ZDRAVSTVENE TEŽAVE - pomagajmo si sami.
ZDR. FORUM
Menu
Forum
Pogosta vprašanja
Seznam članov
Skupine uporabnikov
Registriraj se
Tvoj profil
Zasebna sporočila
Prijava/Odjava
Iskalnik
Napredno iskanje
Povezave
Brezplačen forum
Registracija domene
Spletno gostovanje
Kdo je z nami?
[
Administrator
]
[
Moderator
]
Google Search
Spletno gostovanje: LITESPEED in IMUNIFY360 proaktivna zaščita proti zlonamerni programski kodi
EMAIL GOSTOVANJE: NEOMEJENA velikost e-poštnih predalov znotraj zakupljenega prostora
ZDRAVSTVENE TEŽAVE - pomagajmo si sami. Seznam forumov
->
ZDRAVILA / domača zdravila /
Odgovori
Uporabniško ime
Naslov sporočila
Telo sporočila
Smeški
Več Smeškov
Barva pisave:
Privzeto
Temno rdeča
Rdeča
Oranžna
Rjava
Rumena
Zelena
Olivna
Sinje modra
Modra
Temno modra
Indigo
Vijolična
Bela
Črna
Velikost pisave:
Velikost pisave
Drobna
Majhna
Normalna
Velika
Ogromna
Zaključne označbe odprtih ukazov
[quote="marjan"][b][color=brown]Žarki orehi, zakaj ... ?[/color][/b] [size=18]Navadni orehi so zelo zdravo živilo[/size] [img]http://www.seniorji.info/slike/dodatno/15778_2175_D78511F3-A4B2-49FC-8F27F53F78E5676E.jpg[/img] "Doma imam manjšo zalogo že oluščenih orehov in opazila sem, da so nekateri postali žarki. Povejte mi, prosim, kako je treba pravilno shranjevati orehe, da se to ne bo več zgodilo in ali je žarkost lahko škodljiva za zdravje." Navadni orehi so zelo zdravo živilo, predvsem zaradi obilja maščobnih kislin omega 3 in omega 6, tokoferolov (vitamin E) ter mineralov, kot sta cink in selen. Za navadne orehe je dnevna priporočena količina od 30 do 40 gramov. Orehi vsebujejo veliko polinenasičenih maščobnih kislin (omega 3 in omega 6), zato ob daljšem in nepravilnem skladiščenju radi postanejo žarki. Najboljša zaščita pred oksidacijo maščobe in žarkostjo je seveda tista, ki jo je navadnemu orehu namenila narava, to je lupina. Kakor hitro orehe izluščimo, se začne proces oksidacije in po določenem času to začutimo, saj dobijo žarek okus. Žarkost je posledica oksidacije maščobnih kislin v živilih (ne samo v orehih, tudi v maslu, mesu ...), energija svetlobe pa ta proces podpira oziroma pospešuje. Tudi temperatura okolja vpliva na hitrost oksidacije. Razgradne snovi, ki nastanejo pri oksidaciji maščobe, so večinoma aldehidi, ketoni in alkoholi, žarkost pa okusimo že pri majhni koncentraciji aldehidov. Orehi lahko postanejo žarki tudi takrat, ko se na njih razvije plesen. [b]Orehe doma najbolje shranjujemo tako, da jih posušene v lupini hranimo v hladnem (manj kot 18 °C) in temnem prostoru, oluščimo pa jih, tik preden jih potrebujemo. Kupljene in že oluščene orehe shranjujemo v zamrzovalniku v dobro zaprti embalaži (najbolje je, če doma to naredimo s strojčkom za vakuumsko pakiranje). Tudi ko kupujete orehe, naj bodo embalirani v embalaži, ki ne prepušča svetlobe. Na tržnici pa prosite prodajalca, nam vam postreže z orehi iz zaprte embalaže in ne tiste, ki so razstavljeni na osvetljenem prodajnem prostoru. [/b] Ko so orehi enkrat žarki, ni več poti nazaj. Žarka maščoba sicer nima perečih posledic za zdravje, res pa je, da maščoba v orehih ne vsebuje več maščobnih kislin omega 3 in omega 6, ki nam koristijo, s tem pa je manjša tudi njihova hranilna vrednost. Če pa bi žarko maščobo uživali dlje časa in pogosto, potem bi lahko to vplivalo tudi na zdravje; delno zaradi pomanjkanja esencialnih maščobnih kislin omega 3, delno pa zaradi toksičnosti produktov oksidacije. ZPS, Marjana Peterman Zveza potrošnikov Slovenije[/quote]
Možnosti
HTML je
izklopljen
(Navodila) BBkoda
je
vklopljena
Smeški so
vklopljeni
Izklopi BBCode v tem sporočilu
Izklopi Smeške v tem sporočilu
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Pojdi na:
Izberi forum
ZDRAVJE
----------------
BOLEZNI in VZROKI - zdravstvene težave
POMOČ - bolnim
ZDRAVILA / domača zdravila /
POMOČ
----------------
PRAVNI NASVETI - VPRAŠANJA in ODGOVORI
SPLOŠNI FORUMI
----------------
OBVESTILA in SPOROČILA UPORABNIKOM Foruma
Ljubezen / spolnost / kontracepcija / težave /
RAZNO ... 😎
Video,, kamere v živo,.....(( webcamere))
Pregled teme
Avtor
Sporočilo
marjan
Objavljeno: 15 Okt 2017 05:54
Naslov sporočila: Navadni orehi so zelo zdravo živilo
Žarki orehi, zakaj ... ?
Navadni orehi so zelo zdravo živilo
"Doma imam manjšo zalogo že oluščenih orehov in opazila sem, da so nekateri postali žarki. Povejte mi, prosim, kako je treba pravilno shranjevati orehe, da se to ne bo več zgodilo in ali je žarkost lahko škodljiva za zdravje."
Navadni orehi so zelo zdravo živilo, predvsem zaradi obilja maščobnih kislin omega 3 in omega 6, tokoferolov (vitamin E) ter mineralov, kot sta cink in selen. Za navadne orehe je dnevna priporočena količina od 30 do 40 gramov.
Orehi vsebujejo veliko polinenasičenih maščobnih kislin (omega 3 in omega 6), zato ob daljšem in nepravilnem skladiščenju radi postanejo žarki. Najboljša zaščita pred oksidacijo maščobe in žarkostjo je seveda tista, ki jo je navadnemu orehu namenila narava, to je lupina. Kakor hitro orehe izluščimo, se začne proces oksidacije in po določenem času to začutimo, saj dobijo žarek okus.
Žarkost je posledica oksidacije maščobnih kislin v živilih (ne samo v orehih, tudi v maslu, mesu ...), energija svetlobe pa ta proces podpira oziroma pospešuje. Tudi temperatura okolja vpliva na hitrost oksidacije. Razgradne snovi, ki nastanejo pri oksidaciji maščobe, so večinoma aldehidi, ketoni in alkoholi, žarkost pa okusimo že pri majhni koncentraciji aldehidov. Orehi lahko postanejo žarki tudi takrat, ko se na njih razvije plesen.
Orehe doma najbolje shranjujemo tako, da jih posušene v lupini hranimo v hladnem (manj kot 18 °C) in temnem prostoru, oluščimo pa jih, tik preden jih potrebujemo. Kupljene in že oluščene orehe shranjujemo v zamrzovalniku v dobro zaprti embalaži (najbolje je, če doma to naredimo s strojčkom za vakuumsko pakiranje). Tudi ko kupujete orehe, naj bodo embalirani v embalaži, ki ne prepušča svetlobe. Na tržnici pa prosite prodajalca, nam vam postreže z orehi iz zaprte embalaže in ne tiste, ki so razstavljeni na osvetljenem prodajnem prostoru.
Ko so orehi enkrat žarki, ni več poti nazaj. Žarka maščoba sicer nima perečih posledic za zdravje, res pa je, da maščoba v orehih ne vsebuje več maščobnih kislin omega 3 in omega 6, ki nam koristijo, s tem pa je manjša tudi njihova hranilna vrednost. Če pa bi žarko maščobo uživali dlje časa in pogosto, potem bi lahko to vplivalo tudi na zdravje; delno zaradi pomanjkanja esencialnih maščobnih kislin omega 3, delno pa zaradi toksičnosti produktov oksidacije.
ZPS, Marjana Peterman
Zveza potrošnikov Slovenije
Powered by
phpBB
© 2001, 2002 phpBB Group
Domene
|
Spletno gostovanje
|
Reseller gostovanje
|
EMAIL gostovanje
SSL certifikati
|
Spletne aplikacije na klik
|
Brezplačna spletna stran (Website Builder)
|
WordPress gostovanje
Spletne strani, brezplačna izdelava in namestitev
|
Poceni letalske karte
|
Letalske karte
|
Poceni hoteli
Prijava neprimerne vsebine
Zasebnost in varnost