ZDRAVSTVENE TEŽAVE - pomagajmo si... Seznam forumov ZDRAVSTVENE TEŽAVE - pomagajmo si...
ZD. FORUM
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Zdravila za zdravljenje astme

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    ZDRAVSTVENE TEŽAVE - pomagajmo si... Seznam forumov -> ZDRAVILA / domača zdravila /
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
marjan
Administrator


Pridružen/-a: 01.02. 2007, 13:13
Prispevkov: 4470
Kraj: Slovenija

PrispevekObjavljeno: 31 Jul 2009 12:37    Naslov sporočila: Zdravila za zdravljenje astme Odgovori s citatom

Zdravila za zdravljenje astme

Astma je dinamična bolezen, ki pri vsakem bolniku poteka nekoliko drugače. Obolenje zahteva redno in dolgotrajno zdravljenje s protivnetnimi zdravili. Zdravila namreč delujejo samo, dokler jih otrok jemlje. Zdravil, ki bi vnetje zaradi astme odpravila v nekaj mesecih, namreč še ne poznamo.

Astma se občasno poslabša, največkrat zaradi okužbe z respiratornimi virusi, stika z alergeni dlakavih živali, pelodov, pršice, plesni ali cigaretnega dima, napora, močnega čustvenega razburjenja, vpliva dražečih snovi in nekaterih zdravil.
Težko dihanje, piskanje, kašelj in občutek stiskanja v prsih so znaki poslabšanja; največkrat so posledica vnetja, krčenja mišic v steni dihalnih poti ter povečanega izločanja sluzi.Poslabšanja astme zdravimo z olajševalnimi zdravili, ki otroku olajšajo dihanje, vendar pa to niso zdravila za zdravljenje astme v pravem pomenu besede.

Zdaj so v uporabi zdravila, ki jih bolnik vdihava, če je treba, pa jih jemlje tudi v obliki tablet ali injekcij.
Zdravila za zdravljenje in obvladovanje astme je treba jemati v obliki inhalacij in delujejo samo, če jih otrok pravilno vdihne. Od tehnike vdiha je odvisna tudi količina zdravila, ki doseže otrokove dihalne poti. Zdravila so v obliki aerosola s potisnim plinom v pršilniku ter v obliki prahu v diskusu in turbohalerju.

Za nadzor nad boleznijo sta na voljo dve vrsti zdravil, ki se razlikujejo po delovanju, in sicer:

1. PROTIVNETNA ZDRAVILA za dolgotrajno zdravljenje vnetja v dihalnih poteh,
2. OLAJŠEVALNA ZDRAVILA za lajšanje simptomov poslabšanja astme.

PROTIVNETNA ZDRAVILA

Protivnetna zdravila, kot pove že ime, zdravijo vnetje v dihalnih poteh. Delujejo, dokler jih dajemo, zato je zdravljenje dolgotrajno. Hudo vnetje omilijo, pozneje pa imajo tudi preventivni učinek, saj preprečujejo poslabšanja, čeprav je bolnik v stiku s sprožilnim dejavnikom. Največji učinek dosežejo po približno mesecu dni od začetku jemanja.

Najmočnejša zdravila proti astmatskemu vnetju so glukokortikoidi, katerih učinki so naslednji:
- preprečijo oziroma zmanjšajo število hudih poslabšanj,
- zmanjšajo dnevne in nočne simptome astme,
- pomembno vplivajo na rast pljučne funkcije pri otroku,
- zmanjšajo bronhialno preodzivnost,
- preprečujejo razvoj nepopravljivih strukturnih sprememb dihalnih poti.

Inhalacijski glukokortikoidi so v majhnih odmerkih varno zdravilo. Resda utegnejo povzročiti lokalne neželene učinke, zlasti hripavost, vendar ta mine in ne povzroči škode na glasilkah. Pri bolnikih, ki ne uporabljajo podaljška za vdihovanje in si po vdihovanju ne sperejo ust z vodo, se lahko v ustih pojavijo glivice.

Glukokortikoidi v obliki tablet so zdravila, ki jih zdravnik predpiše ob hudem akutnem poslabšanju astme. Razen v primeru zelo hude oblike astme to niso zdravila, ki bi jih uporabljali za dolgotrajno zdravljenje, saj imajo v nasprotju z inhalacijskimi glukokortikoidi pomembne neželene stranske učinke.

Novejša zdravila za zdravljenje astme so antagonisti levkotrienskih receptorjev, ki dopolnjujejo učinek glukokortikoidov. So v obliki tablet in delujejo proti levkotrienom, ki se sproščajo iz protivnetnih celic.

OLAJŠEVALNA ZDRAVILA

Ob stiku s sprožilnim dejavnikom se dihalne poti pri otroku z astmo odzovejo z obstrukcijo ali zaporo. Gladke mišice v steni dihalnih poti se skrčijo in nastopi bronhospazem.
Olajševalna zdravila ali bronhodilatatorji stanje začasno izboljšajo, ker se zaradi sprostitve gladkih mišic dihalne poti razširijo, upor v njih se zmanjša in otrok lažje diha.Olajševalci s kratkim delovanjem delujejo zelo hitro; največji učinek dosežejo po 20 minutah, delujejo pa največ 6 ur. Uporabljamo jih v obliki inhalacij. Če jih otrok vzame na začetku poslabšanja, se stanje lahko izboljša že v pol ure. Ker tako delujejo samo pri astmi, jih uporabljajo tudi kot test za ugotavljanje astme.

Poznamo tudi olajševalce z dolgim delovanjem, ki delujejo do 12 ur, vendar jih ne uporabljamo pri zdravljenju akutnih poslabšanj, marveč za dolgoročno zdravljenje zmerne in hude astme.
Ker krč dihalnih mišic ni edini vzrok za poslabšanje, olajševalci, čeprav se zdijo zelo učinkoviti, ne smejo biti edina zdravila za zdravljenje astme. Prevelika potreba po olajševalnih zdravilih kaže na slabo nadzorovano bolezen.Zdravila v obliki inhalacij zelo redko povzročajo neželene učinke. Najbolj moteče je tresenje, ki nastopi po večjem številu vdihov.

ZDRAVILA S PROTIVNETNIM IN OLAJŠEVALNIM UČINKOM

Zdaj poznamo tudi zdravila, ki imajo lastnosti obeh skupin zdravil, ki torej delujejo protivnetno in hkrati širijo dihalne poti.

OBVLADOVANJE BOLEZNI

Astma je ob rednem zdravljenju povsem obvladljiva bolezen. Samo dva odstotka otrok zaradi astme tako trpi, da potrebujejo občasno bolnišnično zdravljenje in nego. Največkrat se izkaže, da gre v takih primerih za poslabšanje bolezni zaradi nerednega jemanja ali celo opustitve zdravil.
Če naj bolezen stabiliziramo, mora otrok redno vdihavati zdravila, čeprav je res, da astme z zdravili ni mogoče povsem ozdraviti. Poleg tega je pomembno, da otrok zdravila vdihuje pravilno, saj samo tako dosežemo maksimalno delovanje zdravil. Prav pri jemanju zdravil bi morali biti starši nadvse dosledni in se zavedati, da so sodobna zdravila zelo učinkovita, varna in brez omembe vrednih neželenih učinkov. Zdravnik na začetku terapije predpiše najvišji odmerek protivnetnega zdravila, ki ga nato zmanjšuje, dokler ne doseže najmanjšega odmerka, s katerim je astma še vedno pod nadzorom in stabilizirana.

Za uspešno zdravljenje astme je torej pomembno sodelovanje staršev in otrok, zdravnika in medicinske sestre. Starši in otroci morajo biti dobro poučeni o naravi bolezni in delovanju zdravil, saj je ključno prav samozdravljenje, zaradi česar ima šola za samostojno zdravljenje astme pri obravnavi otroka z astmo najpomembnejšo vlogo.
_________________
Lep pozdrav
Marjan
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    ZDRAVSTVENE TEŽAVE - pomagajmo si... Seznam forumov -> ZDRAVILA / domača zdravila / Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Da, lahko dodajaš nove teme v tem forumu
Da, lahko odgovarjaš na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group