ZDRAVSTVENE TEŽAVE - pomagajmo si sami.
ZDR. FORUM
Menu
Forum
Pogosta vprašanja
Seznam članov
Skupine uporabnikov
Registriraj se
Tvoj profil
Zasebna sporočila
Prijava/Odjava
Iskalnik
Napredno iskanje
Povezave
Brezplačen forum
Registracija domene
Spletno gostovanje
Kdo je z nami?
[
Administrator
]
[
Moderator
]
Google Search
EMAIL GOSTOVANJE: NEOMEJENA velikost e-poštnih predalov znotraj zakupljenega prostora
Reseller gostovanje: LITESPEED in IMUNIFY360 proaktivna zaščita proti zlonamerni programski kodi
ZDRAVSTVENE TEŽAVE - pomagajmo si sami. Seznam forumov
->
ZDRAVILA / domača zdravila /
Odgovori
Uporabniško ime
Naslov sporočila
Telo sporočila
Smeški
Več Smeškov
Barva pisave:
Privzeto
Temno rdeča
Rdeča
Oranžna
Rjava
Rumena
Zelena
Olivna
Sinje modra
Modra
Temno modra
Indigo
Vijolična
Bela
Črna
Velikost pisave:
Velikost pisave
Drobna
Majhna
Normalna
Velika
Ogromna
Zaključne označbe odprtih ukazov
[quote="marjan"][size=18]Koromač in njegova uporaba[/size] [img]http://druzina.enaa.com/images/stories/2010/DRUZINA_2010/koroma_110610.jpg[/img] Koromač je po krivici prezrta zelenjava z belimi, dišečimi, sestavljenimi, mesnatimi, tesno prilegajočimi rebrastimi listi. Ti tvorijo značilne gomolje, vrh katerih kraljuje stebelna perjanica z zelenimi vršički, ki jo nesrečniki pogosto zavržejo. Koromač raste od pomladi (na Primorskem) do jeseni, naprodaj pa je tudipozimi. Vsebuje kopico kalcija, magnezija in železa. Pri nakupu bodimo izbirčni. Gomolji z rjavkastimi ali/in lisastimi dodatki niso nova sorta, ampak ostareli, že nekoliko uveli in zmečkani primerki, ki jih raje pustimo kar trgovcu. Manjše (florentinske), zdrave, bele in dišeče plodove najpreprosteje pripravimo in ponudimo kar presne ali na hitro blanširane. Tudi zaradi ohranjanja dragocene folne kisline, pomembne pri rasti in razmnoževanju celic. Koromač preprosto narežemo na kolesca, rezine ali paličice. Lahko ga tudi nastrgamo. Potem pa ga v družbi kakšnega preverjenega parmezana ali domačega kozjega sira pošljemo v slinasta žrela prisotnih dobrojedcev. Presen, blanširan ali kuhan koromač je odličen v solati. Bodisi klasični (sol, kis, olje) ali s kakšnim sodobnejšim dodatkom (olivno ali bučno olje, limonin sok, jogurt). Presne zelene koromačeve vršičke drobno sesekljamo in stresemo na solato. Za spremembo pa z drobno narezanim surovim koromačem potresimo nam ljubo zeleno solato. Presenetljivo in osvežujoče. N Na splošno velja, da nalistan koromač blanširamo 2 do 3 minute, v ponvi narezanega pražimo 3 do 5 minut, (razkosanega na polovice ali četrtine) pa kuhamo približno 15 minut. Za spremembo in dopolnilne užitke ga namesto v blago soljeni vodi skuhamo v čisti (goveji ali perutninski) juhi, v sladki smetani (aha, kalorije) ali v belem vinu. Tega po kuhanju ne zavržemo. koroma1 Pa pojdimo dalje. Spomladi narezanega v ponvi (na maslu in olivnem olju) zdušimo z drugo pomladansko zelenjavo. Z grahom, korenčkom in beluševimi vršički. In s prvimi pomladanskimi zelišči. Odlično! Koromač je tudi odlična priloga k pečenemu mesu, perutnini ali ribam. Ali pa odcejenega okisamo z limoninim sokom ter odišavimo s strtim česnom in nastrganim muškatnim oreščkom. Manj je več! Kuhanega nadalje zabelimo s stopljenim maslom (posebej slastna je različica, pri kateri maslo počasi segrevamo do lešnikove barve) in potresemo s sesekljanim peteršiljem. To je po angleško. Po različici stopljenemu maslu primešamo po malo sesekljanega peteršilja, limoninega soka in mletega belega popra. [img]http://druzina.enaa.com/images/stories/2010/DRUZINA_2010/koroma1.jpg[/img][/quote]
Možnosti
HTML je
izklopljen
(Navodila) BBkoda
je
vklopljena
Smeški so
vklopljeni
Izklopi BBCode v tem sporočilu
Izklopi Smeške v tem sporočilu
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Pojdi na:
Izberi forum
ZDRAVJE
----------------
BOLEZNI in VZROKI - zdravstvene težave
POMOČ - bolnim
ZDRAVILA / domača zdravila /
POMOČ
----------------
PRAVNI NASVETI - VPRAŠANJA in ODGOVORI
SPLOŠNI FORUMI
----------------
OBVESTILA in SPOROČILA UPORABNIKOM Foruma
Ljubezen / spolnost / kontracepcija / težave /
RAZNO ... 😎
Video,, kamere v živo,.....(( webcamere))
Pregled teme
Avtor
Sporočilo
marjan
Objavljeno: 23 Maj 2014 12:50
Naslov sporočila: Koromač in njegova uporaba
Koromač in njegova uporaba
Koromač je po krivici prezrta zelenjava z belimi, dišečimi, sestavljenimi, mesnatimi, tesno prilegajočimi rebrastimi listi.
Ti tvorijo značilne gomolje, vrh katerih kraljuje stebelna perjanica z zelenimi vršički, ki jo nesrečniki pogosto zavržejo.
Koromač raste od pomladi (na Primorskem) do jeseni, naprodaj pa je tudipozimi. Vsebuje kopico kalcija, magnezija in železa.
Pri nakupu bodimo izbirčni. Gomolji z rjavkastimi ali/in lisastimi dodatki niso nova sorta, ampak ostareli, že nekoliko uveli in zmečkani primerki, ki jih raje pustimo kar trgovcu. Manjše (florentinske), zdrave, bele in dišeče plodove najpreprosteje pripravimo in ponudimo kar presne ali na hitro blanširane. Tudi zaradi ohranjanja dragocene folne kisline, pomembne pri rasti in razmnoževanju celic.
Koromač preprosto narežemo na kolesca, rezine ali paličice. Lahko ga tudi nastrgamo. Potem pa ga v družbi kakšnega preverjenega parmezana ali domačega kozjega sira pošljemo v slinasta žrela prisotnih dobrojedcev.
Presen, blanširan ali kuhan koromač je odličen v solati. Bodisi klasični (sol, kis, olje) ali s kakšnim sodobnejšim dodatkom (olivno ali bučno olje, limonin sok, jogurt). Presne zelene koromačeve vršičke drobno sesekljamo in stresemo na solato. Za spremembo pa z drobno narezanim surovim koromačem potresimo nam ljubo zeleno solato. Presenetljivo in osvežujoče.
N
Na splošno velja, da nalistan koromač blanširamo 2 do 3 minute, v ponvi narezanega pražimo 3 do 5 minut, (razkosanega na polovice ali četrtine) pa kuhamo približno 15 minut. Za spremembo in dopolnilne užitke ga namesto v blago soljeni vodi skuhamo v čisti (goveji ali perutninski) juhi, v sladki smetani (aha, kalorije) ali v belem vinu. Tega po kuhanju ne zavržemo.
koroma1
Pa pojdimo dalje. Spomladi narezanega v ponvi (na maslu in olivnem olju) zdušimo z drugo pomladansko zelenjavo. Z grahom, korenčkom in beluševimi vršički. In s prvimi pomladanskimi zelišči. Odlično!
Koromač je tudi odlična priloga k pečenemu mesu, perutnini ali ribam. Ali pa odcejenega okisamo z limoninim sokom ter odišavimo s strtim česnom in nastrganim muškatnim oreščkom. Manj je več!
Kuhanega nadalje zabelimo s stopljenim maslom (posebej slastna je različica, pri kateri maslo počasi segrevamo do lešnikove barve) in potresemo s sesekljanim peteršiljem. To je po angleško. Po različici stopljenemu maslu primešamo po malo sesekljanega peteršilja, limoninega soka in mletega belega popra.
Mal3cka
Objavljeno: 23 Maj 2014 11:26
Naslov sporočila: Re: Koromač
niwaj je napisal/a:
Koromač je odličen vir vitaminov, mineralov in vlaknin, ter močan antioksidant, ki pomaga vzdrževati zdrav imunski sistem.Pospešuje izločanje mleka v mlečnih žlezah, uravnava menstrualni ciklus in nivo hormonov med menopavzo. Odlično čisti zobe. Več o njem si preberite na:
Koromač - Jesen doma
kaj je to koromač?
-----
idi na stran
niwaj
Objavljeno: 13 Jan 2013 10:05
Naslov sporočila: Koromač
Koromač je odličen vir vitaminov, mineralov in vlaknin, ter močan antioksidant, ki pomaga vzdrževati zdrav imunski sistem.Pospešuje izločanje mleka v mlečnih žlezah, uravnava menstrualni ciklus in nivo hormonov med menopavzo. Odlično čisti zobe. Več o njem si preberite na:
Koromač - Jesen doma
Powered by
phpBB
© 2001, 2002 phpBB Group
Domene
|
Spletno gostovanje
|
Reseller gostovanje
|
EMAIL gostovanje
SSL certifikati
|
Spletne aplikacije na klik
|
Brezplačna spletna stran (Website Builder)
|
WordPress gostovanje
Spletne strani, brezplačna izdelava in namestitev
|
Poceni letalske karte
|
Letalske karte
|
Poceni hoteli
Prijava neprimerne vsebine
Zasebnost in varnost