ZDRAVSTVENE TEŽAVE - pomagajmo si... Seznam forumov ZDRAVSTVENE TEŽAVE - pomagajmo si...
ZD. FORUM
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Vnetje sinusov

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    ZDRAVSTVENE TEŽAVE - pomagajmo si... Seznam forumov -> BOLEZNI in VZROKI - zdravstvene težave
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
marjan
Administrator


Pridružen/-a: 01.02. 2007, 13:13
Prispevkov: 4467
Kraj: Slovenija

PrispevekObjavljeno: 21 Avg 2009 20:15    Naslov sporočila: Vnetje sinusov Odgovori s citatom

Vnetje sinusov - pregled


Sinusitis je vnetje ali otekanje tkiva oz. sluznice, ki obroblja sinuse. Običajno so sinusi napolnjeni z zrakom, ampak ko se sinusi zamašijo in napolnijo s tekočino, se lahko bacili (bakterije, virusi in glive) razmnožijo in povzročijo okužbo.

Pogoji, ki lahko povzročijo zamašitev sinusov, so navaden prehlad, alergijski rinitis (otekanje sluznice nosu), nosna polipoza (majhni izrastki v sluznici nosu) ali oddaljen septum (premik v nosni votlini).


Obstajajo različne vrste sinusitisa:

● Akutni sinusitis: Nenaden nastop prehladu podobnih simptomov, kot so izcejanje iz nosu, zamašen nos in obrazne bolečine, ki ne prenehajo po 7-10 dni. Akutni sinusitis ponavadi traja 4 tedne ali manj.
● Subakutni sinusitis: Vnetje, ki traja 4 do 8 tednov.
● Kronični sinusitis: Stanje, za katerega so značilni simptomi sinusnega vnetja, ki trajajo 8 tednov ali več.
● Periodični sinusitis: Več napadov v roku enega leta.


Kdo dobi sinusitis..?

Ljudje z naslednjimi stanji imajo višje tveganje sinusitisa:

● Otekanje nosne sluznice že zaradi običajnega prehlada.
● Zamašitev drenažnih kanalov.
● Strukturne razlike, ki zožajo drenažne kanale.
● Stanja, ki imajo kot posledico povečano tveganje za okužbe, kot so imunske pomanjkljivosti, jemanje zdravil, ki zavirajo imunski sistem.

Pri otrocih so običajni okoljski dejavniki, ki prispevajo k sinusitisu, alergije, bolezni drugih otrok v vrtcu ali šoli in dim v okolju.
Pri odraslih so ti dejavniki najpogosteje okužbe in kajenje.


Vnetje sinusov - simptomi


Poglavitni simptomi akutnega sinusitisa:

•obrazna bolečina/pritisk,
•zamašenost nosa,
•izguba vonja,
•kašelj/zastoji.

Dodatni simptomi so:

•vročina,
•slab zadah,
•utrujenost,
•bolečina v dlesni.

Kateri so znaki in simptomi kroničnega sinusitisa ?

Osebe s kroničnim vnetjem obnosnih votlin imajo lahko naslednje simptome 8 tednov ali več:



•obrazna zapolnjenost,
•oviira/zamašenost nosu,
•gnoj v nosni votlini,

•vročina.
Dodatni simptomi so:


•glavoboli,
• slab zadah,
• utrujenost,
• bolečina v dlesni.


Vnetje sinusov - zdravljenje


Zdravljenje sinusitisa je odvisno od njegove resnosti.

● Akutni sinusitis. Uporaba nosnih kapljic za zmanjšanje kongestije ali pršila je lahko učinkovita pri nadzoru simptomov. Vendar pa ta zdravila ne smete uporabljati izven priporočene uporabe, običajno štiri do pet dni, saj lahko dejansko povečajo zamašitev. Če so predpisani antibiotiki, se po navadi izdajo za 10 do 14 dni. Z zdravljenjem simptomi običajno izginejo in antibiotiki niso več potrebni.

● Kronični sinusitis. Topel vlažen zrak lahko ublaži sinusne zamašitve. Pomaga lahko tudi izparilec ali inhaliranje pare iz ponve z vrelo vodo. Tople obloge pomagajo pri lajšanju bolečin v nosu in sinusih.



Druge možnosti zdravljenja

Da bi zmanjšali zamašitev, lahko vaš zdravnik predpiše nosna razpršila (nekatera lahko vsebuje steroidna pršila), kapljice za nos ali oralno zdravilo proti zamašitvi. Če trpite za hudim kroničnim vnetjem obnosnih votlin, bodo morda predpisani ustni steroidi za zmanjšanje vnetja - ponavadi le takrat, ko druga zdravila ne delujejo. Antibiotiki bodo predpisani za katero koli bakterijsko okužbo, najdeno v sinusih (antibiotiki niso učinkoviti proti virusni okužbi). Za zdravljenje alergij se lahko priporoči antihistaminik. Protiglivična zdravila se lahko predpišejo za glivično sinusno okužbo. Če imate določene imunske pomanjkljivosti, se vam lahko da imunoglobulin (protitelesa).


Je operacija sinusov nujna..?

Sluz razvija telo za vlaženje sinusnih sten. V teh se sluz premika preko tkivnih oblog v smeri odprtine vsakega sinusa. Draženje in otekanje zaradi alergije lahko zoža odprtino sinusa in blokira premik sluzi. Če antibiotiki in druga zdravila niso učinkovita pri odpiranju sinusov, bo morda potrebna operacija. Tudi v primeru, če obstajajo strukturne anomalije sinusov, kot je nosna polipoza, ki lahko ovira drenažo sinusov.

Lahko se opravi tudi postopek, imenovan turbinektomija, za trajno skrčenje otekle membrane nosu. To se opravi v zdravnikovi ordinaciji in traja le nekaj minut.


Kaj se zgodi, če se sinusitis ne zdravi..?

Odlašanje zdravljenja sinusitisa bo pomenilo trpljenje zaradi nepotrebnih bolečin in neugodja. V redkih okoliščinah lahko nezdravljeno vnetje obnosnih votlin privede do meningitisa ali abscesa možganov in okužbe kosti.



Zdravnik - Lekarna

Storitve Splošne ordinacijedermatološke ordinacije test terapije z laserjem odpravljanje znakov staranja kožeginekološke mamografijapediatričneinternistične in kardiološkemedicina dela, prometa in športaortopedske ordinacijeORL ordinacije UrologijaPsihiatrične ordinacijePsihološko svetovanjeEstetska kirurgija lepotne korekcije liposukcija prsi ostale storitveZobozdravstvo (za samoplačnike) zobozdravstvo splošno protetika ortodontija oralna kirurgija implantologija parodontologijaAlternativna medicina refleksologija homeopatija terapije masaže Akupunktura Kiropraktika zdravljenje alergijFizioterapija fizioterapija splošno elektroterapija terapevtska gimnastika mehanoterapija kinezioterapija hidroterapijaDiagnostika Managerski pregledi odkrivanje raka dojkNega bolnikov na domunutristiGastroenterologija gastroskopija Kolonoskopija specialistični preglediRevmatologijaPulmologija ( Pljučne bolezni)Očesna medicina
Nevro medicina

Kraj LjubljanaRogaška SlatinaŠkofja Loka

Iskalnik po oddihu
Kraj Bled Celje Golnik Jesenice KamnikKranj Kršk0 Ljubljana Maribor Nova Gorica Novo Mesto Postojna Ptuj Sežana Topolšica

E novičke
_________________
Lep pozdrav
Marjan
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
marjan
Administrator


Pridružen/-a: 01.02. 2007, 13:13
Prispevkov: 4467
Kraj: Slovenija

PrispevekObjavljeno: 24 Feb 2010 20:07    Naslov sporočila: Sinusitis - vnetje obnosnih votlin Odgovori s citatom


Sinusitis - vnetje obnosnih votlin

Si­nu­si­tis je splo­šen izraz za vnet­je sluz­ni­ce ene ali več ob­no­snih vot­lin. Ob­no­sne vot­li­ne so v če­lu, na obeh stra­neh lic. Vnet­je si­nu­sa na če­lu ime­nu­je­mo fron­tal­ni, vnet­ja si­nu­sov na li­cih pa mak­si­lar­ni si­nu­si­tis. Akut­na ob­li­ka je ved­no po­sle­di­ca vnet­ja sluz­ni­ce v nosu, kro­nič­na ob­li­ka pa lah­ko po­te­ka brez vnet­ja v no­sni sluz­ni­ci.

Ote­kla sluz­ni­ca

Zač­ne se kot vnet­no ote­ka­nje sluz­ni­ce si­nu­sov, iz­lo­ča­nje pro­tiv­net­nih sno­vi in zbi­ra­nje vnet­nih ce­lic, kar pri­ve­de do za­prt­ja si­nu­sne­ga ustja z ok­va­ro ali brez ok­va­re čiš­če­nja z dla­čicami. S tem se ok­va­ri­ta nor­mal­na iz­me­nja­va zra­ka med si­nu­sno in no­sno vot­li­no ter dre­na­ža iz­loč­kov iz si­nu­sne vot­li­ne. Sluz, ki za­sta­ja, pa us­tvar­ja do­bre raz­me­re za na­se­li­tev bak­te­rij, kar vse sku­paj še po­slab­ša. Je po­go­sta bo­le­zen. Oko­li 2 od­stot­ka vi­ru­snih okužb no­sne sluz­ni­ce prei­de v bak­te­rij­sko okuž­bo, ki zah­te­va zdrav­lje­nje z an­ti­bio­ti­kom. Tako pome­ni tudi ve­liko zdravs­tveno in eko­nomsko te­ža­vo. Vpli­va pa tudi na od­por­nost bak­te­rij na an­ti­bio­ti­ke. Pov­zro­či­te­lji so šte­vil­ni vi­ru­si in bak­te­ri­je. Po­jav­lja­jo se v zgod­nji je­se­ni, poz­no spom­la­di. Pri kro­nič­nem si­nu­si­ti­su so pov­zro­či­te­lji dru­gač­ni kot pri akut­ni ob­li­ki, zato tudi iz­be­re­mo dru­ga­čen an­ti­bio­tik. Ve­li­ko­krat so za vnet­je mak­si­lar­ne­ga si­nu­sa kri­vi bol­ni zob­je. Po­leg an­ti­bio­ti­ka je nujen pre­gled pri zo­boz­drav­ni­ku in rent­gen zob.

Po­go­ste­je se si­nu­si­tis po­jav­lja pri ana­tom­skih ne­pra­vil­no­stih – na pri­mer pri krivem nosnem pre­tinu, obo­le­njih zob, ast­mi, slad­kor­nih bol­ni­kih, no­seč­ni­cah, delu v one­sna­že­nem zra­ku, delu z bol­ni­mi otroki, odra­sli­mi, na pri­mer v šo­li, am­bu­lan­ti, bol­nišni­ci …


Vnet­je no­sne vot­li­ne ali si­nu­sov?

Vča­sih je tež­ko ugo­to­vi­ti, ali gre za vi­ru­sno vnet­je no­sne vot­li­ne ali za vnet­je si­nu­sov. Za vi­ru­sno okuž­bo vemo, da se sta­nje vsak dan izbolj­šu­je in po 7 do 10 dneh se po­ču­ti­mo ve­li­ko bo­lje. Lah­ko pa se po­čut­je slab­ša, ima­mo gla­vo­bol in lah­ko samo bla­go po­vi­šano te­lesno tem­pe­ra­turo, iz nosu ne gre nič ali pa ru­me­no ze­le­na, rjav­ka­sta gnoj­na go­sta sluz, bo­leč je pre­del nad si­nu­som, ok­var­jen je voh ali pa sploh ni­če­sar ne vo­nja­mo, lah­ko ču­ti­mo pri­tisk na zgor­nje zobe, mor­da ne­pri­je­ten vonj iz nosu, na splo­šno se po­ču­ti­mo sla­bo. Te­daj ima­mo si­nu­si­tis.

Diag­no­zo potr­di­mo gle­de na zgor­nje te­ža­ve. Gla­vo­bol se zna­čil­no po­slab­ša pri pre­mi­ka­nju gla­ve navz­dol. Pre­gled krvi in rent­gen­sko sli­ka­nje nam naj­več­krat nista v po­moč. Lo­či­mo po­nav­lja­jo­čo se akut­no ob­li­ko, to po­me­ni, da zbo­li­mo več kot šti­rikrat na leto, pri kro­nič­ni ob­li­ki pa tra­ja­jo te­ža­ve več kot 12 ted­nov.

Zdrav­lje­nje si­nu­si­ti­sa

Zdravnik zdra­vi gle­de na ob­li­ko vnet­ja. Po­mem­bno je, da si bol­nik či­sti no­sno vot­li­no, po­ma­ga­mo si s kap­lji­ca­mi, pr­ši­li za nos, po­tre­ben je po­či­tek in da pi­je­mo do­volj te­ko­či­ne. Zna­no je, da se prib­liž­no 60 od­stot­kov si­nu­si­tisov oz­dra­vi s temi ukre­pi. V nas­prot­nem pri­me­ru pred­pi­še­mo an­ti­bio­tik bol­ni­ku. An­ti­bio­ti­ki pr­ve­ga iz­bo­ra so pe­ni­ci­li­ni, dru­gi iz­bor pa mof­lok­sa­cin. Ka­dar pa gre za si­nu­si­tis za­ra­di obo­le­nja zob, je pri­mer­nej­ši amoksi­ci­lin s kla­vu­lan­sko ki­sli­no ali klin­da­mi­cin. Pri aler­gi­ji na pe­ni­ci­li­ne pred­pi­še­mo ma­kro­lid­ne an­ti­bio­ti­ke ali klin­da­mi­cin. Če zdrav­lje­nje ne po­te­ka, kot bi mo­ra­lo, to po­me­ni, da ni iz­bolj­ša­nja po treh dneh, so po­treb­ne na­daljnje prei­ska­ve, naj­bo­lje na­po­ti­tev k spe­cia­listu za uše­sa, nos in grlo – oto­ri­no­la­rin­go­logu. Tudi kro­nič­ni si­nu­si­tis spada k spe­cia­li­stu. Ta bo pre­so­dil, kak­šne prei­ska­ve so po­treb­ne.

Mo­go­či so za­ple­ti

Če ne zdra­vi­mo si­nu­si­ti­sa, lah­ko pri­de do šir­je­nja vnet­ja v oče­sno vot­li­no, lah­ko pri­de tudi do og­noj­ka v mož­ga­nih, do vnet­ja mož­gan­skih ovoj­nic. Pri otro­cih je si­nu­si­tis več­krat spre­gle­dan, pri odra­slih manj­krat.

K zdrav­ni­ku mo­ra­mo, če se sta­nje slab­ša ozi­ro­ma so zgo­raj na­šte­ti zna­ki, simp­to­mi, zelo hudi ali pa če tudi po 7 do 10 dneh ni nič bo­lje. Po­mem­bno je, da se izo­gi­ba­mo stre­su, se čim več gib­lje­mo na sve­žem zra­ku in se izo­gi­ba­mo gi­ba­nju v kra­jih, kjer je ve­li­ko lju­di na kupu. Vi­rusne okuž­be so zelo po­goste in se ši­ri­jo kap­ljič­no in ob do­ti­ku. Člo­vek je ku­žen, še pre­den ima zna­ke obo­le­nja. Ta­koj po­skr­bi­mo, da do­volj pi­je­mo, da skr­bi­mo, da se nam nos ne za­ma­ši. Upo­rab­lja­mo fi­zio­loš­ko raz­to­pi­no, s ka­te­ro si več­krat na dan iz­pi­ra­mo nos.

Katarina Planinec, dr. med.
_________________
Lep pozdrav
Marjan
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
marjan
Administrator


Pridružen/-a: 01.02. 2007, 13:13
Prispevkov: 4467
Kraj: Slovenija

PrispevekObjavljeno: 05 Jul 2010 09:45    Naslov sporočila: Vnetje sinusov Odgovori s citatom

Vnetje sinusov

Nives Pustavrh



Kaj menijo strokovnjaki?

•Voden izcedek iz nosu

•Zamašen nos

•Preobčutljivost na sonce

•Imam alergijo na sonce?

Večna nadloga
Veliko ljudi meni, da je že vsak glavobol ali prehlad znak vnetja obnosnih votlin. O tem, kaj so obnosne votline in kdaj v njih nastane vnetje, smo se pogovarjali s specialistom za bolezni ušes, nosu in grla, Petrom Belšakom, dr. med., ki opozarja, da je treba vnetje obnosnih votlin zdraviti, saj se to vnetje, čeprav redko, lahko prenese v možganske votline.



Prehlad

Sinusitis je vnetje sluznice obnosnih votlin, ki navadno nastane s širjenjem vnetja iz nosne votline.
Obnosne votline se skupaj z nosno sluznico odzovejo na skoraj vsak prehlad. Sinusitis spremljajo zamašen nos, izcedek iz nosu, občutek napetosti v glavi, bolečine in slabši voh. Prehlad lahko spremljata tudi povišana telesna temperatura in slabo počutje. Bolečino zaradi vnetja obnosnih votlin lahko občutimo po vsej glavi, lahko pa je lokalizirana, kar kaže na vnetje posameznega sinusa.

Te težave se lahko stopnjujejo ob predklonu ali napenjanju. Vnetje obnosnih votlin, ki je posledica okužbe z virusi, mine hkrati s prehladom. Običajno traja sedem dni, lahko tudi krajši ali daljši čas. »Včasih lahko prehlad mine, bolečina pa ostane,« pripoveduje dr. Belšak. »Ta je običajno vezana na posamezen predelu: če je vneta čeljustna votlina, je bolečino občutiti v licu, če je vneta sitka, lahko pritiska ob oko, okolica očesa pa je oteklo, če pa je vneta čelna votlina, je bolečina pretežno v čelu in korenu nosu. Če bolečina ostane, tudi ko je prehlad že mimo, je to posledica dodatne okužbe z bakterijami.«


Diagnoza


Specialisti s posebnimi napravami opazujejo nosne votline. »Ker to počnemo že dolgo, se v votlini dobro znajdemo. Če gre za vnetje, opazimo značilne klinične znake: rdečo, oteklo sluznico, nos je sprva poln bistre sluzi, ki sčasoma postaja rumena, pozneje zelena, nato pa se zgosti in sčasoma izgine. Če je vnetje gnojno, pred ustjem obnosnih votlin vidimo gnojen izcedek ali kapljice gnoja. To je skoraj zanesljivo znak, da gre za gnojno vnetje sinusov, zlasti če je gnoj samo na eni strani. Rentgenska slika, ki pokaže osenčen sinus, potrdi diagnozo.

Zdravljenje prehlada …

… je usmerjeno v zmanjšanje vnetnih znakov, zlasti nabreklosti sluznice, ki povzroča glavobol, v znižanje telesne temperature, omejitev izcejanja iz nosu ter izboljšanje prevodnosti nosu in splošnega počutja. »Prehlade zdravimo s preparati paracetamola in acetilsalicilne kisline. Večkrat predpišemo antihistaminike, ki delujejo protivnetno ter preprečijo otekanje sluznice in izcejanje. Bolniki lahko uporabljajo tudi inhalatorje z eteričnimi olji, saj omilijo vnetne znake. Znan je rek: da zdravljenje prehlada traja en teden, če se zdravimo, in sedem dni, če se ne zdravimo. Toda to ne drži v celoti. Trdovratnejše vnetje lahko traja tudi štirinajst ali več,« razlaga dr. Belšak.

Gnojno vnetje

Gnojna vnetja obnosnih votlin največkrat nastanejo zaradi prisotnosti patogenih bakterij; ker odprtina sinusa ni prehodna, ves izcedek ostaja v sinusu. Dr. Belšak pove: »To imenujemo akutno gnojno vnetje, ki je navadno zaplet prehladnega obolenja, lahko pa nastane tudi kot samostojno vnetje. V sinusih so pogosto tudi ciste – mešički s tenko ovojnico, v katerih je tekočina. Te ciste se lahko zagnojijo zaradi okužbe s patogenimi bakterijami, ki premagajo naš imunski sistem, k vnetju pa prispevajo še anatomski odnosi v tem predelu. Gnojna vnetja zdravimo z antibiotiki, pogosto tudi kirurško. Priporočljivo je vzeti bris; tako ugotovimo, za katero vrsto bakterij gre in na kateri antibiotik so občutljive. Tako lahko bolnika zdravimo z ustreznim antibiotikom. Kadar nimamo izvidov brisa, je najprimerneje predpisati antibiotik širokega spektra. Gnojna vnetja povzročajo bakterije iz skupine gram pozitivnih in tudi gram negativnih bakterij.


Akutna vnetja največkrat spremlja visoka telesna temperatura, ki jo zdravimo s protivročinskimi zdravili. Pri gnojnih vnetjih običajno izsesavamo gnoj iz obnosne votline (predvsem čeljustne). Nemalokrat je potrebna punkcija obnosne votline, s katero izpraznimo gnoj, nato pa v votlino damo primeren antibiotik. Predpisujemo tudi kapljice, ki jih bolniki uporabljajo pred spanjem ali jedjo, ko najbolj potrebujejo prehoden nos. K boljši prehodnosti nosu prispeva tudi izpiranje s toplo slano vodo, ne smemo pa pozabiti tudi na pitje tekočine. Če je antibiotik primeren, so bakterije premagane v tednu sni. Pozneje traja še dober teden, preden se sluznica, ki je zaradi vnetja zadebeljena, stanjša in povrne v normalno stanje.«

Kirurško zdravljenje

Kirurško zdravljenje je navadno namenjeno zdravljenju gnojnih vnetij, pri katerih antibiotik iz različnih razlogov ne deluje, denimo če vnetje traja dalj časa, sluznica pa se zadebeli in je slabo prekrvljena, zaradi česar antibiotik ne pride do bakterij. Odstranjujejo tudi ciste, če so velike in pritiskajo ob stene ali so zagnojene. Po sogovornikovih besedah dandanes takšno zdravljenje poteka endoskopsko, torej skozi manjšo odprtino. Tako je okrevanje hitrejše, saj je metoda minimalno invazivna. Pri tovrstnem zdravljenju izpraznijo sprednje votline in naredijo dovolj široko komunikacijo z nosom. Uporabljajo različne pristope; to je odvisno od tega, kateri sinus je vnet. Da preprečijo krvavitev, bolniku dajejo v obnosno votlino in nos trak tampon, ki ga po štiriindvajsetih urah odstranijo. Po odstranitvi tampona se bolnik vrne domov, zdravnik pa mu svetuje, naj počiva najmanj deset ali štirinajst dni, zlasti če dela na prostem.

Alergije in preobčutljivostne reakcije


Sogovornik pove, da je gnojnih akutnih vnetij razmeroma malo. Najpogostejša so prehladna vnetja in vnetja sinusov zaradi alergije in preobčutljivostne reakcije. Sluznica v nosu se pogosto zadebeli zaradi preobčutljivosti na temperaturne razlike, prepih, vlago, smog ter izpostavljenost prašnim delcem ali topilom na delovnem mestu. Simptomi so podobni običajnemu vnetju sinusov: bolečine v glavi nastopijo zaradi nabrekanja sluznice, ki zapre ustje obnosnih votlin, tako da pritisk ni izenačen. Osebni zdravniki pogosto o vsakem glavobolu in zamašenem nosu pravijo, da gre za vnetje sinusov. Tako v ambulanto pogosto prihajajo ljudje, ki nimajo vnetja obnosnih votlin, saj diagnostika ni bila izpeljana do konca. »Najnovejša študija je pokazala, da je 90 odstotkov bolečin, ki jih običajno pripisujejo vnetjem obnosnih votlin, migrenskega izvora. To pogosto opažam tudi sam, saj na rentgenskih posnetkih vidim, da ne gre za vnetje.« Kadar gre za alergije, predpisujejo antihistaminike in kortikosteroidna pršila za nos. Ljudje, ki delajo s topili ali s prahom oziroma z lesom, imajo lahko tudi težave z obolenji pljuč.

Kronična vnetja


O kroničnem vnetju govorimo, če se vnetje ne pozdravi tako kot akutno. Akutno vnetje nastane hitro, ima izrazite znake, ki smo jih opisali že zgoraj, vendar se običajno tudi enako hitro pozdravi. Kronično vnetje je dolgotrajno časa in nemalokrat prikrito. Bolnik ne opazi izrazitih znakov: občasno lahko čuti bolečino ali pa se mu iz nosu izceja gnoj z močnim vonjem. Takšno kronično gnojno vnetje lahko nastane pri zdravljenju z antibiotiki, ki niso uničili bakterij, ki so povzročile vnetje.

Kronično vnetje sinusov lahko nastane tudi zaradi izdiranja zob, zlasti zgornjih kočnikov, katerih korenine pogosto segajo globoko v dno čeljustne votline. Ko zobozdravnik izdere zob, se lahko odlomi tanka kost in nastane luknjica, komunikacija s sinusom. Te komunikacije se največkrat zarastejo, če pa se ne, se utegne razviti gnojno vnetje. O kroničnih težavah govorimo tudi pri preobčutljivostnih reakcijah, ki so kronične zato, ker se vzroku težav ne moremo izogniti, prav tako pa ne moremo spremeniti odzivnosti organizma. Dr. Belšak sklene z opozorilom: »Ljudje pogosto niso pozorni na težave z dihanjem in si rečejo, bo že minilo. Če težave trajajo dolgo, če imamo nahod, neprehoden nos, bolečine ali motnje z očmi, ne smemo odlašati, ampak moramo obiskati zdravnika in razčistiti, za kaj gre. Najslabše je predolgo odlašati in se privaditi na težave.«

Vnetje sinusov lahko preprečimo

»Prehlade in vnetja obnosnih votlin preprečujemo predvsem z utrjevanjem, zdravo prehrano in izogibanjem škodljivim dejavnikom, kot je kajenje. K utrjevanju pomagata tudi gibanje na svežem zraku in umivanje s hladno vodo do pasu vsako jutro. Ko smo zdravi, ne pijmo samo toplih pijač,« sklene dr. Belšak.

Išči po ključnih besedah
sinusitis , vnetje obnosnih votlin , vnetje sinusov , izcedek iz nosu , sinusi , prehlad , alergija , kronično vnetje

_________________
Lep pozdrav
Marjan
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    ZDRAVSTVENE TEŽAVE - pomagajmo si... Seznam forumov -> BOLEZNI in VZROKI - zdravstvene težave Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group