|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
sara95
Pridružen/-a: 16.10. 2012, 13:44 Prispevkov: 2
|
Objavljeno: 16 Okt 2012 13:52 Naslov sporočila: Hrana "brez" okusa: |
|
|
Pozdravljeni
Že dolgo časa v hrani nimam okusa ali je hrana oz. jed soljena ali ne. Zato si pred obrokom zmeraj še dodatno posolim. Zanima me kje je vzrok za takšno potrebo soli?
Najlepša hvala za vsak odgovor
Lep pozdrav,
sara95[/b] |
|
Nazaj na vrh |
|
|
marjan Administrator
Pridružen/-a: 01.02. 2007, 13:13 Prispevkov: 4477 Kraj: Slovenija
|
Objavljeno: 17 Okt 2012 08:16 Naslov sporočila: Re: Hrana "brez" okusa: |
|
|
sara95 je napisal/a: | Pozdravljeni
Že dolgo časa v hrani nimam okusa ali je hrana oz. jed soljena ali ne. Zato si pred obrokom zmeraj še dodatno posolim. Zanima me kje je vzrok za takšno potrebo soli?
Najlepša hvala za vsak odgovor
Lep pozdrav,
sara95[/b] |
Pozdravljena !
Jezik, ki je čutilo za okus, je za pomoč pri žvečenju hrane ter govornem sporazumevanju. Sluznica jezika je občutljiva na toploto, mraz, bolečino in dotik.
S čutilom za okus spoznavamo kemične lastnosti snovi, zlasti hrane. Sprejemniki tega čutila so predvsem na konici, korenu in robovih jezika. Zgrajeni so zelo preprosto. Čutnice so v posebnih mešičkih, ki jih imenujemo okušalni popki.
Različne vrste molekul vzburijo različne vrste čutnic na jeziku. Vzburjenje se prenaša v okušalno središče v možganih, kjer razlikujemo različne okuse. Poseben del možganov poveže vzburjenje okušalnih čutnic jezika.
Snovi, ki se v slini tope, zdražijo okušalne čutnice. Razločujemo le štiri glavne okuse: slano, kislo, sladko in grenko. Drugi okusi, po katerih razločujemo razne jedi, so le mešanica več glavnih okusov. Pri zaznavanju osnovnih okusov ima pomembno vlogo tudi voh, saj se ob žvečenju hrane hlapne snovi prenašajo iz ust v nosno votlino.
Za sladko so občutljive predvsem okušalni popki na konici jezika, za grenko na korenu jezika, za kislo in slano pa na robovih jezika.
Osnovna lastnost čutnic za okus je čutilna adaptacija, sposobnost prilagoditve na nek dražljaj (če je dražljaj premočan, ga na različne načine skušajo zmanjšati, če pa je preslaboten, pa se prilagodijo tako, da k čutilnim strukturam sprostijo čim več dražilne energije.), ki traja dlje in se ne spreminja, saj so energije dražljajev majhne in je zato potrebno sporočilo ojačati z dodatno metabolno energijo. Če se čutnice ne bi adaptirale, bi za nespreminjajoče dražljaje kmalu potratile preveč energije.
Če ne boste sami našli vzroka o vaši težavi, obiščite vašega osebnega zdravnika, kateri vas bo napotil k specialistu. _________________ Lep pozdrav
Marjan |
|
Nazaj na vrh |
|
|
jwslo moderator
Pridružen/-a: 02.06. 2011, 01:04 Prispevkov: 200
|
Objavljeno: 17 Okt 2012 08:54 Naslov sporočila: |
|
|
Običjano je izguba okusa povezana z izgubo vonja, predvsem pri nahodih in prehladih. Tudi v primeru, da so usta bolj suha (premalo sline) se ukus lahko poslabša. Morda gre za okvarjene brbončice. Včasih se okus zmanjša zaradi starosti.
Matjaž |
|
Nazaj na vrh |
|
|
sara95
Pridružen/-a: 16.10. 2012, 13:44 Prispevkov: 2
|
Objavljeno: 17 Okt 2012 12:37 Naslov sporočila: Hrana "brez" okusa: |
|
|
Hvala za vajin odgovor.
Lep dan,
sara95 |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
|