Avtor Sporočilo
Pepelka
PrispevekObjavljeno: 01 Apr 2008 16:37    Naslov sporočila:

Jaz sem ljubiteljica jabolk, vendar sem prebrala da se od jabolk redi....baje zarad sladkorja - saharoze.
Jaz sem pridobila malo na teži zaradi močnih zdravil in si napad apetita preženem z jabolki...sicer ne z 1 kilo...a pojem 2 do 3 na dan ali manje..in res mi zaustavi apetit, pa mislim d ami je bolje pojesti jabolko kot pa kaj drugega nezdravega....imajo drugi prav in bi se mroala odpovedati jabolkam pri dieti ( Very Happy upam da ne)......
marjan
PrispevekObjavljeno: 20 Jun 2007 13:39    Naslov sporočila: Jejte jabolka z olupkom............zakaj ?

Jejte jabolka z olupkom............zakaj ?

torek 12.6.2007.

Znanstveniki so iz lupine jabolk izolirali sestavine proti raku

Kar so že naše mame in babice vedele o koristih jabolčnih lupin, so sedaj potrdile tudi znanstvene študije iz New Yorka. Izolirali so namreč sestavino iz lupin jabolk, ki naj bi bila zaslužna za pozitiven vpliv jabolk na naše zdravje. Zato pojejte jabolko z lupino, seveda le, če jabolka niso bila škropljena s pesticidi.

V študiji sta znanstvenika Rui Hai Liu in Xiangiju poudarila, da je uživanje jabolk povezano z manjšo nevarnostjo za kronične zdravstvene težave, kot je rak na pljučih, bolezni srca in kap. Tradicionalno so uživanje jabolčnih lupin priporočali zaradi visoke vsebnosti vlakni, saj lupine vsebujejo 75 % vseh vlaknin v jabolku. Nedavno pa so znanstveniki dokazali, da olupki vsebujejo koristne rastlinske kemične snovi, ki so razlog za stari rek: 1 jabolko na dan odganja zdravnika. Do sedaj znanstveniki še niso ugotovili kemične snovi, ki preprečuje nastanek raka. V raziskavi so obdelali približno 100 kg rdečih jabolk vrste Red Delicious in iz 12 kg jabolčnih olupkov izolirali rastlinske kemične snovi. V laboratoriju so preverjali njihove proti rakave učinke na kulturah človeških rakavih celic. Identificirali so skupino sestavin z močnim učinkom proti raku. Ena izmed sestavin, ki so jih izolirali iz olupkov je triterpenoid. Članek je bil objavljen v Agricultural and Food Chemistry.

Kaj je bilo do sedaj znanega o koristnih učinkih jabolk na naše zdravje?

Jabolko ima močan učinek na zniževanje holesterola. V študiji narejeni leta 1983 so ugotovili, da jabolka lahko znižajo holesterol za 10%. V Švici nekateri zdravniki zdravijo mladostniški diabetes na bazi diete z jabolki. Zaužitje jabolka je priporočljivo po vsakem obroku, še posebej zvečer, saj očisti naše zobe. Vsebuje pa tudi kislino, ki jih pobeli.

Že v starih časih so poznali koristne učinke jabolk pri fizični izčrpanosti, pri vročičnih stanjih, artritisu, revmi, herpesu, gastritisih, čirih na želodcu, nespečnosti, nervozah itd.

TD

Powered by phpBB © 2001,2002 phpBB Group