srčne mišice, pljučnica, akutni bronhitis, vnetje sinusov, vnetje srednjega ušesa, oslabelost imunskega sistema in povečanje možnosti za nastanek alergij.

Nezdravljeni prehlad se lahko maščuje čez leta, in sicer v obliki kroničnih obolenj. Še opozorilo: ko ste prekoračili petdeseto leto, lahko vsak prehlad povzroči zaplete, izjemoma celo smrt. Oboleli z visoko temperaturo naj torej ne igra junaka, kajti organizem potrebuje počitek in mir. Naprezanje lahko povzroči nevarno vnetje srčne mišice.


Ob izbruhu gripe

Izogibajte se prostorom, v katerih se zadržujejo večje skupine ljudi.
Če so vaši bližnji oboleli za prehladom ali gripo, se odpovejte objemanju in poljubljanju.
Na Japonskem skoraj vsi, ki bolehajo za prehladom, v javnosti nosijo masko, ki jim prekriva usta; tako preprečijo, da bi se okužili še drugi. Žal tega ukrepa pri nas ne poznamo.

Prenašanje:

Največ prehladnih obolenj prodre v organizem skozi grlo in usta.
Povzročitelji se prenašajo s kašljem, kihanjem in z jedilnim priborom.
Pozimi velja posvetiti veliko pozornost higieni ustne votline: pred in po srečanju z ljudmi jo razkužite.

Kaj lahko pri pregladu storimo sami?

Pijte veliko tekočin.
Uživajte lahko hrano z veliko vitamini in minerali.
Ko začutite prve znake prehlada


Mrazenje, hlad po hrbtu, pritisk v glavi, utrujenost -, ostanite doma.
Izogibajte se stresu in vsemu, kar vzbuja nelagodje.
Glavo ovijte s šalom in se toplo oblecite.- Pripravite si vročo kopel za noge z dodatkom morske soli.

Pod križ si namestite termofor.
V majhnih požirkih spijte 1/2 litra lipovega čaja, obogatenega z medom.
Ko vam postane vroče, takoj v posteljo; preznojite se in se prepustite krepčilnemu spancu. Naslednji dan boste sicer utrujeni, vendar zdravi. S tem postopkom ste namreč izzvali umetno vročino in tako uničili številne viruse - ste že na poti k izboljšanju.

tagi: prehlad, gripa, umivaje, rok,
_________________
Lep pozdrav
Marjan
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
marjan
Administrator


Pridružen/-a: 01.02. 2007, 13:13
Prispevkov: 4470
Kraj: Slovenija

PrispevekObjavljeno: 02 Nov 2010 20:28    Naslov sporočila: Zdravila proti migreni Odgovori s citatom

Zdravila proti migreni


Medicina še vedno ne more pozdraviti na milijone ljudi, ki trpijo za migrenami, a kljub temu poznamo nekaj učinkovitih metod zdravljenja. Bliskanje, migotanje pred očmi, ki ga spremlja močan glavobol, motnje vida, slabost in bljuvanje – za migreno trpi skoraj deset odstotkov evropskega prebivalstva. Ob napadih marsikomu pomaga le umik v zatemnjeno spalnico. Napadi so pogosto tako hudi, da lahko prizadeti iz svojega življenja na leto dobesedno izbriše kar 34 dni.

Kaj je največja težava?

Le približno četrtina pacientov je deležna ustreznega in pravilnega zdravljenja. Dejstvo pa je, da bi lahko z današnjim znanjem medicine pomagali skoraj vsem bolnikom.

Preden je bolnik z migreno deležen ustrezne zdravstvene obravnave, v povprečju mine približno osem let. Če trpite za ponavljajočimi se glavoboli, ki so si vedno zelo podobni, obiščite zdravnika, ki je specialist za bolečinsko terapijo, ali pa nevrologa.



Kako lahko pomagajo zdravila

Pri lažji migreni pogosto zadostujejo že protibolečinska sredstva z acetilsalicilno kislino ali paracetamolom. Če na mesec potrebujete več kot deset tablet, morate obiskati zdravnika, saj bo najverjetneje potrebno bolj resno zdravljenje s 'triptani', specifičnimi zdravili proti migreni.
Ta sredstva pomagajo le pri migreni, ne pa tudi pri običajnih glavobolih. Zdravniki jih predpišejo, kadar bolečina izhaja iz možganov, zdravilo pa zožuje tudi žile in zavira vnetja. Zapomnite si, da je treba zdravilo vzeti takoj ob prvih znamenjih migrene.

Blažitev bolečin z glasbeno terapijo

Zvoki in toni v nas ne prebujajo le določenih osamelih občutkov, temveč vplivajo na celotno telo. Odvisno od vrste glasbe lahko vplivajo na utrip srca, krvni pritisk in dihanje. Določeni ritmi aktivirajo globoko ležeč predel možganov in s tem strukturo možganskih tokov. Zvok bobnov sprošča napetosti in aktivira endorfine, hormone dobrega razpoloženja, zelo ritmična glasba pa poveča izločanje hormona sreče, dopamina.

Ustavite migreno z močjo misli

Biološka povratna informacija je enako učinkovita kot zdravila. Pri tej metodi se prek elektrod merijo nezavedni biološki signali (na primer širina žil, krvni pritisk), ki se nato prikažejo na zaslonu računalnika. Z vajami se pacienti naučijo samostojno 'uravnavati' tovrstne signale z močjo lastne volje in se tudi posledično sprostiti. Sčasoma jim to uspe tudi brez podpore aparatur.

Injekcije ohromijo živčne celice

Sredstva za glajenje gub pomagajo tudi vsakemu petemu pacientu z migreno. Najbrž ste uganili, da gre za botoks (botulinumtoxin). Strup ohromi vse živčne celice, ki so odgovorne za posredovanje bolečin. Učinek traja približno tri mesece. Do zdaj še ni raziskano, ali lahko tudi tovrstno zdravljenje povzroči stranske učinke kot pri estetski medicini.


Kako poteka operacija

V enournem posegu pod narkozo kirurg z rezom v gubi veke odstrani obe fižolasti mišici nad obrvmi, tako imenovana korugatorja. Pri vsakem petem bolniku z migreno sta namreč prav ti mišici povzročiteljici napadov.

Bolniki z migreno morajo 'odpreti pokrov'
Kitajska medicina izhaja iz nauka, da se življenjska energija skozi telo pretaka v 27 meridianih. Pri migreni naj bi tako obstajala motnja žolčniškega in jetrnega meridiana. Energija zastaja kot v loncu na paro ali pa obstaja praznina, ki energijo vleče neposredno iz glave.
Prek akupunkture se vzpodbudi električni impulz, ki se spelje do roba velikih možganov. Tam se skriva bolečina. Mobilizirajo se opioidi, ki zavirajo bolečino. Kadar je vzrok težav praznina, se uporabijo posebne zeliščne mešanice. Te ponovno napolnijo telo in pripomorejo, da v telesu znova steče či, tako imenovana življenjska energija.

Ali vas muči migrena?

Odgovorite na naslednjih 7 vprašanj!

1. Se glavoboli večinoma pojavijo le v eni polovici glave?
2. Ali bolečina na začetku hitro narašča?
3. Je bolečina utripajoča, kot je denimo bitje srca?
4. Ste dodatno občutljivi na hrup in svetlobo ali pa vam je slabo?
5. Se napadi pojavljajo večkrat mesečno?
6. Ali nezdravljeni napadi trajajo od 4 do 72 ur?
7. Ali gibanje le še poslabša glavobol?

Rezultat
Na migreno kaže že en sam pritrdilni odgovor. Ustrezno diagnozo bo postavil ali osebni zdravnik ali nevrolog, oba pa bosta predlagala tudi učinkovito vrsto zdravljenja.

tagi: migrena, zdravljenje, zdravila proti migreni, blažitev bolečin, z glasbeno terapijo
_________________
Lep pozdrav
Marjan
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
marjan
Administrator


Pridružen/-a: 01.02. 2007, 13:13
Prispevkov: 4470
Kraj: Slovenija

PrispevekObjavljeno: 02 Nov 2010 20:33    Naslov sporočila: Zdravila proti kašlju Odgovori s citatom

Zdravila proti kašlju


Kašelj je poleg nahoda in bolečin v žrelu znak prehlada. Navadno ga povzročijo rinovirusi, zato kašelj mine po nekaj dneh. Kašljanje je zaščitni odgovor telesa, zato ga ni pametno potlačiti z zdravili proti kašlju, sploh če je produktiven.

Kašelj je lahko dražeč (navadno na začetku bolezni ali pri občutljivosti na suh zrak) ali suh (neproduktiven), ki je navadno zelo boleč in brez izmečka. Lahko pa je tudi produktiven, kar pomeni, da pri izkašljevanju izločamo sluz. Glede na vrsto kašlja izberemo sredstvo, ki bo pomagalo olajšati kašelj in pomiriti vneto grlo.


Za lajšanje kašlja

Sredstva za izkašljevanje pomagajo utekočiniti in zmehčati sluz, s čimer olajšajo izkašljevanje. Enak učinek ima tudi pitje velikih količin vode. Če je kašelj suh in dražeč, si lahko pomagamo s sredstvi za blaženje razdraženosti grla: z medom, s pastilami ali kapljicami za grlo. Prav bodo prišla predvsem ponoči, če nam kašelj krati spanec.



Čaj proti kašlju

Za rahljanje in pomoč pri izločanju sluzi pijemo čaj, pripravimo mešanico iz enakih delov naslednjih zelišč: lapuhovega listja in cvetja, cvetov velikega lučnika, pljučnika in listov suličastega trpotca. Za eno skodelico čaja poparimo dve žlički mešanice. Čaj lahko osladimo z medom. Popijemo tri skodelice čaja na dan. Pripravimo si lahko tudi čaj iz mešanice trpotca in timijana. Zvrhano čajno žličko poparimo s skodelico vode.

Evkaliptus


Balzam proti kašlju si lahko pripravimo sami ali pa ga kupimo v lekarni. Zmešamo 40 g kafrinega mazila in 2 g evkaliptusovega olja. Z mazilom si dva- do trikrat na dan namažemo prsi in hrbet. Dihalne poti se očistijo, sluz se sprosti, to pa olajša izkašljevanje. Lahko se namažete tudi z mešanico osnovnega olja z dodatkom nekaj kapljic evkaliptusovega olja.

Islandski lišaj

Pastile z islandskim lišajem pomagajo pri dražečemu kašlju.
Pomembno je, da veliko pijemo, saj tako omogočimo sproščanje sluzi. Izogibati se je treba pijačam, ki vsebujejo alkohol in kofein, saj delujejo kot diuretiki.

tagi: ekvaliptus, islandski lišaj, čaj proti kašlju, kašelj



Domača zdravila proti kašlju


SIRUP IZ SMREKOVIH VRŠIČKOV:
naberemo mlade smrekove (tudi jelkine, borove) vršičke. V kozarec za vlaganje naložimo plast sladkorja, plast vršičkov, plast sladkorja itd. Zaključimo s sladkorjem. Zapremo s pokrovčkom in postavimo na sonce. Ko se sladkor nekoliko stopi, vsebino premešamo, da se sladkor ne sprime v trde kepe, ki se ne stopijo. Vsebina se skrči na 2/3, zato lahko naknadno dodamo še nekaj plasti sladkorja in vršičkov. Na soncu pustimo vsaj 1 mesec. Precedimo – ožamemo (skozi krpo) v temne stekleničke in hranimo na hladnem (v shrambi).
Uporabimo rjavi sladkor. Še zdravilnejši pa je z uporabo medu. Postopek je enak, vendar kozarcev ne postavimo na sonce, ker se med ne sme preveč ogreti, da se ohranijo vse zdravilne sestavine. V kolikor ni dovolj sonca oz. toplote, si lahko pomagamo s pečico.
Preostanek vršičkov s sladkorjem (po ožemanju) razredčimo s prekuhano vodo in dodamo tropinovec po okusu. Dobimo dober smrekov liker oz žganje (če ne dodamo vode). Zelo dober je čas z dodatkom tega žganja.

MED:
pred spanjem umiri nočni kašelj: pol žličke za 2 – 5 letne otroke, 1 žličko za 6 – 9 let stare otroke in 2 žlički za starejše.

SIRUP PROTI KAŠLJU:
zmešamo: 30 kapljic PROPOLISA
sok 1 limone
3 velike žlice medu

TRPOTČEV SIRUP:
v kozarec izmenično nalagamo plast na drobne kose narezanega ozkolistnega trpotca in plast sladkorja. Po originalnem receptu bi morali kozarec za tri mesece zakopati v zemljo, saj naj bi bilo zelo pomembno, da je temno in da je čimbolj konstantna temperatura. Kozarce lahko zavijemo v časopisni papir in jih postavimo v klet za tri mesece. Nato sirup precedimo.
Deluje!


BEZEG S SLADKORJEM:
zmešamo enako količino bezgovih cvetov (cvetne koške osmukamo) in sladkorja (rjavega), napolnimo v kozarec in postavimo na sonce. Ker ne nastane dovolj sirupa, ne precejamo, ampak shranimo mešanico. Pripravimo si zelo zdravilen čaj: žlico mešanice damo v plastično cedilce in prelijemo s kropom, še malo namakamo in odcedimo.
V kolikor nam te mešanice ostane neporabljene, pripravimo iz nje liker ali žganje na enak način kot iz smrekovih vršičkov.


SIRUP PROTI KAŠLJU:

ČRNI REDKVI odrežemo koreninico, da lepo stoli. Na vrhu odrežemo pokrovček in izdolbemo toliko, da lahko vanjo damo 2 žlici medu. Pokrijemo in pustimo stati 2 dni. Redkev spusti še svoj sok. Vsak dan se poje 1 žličko.

Večjo ČRNO REDKEV odrežete nekoliko na spodnji in zgornji strani, da nastane ravna ploskev. Nato na vrhu izdolbete luknjo, do približno četrtine redkve. S tanjšo iglo za pletenje prebodete skozi dno. V vdolbino daste med in vse skupaj postavite v posodico. Ko med izteče, ga dodajajte. Zadeva naj se izceja čez noč.

Sok črne redkvice (naribaš, čez gazo stisneš kolikor se da), dodaš žlico medu, malo limoninega soka, razredčiš z vodo in spiješ.
V olupljeno ČEBULO izdolbemo luknjo in damo noter žlico medu. Pustimo počivati, da se med meša s čebulnim sokom.

ZA DOJENČKE:
Za močan kašelj pri dojenčkih, ki se pijejo po steklenički: čaj iz kuhane čebule, zaslajen z medom (smrdi kot kuga, zato ga večji otroci nočejo piti)
Ali samo prekuhana čebula, se pije precejeno in ohlajeno po požirkih.

OBKLADKI (PRSNI):
Kamilični: na malo olja prepražimo vsaj 2 pesti suhih kamilic, da malo potemnijo in močno zadišijo. Stresemo na krpo, zavijemo, vsaj v dve krpi. Položimo na prsi neposredno na kožo. Naj bo čim bolj vroče, koliko se še prenese. Ko se ohladi, najlažje ponovno pogrejemo v mikrovalovni pečici.

Čebulni: originalni recept, in tudi najučinkovitejši, so obkladki iz prepražene čebule (enako kot kamilični), le da so precej smrdeči.
Na drobno nasekljajte čebulo in jo zavijte v bombažno gazo, zatem pa za nekaj minut postavite v pečico, ki ste jo prej ogreli na 200°C. Topel obkladek položite na prsi, ga pritrdite s lepljivim trakom in pustite delovati čez noč.

ZVAREK:
2 rezini jabolka, 1 rožič, ščep kamiličnih cvetov, 2 suhi figi prelijemo z vodo in pustimo, da zavre. Kuhamo še 5 minut. Precedimo in sladkamo. Popijemo še vroče in o kašlju ne bo več sledu. Nepreizkušeno!

INHALACIJE:
Zavrite 3 l vode ter dodajte 2 žlici kamiličnih cvetov in timijana. Pustite 10 minut in prelijte v skledo za inhaliranje; vdihavajte globoko in počasi, a največ 15 minut.

ČAJ:
Pripravite si čaj iz navadnega sleza: 1 žličko slezovih korenin prelijte z 2,5 dl hladne vode.

TERJAK (za zdravljenje pljučnih in nasploh prehladnih obolenj):
Nabrane zrele bezgove jagode potresemo z malo sladkorja in pustimo stati 24 ur. Nato skuhamo iz tega na sokovniku sok. Kolikor dobimo soka, toliko potem dodamo še sladkorja. Včasih so gospodinje to počasi cmarile na robu zidanega šporgeta na drva, ki seveda gorel večino dneva, tri dni skupaj.

Danes se kuha na modernih štedilnikih toliko časa, da se od žlice potegne gosto in lepljivo. Nalije se v kozarce (ne v steklenice) in dobro zapre. Jemlje se po potrebi po žličkah večkrat na dan, lahko se doda tudi v čaj in popije.
_________________
Lep pozdrav
Marjan


Nazadnje urejal/a marjan 03 Nov 2010 14:06; skupaj popravljeno 2 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
marjan
Administrator


Pridružen/-a: 01.02. 2007, 13:13
Prispevkov: 4470
Kraj: Slovenija

PrispevekObjavljeno: 02 Nov 2010 21:17    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Zdravila proti slabosti


Poletje je čas, ko bi lahko veliko potovali, vendar je zame že manjši izlet prava mora. Kratko in malo mi je v avtu ali avtobusu vedno slabo in pogosto se vse skupaj konča z bruhanjem in izčrpanostjo, ki mi pokvari ostanek dneva. Ko pa zaužijem zdravila proti slabosti, sem ves dan zaspana in omotična in znova nimam nič od izleta.


Je kakšna naravna rešitev?

Znanstveniki se že dolgo ukvarjajo z vprašanjem, kako nastaja slabost. Ugotovili so, da nanjo vplivajo predvsem dražljaji, ki jih možganom prenašajo oči, in dražljaji, ki jih pošilja vestibularni sistem v našem notranjem ušesu. Tako v možgane prihaja dvoje različnih informacij.

To se zelo pogosto dogaja, ko poskušate brati med vožnjo. Še najtrpežnejšim se takrat začne obračati želodec in v ustih nabirati slina. Oči vidijo statično sliko, telo pa zaznava gibanje. Nasprotno je, ko imate zamašeno srednje uho in se vam ob vsakem gibu zdi, da se vaša okolica premika, v resnici pa je vse mirno. Tudi takrat je telo zmedeno in čutite slabost.

Nesoglasje med temi dražljaji pa pripelje do divjih gibov v želodcu. Znanstveniki to pojasnjujejo s pramehanizmom, pri katerem ima vestibularni sistem razen vzpostavitve ravnovesja še eno nalogo: odkriva strupe v telesu. Nekateri strupi učinkujejo na ta sistem tako, da začne oddajati napačne informacije. Možgani takrat vedo, da je za telo najboljše, da sprožijo impulz za bruhanje in tako izpraznijo morebiti strupeno vsebino želodca.

Želodec se vedno giblje in utripa, tako kot to počnejo tudi pljuča in srce. Vendar razlikujemo med normalnim srčnim utripom in aritmijo, ki jo takoj začutimo. Podobno je pri želodcu: normalni gibi želodca so ritmični in se jih večinoma ne zavedamo. Ko pa se želodec začne krčiti v neenakomernem ritmu, to zaznavamo kot slabost.


Najboljši je ingver!

Najboljše naravno sredstvo za omilitev teh težav je ingver. Doslej ste ga mogoče poznali kot začimbo in naravni antibiotik, vendar vam je lahko v veliko pomoč tudi pri potovalni slabosti. Ingver vzdržuje normalno gibanje želodca, zato obenem tudi pospešuje prebavo pri ljudeh, ki imajo zelo zaspana prebavila. Pri tistih, pri katerih pretirano divjanje želodca izziva slabost, pa umirja ekstremne gibe in s tem obvladuje slabost.


Da ne boste mislili, da imajo začimbe le nepomemben učinek, je zelo zanimivo pogledati primerjavo učinkov ingverja in znanih registriranih zdravil na temelju dimenhydrinata.

Prostovoljci so imeli nalogo, da se usedejo na stol, ki so ga računalniško rotirali in šest minut nagibali v vseh smereh. Večina prostovoljcev je odnehala in zelo hitro »zbežala« s stola. Potem so tretjini prostovoljcev dali zdravilo, ki je vsebovalo 100 miligramov dimenhydranata, drugi tretjini so dali nekaj manj kot gram ingverja v prahu, tretjina pa je dobila placebo. Nihče iz skupine, ki je dobila zdravilo ali placebo, ni zmogel zdržati šest minut na stolu. Polovica tistih, ki so dobili ingver, pa je uspešno opravila nalogo. Nasploh so tisti, ki so zaužili ingver, lahko prenašali tresljaje, obrate in gibanje stola 57 % dlje kot skupina, ki je dobila zdravilo.

Ingver torej res ni le začimba in vam lahko vrne veselje do potovanja. Opisano učinkovanje ingverja so potrdile tudi raziskave na nosečnicah in hišnih ljubljenčkih. Da gre za zelo varno in učinkovito sredstvo, priča tudi več kot 4000 let dokumentirane uporabe. Mornarji kitajskega cesarstva in starodavne Indije so ingver uporabljali proti morski bolezni. Pomagal jim je tudi v najhujših neurjih. Edina oblika slabosti, pri kateri ingver ni pokazal izrazitih dosežkov, je slabost kot posledica anestezije.


Kakšen ingver

Pri izbiri je zelo pomembno, da uporabljamo izdelke, v katerih so še aktivna eterična olja, ker so prav ta ključ delovanja. Od razdišanega ingverja v prahu, ki ga imate kje na dnu kuhinjske omarice, torej ne bo nobene koristi. Nasploh je nakup te začimbe v prahu manj smiseln, ker ga boste morali zelo skrbno shranjevati, da se vam ne razdiši prehitro.

Bolje je kupovati svež ingver, ki se v zadnjem času dobi v vseh večjih trgovinah na oddelku sadja in zelenjave. Je veliko bolj svežega in prijetnega okusa. Če pa vas pekoči okus moti, lahko uporabite nekaj zvijač. Ingver dodajajte tik pred jedjo, ker takrat ne bo toliko časa, da bi se eterično olje gingerol spremenilo v veliko bolj pekoče eterično olje shogaoil. Za otroke, kužke in tiste, ki okusa ingverja ne marajo, pa so uporabni tudi standardizirani preparati v kapsulah.


Drugi ukrepi

Verjetno ste že sami odkrili, da je pri slabosti zelo pomembno, da imate možnost gledati v daljavo. Zato je dobro v avtu ali avtobusu sedeti čim bolj spredaj, da lahko gledamo čim bolj naprej. V času vožnje ne glejte v partnerja ali notranjost prevoznega sredstva.

Med vožnjo se nikoli ne gibljite po vozilu – npr. v avtobusu, na letalu. Usedite se tam, kjer je gibanje najmanjše. Na ladji je to sredina, v avtobusu čim bolj spredaj, v avtu pa je to voznikov sedež! Vozniku večinoma ni nikoli slabo pri vožnji, saj je njegova pozornost daleč naprej na cesti, njegovo telo pa je v ravnotežju, ker ga v stabilnem položaju držijo roke, s katerimi se oprijema volana, in noge, ki so uprte v stopalke. Četudi niste voznik, se na sovoznikovem sedežu usedite tako, kot da bi vozili, glejte naprej in se z nogami uprite v spodnji del avta. Nikoli ne sedite na zadnjem sedežu, ker bo tam telo tresljaje doživljalo veliko močneje kot na sprednjem sedežu.

tagi: zdravila, prosti, slabosti, ingver
_________________
Lep pozdrav
Marjan
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
marjan
Administrator


Pridružen/-a: 01.02. 2007, 13:13
Prispevkov: 4470
Kraj: Slovenija

PrispevekObjavljeno: 02 Nov 2010 21:36    Naslov sporočila: Zdravila proti driski Odgovori s citatom

Zdravila proti driski


Driska je posledica pospešenega prehajanja vsebine skozi črevesje in posledično pogostejšega odvajanja ali zmanjšanja trdote blata. Ponavadi se pojavita obe spremembi hkrati. V blatu se poveča količina vode in mineralov, pojavijo se neprebavljeni ostanki hrane, lahko celo kri.
Otroci so zaradi majhnih energijskih zalog za negativno ravnovesje hranil in tekočin še posebej občutljivi.


Vzroki driske

Okužbe s patogenimi mikroorganizmi (rotavirusi, salmonelami, paraziti).
Preobčutljivost za sestavine živil (mleko, gluten).
Avtoimunske bolezni črevesja (ulcerozni kolitis in Crohnova bolezen).
Potovanja v oddaljene kraje (potovalna driska).
Nepravilno delovanje trebušne slinavke.
Stranski učinki nekaterih zdravil (antibiotiki).

Zloraba odvajal.
Funkcijske motnje, značilne za sindrom razdražljivega črevesja.


Kaj lahko naredite sami?

Izgubljeno tekočino nadomestite s pitjem izotoničnih pijač prašek za rehidracijo, lahko tudi blago sladkane in soljene vode.

Naredite prehranjevalni post!

Pijte nesladkane čaje (pravi čaj, kamilični čaj).
Uživajte prepečenec, riževo sluz, prežganke, korenčkove juhe, primerno soljene nemastne kostne juhe, pretlačene zelenjavne kaše, pretlačene testenine, nastrgana in porjavela jabolka.
Uživajte manj mleka in mlečnih izdelkov, sladkorja, čistih maščob in zelenjave.

Preden greste k zdravniku, ne pretiravajte z zdravili proti driski in s pripravki, ki vsebujejo črevesne bakterije.


Kdaj k zdravniku?

če v blatu opazite kri,
če imate hude krče in bolečine,
če pride do znakov izsušitve.
_________________
Lep pozdrav
Marjan
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
marjan
Administrator


Pridružen/-a: 01.02. 2007, 13:13
Prispevkov: 4470
Kraj: Slovenija

PrispevekObjavljeno: 03 Nov 2010 13:35    Naslov sporočila: Zdravila proti Kandidi (Candida) Odgovori s citatom

Zdravila proti Kandidi (Candida)

Rod Candida spada med glive kvasovke. Pogosto se nahaja na sluznici ustne votline, prebavil, dihal in nožnice, kjer lahko kot neškodljiv komenzal prebiva v ravnotežju z ostalo mikrofloro in imunskim sistemom gostitelja.

Glavni dejavnik razvoja okužbe s kandido je fiziološko stanje gostitelja. Ugotovili so, da že manjše spremembe fiziološkega stanja gostitelja lahko vzpodbudijo kandido, da se iz neškodljivega spremeni v agresiven patogeni organizem, ki povzroči okužbe sluznic, pri pacientih z zmanjšano imunsko sposobnostjo organizma pa tudi življenjsko nevarno sistemsko okužbo. Okužbo s kandido imenujemo kandidoza.


Glivice iz rodu Candida so za kolonizacijo, okužbo in za izogibanje gostiteljevemu imunskemu sistemu razvile različne mehanizme. Običajno so okrogle in enocelične oblike, lahko pa razvijejo nitaste strukture imenovane hife in pseudohife. V obliki hif je kandida še posebej patogena, čeprav se še ne ve točno zakaj.


Kandida izloča encime proteaze in lipaze s katerimi lahko razgrajuje gostiteljeve proteine in lipide. Izločanje teh encimov je ključno za lepljenje na sluznice, poškodbe tkiv, prehajanje kandide v kri in sistemske okužbe. S pomočjo proteaz se lahko tudi izogiba imunskemu odgovoru gostitelja na okužbo.



Okužba s kandido se lahko pojavi na sluznicah ust in prebavil. Izredno pogosta je genitalna okužba, še posebno pri ženskah, lahko pa se pojavi tudi pri moških na glavici penisa. Kandidoza se lahko pojavi na koži, tudi na lasišču in celo na nohtih.

Do kandidoze lahko ob zmanjšani odpornosti pride tudi v pljučih, na potrebušnici (dializni bolniki), v ledvicah (pri dolgotrajni kaktetrizaciji), v centralne živčnem sistemu (ob malignih tumorjih), v jetrih (pri akutni levkemiji), v srcu (pri vnetjih endokardija, miokardija, perikardija, pri sepsi), v krvi, na očeh, v kosteh in sklepih (pri kirurških posegih).

Ugotovili so, da so simptomi kronične kandidoze črevesja zelo podobni simptomom, ki jih imajo bolniki s sindromom kronične utrujenosti, le da pri kronični kandidozi črevesja ni prisotnih gripi podobnih simptomov, ki se pojavljajo pri sindromu kronične utrujenosti.

Patogeno delovanje kandide oslabi delovanje imunskih celic T in ubijalk, kar lahko vodi do ponovne aktivacije raznih virusov (Epstein-Barr, citomegalovirus in herpesvirus). Aktivnost teh virusov pa lahko povzroči gripi podobne simptome pri sindromu kronične utrujenosti. Zato sklepajo, da je zato lahko okužba s kandido vzrok za nastanek sindroma kronične utrujenosti.

V rodu Candida obstaja več vrst. Z vidika zdravja so pomembne: C. albicans, C. glabrata, C. tropicalis in C. parapsilosis.
V zadnjem času glive iz rodu Candida povzročajo vedno več okužb. Za razliko od bakterij, ki spadajo med prokarionte in imajo manjšo količino dednega materiala, je kandida evkariont in ima na voljo večjo količino dednega materiala.

tagi: Kandida, glive, kvasovke, candida, okužba z kandido, kandidoza
_________________
Lep pozdrav
Marjan
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
marjan
Administrator


Pridružen/-a: 01.02. 2007, 13:13
Prispevkov: 4470
Kraj: Slovenija

PrispevekObjavljeno: 03 Nov 2010 13:43    Naslov sporočila: Zdravila proti Alzheimer - Demenci Odgovori s citatom

Zdravila proti Alzheimer - Demenci

V Sloveniji je skoraj 10.000 bolnikov z Alzheimerjevo demenco. Zaradi te bolezni pa niso prizadeti le bolniki, temveč predstavlja veliko breme tudi za njihove najbližje. Kljub temu pa veliko bolnikov ni prepoznanih in se tudi ne zdravi.


S staranjem ljudje pogosto postanejo pozabljivi. Ne le starejši, tudi mlajši ljudje pogosto pozabljajo stvari, še posebej kadar so zamišljeni, utrujeni ali zelo obremenjeni. Normalno je, če kdaj pozabite na rojstni dan prijatelja ali kje ste pustili ključe avtomobila. Tako pozabljanje je sicer neprijetno, vendar pa ne ovira pomembno uspešnosti posameznika. Če pa se pozabljanje stopnjuje, je to lahko prvi znak bolezenskih sprememb, demence. Bolniki z demenco ne pozabijo le, kje so ključi, ampak tudi zakaj se ključi sploh uporabljajo. Pozabijo ime prijatelja ali ga ob srečanju niti ne prepoznajo. Ne spomnijo se, kaj so počeli pred eno uro. Ne le, da občasno kako stvar založijo, stvari spravljajo na nenavadna mesta, npr., časopis pospravijo v hladilnik.


Kaj je demenca?

Demenca je skupek simptomov in znakov, ki se pojavljajo pri bolniku in so lahko posledica različnih bolezni. Za demenco so značilne motnje spomina, osiromašeno mišljenje ter prizadetost opravljanja vsakodnevnih dejavnosti. Prizadeto je pomnenje in priklic novih informacij (pozabljivost), zmanjšana je zmožnost orientacije, razumevanja, računanja, govornega izražanja in presoje, zmanjšana je sposobnost obvladovanja čustev ter socialnega vedenja. Z napredovanjem demence postaja bolnik vedno manj samostojen in potrebuje dodatno nego. Pri demenci gre torej za upad prej obstoječih intelektualnih in spominskih sposobnosti (t.i. spoznavne sposobnosti).

Demenco lahko povzroči več kot sto različnih bolezni, najpogostejši vzrok pa je Alzheimerjeva bolezen, ki je vzrok skoraj 60 % vseh demenc. Dokaj pogosta je tudi demenca zaradi bolezni možganskega žilja, redko pa jo povzročajo hormonske motnje, tumorji ali okužbe.

Kaj je Alzheimerjeva bolezen?

Alzheimerjeva bolezen je najpogostejši vzrok demence. Je bolezen, ki na še nepopolnoma pojasnjen način povzroča spremembe v možganih. V možganih bolnikov se odlagajo določene snovi, to pa postopno privede do odmiranja možganskih celic (nevronov). Zmanjševanje števila nevronov pri bolniku se navzven kaže z upadanjem spoznavnih sposobnosti oz. kot napredujoča demenca. Zato govorimo tudi o Alzheimerjevi demenci.

Prvi znak Alzheimerjeve demence

Alzheimerjeva demenca se običajno začne počasi, neopazno, nato pa postopno in dokaj enakomerno napreduje. Prvi znak Alzheimerjeve demence je izguba kratkoročnega spomina. Čeprav bolnik lahko pravilno pove, kje je živel in delal pred desetletji, kdaj se je poročil ali pa brez težav navede rojstne datume otrok, se morda ne bo spomnil, kaj je pred pol ure jedel za kosilo. Bolniki izgubijo voljo do dela ali drugih aktivnosti, ki so bile do tedaj zanje zanimive, dajejo občutek, da so se polenili. Ne kažejo več tolikšnega zanimanja za dogajanja v okolici ali za družabna srečanja.

Stopnjevanje težav

Z napredovanjem bolezni se težave stopnjujejo.

Pozabljati pričnejo tudi osnovne, enostavne stvari, kot npr. imena prijateljev in sorodnikov, pogosto uporabljane telefonske številke ali naslove.
Ne spomnijo se več, kako priti v trgovino ali nazaj domov, zato se pogosteje izgubijo. Ker pozabljajo, kam so spravili svoje stvari, postanejo sumničavi ali vznemirjeni, svojce pa pogosto obtožujejo kraje.
Zaradi stopnjevanja težav s spominom in upada ostalih sposobnosti se stopnjujejo tudi napetost, obupanost ali občutki manjvrednosti. Postopno se zmanjšuje sposobnost razumevanja in presoje. Med pogovorom teže najdejo posamezne besede ali jih izpuščajo, težko sledijo dolgim zahtevnim pogovorom.

Ne morejo več samostojno urejati finančnih zadev ali samostojno potovati. Potrebujejo vedno več nadzora in tudi več vzpodbud pri aktivnostih, ki jih veselijo in jih še zmorejo.
Popuščati začnejo naučene socialne zavore, razkrivajo zaupne stvari, brezbrižni so do napak in omejitev, zaradi katerih bi bili prej v zadregi.
Hitro se zjočejo ali razjezijo, vendar pa se tudi hitro umirijo, kot da se ne bi nič zgodilo.

Težave z Alzheimerjevo demenco ne prizadenejo le bolnikov
Kasneje ne prepoznajo niti najbližjih sorodnikov ali pa prepoznajo povsem neznane osebe kot znance iz preteklosti. Pogovarjajo se z navideznimi osebami ali z lastno podobo, ki jo vidijo v ogledalu. Ne znajdejo se več niti v lastnem domu. Najpogosteje ne vedo pravilnega datuma, leta, kot tudi ne kje se nahajajo. Vedno potrebujejo stalen nadzor, ker lahko pustijo prižgan plin ali spijejo čistila, ki so jim dosegljiva, misleč, da so užitna. Nadzor je potreben tudi v nočnih urah, saj so pogosto nespečni.

Težave, povezane z Alzheimerjevo demenco zato ne prizadenejo le bolnikov, temveč so veliko breme tudi za svojce ali druge osebe, ki za bolnika skrbijo. Čeprav je najprimernejše domače okolje, v katerem so preživeli večino življenja, je pogosto potrebno poskrbeti za nastanitev v ustanovi, kjer lahko zanje ustrezno poskrbijo.

Kdo lahko zboli za Alzheimerjevo boleznijo?

Število bolnikov z Alzheimerjevo demenco hitro narašča, predvsem zaradi staranja prebivalstva. Prav tako narašča tudi število raziskav o tej bolezni; kljub temu pa zaenkrat še ni znano, kaj Alzheimerjevo demenco povzroča. Prav tako ni popolnoma pojasnjeno, zakaj nekateri ljudje zbolijo za Alzheimerjevo demenco, drugi pa ne. Najpomembnejši dejavnik pri nastanku Alzheimerjeve demence je starost. Alzheimerjeva bolezen večinoma prizadene starejše od 65 let, pred 50. letom se bolezen zelo redko pokaže. Zanjo zboli od 5 do 10 % vseh starejših od 65 let, z naraščajočo starostjo pa se delež dementnih hitro povečuje – med 80 do 90 let starimi je že skoraj 15 % bolnikov s to obliko demence. Pomembna je tudi dednost. Ljudje, ki imajo bolnika z Alzheimerjevo demenco med bližnjimi sorodniki, imajo večjo možnost, da bodo tudi sami zboleli za to boleznijo. Pomembno vlogo pa ob tem igra tudi veliko še neznanih dejavnikov. Zato je še nemogoče napovedati, pri kom se bo bolezen pojavila in pri kom ne.

Kako bolezen zdravimo?

Alzheimerjeva bolezen še ni ozdravljiva, saj kljub zdravljenju bolezenski proces napreduje. Ne glede na to pa je zdravljenje te bolezni z zdravili izredno pomembno, saj lajša posledice bolezni. Zdravljenje lahko bistveno izboljša funkcioniranje bolnika, in upočasni napredovanje znakov bolezni. Zdravila izboljšajo mišljenje in spomin bolnika, dnevna opravila postanejo tako lažja, manj pa je tudi vedenjskih motenj bolnika. Vse to razbremeni tudi svojce, ki porabijo manj časa za nego bolnika z Alzheimerjevo demenco, bolniki pa lahko dlje časa ostanejo v domačem okolju.

Kakšna zdravila so na voljo?

Zdravila proti Alzheimerjevi bolezni so na voljo manj kot 10 let. Najpomembnejša zdravila spadajo v skupino zaviralcev encima acetilholinesteraze. Z zaviranjem encima acetilholinesteraze povečajo koncentracijo acetilholina, ki je eden izmed prenašalcev impulzov med živčnimi celicami v možganih in je pomemben za spoznavne sposobnosti. Količina acetilholina je namreč pri Alzheimerjevi bolezni zaradi propadanja živčnih celic zmanjšana, zdravila prek povečanja koncentracije acetilholina izboljšajo spoznavne sposobnosti. Zdravila posredno izboljšajo tudi nekatere druge znake demence, npr. vedenje in vsakodnevno funkcioniranje bolnika. Ker pa bolezenski proces kljub zdravljenju napreduje, je izboljšanje ob zdravljenju z zdravili le prehodno in traja okoli enega leta. Kasneje demenca napreduje, zdravila pa to napredovanje upočasnijo.

Poleg zdravljenja prizadetih spoznavnih sposobnosti z zaviralci acetilholinesteraze pa je pomembno tudi zdravljenje dodatnih simptomov Alzheimerjevo demenco, npr. nemira, depresije, motenj spanja.


Pomembno je obiskati zdravnika!

Če imate težave, podobne opisanim, ali pa jih ima kdo od vaših bližnjih, je zelo pomemben obisk zdravnika. Tudi le blage težave s spominom omenite zdravniku pri naslednjem pregledu. Le zdravnik lahko namreč oceni, ali so težave bolezenske ter katera bolezen bi lahko bila vzrok.

Zdravnik vas bo povprašal o boleznih in operacijah v preteklosti, morebitnih psihičnih težavah ter o zdravilih, ki jih jemljete. Opravil bo popolni telesni pregled ter nekatere preiskave krvi, urina, srca in po presoju še nekatere druge preiskave. Za pomoč pri ugotavljanju motenj spomina lahko uporabi tudi različne psihološke teste, npr. test risanja ure



tagi: alzheimer, demenca, alzheimerjeva, spomin, starosti
_________________
Lep pozdrav
Marjan
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
marjan
Administrator


Pridružen/-a: 01.02. 2007, 13:13
Prispevkov: 4470
Kraj: Slovenija

PrispevekObjavljeno: 03 Nov 2010 13:50    Naslov sporočila: Našli zdravilo proti raku! Odgovori s citatom

Našli zdravilo proti raku!


Znanstveniki s Kalifornijskega tehnološkega inštituta so izdelali domnevno prvo "zdravilo", ki je sposobno povsem ozdraviti raka. Pravzaprav ne gre za zdravilo v pravem pomenu besede, temveč za nanodelce (nekateri jim pravijo celo nanoroboti), ki so sposobni uničiti rakaste celice brez kakršnihkoli stranskih učinkov.

Skupini raziskovalcev je uspelo izdelati nanodelce, ki v rakasto celico vstavijo RNA fragment, ta pa zaustavi gen v genskem zapisu celice, ki je odgovoren za njeno nenadzorovano delitev ter napadanje drugih tkiv. Gre za prvo "zdravilo", ki selektivno napade in uniči rakaste celice.

Spodbudna je informacija, da so delovanje "zdravila" že preizkusili na prvih pacientih, kjer so zabeležili popoln uspeh. Vbrizgali so jim 70-nanometrske nanodelce, sestavljene iz dveh polimerov in proteina. Ti nanodelci se v telesu pripnejo na površino rakaste celice, vanjo vstavijo RNA fragment, nato pa se samouničijo. Ostanke bolnik brez posledic izloči z urinom.

Ker gre za enega najpomembnejših prebojev pri iskanju zdravila proti raku, je pričakovati, da bodo kmalu sledili nadaljni klinični preizkusi. Po nekaterih napovedih bi lahko še v tem desetletju dočakali prvo učinkovito zdravilo proti raku.
_________________
Lep pozdrav
Marjan
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
marjan
Administrator


Pridružen/-a: 01.02. 2007, 13:13
Prispevkov: 4470
Kraj: Slovenija

PrispevekObjavljeno: 03 Nov 2010 14:13    Naslov sporočila: Naravna zdravila proti podočnjakom Odgovori s citatom

Naravna zdravila proti podočnjakom


Vsak od nas se je že kdaj zbudil s črnimi kolobarji pod očmi.

Najpogostejši vzroki za nastanek podočnjakov

Tanjšanje kože

Koža pod očmi je tako ali tako tanka in občutljiva. S starostjo se koža in maščobna blazinica pod očesom tanjša, kar povzroča, da drobne žilice postanejo vidne. In prav to daje vtis temnih kolobarjev. Pretirano sončenje lahko stvar še poslabša, saj kožo oslabi.

Alergije in seneni nahod
Podočnjaki so lahko tudi posledica alergij na nekatere snovi v zraku kot so živalska dlaka, prah, vzrok tega pa je drgnjenje oči. Ljudje, ki trpijo za senenim nahodom, jih v visoki sezoni lahko opazijo pogosteje. Prav tako pa lahko na podočnjake vpliva alergija na določeno hrano

Genetika
Temni kolobarji pod očmi se lahko tudi dedujejo. Bolj opazni so pri ljudeh s svetlo poltjo in očmi, ki so globlje v očesnihjamicah.

Zastajanje vode
Žilice pod očmi se lahko razširijo in nabreknejo, kar tudi pripomore k podočnjakom. Vzrok temu je pretiravanje s soljo in kajenje.

Pomanjkanje spanca
Pomanjkanje spanca povzroči, da je koža bolj bleda kot običajno, posledica tega so bolj vidne žilice pod očmi, kar daje vtis modrikastih ali črnih kolobarjev.

Pomanjkanje železa

Dehidracija

1. Pijte dovolj vode!

2. Uporabljajte kremo za sončenje!

3. Get plenty of rest.

4. Na oči namestite ohlajene čajne vrečke. Uporabljajte vrečke zelenega čaja, saj zeliščni ni tako učinkovit.

5. Prav tako lahko podočnjake ublažite s hladnimi kolobarji svežih kumar. Pustite jih delovati vsaj 15 minut.

6. Ne uživajte preveč jedilne soli.

7. Uporabljajte kremo z vitaminom K. Čeprav študije niso bile narejene posebej za podočnjake, je dokazano, da vitamin K blaži modrice.

8. Vitamin C pomaga krepiti stene krvnih žil.

9. Jejte hrano, ki uravnava delovanje ledvic. V tradicionalni kitajski medicini so podočnjaki znak neravnovesja v ledvicah.
_________________
Lep pozdrav
Marjan
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
marjan
Administrator


Pridružen/-a: 01.02. 2007, 13:13
Prispevkov: 4470
Kraj: Slovenija

PrispevekObjavljeno: 03 Nov 2010 14:22    Naslov sporočila: Zdravila proti glavobolu Odgovori s citatom

Zdravila proti glavobolu


KAJ JE GLAVOBOL °

Glavobol spada med deset najpogostejših težav, zaradi katerih bolniki obiščejo svojega zdravnika.

Občasno prizadene veliko večino ljudi, vzroki za to pa so številni, nekateri tudi neraziskani. Pogosto je posledica delovanja kemičnih snovi na možganske ovojnice.

To je bolečina, ki jo zaznavamo v področju glave in je najpogostejši bolečinski sindrom pri ljudeh. V večini primerov ne moremo odkriti medicinskega vzroka nastanka glavobola in govorimo o primarnem glavobolu.

V redkih primerih pa lahko odkrijemo patološki proces, ki povzroča glavobol, denimo tumor, takrat pa govorimo o sekundarnem ali simptomatskem glavobolu.

Možgani sami po sebi niso občutljivi na bolečino, ker nimajo nociceptorov. Vendar pa je več področij glave in vratu, ki imajo nociceptore in tako lahko občutijo. Bolečina pri glavobolu je običajno ostra in dobro lokalizirana, kar je nenavadno glede na to, da lobanjo oživčujejo zlasti visceralna nociceptivna vlakna. Ti vključujejo ekstrakranijalna arterij, velikih ven, lobanje in hrbtenice živce, glave in vratu mišice in mreno. Razlog je v tem, da je glavobol velikokrat prenesena bolečina - k istim sekundarnim nevronom se namreč stekajo tako visceralna kot somatska nociceptivna vlakna. Bolečinski dražljaj sicer pride po visceralnem vlaknu, vendar pa posameznik občuti bolečino na lokaciji, ki jo oživčujejo somatska vlakna, ki se stekajo do istega sekundarnega nevrona.


° VRSTE GLAVOBOLA °

Obstaja več vrst ali tipov glavobolov, razlikujejo se glede na jakosti, dolžino trajanja, po obdobju. Pri glavobolu gre, kot že omenjeno, za bolečine živčevja in napetosti žilja.

° Tenzijski glavobol °

Ta oblika glavobola je najpogostejša. To je top, stiskajoč, neutripajoč obojestranski glavobol, ki se iz zatilja širi v smeri čela. Vzroki so lahko stres, preobremenjenost, povečane psihične aktivnosti človeka.
Slabost, bruhanje ter občutljivost na hrup in svetlobo niso izraženi.


° Migrena glavobol °

To je nenadni, ponavljajoči se, navadno enostranski glavobol z bruhanjem, senzoričnimi motnjami. Simptomi so močne bolečine v določenem predelu glave, utripanje, razbijanje, bruhanje ali slabosti.
Migrena oziroma migrenski napad lahko traja več ur ali dni.


° Aura glavobol °

Simptomi zanj so videnje črtic, pik ali svetlikanje.


° Jutranji glavobol °

Možne so motnje spanja, nespečnost in težave z dihanjem.


° Glavobol v rafalih °

Enostranski glavobol, ki se pojavi pogosto med spanjem, z bolečino v očnici, solzenjem in smrkanjem ter obrazno rdečico.
Pojavlja se periodično, lahko z več napadi dnevno.


° Redki in manjši in blagi glavoboli °

Pojavijo se nekajkrat letno. Ne predstavljajo nobene pretirane skrbi, probleme predstavljajo kronični glavoboli, stalni glavoboli, ki so lahko posledica kakšne bolezni, poškodbe glave in jih je potrebno jemati resneje ter obiskati zdravnika.


° RAZLOGI ZA GLAVOBOL °

Razlogov za glavobole je več, nekateri tudi nepojasnjeni.


° Psihološki vplivi °

Psihiloški vplivi so stres, miselni napor, jeza in občutek strahu. Zaradi zgoraj navedenih psiholoških vplivov, pa tudi ob miselnih naporih, se v možganih spremeni razmerje določenih kemičnih snovi, ki povzročajo bolečino. Bolečina lahko nastane tudi zaradi mišične napetosti v predelu glave in vratu.


° Fizikalni vplivi °

Fizikalni vplivi so pomankalnje spanja, lakota, mišična napetost, slaba drža, preobremenjenost oči in hormonske spremembe. Zaradi zgoraj navednih dejavnikov se v možganih spremeni razmerje določenih kemičnih snovi, ki povzročajo bolečino, ta pa zopet lahko nastane tudi zaradi mišične napetosti v predelu glave in vratu.


° Okoljski vplivi °


Okoljski vplivi so vremenske spremembe, tobak, nikotin in celo nekatere vrste hrane, recimo sir, čokolada, čebula, cvrtje in jajčevci. Zaradi teh dejavnikov se v možganih spremeni razmerje določenih kemičnih snovi, kar povzroča bolečino.


Tempo našega vsakdana je hiter, posledično pa, na žalost, s tem narašča tudi nivo stresa, česar posledica so glavoboli in migrene. To je tudi bila tema projektne naloge, ki nosi naslov "Zdravila proti glavobolu", katere avtorici sta Rebeka Cepuder in Neža Maklin. V nalogi sta bili preučevani najpogostejši zdravili proti glavobolu, aspirin in paracetamol, brez katerih si danes večina ljudi skoraj ne zna več predstavljati življenja.

Razdeljena je na dva dela – teoretičnega in praktičnega. V teoretičnem delu je poudarek predvsem na glavobolu in njegovih oblikah, opisanih pa je tudi šest preparatov za lajšanje glavobolov in njihova kemijska zgradba:
Aspirin, Cafcold, Coldrex, Lekadol, Nalgesin in Panadol, vmes pa je še krajša zgodovina prej omenjenih zdravil.

V praktičnem delu pa je opis eksperimentalnega dela. V tem delu je natančno opisan potek izdelave aspirina in paracetamola. Poskusi so bili v večjem delu opravljeni na Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo, kjer so pogoji za eksperimentiranje boljši kot na šoli.
_________________
Lep pozdrav
Marjan
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
marjan
Administrator


Pridružen/-a: 01.02. 2007, 13:13
Prispevkov: 4470
Kraj: Slovenija

PrispevekObjavljeno: 04 Nov 2010 12:48    Naslov sporočila: Domača zdravila proti mozoljem, glavobolu, bolečinam v križu Odgovori s citatom

Domača zdravila proti mozoljem, glavobolu, bolečinam v križu



S sadjem, zelenjavo in začimbami nad vsakodnevne tegobe
Pride dan, ko je naša koža nečista in aknasta, ko zvečer ne moremo zaspati, ko nas muči glavobol ali neprijetno zbada v križu.
Vse to so težave, ki nam lahko močno pokvarijo počutje in otežijo delo. Kako si lahko vsakdanje tegobe preprosto lajšamo z zdravili iz domače kuhinje, sadjem, zelenjavo ali začimbami, si preberite v tem članku.

Akne niso le težava pubertetnikov

Mozoljavost in akne ponavadi povezujemo s puberteto, čeprav se tudi odrasli kdaj zbudimo s kožo, polno mozoljev. Vzroki zanje so različni - stres, vplivi iz okolja, zdravila, najpogostejši pa je hormonsko neravnovesje.

Čeprav resničnega zdravila za aknavost ni, lahko težavo omilimo z vitamini. Najbolj učinkovita sta vitamin A in vitamin E, najdemo pa ju v:

•jabolkih,
•hruškah,
•grozdju,
•grenivkah,
•ananasu,
•breskvah.

Če v svoj jedilnik vključimo čimveč sadja in polnozrnatih izdelkov, hkrati pa se skušamo izogniti prevelikim količinam soli, sladkorja in kofeina, bo verjetnost nastajanja mozoljev manjša. Prej našteto sadje je odlično tudi za razstrupljanje telesa.

Nadležen glavobol
Glavobol povzroča veliko različnih dejavnikov - stres, okvarjen vid, prehlad, alergične reakcije, ... Preveč, da bi jih sedaj naštevali. Večina ljudi ob neprijetnih bolečinah poseže po tabletih, vendar se lahko proti glavobolu učinkovito borite tudi z naravnimi sredstvi.

Najbolje je, da pospešite cirkulacijo in povečate dovod kisika v možgane. Osvežilen sprehod po gozdu, metin čaj z limono in magnezij bodo prebudili vaš krvni obtok. Prav tako se lahko poslužite zdravljenja s sadjem:

•najprej popijte sok, ki ga iztisnete iz limone, nato pa narežite in zmečkajte limonino lupino ter si zmes namažite na čelo;
•proti vsem vrstam glavobola lahko uporabimo tudi jabolka: kak teden vsako jutro na prazen želodec pojejte jabolko, ki ga začinite s ščepcem soli.


Učinkovita domača zdravila pa so tudi zelišča in začimbe:

•Pest rožmarina dajte v vrelo vodo in vse skupaj prelijte v vrč. Glavo pokrijte z brisačo in vdihavajte hlape rožmarina, dokler glavobol, ki nastane ob prehladu, ne preneha.
•Cimet je učinkovit pri glavobolih, ki nastanejo, ko smo izpostavljeni mrzlemu zraku. Iz žličke cimeta in nekaj vode naredimo zmes, ki jo nanesemo na sence in čelo in nam lajša bolečino.


Bolečine v križu

•Premagujemo jih lahko s česnom - pripravimo si mažo iz stroka ali dveh česna in olja, najbolje kokosovega, sezamovega ali iz gorčičnih semen, vse skupaj na malem ognju pražimo v ponvi (dokler zmes ni rjava), ohladimo in shranimo. Vsako jutro ali po potrebi jo obilno vtremo na boleče mesto za nekaj ur, temu naj sledi topla kopel.
•Pomagamo pa si lahko tudi z vsestransko limono: dvakrat na dan zaužijemo mešanico limoninega soka in soli, kar naj bi pomagali omiliti bolečine v križu ali dugem delu hrbta.



Glavni krivci nespečnosti
so stres, kofein, alkohol in neprimerna prehrana. Najboljše naravno sredstvo za sproščanje je tiamin, eden izmed vitaminov B kompleksa; pomanjkanje le-tega lahko privede do nezmožnosti, da bi se zvečer sprostili in zaspali.

Če vas daje nespečnost, poskusite jesti več živil, ki vsebujejo B vitamine; to pa so:

•banane,
•oreščki,
•živila iz polnozrnate moke,
•špinača,
•grah,
•soja,
•jetrca, ...

Poskusite pa lahko tudi z drugimi naravnimi sredstvi, ki jih najdete v kuhinji in ki so jih uporabljale že naše babice. Pred spanjem vas bodo prijetno sprostili:

•toplo mleko z žlico medu,
•razni čaji (melisa, sivka, kamilica, ...).
_________________
Lep pozdrav
Marjan
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
marjan
Administrator


Pridružen/-a: 01.02. 2007, 13:13
Prispevkov: 4470
Kraj: Slovenija

PrispevekObjavljeno: 04 Nov 2010 12:56    Naslov sporočila: Zdravila proti želodčni kislini povzročajo osteoporozo Odgovori s citatom

Zdravila proti želodčni kislini povzročajo osteoporozo


Premalo želodčne kisline vodi k osteoporozi

Zmoteno tvorjenje kisline ali zdravila, ki zatirajo kislino, preprečujejo sprejem kalcija v kosti

Če želodec proizvaja premalo želodčne kisline, lahko pride do osteoporoze in zlomov kosti, so ugotovili raziskovalci na University Hospital Hamburg-Eppendorf (UKE). Ekipa pod vodstvom dr Thorsten Schinke, in prof Michael Amling je poročala o svojih rezultatih študije v znanstveni reviji Nature Medicine (Nat Med 2009 junij, 15 (6): 674-81).

Če je tvorba želodčne kisline zmotena – na primer z zaviralci kisline (protonski črpalni zaviralci), se poveča pH v želodcu. Kot so dokazali, zavira bazično stanje absorpcijo kalcija iz prehrane, kosti postanejo krhke, bolnik razvija osteoporozo. Že prejšnje študije so pokazale, da pride do pogostih zlomov pri bolnikih z želodčnimi težavami, ki so se zdravili z zaviralci kisline. Vzrok ni bil jasen do sedaj, ko je odkrita povezava, ki zagotavlja razlago.

Raziskovalci iz UKE so našli tudi drug način, kako se lahko zmanjša tveganje za razvoj osteoporoze z motnjami želodčne kisline: s kalcijevim pripravkom na osnovi kalcijevega glukonata. Telo lahko tega absorbira, ne glede na količino želodčne kisline. Trenutno pa je v Nemčiji več kot 95 % prodanih kalcijevih preparatov iz kalcijevega karbonata in to je to, kar so pokazale studije, da od telesa ne bo sprejeto.
_________________
Lep pozdrav
Marjan
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
marjan
Administrator


Pridružen/-a: 01.02. 2007, 13:13
Prispevkov: 4470
Kraj: Slovenija

PrispevekObjavljeno: 04 Nov 2010 13:11    Naslov sporočila: Naravne zeliščne tablete proti impotenci Odgovori s citatom

Naravne zeliščne tablete proti impotenci


Vas teži impotenca? Niste edini!

Impotenca JE najbolj pogosta seksualna motnja, ki dandanes prizadene moške po svetu. Impotenca lahko napade posameznike vseh starosti in je verjetno največja uničevalka moralein dobrega razpoloženja moških, ki zaradi nje pogosto končajo razmerja. Raziskave kažejo, da kar dva od šestih moških trpita za impotenco ter da samo EDEN od petnajstih dejansko poišče strokovno pomoč, kar posledično vodi k izoblikovanju družbe nezadovoljnih in depresivnih moških.

Kaj je impotenca?

Impotenca je zdravstveno stanje, zaradi katerega moški ni zmožen vzpostaviti erekcije za normalen spolni odnos. V zadnjih letih se je število prizadetih moških drastično povečalo. Medtem ko je že splošno znano, da do erekcije vodita stres in depresija, so strokovnjaki na tem področju naredili seznam ostalih pomembnejših dejavnikov, ki pripomorejo k impotenci:

• Ateroskleroza (krčenje arterij) – na račun te bolezni zboli za impotenco 50% do 60% moških nad 60 let
• Depresija
• Sladkorna bolezen (diabetes) – približno 42% moških s sladkorno boleznijo prizadene impotenca zaradi poškodovanega živčevja
• Uživanje alkohola
• Prekomerna teža
• Visok nivo holesterola
• Povečan krvni pritisk
• Nezanimanje za seks
• Pomanjkanje gibanja
• Obolenje ledvic
• Nizka samozavest
• Zmanjšan nivo testosterona – povzročen zaradi staranja ali težav s testisi, jetri, hipofizo ali ščitnico
• Multipla skleroza
• Rekreacijske droge
• Kajenje
• Poškodbe vretenc
• Stres – v povezavi s poklicno kariero, finančnim stanjem, težavami v zakonskem odnosu

Zdravljenje

Zahodna medicina se zelo zanaša na agresivna zdravila na recept in operativne posege, ki naj bi opravili z zgoraj omenjenimi problemi. Te metode ponavadi uspejo odpraviti le vidne simptome impotence, ne posvetijo pa se vzrokom za le-to. Takoj ko zdravljenec preneha jemati zdravila, se problemi namreč vrnejo! Primer, rekonstrukcija penisnim žil za povečan pretok krvi v penis, ki je zelo draga, ima je 5% uspeh in prinaša tveganje nadaljnih komplikacij in okužb.

CaliPlus™ - Alternativa zdravilom na recept!
Opažamo, da se veliko moških, ki izgubljajo sposobnost erekcije, diskretno zateče k zdravilom na recept, med katerimi so najbolj popularna sintetična, se pravi nenaravna zdravila. To se velikokrat konča z neželenimi in neprijetnimi stranskimi učinki, ki lahko vključujejo naslednje simptome: bolečine, zamegljen vid, bolečine v hrtbu, bronhitit,s kašljanje, motnje vida, driska, vrtoglavica, prebavne motnje, omedlevica, želodčne bolečine, glavobol, gripa, povečan krvni pritisk, srbečica ali bolečine med uriniranjem, zamašen nos, bolečine v udih, boleča erekcija, preveč časa trajajoča erekcija (več kot 4 ure), izguba vida, infekcija zgornjega dihalnega trakta, razdražen trebuh, infekcija sečil.

Vprašanje, ki se tu poraja, je: ali obstaja varna rešitev za doseganje erekcije brez stranskih učinkov in odgovor je DA! Tu je CaliPlus™, ki vam omogoči karseda dolgo (do 36-urno) erekcijo v samo 15 minutah. Ena doza CaliPlus™-a naravno poveča pretok krvi v penis s povečanjem vsebnosti dušikovega oksida v tkivu.

CaliPlus™ - pomaga moškim povečati libido na naraven način! helping men with its natural effects to boost their libido!

Proizvajalci CaliPlus™-a se zavedajo stresnega delovanje impotence na vsakodnevno življenje moških in zaradi tega so iz najboljših razpoložljivih zelišč ustvarili CaliPlus™, zdravilo proti impotenci, ki v življenja moških z impotenco po celem svetu ponovno vpeljuje željo po spolnih odnosih, ki pa so temelj za čustveno stabilnost in srečen partnerski odnos. Ta zeliščni afrodiziak moškim pomaga, da dosegajo močnejše erekcije in s povečanim libidom kar najbolj uživajo v razmerjih in spolnih odnosih.

Naša formula in definitivno prednost pred sintetičnimi zdravili na recept!

Zdravila na recept so poznana po tem, da naj bi pomagala odpraviti pomanjkanje libida in nezmožnost doseganja erekcije, na žalost pa tudi potem, da s sabo prinesejo kopico stranskih učinkov, ki se jih je težko znebiti (in ki so omenjeni nekaj vrstic više). Dandanes je splošno dejstvo, da že večina moških raje poseže po zdravilih rastlinskega izvora kot pa po sintetičnih in eno izmed njih je CaliPlus™, ki je varen in učinkovit in posledično prva izbira milijonov szadovoljnih strank po celem svetu.

Kako CaliPlus™ deluje?

Erekcija se pojavi, ko se poveča pretok krvi v penilne žile. Oseba, ki trpi za impotenco, ni zmožna v svoj penis prenesti dovolj krvi, da se bi penis privzdignil, a tudi če erekcijo nekako vzpostavi, je penis še vedno premehek za resnejši spolni odnos. Naše tablete vsebujejo učinkovito mešanico zelišč, poznanih po zdravilnem učinku glede impotence, ki povečajo pretok krvi v penisno tkivo in potemtakem poskrbijo za močne, trdne erekcije. CaliPlus™ je sestavljen iz najboljših ekstraktov rastlin, ki delujejo na možganske celice, zadolžene za ožilje v genitalnem predelu moških. Zaužitje dveh tablet CaliPlus™ poskrbi za močne erekcije, ki lahko trajajo tudi do 36 ur. CaliPlus™ je zdravilo, ki ga bi zagotovo priporočil vsak zdravnik!

Sestavine

Arginine hydrochloride 50 mg
L-Phenylalanine 50 mg
SIbirski ginseng125 mg
Mucuna pruriens 125 mg

Ostale sestavine:
Fruktoza, pepermintovo olje, manit, sorbitol

Arginin hidroklorid
Je bistvena aminikoslina, ki se pretvarja v dušikov oksid v telesu, kar posledično pomeni širjenje žil. S tem pomaga olajšati nezmožnost tvorjenja erekcije tako, da usmerja kri v predele, kjer je najbolj potrebna.

L-Phenylalanine
Bistvena aminoklislina. Pomaga pri sintezi dopamina, noradrenalina in adrenalina v našem telesu, kar pomaga pri sproščanju endokrinih hormonov, ki so zadolženi za spolni nagon, plodnost, presnovo in normalno delovanje imunskega sistema. Dopamin prav tako sprošča človeka.

Sibirski ginseng

Podpira in pomaga pri proizvodnji hormona testosterona, kar pomaga pri vzpodbujanju spolnega nagona in odpravljanju impotence.

Mucuna pruriens

Povečuje libido in izboljša seksualno vedenje s stimulacijo sproščanja testosterona v telo, prav tako pa je poznana po proizvodnji semenske tekočine.

Doziranje
15 minut pred spolnim odnosom vzemite dve tableti, a ne presežite zaužitja štirih tablet v roku 24 ur.
Vsaka embalaža vsebuje 60 tablet CaliPlus™

Dejstvo: CaliPlus™ ima to prednost, da ga lahko uporabljate ob pitju alkohola.

Stranski učinki

Obširne raziskave so dokazale, da nima CaliPlus™ prav nobenih dolgotrajnih ali kratkotrajnih stranskih učinkov, saj je sestavljen iz najboljših rastlinskih oziroma zeliščin ekstraktov in priporočen s strani najboljših zdravnikov sveta. Zadovoljne stranke so z uporabe CaliPlus™-a dosegle neverjetno in se vedno znova vračajo v našo spletno trgovino, kar le še potrjuje varnost in učinkovitost našega izdelka.
_________________
Lep pozdrav
Marjan
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
marjan
Administrator


Pridružen/-a: 01.02. 2007, 13:13
Prispevkov: 4470
Kraj: Slovenija

PrispevekObjavljeno: 04 Nov 2010 13:18    Naslov sporočila: RektoAkut svečke proti hemoroidom Odgovori s citatom

RektoAkut svečke proti hemoroidom


REKTOAKUT SVEČKE PROTI HEMOROIDOM

Pred uporabo natančno preberite navodilo, ker vsebuje za vas pomembne podatke!

Zdravilo je na voljo brez recepta. Kljub temu ga uporabljajte pazljivo in skrbno, da vam bo kar najbolje koristilo.

- Navodilo shranite, morda ga boste želeli ponovno prebrati.

- Posvetujte se s farmacevtom, če potrebujete dodatne informacije ali nasvet.

- Če se znaki vaše bolezni med uporabo zdravila ne izboljšajo v 5 do 7 dneh ali se celo poslabšajo, se takoj posvetujte
z zdravnikom ali s farmacevtom.

- Če katerikoli neželeni učinek postane resen ali če opazite katerikoli neželeni učinek, ki ni omenjen v tem navodilu, obvestite svojega zdravnika ali farmacevta.

Navodilo vsebuje:

1. Kaj je zdravilo Rektoakut svečke proti hemoroidom in za kaj ga uporabljamo

2. Kaj morate vedeti, preden boste uporabili zdravilo Rektoakut svečke proti hemoroidom

3. Kako uporabljati zdravilo Rektoakut svečke proti hemoroidom

4. Možni neželeni učinki

5. Shranjevanje zdravila Rektoakut svečke proti hemoroidom

6. Dodatne informacije

1. KAJ JE ZDRAVILO REKTOAKUT SVEČKE PROTI HEMOROIDOM IN ZA KAJ GA UPORABLJAMO

Zdravilo Rektoakut svečke proti hemoroidom vsebuje bizmutov subgalat, cinkov oksid, lidokainijev klorid, efedrinijev klorid in tanin. Bizmutov subgalat, cinkov oksid in tanin delujejo adstringentno (zmanjšujejo oteklino), lidokainijev klorid deluje anestetično (zmanjšuje bolečino), efedrinijev klorid pa deluje vazokonstriktorno (krči žile), zmanjšuje možnost krvavitev in podaljšuje delovanje lidokainijevega klorida.

Zdravilo Rektoakut svečke proti hemoroidom uporabljamo za samozdravljenje:

- notranjih in zunanjih hemoroidov (zlata žila)
- srbečice in ekcemov okoli zadnjične odprtine
- analnih razpok
- za lajšanje težav pred operacijo hemoroidov in po njej.

2. KAJ MORATE VEDETI, PREDEN BOSTE UPORABILI ZDRAVILO REKTOAKUT SVEČKE PROTI HEMOROIDOM

Ne uporabljajte zdravila Rektoakut svečke proti hemoroidom
Ne uporabljajte zdravila Rektoakut svečke proti hemoroidom:
- če ste alergični na (preobčutljivi za) sestavine zdravila
- pri otrocih.

Bodite posebno pozorni pri uporabi zdravila Rektoakut svečke proti hemoroidom
Pred jemanjem zdravila se posvetujte z zdravnikom:
- če imate pogoste krvavitve iz hemoroidov
- če imate sladkorno bolezen, povišan krvni tlak ali bolezensko povečanje prostate.

Takoj poiščite zdravniško pomoč pri svojem zdravniku:
- če se znaki vaše bolezni med uporabo zdravila poslabšajo.

Nosečnost in dojenje
Zaradi pomanjkanja podatkov o varni uporabi zdravila Rektoakut svečke proti hemoroidom med nosečnostjo in dojenjem, ga nosečnicam in doječim materam odsvetujemo.
Posvetujte se z zdravnikom ali s farmacevtom, preden vzamete katerokoli zdravilo.

Jemanje drugih zdravil
Ni podatkov o medsebojnem učinkovanju zdravila Rektoakut z drugimi zdravili.
Obvestite svojega zdravnika ali farmacevta, če jemljete ali ste pred kratkim jemali katerokoli zdravilo, tudi če ste ga dobili brez recepta.

Vpliv na sposobnost upravljanja vozil in strojev
Ni podatkov, da bi zdravilo Rektoakut svečke proti hemoroidom vplivalo na sposobnost upravljanja vozil in strojev.

Pomembne informacije o nekaterih sestavinah zdravila Rektoakut svečke proti hemoroidom

Zdravilo Rektoakut svečke proti hemoroidom vsebuje efedrinijev klorid. Bolniki, ki imajo bolezni ščitnice, povišan krvni tlak, bolezni prostate, sladkorno bolezen in glavkom, naj se pred uporabo zdravila posvetujejo z zdravnikom.

3. KAKO UPORABLJATI ZDRAVILO REKTOAKUT SVEČKE PROTI HEMOROIDOM

Zdravilo Rektoakut svečke proti hemoroidom je namenjeno rektalni uporabi, kar pomeni, da je potrebno svečko vstaviti v zadnjično odprtino.

Pri uporabi zdravila Rektoakut svečke proti hemoroidom natančno upoštevajte navodila zdravnika ali farmacevta. Če ste negotovi, se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

Če zdravnik ali farmacevt ne svetujeta drugače, upoštevajte naslednja navodila za odmerjanje

Odrasli in mladostniki, stari več kot 16 let:
2 do 3-krat dnevno vstavite 1 svečko v zadnjično odprtino, najbolje po odvajanju in umivanju.

Če ste uporabili večji odmerek zdravila Rektoakut svečke proti hemoroidom kot bi smeli
Če ste uporabili večji odmerek zdravila Rektoakut svečke proti hemoroidom, kot bi smeli, se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

Če ste pozabili uporabiti zdravilo Rektoakut svečke proti hemoroidom
Ne uporabite dvojnega odmerka, če ste pozabili uporabiti prejšnji odmerek.
Če ste pozabili uporabiti zdravilo Rektoakut svečke proti hemoroidom, ga vzemite takoj, ko se spomnite. Če je že skoraj čas za naslednji odmerek, pozabljeni odmerek izpustite in nadaljujte uporabo po navodilu naprej.

Če imate dodatna vprašanja o uporabi zdravila, se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.


4. MOŽNI NEŽELENI UČINKI

Kot vsa zdravila ima lahko tudi zdravilo Rektoakut svečke proti hemoroidom neželene učinke, ki pa se ne pojavijo pri vseh bolnikih.
Lahko se pojavijo alergijske ali preobčutljivostne reakcije na koži in sluznici v analnem predelu.
Če se pojavijo hujši neželeni učinki, se takoj posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

Če katerikoli neželeni učinek postane resen ali če opazite katerikoli neželeni učinek, ki ni omenjen v tem navodilu, obvestite svojega zdravnika ali farmacevta.

5. SHRANJEVANJE ZDRAVILA REKTOAKUT SVEČKE PROTI HEMOROIDOM

Zdravilo shranjujte nedosegljivo otrokom!
Shranjujte dobro zaprto pri temperaturi do 25 °C.
Shranjujte zaščiteno pred svetlobo v originalni ovojnini.

Rok uporabnosti
Zdravila ne smete uporabljati po datumu izteka roka uporabnosti, ki je naveden na ovojnini poleg oznake »Uporabno do:«. Datum izteka roka uporabnosti se nanaša na zadnji dan navedenega meseca.

6. DODATNE INFORMACIJE

Kaj vsebuje zdravilo Rektoakut svečke proti hemoroidom

Zdravilne učinkovine:

1 svečka vsebuje:
- 275 mg bizmutovega subgalata (Bismuthi subgallas)
- 175 mg cinkovega oksida (Zinci oxidum)
- 60 mg lidokainijevega klorida (Lidocaini hydrochloridum)
- 15 mg efedrinijevega klorida (Ephedrini hydrochloridum)
- 10 mg tanina (Tanninum).

Pomožna snov je trda mast (Adeps solidus).

Videz zdravila Rektoakut svečke proti hemoroidom
Rumeno obarvane svečke.

Vsebina pakiranja
Škatla z 10 svečkami v dvojnem traku.

Način in režim izdaje zdravila Rektoakut svečke proti hemoroidom
Izdaja zdravila je brez recepta v lekarnah.

Proizvajalec in izdelovalec: Mariborske lekarne Maribor, Minařikova ulica 6, Maribor
Zdravilo Rektoakut svečke proti hemoroidom je galenski izdelek, izdelan v OE Galenski laboratorij.

Za vse morebitne nadaljnje informacije o tem zdravilu se lahko obrnete na Službo za raziskave in razvoj proizvajalca:




Služba za raziskave in razvoj; Mariborske lekarne Maribor, Minařikova ulica 6, SI-2000 Maribor
Telefon: + 386 (0)2 2208211, e-pošta: info@mb-lekarne.si
_________________
Lep pozdrav
Marjan
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
marjan
Administrator


Pridružen/-a: 01.02. 2007, 13:13
Prispevkov: 4470
Kraj: Slovenija

PrispevekObjavljeno: 04 Nov 2010 13:39    Naslov sporočila: PROTIVIRUSNA ZDRAVILA Odgovori s citatom

PROTIVIRUSNA ZDRAVILA


Zdravila, ki delujejo proti virusom

Virocidi

Virostatiki

Imunomodulatorji



Razdelitev virostatikov

Zdravila proti virusu herpesa
(HS-1, HS-2, VZV, EBV, CMV)

Zdravila proti virusu influence

Zdravila proti virusu hepatitisa

Zdravila proti retrovirusom


Gripa


Epidemije pogoji (hladno vreme, nova antigenska varianta virusa)

Povzročitelj: virusi influenze A, B, C, RSV

influenza A Hongkong 68H3N2

Smrtnost:1%


Gripa-2


Prenos: kapljičen

Inkubacija: 1-3 dni

Patogeneza: replikacija virusa v migetalčnih epitelijskih celicah dihal (cikel traja 4-6h)

Sistemski znaki se pojavijo, ko virus vstopi v kri (mrazenje, mrzlica, glavobol, bolečie v mišicah in sklepih, očeh, hripavost, kašelj)

Trajanje bolezni: do 1 tedna, lahko dvofazen potek

Zdravljenje: simptomatsko


Zdravila proti virusu influence


Virus influenze A, B

RNA virus (ortomikso)

Zdravila: amantadin, rimantadin, zanamivir, oseltamivir


Zdravila proti virusu herpesa

Nukleozidi, pirofosfati (foskarnet), alkohol (dokonazol), protismiselni oligonukleotidi (fomivirsen)

Zdravila: aciklovir, cidofovir, dokosanol, famciklovir, foskarnet, fomivirsen, ganciklovir, iodoksiuridin, penciklovir, trifluridin, valaciklovir, vidarabin
_________________
Lep pozdrav
Marjan
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
marjan
Administrator


Pridružen/-a: 01.02. 2007, 13:13
Prispevkov: 4470
Kraj: Slovenija

PrispevekObjavljeno: 04 Nov 2010 14:00    Naslov sporočila: ZDRAVILA Odgovori s citatom

ZDRAVILA


NSAR – Nesteroidni antirevmatiki (Nesteroidna protivnetna zdravila)
NSAR so simptomatska zdravila, ki delujejo protivnetno, antipireticno (znižujejo telesno temperaturo) in analgeticno (lajšajo bolecino). Izraz simptomatski pomeni, da ta zdravila ne vplivajo na potek bolezni, temvec zmanjšujejo simptome, ki nastanejo zaradi vnetja.
Njihov ucinek je posledica zaviranja delovanja encima (ciklooksigenaze), ki je pomemben pri nastanku vnetnih snovi. Te snovi (imenujemo jih prostaglandini) imajo poleg vnetnega delovanja v telesu tudi druge naloge, kot so zašcita želodcne sluznice, uravnavanje pretoka krvi skozi ledvice, itd. Zaradi vpliva NSAR na fiziološke procese prihaja do vecine neželenih, stranskih ucinkov teh zdravil.


Stranski ucinki NSAR so:
Najpogostejši so stranski ucinki na prebavila, ki prizadenejo sluznico želodca. Kažejo se z razlicnimi težavami od blagega nelagodja v trebuhu po tem, ko otrok vzame zdravilo, lahko pa so težave tudi bolj izrazite s hudimi bolecinami v trebuhu in krvavitvijo iz želodca, ki se lahko kaže z odvajanjem temnega blata.

Škodljivi ucinki NSAR na prebavila so pri otrocih precej manj izraženi kot pri odraslih, vseeno pa priporocamo, da otroci zdravila vzamejo po obroku hrane.
Ucinki na jetra se lahko kažejo s porastom jetrnih encimov, vendar je to le izjemoma klinicno pomembno, razen pri uporabi aspirina.

Zapleti na ledvicah so redki in se pojavijo le pri otrocih, ki imajo že od prej prizadetost srca, jeter ali ledvic.
NSAR lahko vplivajo na strjevanje krvi, vendar je to klinicno pomembno le pri otrocih, ki imajo predhodne motnje v strjevanju krvi. Najvecji vpliv na strjevanje krvi ima aspirin, ki ga zaradi teh lastnosti uporabljamo pri boleznih z vecjim tveganjem za nastanek tromboze (nastajanje krvnih strdkov v žili); v teh primerih uporabljamo aspirin v nizkem odmerku.

Na razpolago je vec razlicnih NSAR. Pri otrocih najbolj pogosto uporabljamo naproksen in ibuprofen. Aspirin zaradi pogostejših stranskih ucinkov danes uporabljamo redkeje, ceprav je ucinkovito in poceni zdravilo. Socasno zdravljenje z razlicnimi NSAR ni upraviceno.
Otroci razlicno odgovorijo na zdravljenje z razlicnimi NSAR, kar pomeni, da je lahko zdravljenje z drugim NSAR uspešno, kljub temu, da je bilo prvo zdravilo neucinkovito.
Pred kratkim so se na tržišcu pojavili novi NSAR (zaviralci encima COX-

2). Ta zdravila domnevno povzrocajo veliko manj stranskih ucinkov na sluznico želodca in so ob tem enako ucinkovita.

Zaviralci COX-2 (celecoxib, rofecoxib) so precej dražji in pri otrocih še vedno preucujemo njihovo varnost in ucinkovitost v primerjavi s starejšimi NSAR.

Ciklosporin A
Ciklosporin A je imunosupresijsko zdravilo, ki se je najprej uporabljalo za preprecevanje zavrnitvenih reakcij pri bolnikih s transplantiranimi organi. To zdravilo mocno zavira delovanje skupine belih krvnih celic, ki imajo pomembno vlogo pri imunskem odzivu.
Zdravilo je na voljo v obliki sirupa ali tablet.

Stranski ucinki so razmeroma pogosti, zlasti pri uporabi vecjih odmerkov, tako da je potrebno zdravljenje prilagoditi. Zdravilo lahko povzroci okvaro ledvic, povišanje krvnega tlaka, okvaro jeter, spremembe na dlesnih, prekomerno porašcenost telesa, slabost in bruhanje.
Zdravljenje s ciklosporinom zahteva redne kontrolne preglede in laboratorijske preiskave s katerimi spremljamo pojav stranskih ucinkov.

Intravenski imunoglobulini
Izraz imunoglobulini je sinonim za protitelesa. Intravenski imunoglobulini (IVIG) so pripravljeni iz plazme velikega števila zdravih krvodajalcev. Plazma je tekoca sestavina cloveške krvi. IVIG uporabljamo pri zdravljenju otrok s prirojeno okvaro imunskega sistema, pri kateri je motena tvorba protiteles. Poleg tega je zdravljenje z IVIG dokazano uspešno tudi pri nekaterih avtoimunskih in revmatskih boleznih, ceprav natancen mehanizem delovanja IVIG pri teh boleznih ni poznan.
Splošno gledano so IVIG varna zdravila, ki jih dajemo v obliki intravenske infuzije. Stranski ucinki so redki in vkljucujejo anafilaktoidno (alergicno) reakcijo, mišicne bolecine, vrocino in glavobol v casu infuzije. Glavobol in bruhanje (zaradi asepticnega draženja možganskih ovojnic) se lahko pojavita tudi 24 ur po koncani infuziji in izzvenita sama po sebi.
Pripravki IVIG so natancno pregledani in negativni za HIV, hepatitis in vecino ostalih znanih virusov.

Kortikosteroidi
Kortikosteroidi so velika skupina kemicnih snovi (hormonov), ki jih proizvaja cloveško telo. Enake ali zelo podobne snovi lahko sinteticno izdelamo in jih uporabljamo pri zdravljenju razlicnih bolezni.
Kortikosteroidi, ki jih uporabljamo pri zdravljenju otrok so drugacni od steroidov, ki jih zlorabljajo nekateri športniki za dosego boljših rezultatov.
Pravo ime za steroide, ki jih uporabljamo pri zdravljenju vnetnih stanj, je glukokortikosteroidi ali krajše kortikosteroidi (KS). KS so zelo ucinkovita in hitro delujoca protivnetna zdravila, ki delujejo zaviralno na vec stopnjah imunskega odziva. Zaradi hitrega delovanja jih pogosto uporabljamo kot dodatno zdravilo za tisti cas, ko ostala zdravila še nimajo polnega ucinka.

Poleg zaviralnega vpliva na imunski sistem in protivnetnega delovanja so KS vkljuceni v številne druge procese v telesu, kot npr. pri delovanju srcno-žilnega sistema, odzivu na stresne situacije, presnovi vode, sladkorja in mašcob, uravnavanju krvnega tlaka in drugih.
Hkrati z zdravilnimi ucinki se pri dolgotrajnem zdravljenju s KS pojavljajo tudi številni neugodni stranski ucinki. Pomembno je, da zdravljenje otroka s KS vodi zdravnik, ki ima izkušnje pri zdravljenju osnovne bolezni in preprecevanju razvoja nezaželenih ucinkov teh zdravil.

Odmerki/nacin dajanja.
KS lahko dajemo sistemsko (otrok jih zaužije, ali dobi v žilo) ali lokalno (v sklep z injekcijo ali nanos na kožo).
Odmerek in nacin dajanja izberemo glede na otrokovo bolezen in splošno stanje bolnika. Višji odmerki, zlasti ko jih dajemo v žilo, so bolj ucinkoviti in hitreje delujejo.

V obliki tablet imamo na voljo razlicne odmerke zdravila. Najpogosteje v obliki tablet uporabljamo prednizon ali prednizolon.
Splošno veljavna navodila za jemanje KS ne obstajajo, tako da moramo odmerek zdravila in pogostost dajanja individualno prilagoditi za vsakega bolnika.
Ce dajemo zdravilo v enkratnem dnevnem odmerku (obicajno zjutraj) ali vsak drugi dan, se pojavi manj stranskih ucinkov, vendar je tudi ucinek zdravila manjši, kot ce odmerek zdravila razdelimo in ga dajemo v vec manjših odmerkih preko dneva.
Pri težki bolezni se vcasih odlocimo za metilprednizolon v zelo visokih odmerkih, ki ga dajemo v obliki intravenske infuzije enkrat dnevno vec dni.
V redkih primerih, ko je motena resorbcija zdravila v crevesju, uporabljamo intravensko dajanje KS tudi pri nizkih odmerkih.
Pri otrocih z vnetimi sklepi je zelo uspešno zdravljenje z injiciranjem dolgodelujocih pripravkov KS (depo pripravki) neposredno v prizadeti sklep.
Depo pripravki KS (obicajno triamcinolon acetonid ali heksacetonid) imajo aktivno spojino vezano na male kristale. Po vbrizganju v sklepno votlino se ti kristali porazdelijo po notranji površini sklepne ovojnice in postopno sprošcajo vezani KS, s cimer dosežemo dolgotrajno protivnetno delovanje.

Pri vecini bolnikov traja ucinek zdravila, ki ga damo v sklep, od nekaj tednov do nekaj mesecev. Hkrati lahko vbrizgamo KS v enega ali vec sklepov. Med samim vbrizgavanjem KS v sklep uporabljamo lokalno analgezijo (anesteticne kreme ali pršila), lokalno anestezijo, sedacijo (midazolam, entonox), ali splošno anestezijo. Izbira protibolecinskih ukrepov je odvisna predvsem od starosti bolnika in števila sklepov, v katere nameravamo vbrizgati zdravilo.

Stranski ucinki
Pri uporabi KS se pojavljajo dve vrsti stranskih ucinkov: prvi so posledica dolgotrajnega zdravljenja z visokimi odmerki, drugi pa se pojavijo zaradi ukinjanja zdravljenja. Ce bolnik dobiva KS vec kot en mesec, zdravljenja ne smemo prekiniti naenkrat, ker se lahko pojavijo hude težave. Te težave nastanejo zaradi nezadostne tvorbe bolnikovih lastnih steroidov, katerih nastajanje je zavrto zaradi dajanja sinteticnih pripravkov.
Kateri stranski ucinki se bodo pojavili in kako hudo bodo izraženi pri posameznem bolniku je zelo težko napovedati. Stranski ucinki so navadno odvisni od odmerka in nacina uporabe. Enaka kolicina zdravila povzroci vec stranskih ucinkov, ce ga bolnik dobi v vec manjših odmerkih preko dneva, kot pa ce bolnik dobi zdravilo v enkratnem jutranjem odmerku.
Najbolj vidni stranski ucinki so posledica povecane lakote, ki jo težko nadzorujemo in povzroci porast telesne teže in strije po koži. Uravnotežena dietna prehrana z omejitvijo mašcob in sladkorjev ter z vecjo vsebnostjo vlaknin lahko pomaga pri nadzoru telesne teže.

Akne, ki se pojavijo na obrazu lahko omilimo z lokalnim zdravljenjem. Vcasih se pojavijo težave z nespecnostjo in spremembe v custvovanju. Dolgotrajno zdravljenje pogosto zavre otrokovo rast.
Zmanjša se lahko odpornost proti okužbam, kar ima za posledico pogostejše prebolevanje ali težje potekajoce okužbe. Težji potek se pojavi predvsem pri noricah, zato je zelo pomembno, da gre otrok k zdravniku takoj ob prvih znakih bolezni ali takrat, ko je bil v stiku z osebo, ki je kasneje zbolela. Zdravnik se glede na bolnikovo individualno situacijo odloci o možni zašciti s protitelesi proti virusu noric in /ali za uporabo protivirusnih zdravil.

Ob zdravljenju moramo slediti tudi pojavljanje t.i. skritih stranskih ucinkov, kot so izgubljanje kostne substance, zaradi cesar kosti postanejo bolj krhke in se hitreje zlomijo (osteoporoza). Osteoporozo dokažemo in sledimo s posebno preiskavo merjenja kostne gostote imenovano denzitometrija. Domnevamo, da lahko z dodatnim vnosom kalcija (okoli 1000 mg dnevno) in vitamina D upocasnimo razvoj osteoporoze.

Najpogostejša stranska ucinka na oceh sta nastanek sive mrene in zvišan ocesni pritisk (glavkom).
Ce se pojavi visok krvni tlak je pomembna dietna prehrana z omejitvijo soli. Zaradi motenj v presnovi sladkorja lahko poraste vrednost krvnega sladkorja in se razvije s steroidi povzrocena sladkorna bolezen. Takrat je potrebna sladkorna dieta z omejitvijo sladkorjev in mašcob v prehrani.

Azatioprin
Azatioprin je zdravilo, ki zavira imunski odziv. Deluje tako, da zavira sintezo DNA, ki je kljucen proces pri delitvi vseh celic. Zavora imunskega sistema je posledica ucinka zdravila na delitev skupine belih krvnih celic (limfocitov).
Zdravilo otroci zaužijejo v obliki tablet ali praškov. Obicajno otroci azatioprin lažje prenašajo kot ciklofosfamid, vendar ima tudi azatioprin nekatere stranske ucinke, zaradi katerih so potrebni redni kontrolni pregledi.
Redko se pojavijo neugodni ucinki na prebavilih (razjede v ustih, slabost, bruhanje, driska, bolecina v žlicki) in škodljivi ucinki na jetrih. Lahko pride do padca števila belih krvnih celic v krvi (levkopenija), ki je odvisen od odmerka zdravila; redkeje se pojavita tudi znižanje števila trombocitov ali znižanje števila rdecih krvnih celic.

Dolgotrajno zdravljenje z azatioprinom je teoreticno lahko povezano z vecjim tveganjem za razvoj rakavih bolezni, vendar raziskave pri bolnikih tega niso potrdile.
Kot pri ostalih imunosupresijskih zdravilih, so tudi bolniki zdravljeni z azatioprinom bolj dovzetni za okužbe; pogostejše so predvsem okužbe z virusom herpes zoster.

Ciklofosfamid
Ciklofosfamid je imunosupresijsko zdravilo, ki deluje protivnetno in zaviralno na imunski sistem. Deluje tako, da zavira sintezo DNA in preprecuje normalno delitev celic. Mocno ucinkuje predvsem na tiste celice, ki se hitro delijo in morajo zato sintetizirati vecje kolicine DNA, kot npr. krvne celice, lasne celice in celice sluznice prebavne cevi.

Ciklofosfamid ima najmocnejši vpliv na bele krvne celice, imenovane limfociti, in prav ta ucinek uporabljamo pri zaviranju imunskega odziva. Ciklofosfamid je bil najprej uveden pri zdravljenju dolocenih rakavih bolezni. Pri zdravljenju revmatskih bolezni ga obicajno uporabljamo kot pulzno terapijo (v obliki intravenske infuzije enkrat mesecno) in ima zato manj stranskih ucinkov, kot pri zdravljenju rakavih bolezni.

Ciklofosfamid lahko bolniki dobivajo v obliki tablet ali kot intravensko infuzijo. Pri intravenskem dajanju obicajno dajemo visoke odmerke zdravila enkrat na vsake štiri tedne.

Ciklofosfamid je zdravilo, ki mocno zavre imunski sistem in ima številne stranske ucinke, zato so potrebni redni kontrolni pregledi. Najbolj pogosto se pojavljata slabost in bruhanje. Vcasih se prehodno pojavi stanjšanje las.
Prekomeren padec števila belih krvnih celic ali krvnih plošcic v casu zdravljenja zahteva prilagoditev odmerka zdravila ali zacasno prekinitev zdravljenja s ciklofosfamidom.

Zlasti pri vsakodnevnem jemanju zdravila v obliki tablet se lahko pojavijo spremembe v secnem mehurju (kri v urinu). Pri pulznem intravenskem zdravljenju so težave s secnim mehurjem redkejše in jih dodatno zmanjšujemo z vnosom vecje kolicine tekocine.
Dolgotrajno zdravljenje je povezano z vecjim tveganjem za neplodnost in razvoj rakavih bolezni; ti zapleti so povezani s celokupno kolicino zdravila, ki jo bolnik dobi v vsem casu zdravljenja.

Ciklofosfamid znižuje imunsko odpornost in poveca tveganje za nastanek okužb. Tveganje je posebej veliko, ce bolnik hkrati dobiva tudi druga imunosupresijska zdravila kot npr. visoke odmerke kortikosteroidov.

Metotreksat
Metotreksat (MTX) je zdravilo, ki se že vec let uporablja pri otrocih z razlicnimi boleznimi. Zdravilo so najprej uporabljali pri zdravljenju rakavih bolezni, ker deluje tako, da zavira delitev celic.
Ucinek na delitev celic dosežemo samo, ce dajemo zdravilo v visokih odmerkih. Pri revmatskih bolnikih, pri katerih ga uporabljamo v nizkih odmerkih in v daljših casovnih intervalih, ucinkuje predvsem protivnetno.

Pri uporabi nizkih odmerkov zdravila se vecina stranskih ucinkov ne pojavi ali pa so blažji in lahko enostavno ukrepamo.
MTX je na voljo v dveh oblikah: v tabletah in kot tekocina za injiciranje.

Bolnik zdravilo jemlje le enkrat tedensko, vedno na isti dan v tednu.
Nacin jemanja zdravila in odmerek doloci zdravnik na podlagi bolnikovega klinicnega stanja.

Tablete se bolje resorbirajo, ce jih bolnik vzame na tešce in z vodo. Zdravilo, ki je pripravljeno v obliki ampul za injiciranje, lahko vbrizgamo podkožno, kot inzulinske injekcije pri sladkornih bolnikih, ali pa ga vbrizgamo v mišico ali veno.

Glavne prednosti uporabe injekcij sta boljša resorbcija, višje koncentracije zdravila v telesu in manj težav s strani želodca. Zdravljenje z MTX je dolgotrajno. Vecina zdravnikov nadaljuje zdravljenje z MTX še najmanj 6-12 mesecev po tem, ko dosežemo umiritev bolezni (remisija).

Vecina otrok, ki so zdravljeni z MTX, ima zelo malo stranskih ucinkov. Pojavljata se predvsem slabost in tišcanje v želodcu. Temu se lahko delno izognemo, ce bolnik zdravilo vzame ponoci. Za preprecevanje teh stranskih ucinkov veckrat predpišemo vitamin folno kislino.
Vcasih so potrebne dodatne tablete proti slabosti, ki jih bolnik vzame pred in po odmerku MTX. Druga možnost je sprememba nacina dajanja in nadaljevanje zdravljenja z injekcijami. Med ostalimi stranskimi ucinki se lahko pojavijo razjede v ustih in redkeje kožni izpušcaj.

Kašelj in težave z dihanjem so pri otrocih redke. Vpliv MTX na zmanjšanje števila krvnih celic je obicajno zelo blag. V primerjavi z odraslimi se pri otrocih zelo redko pojavi dolgotrajna okvara jeter (fibroza jeter), verjetno tudi zato, ker so otroci veliko manj izpostavljeni dodatnim škodljivim vplivom na jetra, kot npr. prekomerno pitje alkohola. Obicajno zdravljenje z MTX zacasno prekinemo, ce ob kontrolnem pregledu ugotovimo povecane vrednosti jetrnih encimov in kasneje zdravilo ponovno uvedemo, ko pride do normalizacije vrednosti.
Redne laboratorijske preiskave so pri zdravljenju z MTX nujno potrebne.

Tveganje za nastanek okužb pri zdravljenju z MTX obicajno ni povecano, vendar pa je možno, da dolocene okužbe potekajo težje. Med težje potekajocimi okužbami so predvsem norice in herpes zoster. Ce otrok še ni prebolel noric in je prišel v stik z bolnikom ali z otrokom, ki je kasneje zbolel z noricami, je potreben takojšen posvet z zdravnikom zaradi možnosti dodatnega ukrepanja. Ce obstaja dvom o tem, ali je otrok norice prebolel ali ne, lahko z enostavno krvno preiskavo ugotovimo prisotnost protiteles proti virusu noric.

Pri zdravljenju mladostnikov je pomembno opozoriti še na nekaj ostalih ukrepov. Strogo prepovedano je uživanje alkoholnih pijac, ki povecajo škodljive ucinke zdravila na jetra. Zelo pomembno je tudi svetovanje spolno aktivnim mladostnikom glede uporabe kontracepcijskih sredstev, ker MTX lahko povzroci okvaro ploda.

Hidroksiklorokin
Hidroksiklorokin so najprej uporabljali pri zdravljenju malarije. Kasneje so dokazali, da zdravilo zavira razlicne procese, ki sodelujejo pri nastanku vnetja.

Bolniki zdravilo jemljejo enkrat dnevno v obliki tablet in ga obicajno dobro prenašajo. Med neugodnimi ucinki se pojavlja predvsem slabost, ki pa obicajno ni huda. Najpomembnejši stranski ucinek je škodljivo delovanje na oci. Hidroksiklorokin se kopici v ocesni mrežnici, kjer se lahko zadržuje še dolgo casa po prenehanju zdravljenja.

Težave s strani oci so zelo redke, vendar lahko vodijo v slepoto, tudi ce je bilo zdravilo že prekinjeno. Danes, ko uporabljamo nizke odmerke zdravila, so težave s strani oci izredno redke.

Z zgodnjim odkritjem škodljivih ucinkov na oceh in prekinitvijo zdravljenja lahko preprecimo okvaro vida, zato so potrebni redni kontrolni pregledi pri okulistu. Pri nizkih odmerkih zdravila, ki jih uporabljamo pri bolnikih z revmatskimi boleznimi, ni enotnih navodil, ali so redni kontrolni pregledi pri okulistu res potrebni in kako pogosto jih je potrebno izvajati.

Sulfasalazin
Sulfasalazin je zdravilo, ki je sestavljeno iz protibakterijske in protivnetne ucinkovine. Izdelano je bilo že pred vec leti, ko je veljalo še prepricanje, da je revmatoidni artritis odraslih infekcijska bolezen. Ceprav se je s casom izkazalo, da prvotni razlog za uporabo zdravila ni pravi, se je sulfasalazin izkazal kot uspešno zdravilo pri nekaterih oblikah artritisov in pri kronicnih vnetnih crevesnih boleznih.

Sulfasalazin se uporablja v obliki tablet. Stranski ucinki zdravila so razmeroma pogosti, zato je potrebno redno opravljati kontrolne laboratorijske preiskave. Med stranskimi ucinki so najpogostejše težave s strani prebavil (izguba apetita, slabost, bruhanje, driska), alergijski izpušcaji, okvara jeter (porast vrednosti jetrnih encimov), padec števila krvnih celic in znižanje vrednosti serumskih protiteles.

Zdravila ne smemo uporabljati pri otrocih s sistemskim JIA ali jSLE, ker lahko pri teh bolnikih sproži težak zagon bolezni.

Kolhicin
Kolhicin je zelo staro zdravilo, ki je poznano že vec stoletij. Pridobivajo ga iz posušenih plodov colchicuma (žefrana), rastline iz družine Liliaceae. Na vnetje vpliva tako, da zavira delovanje in zmanjšuje število belih krvnih celic.

Uporablja se le v obliki tablet. Vecina stranskih ucinkov se pojavi na prebavilih. Driska, slabost, bruhanje in trebušni krci so manj izraziti, ce je otrok na dieti brez laktoze. Vecina teh stranskih ucinkov izzveni tudi, ce prehodno znižamo odmerek zdravila. Ko težave minejo, postopoma dvigujemo odmerek do terapevtske vrednosti.
Med zdravljenjem lahko pride do padca števila krvnih celic, zato so potrebne redne laboratorijske kontrolne preiskave.

Pri bolnikih z ledvicnimi in/ali jetrnimi boleznimi se lahko pojavi mišicna oslabelost (miopatija), ki po ukinitvi zdravila takoj izzveni.
Redko se stranski ucinki kažejo s prizadetostjo perifernih živcev (nevropatija). Po ukinitvi zdravljenja pride do postopnega izboljšanja stanja s strani perifernih živcev.
Pri posameznih bolnikih se pojavita izpušcaj in izpadanje las.

Zaužitje prekomernega odmerka zdravila lahko povzroci težko zastrupitev. Zdravljenje zastrupitve s kolhicinom zahteva bolnišnicno zdravljenje. Obicajno se bolnikovo stanje postopno izboljša, težka zastrupitev pa je lahko tudi smrtna. Starši morajo dobro poskrbeti, da zdravila niso v dosegu malih otrok.

Pri bolnicah s familiarno mediteransko vrocico nadaljujemo zdravljenje s kolhicinom tudi v casu nosecnosti. Ce so pri bolnici prisotni ostali dejavniki tveganja za plod, opravimo v 3. - 4. mesecu nosecnosti amniocentezo (odvzem vzorca amnijske tekocine za kromosomsko analizo).

Zdravila proti TNF
Faktor tumorske nekroze (TNF) je molekula, ki ima osrednjo vlogo pri nastanku vnetja. Moderna tehnologija je omogocila pripravo razlicnih zdravil, ki usmerjeno zavirajo delovanje TNF.
Med ta zdravila sodijo protitelesa proti TNF (infliximab in adalimubab) in zdravila, ki zavirajo vezavo molekul TNF na njihove receptorje (etanercept).

Etanercept dajemo v obliki podkožnih injekcij; bolniki ali njihovi starši se lahko sami naucijo dajanja podkožnih injekcij (podobno kot bolniki s sladkorno boleznijo). Na mestu dajanja se lahko pojavijo lokalne reakcije (rdec izpušcaj, srbenje, oteklina), vendar so obicajno kratkotrajne in blage.
Infliximab dajemo v obliki intravenskih infuzij v bolnišnici. Med infuzijo zdravila so možne alergijske reakcije, ki so lahko blage (obcutek težkega dihanja, kožni izpušcaj, srbenje) ali težje s padcem krvnega tlaka in šokom.

Alergijske reakcije se pogosteje pojavijo ob prvih aplikacijah zdravila in so posledica preobcutljivosti na tisti del zdravila, ki je iz molekul mišjega izvora. Ce se pojavi alergijska reakcija moramo zdravljenje s tem zdravilom prekiniti.

Adalimubab je podobno zdravilo kot infliximab, vendar v svoji sestavi nima molekul mišjega izvora. Dajemo ga v obliki podkožnih injekcij.
Vsa zdravila proti TNF imajo zelo mocno protivnetno delovanje v casu zdravljenja. Glavni stranski ucinek je predvsem veliko tveganje za razvoj okužb, zlasti za tuberkulozo. Ob težkih okužbah je potrebno zdravljenje prekiniti. Opisanih je bilo nekaj redkih primerov, ko so se v casu zdravljenja z zdravili proti TNF na novo pojavile ostale avtoimunske bolezni. Zaenkrat ni dokazov, da zdravljenje z zdravili proti TNF poveca tveganje za razvoj rakavih bolezni.

Ker se zdravila proti TNF uporabljajo šele kratek cas, trenutno še ne moremo potrditi dolgorocno varnost teh zdravil.
Zdravila te skupine pogosto imenujemo biološka zdravila, ker jih proizvajajo z biotehnološkimi procesi (podobno genetskemu inženiringu).

Med biološkimi zdravili so tudi ostala zdravila, kot so protitelesa proti IL1ra in IL6, ki se že uporabljajo pri zdravljenju nekaterih bolezni pri odraslih, medtem ko njihova vloga pri zdravljenju otrok z revmatskimi boleznimi še ni znana in jih uporabljamo samo v klinicnih raziskavah.
Vsa biološka zdravila so zelo draga.
_________________
Lep pozdrav
Marjan
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
marjan
Administrator


Pridružen/-a: 01.02. 2007, 13:13
Prispevkov: 4470
Kraj: Slovenija

PrispevekObjavljeno: 04 Nov 2010 16:48    Naslov sporočila: RESNICA IN ZMOTE O ZGAGI Odgovori s citatom

RESNICA IN ZMOTE O ZGAGI



Controloc 40mg


GERB


Pogasite zgago in zanetite ogenj za boljše življenje.




GERB je okrajšava za gastroezofagealno refluksno bolezen, pogosto in kronično bolezen prebavil, ki pomembno vpliva na kakovost življenja. S svojima značilnima simptomoma zgago in nehotnim vračanjem kisle želodčne vsebine nazaj v žrelo ali usta je ena najpogostnejših nadlog človeštva. Skoraj ga ni človeka, ki ju vsaj enkrat v življenju ne bi izkusil. Od 7 do 10 odstotkov sicer zdravih ljudi muči zgaga vsak dan, do 40 odstotkov pa vsaj enkrat na mesec. Zgaga in nehotno zatekanje kisle tekočine nazaj v žrelo ali usta sta tako značilna simptoma, da zadostujeta zdravniku za postavitev diagnoze brez dodatnih preiskav. Čezmerno vračanja želodčne vsebine v požiralnik lahko poškoduje njegovo sluznico. Vzroki za neljub pojav so številni, najpomembnejši med njimi pa je prehodna sprostitev zapiralne mišice med želodcem in požiralnikom. Ob dovolj dolgem stiku z jedko vsebino nastanejo različne poškodbe požiralničnega epitelija. Po spremembi načina življenja ali po zdravljenju se lahko ta popolnoma obnovi ali pač se spremeni v nefunkcionalno vezivno tkivo. Nezdravljen GERB vodi do zapletov, kot sta, denimo, zožitev požiralnika in žlezni karcinom požiralnika.


Bolnik in GERB
Velika večina bolnikov se zdravi sama na osnovi pridobljenega znanja o bolezni, posvetovanja s prijatelji in po pogovoru s farmacevtom v lekarni. Skušajo spremeniti način življenja in občasno jemljejo zdravila, tj. antacide, zaviralce H2 ter od nedavna tudi zaviralce protonske črpalke. Samozdravljenje je časovno omejeno na dva tedna in je priporočen način zdravljenja le ob tipičnih simptomih za gastroezofagealni refluks, ko ni alarmnih znakov, pri čemer naj se v dveh tednih odpravljene težave prepogosto ne ponavljajo. Alarmni znaki so samodejno hujšanje, težje požiranje in zatikanje hrane, vztrajno bruhanje ter pojav krvi v izmečku ali blatu. Netipični simptomi so bolečina v prsih, prevladujoča bolečina v žlički, riganje, hripavost, boleče žrelo in kašelj. Drugi dejavniki tveganja za hujšo bolezen so starost bolnika nad 50-55 let in starost nad 40 let v področjih, kjer je želodčni rak zelo pogost, prav tako pa takrat, ko se težave prvič pojavijo po 45 letu starosti. Večje tveganje obstaja tudi pri družinski nagnjenosti k želodčnemu in požiralničnemu raku. Velja biti pozoren na kronično rabo nesteroidnih protivnetnih zdravil.

Farmacevt in GERB
Ljudje, ki se zdravijo brez predhodnega pregleda pri zdravniku, običajno poiščejo nasvet pri farmacevtu v lekarni, ki za razrešitev bolezenske težave poišče ustrezen terapevtski okvir. Pri samozdravljenju lahko brez strahu, da bi zakril znake resne bolezni prebavil, izda zdravila brez recepta. Ali antacid ali zaviralec H2 ali zaviralec protonske črpalke, vendar šele potem, ko je bolnika povprašal po morebitnih alarmnih znakih in netipičnih simptomih za bolezen, prav tako pa poizvedel o pogostnosti pojavljanja težave.
Farmacevt ob izdaji zdravila opozori, da samozdravljenje sme trajati le dva tedna in da morajo v tem času težave popolnoma izginiti. Bolnik, ki ima težave še po dveh tednih samozdravljenja, mora obiskati zdravnika.

Družinski zdravnik in GERB
Če ni alarmnih znakov, začne zdravnik zdraviti brez predhodnih preiskav. Tovrstnih bolnikov je namreč zelo veliko, bolezen pa ima značilne simptome, ki se dajo z veliko zanesljivostjo ugotoviti po pogovoru in pregledu. Bolnikom, ki so obiskali zdravnika brez predhodnega samozdravljenja, razloži, kako pomemben je spremenjen način življenja, in nato predpiše zdravila. Pri blagih težavah, ali če so se te pojavile po dietnem prekršku, običajno svetuje ali antacid ali zaviralec H2 ali zaviralec protonske črpalke. Pri pogostih težavah, ali če težave niso minile po koncu samozdravljenja, opravljene pa ni bilo še nobene preiskave, naredi diagnostični test z zaviralcem protonske črpalke, ki ga mora bolnik jemati dva tedna. Izginotje težav potrdi diagnozo, bolnik pa mora jemati zdravilo v prilagojenem odmerku še dva do tri mesece. Bolnike s pogostim ponavljanjem simptomov nadzira ambulantno 1-krat letno, ob pojavu alarmnih znakov ali spremembi značilnosti težav pa bolniki morajo obiskati zdravnika predčasno.

Helicobacter pylori in GERB
Okužba želodčne sluznice z bakterijo HP je dokazano povezana z različnimi boleznimi želodca in dvanajstnika, denimo z razjedo in sluzničnim vnetjem v dvanajstniku in želodcu. Vendar pri nastanku GERB-a nima nobenega pomena, zato se tu niti ne ugotavlja niti zdravi. Seveda se uvede eradikacijsko zdravljenje, če ena od indikacij za zdravljenje okužbe s HP spremlja GERB.

Življenjske navade in GERB
Priporoča se dieta, ležanje z dvignjenim zglavjem, opustitev ležanja 3 do 4 ure po obroku hrane, prenehanje kajenja, normalna telesna masa, izogibanje tesni obleki in zamenjava nekaterih zdravil. Pri nekaterih bolnikih se že le s spremembo načina življenja težave zmanjšajo ali izginejo, pri drugih pa zadostujejo manjši odmerki zdravil.

Preiskave in GERB
Potrebne so pri alarmnih znakih, pri bolnikih s pogostnimi težavami, če zdravila ne pomagajo, pa tudi, če ima bolezen neznačilne znake. S preiskavami se potrdi diagnoza, oceni hudost bolezni in izključijo zapleti. Če endoskopski pregled ne zazna vidnih sprememb na požiralnični sluznici, pridejo v poštev druge metode za potrditev diagnoze.

Druga simptomatika in GERB
Bolezen lahko kaže simptome tudi zunaj požiralnika. Najpogosteje so to bolečina za prsnico, astma, kronični kašelj in hripavost. Ker se srčna bolečina za prsnico ne more ločiti od bolečine, ki jo povzroči GERB, mora bolnika pregledati kardiolog. Obe bolečini se namreč lahko pojavita med telesno obremenitvijo, sta zelo pogosti in lahko tudi sočasni, zato simptomi za GERB ne potrjujejo, da je vzrok za bolečino za prsnico v prebavilih. Podrobnejšo zdravniško obravnavo seveda zahtevajo tudi drugi simptomi zunaj požiralnika.





Janez Špringer, mag. farm., spec.


Panaceo Sport 180 kapsul
_________________
Lep pozdrav
Marjan
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
marjan
Administrator


Pridružen/-a: 01.02. 2007, 13:13
Prispevkov: 4470
Kraj: Slovenija

PrispevekObjavljeno: 05 Nov 2010 11:47    Naslov sporočila: Zdravila brez recepta Odgovori s citatom

Zdravila brez recepta


Angal® 2,1 mg/0,5 mg v 1 ml, oralno pršilo
klorheksidin, lidokain Pri bolečem žrelu/grlu

Angal®, pastile
klorheksidin, lidokain Pri bolečem žrelu/grlu

Immunal® 80 mg, tablete
škrlatna ehinaceja Za zvečanje odpornosti organizma

Immunal® 0,8 mg/ml, kapljice
škrlatna ehinaceja Za zvečanje odpornosti organizma

Immunal® Neo 46,5 mg/ml, peroralna raztopina
škrlatna ehinaceja Krepi odpornost organizma

Lekadol®, filmsko obložene tablete
paracetamol Proti bolečinam in vročini

Lekadol®, tablete
paracetamol Proti bolečinam in vročini

Lekadol® direkt, orodisperzibilne tablete
paracetamol Proti bolečinam in vročini

Lekadol®, sirup
paracetamol Proti bolečinam in vročini za otroke

Lekadol® plus C 500 mg/300 mg, zrnca za peroralno raztopino
paracetamol, askorbinska kislina (vitamin C) Za pripravo toplega napitka pri gripi in prehladu

Operil® 0,5 mg/ml, kapljice za nos
oksimetazolin Za nos za odrasle in otroke nad 7 let

Operil® 0,25 mg/ml, kapljice za nos
oksimetazolin Za nos za otroke od 1 do 7 let

Operil® 0,5 mg/ml, pršilo za nos
oksimetazolin Za nos za odrasle in otroke nad 7 let

Operil® 0,25 mg/ml, pršilo za nos
oksimetazolin Za nos za otroke od 1 do 7 let

Fluimukan® 100 mg, zrnca
acetilcistein Za lažje izkašljevanje za otroke

Fluimukan® 200 mg, zrnca
acetilcistein Za lažje izkašljevanje

Fluimukan® 600 mg, šumeče tablete
acetilcistein Za lažje izkašljevanje za odrasle
Bolečine in zvišana telesna temperatura

Lekadol®, tablete
paracetamol Proti bolečinam in vročini

Lekadol®, filmsko obložene tablete
paracetamol Proti bolečinam in vročini

Lekadol® direkt, orodisperzibilne tablete
paracetamol Proti bolečinam in vročini

Lekadol®, sirup
paracetamol Proti bolečinam in vročini za otroke

Lekadol® plus C 500 mg/300 mg, zrnca za peroralno raztopino
paracetamol, askorbinska kislina (vitamin C) Za pripravo toplega napitka pri gripi in prehladu

Motnje razpoloženja

Persen®, obložene tablete
zdravilna špajka, navadna melisa, popraova meta Za pomirjanje

Persen® forte, trde kapsule
zdravilna špajka, navadna melisa, popraova meta Za pomirjanje

Deprim® forte, trde kapsule
šentjanževka Za izboljšanje razpoloženja

Bolečine v mišicah in sklepih

Ketonal® 25 mg/g, gel
ketoprofen Proti bolečinam v mišicah in sklepih
Prebavne težave

Linex®, trde kapsule
probiotične/mlečnokislinske bakterije Proti driski

Linex® forte, trde kapsule
probiotične/mlečnokislinske bakterije Proti driski in napenjanju

Prorektal® 3,3 g/5ml, sirup
laktuloza Proti zaprtju

Ranital® S 150 mg, filmsko obložene tablete
ranitidin Proti zgagi in bolečinam v želodcu

Srce in ožilje

Venitan® forte 10 mg/100 i. e. v 1 g gela, gel
escin, natrijev heparinat Lajšanje obolenj ven

Venitan®, krema
standardizirani suhi ekstrakt semen navadnega divjega kostanja Lajšanje obolenj ven

Modolex® mg/20 mg v 1 g, rektalno mazilo
kalcijev dobesilat, lidokain Pri hemoroidih in drugih težavah z zadnjikom

Alergijske bolezni

Flonidan® S 10 mg, tablete
loratadin Pri alergijskih boleznih
_________________
Lep pozdrav
Marjan
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
marjan
Administrator


Pridružen/-a: 01.02. 2007, 13:13
Prispevkov: 4470
Kraj: Slovenija

PrispevekObjavljeno: 01 Dec 2010 15:50    Naslov sporočila: Smrekovo mazilo Odgovori s citatom

Smrekovo mazilo je priporočljivo uporabljati za:

Poškodbe na koži, vnetja in glivična obolenja:

rane (vreznine), gnojne razjede, opekline, žulji, odrgnine, turi, herpes, piki žuželk, hemoroidi, podplutbe, glivična obolenja (nohti)

Masažno podlago za boljšo prekrvavitev:

revmatična obolenja, bolečine v mišicah (preobremenjenost), išias (ukleščenje živca), bolečine v sklepih, bolečine v hrbtenici

Kozmetično uporabo (napenja kožo):

proti celulitisu, preprečuje nastajanje strij (npr. med nosečnostjo), vrat, dekolte, trebuh, stegna, noge



Sestavine:


Smrekova smola, čebelji vosek, ognjičevo olje, oljčno olje, palmina mast v mazilni osnovi.



Znanstvne raziskave:


Finski zdravniki in znanstveniki pod vodstvom dr. Arna Sipponena so v seriji različnih poizkusov raziskovali ali so zdravilni učinki smrekovega mazila pripravljenega po tradicionalnem postopku le ljudske pripovedke ali ima to mazilo resnično zdravilne učinke. Raziskave so neposredno potrdile, da ima smrekova smola pomemben protimikrobni vpliv na rast patogenih kožnih bakterij. Tradicionalno mazilo iz smrekove smole je dokazano bistveno bolj učinkovito pri zdravljenju okuženih in neokuženih razjed (ran), kot uporaba celuloznih polimernih gaz. Smrekova smola s svojimi učinkovinam tudi spodbuja regeneracijo celic in tkiva in tako poleg preprečevanja okužbe tudi dodatno pomaga pri zdravljenju.


Več o sestavinah, ljudski medicini in znanstvenih raziskavah si preberite na posebni spletni strani namenjeni samo smrekovemu mazilu:
www.smrekovomazilo.si




Uporaba:

Smrekovo mazilo nanesite do večkrat na dan v tankem sloju na mesto obolenja in ga rahlo vtrite v kožo.
Po potrebi lahko namazana mesta tudi prekrijemo s zračno obvezo ali obližem (gazo).
Smrekovo mazilo lahko uporabimo tudi, kot masažno podlago in prizadeta mesta po potrebi masiramo (vnetje mišic, sklepov in revmatična obolenja). Masiramo od spodaj navzgor v zaokroženih (postopek lahko ponavljamo).






Več podrobnosti o izdelku si lahko preberete na spletni strani proizvajalca:
http://www.oblaknatural.si
_________________
Lep pozdrav
Marjan
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
marjan
Administrator


Pridružen/-a: 01.02. 2007, 13:13
Prispevkov: 4470
Kraj: Slovenija

PrispevekObjavljeno: 30 Jul 2011 06:31    Naslov sporočila: Domača zdravila Odgovori s citatom

Domača zdravila




kašelj

Med pred spanjem umiri nočni kašelj: pol žličke za 2 – 5 letne otroke, 1 žličko za 6 – 9 let stare otroke in 2 žlički za starejše.
Sirup iz smrekovih vršičkov:naberemo mlade smrekove (tudi jelkine, borove) vršičke. V kozarec za vlaganje naložimo plast sladkorja, plast vršičkov, plast sladkorja itd. Zaključimo s sladkorjem. Zapremo s pokrovčkom in postavimo na sonce. Ko se sladkor nekoliko stopi, vsebino premešamo, da se sladkor ne sprime v trde kepe, ki se ne stopijo. Vsebina se skrči na 2/3, zato lahko naknadno dodamo še nekaj plasti sladkorja in vršičkov. Na soncu pustimo vsaj 1 mesec. Precedimo – ožamemo (skozi krpo) v temne stekleničke in hranimo na hladnem (v shrambi).Uporabimo rjavi sladkor.Še zdravilnejši pa je z uporabo medu. Postopek je enak, vendar kozarcev ne postavimo na sonce, ker se med ne sme preveč ogreti, da se ohranijo vse zdravilne sestavine.V kolikor ni dovolj sonca oz. toplote, si lahko pomagamo s pečico.Preostanek vršičkov s sladkorjem (po ožemanju) razredčimo s prekuhano vodo in dodamo tropinovec po okusu. Dobimo dober smrekov liker oz žganje (če ne dodamo vode). Zelo dober je čas z dodatkom tega žganja.
Bezeg s sladkorjem:zmešamo enako količino bezgovih cvetov (cvetne koške osmukamo) in sladkorja (rjavega), napolnimo v kozarec in postavimo na sonce. Ker ne nastane dovolj sirupa, ne precejamo, ampak shranimo mešanico. Pripravimo si zelo zdravilen čaj: žlico mešanice damo v plastično cedilce in prelijemo s kropom, še malo namakamo in odcedimo.V kolikor nam te mešanice ostane neporabljene, pripravimo iz nje liker ali žganje na enak način kot iz smrekovih vršičkov.

TRPOTČEV SIRUP:v kozarec izmenično nalagamo plast na drobne kose narezanega ozkolistnega trpotca in plast sladkorja. Po originalnem receptu bi morali kozarec za tri mesece zakopati v zemljo, saj naj bi bilo zelo pomembno, da je temno in da je čimbolj konstantna temperatura. Kozarce lahko zavijemo v časopisni papir in jih postavimo v klet za tri mesece. Nato sirup precedimo. Deluje!
sirup proti kašlju:zmešamo:
30 kapljic PROPOLISA
sok 1 limone
3 velike žlice medu

sirup proti kašlju:

ČRNI REDKVI odrežemo koreninico, da lepo stoli. Na vrhu odrežemo pokrovček in izdolbemo toliko, da lahko vanjo damo 2 žlici medu. Pokrijemo in pustimo stati 2 dni. Redkev spusti še svoj sok. Vsak dan se poje 1 žličko.Večjo črno redkev odrežete nekoliko na spodnji in zgornji strani, da nastane ravna ploskev. Nato na vrhu izdolbete luknjo, do približno četrtine redkve. S tanjšo iglo za pletenje prebodete skozi dno. V vdolbino daste med in vse skupaj postavite v posodico. Ko med izteče, ga dodajajte. Zadeva naj se izceja čez noč.Sok črne redkvice (naribaš, čez gazo stisneš kolikr se da), dodaš žlico medu, malo limoninega soka, razredčiš z vodo in spiješ.V olupljeno čebulo izdolbemo luknjo in damo noter žlico medu. Pustimo počivati, da se med meša s čebulnim sokom.
za dojenčkeZa močan kašelj pri dojenčkih, ki se pijejo po steklenički: čaj iz kuhane čebule, zaslajen z medom (smrdi kot kuga, zato ga večji otroci nočejo piti)alisamo prekuhana čebula, se pije precejeno in ohlajeno po požirkih.

OBKLADKI (prsni)
Kamilični:
na malo olja prepražimo vsaj 2 pesti suhih kamilic, da malo potemnijo in močno zadišijo. Stresemo na krpo, zavijemo, vsaj v dve krpi. Položimo na prsi neposredno na kožo. Naj bo čim bolj vroče, koliko se še prenese. Ko se ohladi, najlažje ponovno pogrejemo v mikrovalovni pečici.

Čebulni:
originalni recept, in tudi najučinkovitejši, so obkladki iz prepražene čebule (enako kot kamilični), le da so precej smrdeči.Na drobno nasekljajte čebulo in jo zavijte v bombažno gazo, zatem pa za nekaj minut postavite v pečico, ki ste jo prej ogreli na 200°C. Topel obkladek položite na prsi, ga pritrdite s lepljivim trakom in pustite delovati čez noč.

Zvarek:
2 rezini jabolka, 1 rožič, ščep kamiličnih cvetov, 2 suhi figi prelijemo z vodo in pustimo, da zavre. Kuhamo še 5 minut. Precedimo in sladkamo. Popijemo še vroče in o kašlju ne bo več sledu. Nepreizkušeno!

INHALACIJE:
Zavrite 3 l vode ter dodajte 2 žlici kamiličnih cvetov in timijana. Pustite 10 minut in prelijte v skledo za inhaliranje; vdihavajte globoko in počasi, a največ 15 minut.
ČAJ:Pripravite si čaj iz navadnega sleza: 1 žličko slezovih korenin prelijte z 2,5 dl hladne vode, da ne uničite sluzi slezovih korenin; pustite stati 2 uri. Na dan popijte 3 do 4 skodelice.
TERJAK (za zdravljenje pljučnih in nasploh prehladnih obolenj)Nabrane zrele bezgove jagode potresemo z malo sladkorja in pustimo stati 24 ur. Nato skuhamo iz tega na sokovniku sok. Kolikor dobimo soka, toliko potem dodamo še sladkorja. Včasih so gospodinje to počasi cmarile na robu zidanega šporgeta na drva, ki seveda gorel večino dneva, tri dni skupaj. Danes se kuha na modernih štedilnikih toliko časa, da se od žlice potegne gosto in lepljivo. Nalije se v kozarce (ne v steklenice) in dobro zapre. Jemlje se po potrebi po žličkah večkrat na dan, lahko se doda tudi v čaj in popije.

sirup za pljuča (Dedi)OB BRONHITISU, PLJUČNICI…

3 dag planinskega mahu (=islandski lišaj)
1,25 l vodeKuhamo na majhnem ognju 2 uri. Odcedimo in dodamo 1/3 količine medu.Vsak dan popijemo 1 dl sirupa (odrasli). Otroci pa manj, glede na starost.

prehlad (kihanje, moker nos, vneto grlu…)Vroča kokošja juha.Čaji:
· babičin napoj proti prehladu: 20 g šipka, 5 g hibiskusa, po 14 g bezgovega, lipovega in kamiličnega cvetja,11 g robidovih listov, 10 g vrbove skorje. Vse to prelijte z 2,5 cl vrele vode in pustite stati 10 minut;

boleče (vneto) grlo
· Grgranje žajbljevega čaja.
· Nekaj kapljic propolisa na žličko sladkorja – počasi poližemo. Ali pa pošpricamo s propolisem v sprayu.
· Svež zeljni list zavijemo v kos blaga in ga prelikamo – poparimo. Obložimo vrat.
· Za grlo je dobro med+ limona+ olivno olje. Zmešamo in popijemo. Lahko pijemo vsako jutro, predvsem pozimi.
· V lonček nalijemo 2 dl mleka in dodamo 1 malo žličko suhega žajblja. Pustimo, da zavre in pokrijemo za 5-10 min. Precedimo in dodamo žličko medu. Pijemo po požirkih - naj ne bo vroče.
· Karamelno mleko: v suhi kozici zlatorumeno prepražimo 2 žlici sladkorja, ki se ne sme se zažgati. Previdno zalijemo z 2 dl mleka in mešamo toliko časa, da se sladkor razpusti. Pustimo vreti par minut (2). Lahko dodamo nekaj listkov suhega žajblja. Precedimo. Pomaga tudi pri
izgubi glasu!
· Oljni ovitek: laneno krpo namočimo v toplo olivno olje; ožamemo jo in ovijemo okoli vratu. Čeznjo ovijtemo še suho volneno krpo. Olje ne sme biti vroče.


boleče uho

Netresk stisnemo v čajno žličko, pogrejemo z vžigalnikom (temp. preverimo s prstom) in še topel sok nakapljamo v boleče uho.Za uho z obližem nalepimo strok česna in pustimo čez noč. Zbudimo se brez vsakršnih bolečin.

Sesekljajte eno čebulo, jo zavijte v krpo in jo položite za boleče uho.

preveč želodčne kisline (Dr. Jelenc)2 dag encijanovih koreninic namočimo v 1 litru prekuhane vode. Stoji naj 14 dni. Vzamemo 3x na dan 1 žlico 6 tednov.

sirup proti visokem pritisku (Dr. Jelenc)80 listov oljke2 l vodeKuhamo na majhnem ognju, da povre na 1 l. Čaj razdelimo na 3 dele (za 3 dni). Prehrana te tri dni naj bo samo riž na vodi brez dodatkov. Sirup vzamemo 3x na dan.


Maska za suhe lase (Ela)


2 žlici majoneze1 rumenjak1 žlička olivnega ali mandljevega oljaMešanico nanesemo na s sušilcem pogrete lase cca 1 uro pred pranjem. Lase pokrijemo z Alu folijo, da so topli.


maska za suho, luskavo kožo

Zmečkan avokado. Takoj, ko ga izdolbemo in spasiramo, ga pokapljamo z limoninim sokom, da ohranimo vitamine. Nanesemo na kožo.

starostne pege na rokah

Na pege položimo z ananasovim sokom prepojen kosem vate. Mažemo s sokom iz svežega stebla zdravilnega ognjiča, sokom netreska, sokom krvavega mlečnika, mlečkom stebla regratovega cvetu.

luskavica

2 jedilni žlici borovničevih listov (posušenih v senci) prelijemo s 0,25 l vrele vode in pustimo stati 10 minut. Je za zunanjo uporabo.

bradavice, kurja očesa

Odpravimo jih z mazanjem:

· z mlečkom iz nezrelih plodov fige

· s sokom iz svežega stebla zdravilnega ognjiča

· s sokom krvavega mlečnika

· s Švedsko grenčico

· s sokom stebel regratovih cvetov

· odrežite kos limone, položite na boleče mesto, zavarujte z gazo in pustite delovati čez noč

· lupina svežega ananasa: najprej noge 20 min namakajte v topli vodi, nato notranjo stran lupine položite na kurje oko in prilepite z medicinskim lepilnim trakom. Odstranite naslednje jutro. Ponovite postopek vsaj štirikrat in kurje oko boste odstranili brez težav, saj ananas vsebuje encim, ki mehča poroženelo kožo

· obkladki iz kisa (ne alkoholnega) tri noči; sčasoma (čez nekako tri tedne) pa se bradavica posuši in odpade ali preprosto izgine. Trdijo, da deluje.

· drobno nasekljan česen, obliž - menjamo zjutraj in zvečer - 14 dni do tri tedne

· redno mažemo z eteričnim oljem limone; lahko stisnemo limonino lupino, da priteče malo soka

herpes na ustnici
Odpravimo z mazanjem:

· takoj ko začutimo ščemenje, preden nastane mehurček, natremo z alkoholom,

· s sokom netreska,

· z zobno pasto,

· lastnim ušesnim maslom?,

· eteričnim oljem čajevca.

driska
· spasirana postana banana, tudi z naribanim jabolkom;

· rižev sluz: 2 dl vode + 6 žličk riža + malo soli – kuhaš 45 minut;

· zmešaš postano banano in rižev sluz;

· čokolešnik z razredčenim mlekom;

· za grizljanje: grisini, bobi palčke, albert keksi;

· bobi palčke in Coca-Cola (nepreverjeno, vendar velikokrat pohvaljeno, da deluje);

· pijača: borovničev čaj – na 1 dl vode 1 čajno žličko suhih borovnic (z natreenom in živalskim ogljem), odrasli pojemo še borovnice;

· za odrasle: močan črni (ruski) čaj

· 1 čajno žličko čaja iz srčne moči prelijtemo s 150 ml vroče vode, pustimo stati nekaj minut in čaj nato popijemo

piki žuželk
· navlažimo s sokom čebule,

· navlažimo s sokom netreska,

· na pik položimo v vodi namočen aspirin in ga prelepimo z obližem,

čebelji ali osji pik v ustni votlini

Takoj po piku prežvečimo svežo čebulo (ublaži oteklino).

gomašio (gomashio)

goma = sezam, shio = sol

Prepražimo žličko (nerafinirane) soli, da izgine vonj po kloru. Nato dodamo sezam in ga rumeno popražimo. Delno ali popolnoma ga zmeljemo v posebnem možnarju ali posebnem sekljalniku.Shranimo v temni steklenici (posodi). Uporabljamo ga kot začimbo (razmerje 1 soli : 16 sezama) ali zdravilo (1:Cool. Vzamemo 1 žličko in dobro prežvečimo. Potresemo po jedeh ali z maslom namazanemu kruhu.

zaščita pred insekti

· »nadišavimo se z eteričnim oljem: čajevca ali limonske trave.


povečanje prostate

Čaj iz DROBNOCVETNEGA VRBOVCA.

Rastlinski hormoni koprivnih korenin ugodno vplivajo na začetno stanje povečane prostate, tako da se zmanjša koncentracija globulina, ki veže nase spolne hormone. Dobijo se rastlinski preparati.

Zobobol

· suho smokvo ali slivo prerežemo, skuhamo v mleku in damo na razboleni zob

· žvečimo nageljnove žbice (klinčke) oz. nageljnovo žbico položimo na oboleli zob in zagrizemo vanjo

· splahujemo z žajbljem, rmanom in morsko soljo ali s toplim jabolčnim kisom

· bezgove ali kamilične cvetove poparimo z mlekom, pustimo, da se zmes ohladi in še toplo dajemo na boleči zob

· v 1/2 dcl olivnega olja namakamo približno en mesec 5-10 nageljnovih žbic (klinčkov). Ob zobobolu kanemo par kapljic na vato in položimo na zob

· v votlino zoba, ki nas boli, damo košček svežega krompirja

· 1-2 kapljici cimetovega, metinega, kamiličnega ali sivkinega eteričnega olja kanemo na vato in damo na boleče mesto

· akvamarin, aventurin, topaz ali žad položimo na boleči predel oz. ga z enim od kamnov rahlo masiramo (na zunanji strani lica)



krepitev dlesni
V

ustih žvrkljamo malo olivnega olja, mešanico vode in jabolčnega kisa ali vode in limoninega soka.



Zadah iz ust

· žvečimo sveže peteršiljeve ali metine liste, zrna kave, orehe, cimetovo skorjo

· pijemo metin, sivkin, ali čaj iz brinovih jagod (brinove jagode niso primerne za ledvične bolnike!) in žvrkljamo pomarančni ali limonin sok



visoka telesna temperatura

· krompir olupimo in narežemo na majhne kocke, damo v kuhinjsko krpo in na podplate. Vročina kar hitro pade.

· pri vročini: mokre rjuhe, če pa se ni slo dol pa kar v banjo in hladiti otroka najprej s toplo, mlačno in vedno bolj hladno vodo

· brisačo potopite v hladno vodo, nato jo malce ožemite in jo ovijte okoli meč

· sok rdeče pese

· KISLA POLENTA ZA ZBIJANJE VROČINE:

polento skuhamo v neslani vodi. Ko se malo strdi, jo prepražimo na kisu. Zmes zavijemo v krpo in damo na podplate, toliko toplo, kot se lahko zdrži. Po potrebi menjamo obkladke, ampak obvezno že uporabljeno poletno vržemo stran

izpadanje las

S svežo čebulo masiramo lasišče 10 minut. Nato operemo glavo.


obraba kolkov in kolen

Masaža oz. vtiranje šentjanževega olja. Olje predhodno malo segrejemo, po končani masaži obolelo mesto še ovijemo s čim toplim, da se še nekaj časa vzdržuje temperatura.



padec, udarnina

Če otrok (ali pa tudi sami) pade, na mestu udarca namažemo z maslom (lahko z margarino) to ohladi in tudi modrice ni.


nespečnost

Dva ščepca lipovega cvetja in dva ščepca melisinih listov (po možnosti sveže, drugače posušene) damo v jajček za kuhanje čaja in prevremo na 2,5 dl mleka, v katerega damo 1 čajno žličko medu.

odpornost

Eno ingverjevo korenino naribamo, dodamo sok iz pol kile limon in pol litra medu. Zmešamo v stekleni posodi z leseno kuhovnico, zmešano natočimo v stekleni kozarec in spravi v hladilnik. Vsak dan popijemo en »štamperle« tega napitka. Pije se od oktobra do maja(po želji).,



bolečine v hrbtu in/ali križu

Vsako jutro bi morali zaužiti 3-4 stroke česna, da bi lahko opazili izboljšanje težav.Olajšanje bo prineslo tudi masažno olje, ki ste ga pridobili tako, da ste nekaj strokov česna precvrli v olju in s tem natrli boleče mesto. Uporabite lahko sezamovo ali kokosovo olje. Na počasnem ognju ga segrevajte toliko, da postane rjave barve.


teniški komolec – vnetje kit in mišic

Olje šentjanževke deluje protivnetno in blažilno. Večkrat dnevno ga vtremo na boleče predele.


kolcanje

Izzovite kihanje, tako da poduhate majhen ščepec popra.


opekline

Opeklino takoj ohladimo z mrzlo vodo. Nato:

· takoj premažemo z eteričnim oljem sivke ali

· večkrat dnevno nanesemo malce medu.


zvin

Skuto namažite po sklepu in jo pokrijte z brisačo. Skutne obloge hladijo in blažijo bolečine.


hematom, krvavitev pod kožo

Kocke ledu zavijemo v brisačo in jo za 30 minut položimo na modrico (blaži bolečino in zapira žile).Naredimo obkladek iz šentjanževega olja. Modrica se hitreje absorbira - izgine.


bruhanje

Želodec bo pomirila ovsena juha: 20 gramov ovsenih kosmičev zavrite v četrtini litra vode. Pustite, da se juha pri nizki temperaturi kuhalne plošče nekoliko zgosti.


glavobol

· v skodelico kave vmešajte sok ene sveže iztisnjene limone

· v kozarec vode vmešajte sok ene sveže iztisnjene limone


oči
pekoče oči (preobremenitev, prepih):

Komarčkov sok regenerira in omili težave: filter vrečko komarčkovega čaja prelijte z vročo vodo. Ohladite jo na telesno temperaturo in jo položite na prizadeto oko. Če sta prizadeti obe očesi, uporabite dve vrečki.


utrujene oči, slabšanje vida, siva mrena:

Zmočimo prste z vodo in med njimi zmeljemo krvavi mlečnik, da dobimo oranžen sok razredčen z vodo. S to tekočino na prstih potegnemo po vekah od zunanjega roba očesa proti sredini. Malo ga lahko pride tudi v oko. Redno ponavljamo.


ječmen

Topli obkladki iz lanenih semen bodo pomagali žarišču, da dozori: 2 žlički lanenih semen denite v vročo vodo, zavijte v brisačo in položite na oko.
_________________
Lep pozdrav
Marjan
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
ljubohor



Pridružen/-a: 08.02. 2013, 00:07
Prispevkov: 1

PrispevekObjavljeno: 08 Feb 2013 00:25    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kolhicin
Kolhicin je zelo staro zdravilo, ki je poznano že vec stoletij. Pridobivajo ga iz posušenih plodov colchicuma (žefrana), rastline iz družine Liliaceae. Na vnetje vpliva tako, da zavira delovanje in zmanjšuje število belih krvnih celic.


Spoštovani
Meni se zdi , da je kolhicin pridobljen , danes že sintetično , prej pa iz rastline jesenski podlesek (Colchicum Autumnale ).Lep pozdrav L.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
marjan
Administrator


Pridružen/-a: 01.02. 2007, 13:13
Prispevkov: 4470
Kraj: Slovenija

PrispevekObjavljeno: 08 Feb 2013 07:25    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

ljubohor je napisal/a:
Kolhicin
Kolhicin je zelo staro zdravilo, ki je poznano že vec stoletij. Pridobivajo ga iz posušenih plodov colchicuma (žefrana), rastline iz družine Liliaceae. Na vnetje vpliva tako, da zavira delovanje in zmanjšuje število belih krvnih celic.


Spoštovani
Meni se zdi , da je kolhicin pridobljen , danes že sintetično , prej pa iz rastline jesenski podlesek (Colchicum Autumnale ).Lep pozdrav L.




Hvala !

LP marjan
_________________
Lep pozdrav
Marjan
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    ZDRAVSTVENE TEŽAVE - pomagajmo si... Seznam forumov -> ZDRAVILA / domača zdravila / Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Da, lahko dodajaš nove teme v tem forumu
Da, lahko odgovarjaš na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group