ZDRAVSTVENE TEŽAVE - pomagajmo si... Seznam forumov ZDRAVSTVENE TEŽAVE - pomagajmo si...
ZD. FORUM
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




ANTIDEPRESIVI - depresija

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    ZDRAVSTVENE TEŽAVE - pomagajmo si... Seznam forumov -> ZDRAVILA / domača zdravila /
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
marjan
Administrator


Pridružen/-a: 01.02. 2007, 13:13
Prispevkov: 4470
Kraj: Slovenija

PrispevekObjavljeno: 23 Sep 2010 20:48    Naslov sporočila: ANTIDEPRESIVI - depresija Odgovori s citatom

ANTIDEPRESIVI


Opis bolezni
Prvi klinični opis depresije izvira od Hipokrata, ki je navajal, da je to bolezen, ki nastane po izlitju črnega žolča v organizem. Zato jo je tudi imenoval melanholija. To je bolezen, ki se pojavlja v vseh kulturah in civilizacijah in je ena od najbolj razširjenih bolezni nasploh. Navajajo, da težjo obliko depresije preboleva vsaj 200-400 milijonov ljudi. Samo en a tretjina teh ljudi pa pride na ustrezen pregled k psihiatru in od tega je le ena polovica ustrezno zdravljenih. Študije omenjajo, da višji procent depresivne bolezni najdemo med ženskami, pri starejših ljudeh, pri ljudeh z nižjim socialnim položajem, med ločenimi in osamljenimi, med osebami, ki so zgodaj v življenju ostali brez enega od staršev, pri osebah, ki so bili tekom življenja podvržene hujšim stresnim situacijam in med osebami, kateri sorodniki so prav tako podvrženi tej bolezni. Bolezen človeka onemogoča v poklicnem, družinskem in socialnem življenju, poleg njega pa trpi tudi družba in njegovi bližnji. Nezdravljena ali neustrezno zdravljena depresija pogosto konča življenju pacientu, ali s samomorom ali zaradi telesnih komplikacij.

Sama depresivna bolezen pa razodeva tri bistvene značilnosti: depresivno razpoloženje (občutki brezupnosti, krivde, žalost, …), inhibicija nagonov in anksioznost. Ti psihični simptomi so povezani s funkcionalnimi, kot so motnje apetita, spanje, socialni umik, izguba interesov, ipd. depresivni ljudje pa so bistveno manj produktivni, manj sposobni uživati v življenju in nezainteresirani za dogajanje v svojem okolju.




Čemu uporabljamo antidepresive
Blažje oblike depresij ponavadi ne zahtevajo zdravljenja z zdravili. Tudi zdravniki se raje izognejo predpisovanju antidepresivov, če je verjetno, da bo depresija kmalu minila. V teh okoliščinah sta podpora in pomoč pri razreševanju vzrokov pogosto učinkovitejša od zdravil. Pri hudi depresiji pa so umestna antidepresivna zdravila. Včasih jih je treba jemati več mesecev, vendar pa jih je v nekaterih primerih mogoče tudi po dolgotrajni uporabi polagoma opustiti, ne da bi se težave ponovile.






Vrste antidepresivov

Triciklični antidepresivi
Nekateri triciklični antidepresivi, npr.:amitriptilin, delujejo predvsem sedativno in izboljšajo spanje takoj, še preden ublažijo depresijo. Drugi, npr.:imipramin in lofepramin, pa tega učinka nimajo in jih predpisujejo ljudem, ki so brezvoljni.



Zaviralci sprejema serotonina (zss)
Povečujejo dolovanje nevrotransmiterja serotonina. Ponavadi imajo manj stranskih učinkov, lahko pa povzročijo slabost.



Zaviralci monoaminske oksidaze (mao)

V poštev pridejo pri ljudeh, ki jim triciklični antidepresivi ne pomagajo ali zanje niso primerni. Učinkoviti so zlasti pri ljudeh, ki so tako anksiozni kot depresivni, ali trpijo zaradi fobij.





Kako delujejo

Kot vzrok depresije velja znižanje možganske ravni določenih snovi, nevrotransmiterjev, ki s stimuliranjem možganskih celic vplivanjo na razpoloženje. Antidepresivi zvišujejo raven teh ekstitacijskih nevrotransmiterjev.



Triciklični antidepresivi
Ekstitacijske nevrotransmiterje, sproščene iz možganskih celic, celice običajno hitro spet absorbirajo. Triciklična zdravila zavirajo to absorbcijo. Njihova koncentracija zunaj možganskih celic se tako poveča in spodbujevalni učinek na možgane se podaljša.



Zaviralci sprejema serotonina
Ta zdravila zavirajo ponovno absorbcijo nevrotransmiterja serotonina, s čimer zvišujejo njegovo koncentracijo zunaj živčnih končičev in povečujejo njegov učinek.



Zaviralci monoaminske oksidaze
Ta zdravila zavirajo delovanje možganskega encima, ki razgrajuje eksitacijske nevrotransmiterje. Tako povzročijo kopičenje nevrotransmiterjev v visoki koncentraciji in posledica je večja stimulacija možganov.






Kako vplivajo

Pozitivni učinek antidepresivov se ponavadi začne kazati šele 10 do 14 dni po začetku jemanja, do polnega učinka pa lahko traja od 6 do 8 tednov. V prvih dneh lahko nekateri triciklični antidepresivi povzročajo zaspanost in različne antiholinergične učinke, kot so suha usta, nejasen vid in težave pri mokrenju.





Nevarnosti in previdnostni ukrepi
Tako triciklični antidepresivi kot zaviralci monoaminske oksidaze so v prevelikem odmerku nevarni. Triciklična zdravila lahko povzročijo komo, napade krčev, podobne epileptičnim, in motnje srčnega ritma, ki so lahko usodni. Zaviralci MAO lahko prav tako povzročajo napade krčev in celo smrt. Z enimi in drugimi je potrebna previdnost pri ljudeh, ki imajo težave s srcem ali epilepsijo.

Zaviralci MAO imajo številne stranske učinke, ker v telesu zavirajo encimsko razgradnjo določenih snovi (predvsem tiramina), ki jih najdemo v hrani. Ob nekaterih drugih zdravilih ali ob določeni hrani, bogati s tiraminom (npr.:siru, mesnih ali kvasnih izvlečkih, rdečem vinu), lahko povzročijo močan porast krvnega tlaka- še celo štirinajst dni po prenehanju njihove uporabe. Pri novejšem zaviralcu MAO, moklobemidu, je nevarnost nezaželenih simptomov zaradi takšnih vrst hrane mnogo manj verjetna, zato prehranske omejitve ponavadi niso potrebne.



Običajna zdravila
ZSS: fluoksetin, fluvoksamin, sertralin, paroksetin

Zaviralci MAO: fenelzin, moklobemid

Triciklični antidepresivi: amitriptilin, dotiepin, imipramin, klomipramin, lofepramin

Druga zdravila: maprotilin, mianserin, trazodon





Zaključek
Občasno žalostno ali malodušno razpoloženje je povsem normalno in ponavadi hitro mine. Hujša depresija pa zahteva zdravniško posredovanje. Pomembno je, da jo prepoznamo in ob njej znamo primerno ukrepati in če je potrebno, tudi poiskati zdravniško pomoč.
_________________
Lep pozdrav
Marjan


Nazadnje urejal/a marjan 27 Sep 2010 11:00; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
marjan
Administrator


Pridružen/-a: 01.02. 2007, 13:13
Prispevkov: 4470
Kraj: Slovenija

PrispevekObjavljeno: 23 Sep 2010 20:59    Naslov sporočila: Kako delujejo antidepresivi? Odgovori s citatom

Pogosta vprašanja in odgovori o antidepresivih
Kako delujejo antidepresivi?


Depresija je posledica kemičnega neravnovesja v možganih. Moteno je delovanje nekaterih kemičnih prenašalcev – nevrotransmiterjev in njihovih nevroreceptorjev, ki v možganih prenašajo sporočila in med drugim urejujejo razpoloženje. Antidepresivi pomagajo vzpostaviti njihovo normalno delovanje in s tem izboljšajo posameznikovo razpoloženje.

Kako dolgo traja, da začne antidepresiv delovati?
Osebe, ki se zdravijo z antidepresivi, praviloma začutijo prve znake izboljšanja med 2. in 6. tednom jemanja, redkeje že po nekaj dneh. Pri številnih bolnikih se najprej izboljšata spanje in apetit. Preden se izboljša razpoloženje in povrne energija, lahko mine nekaj časa, zato bodite potrpežljivi, vztrajni in dosledno nadaljujte z jemanjem zdravila, tako kot vam je predpisal zdravnik.

Ali se bom ob zdravljenju z antidepresivi počutil bolje?
Približno 50 – 80 % oseb, ki dobijo primeren antidepresiv, povsem okreva, pri 30 % pa se stanje izboljša. Pomembno je, da zlasti prve 3 mesece ne izpustite nobenega odmerka zdravila. Če se po redni, vsaj 8-tedenski uporabi antidepresiva ne boste počutili bolje, obstaja velika verjetnost, da vam bo zdravnik zvečal odmerek zdravila ali pa ga bo zamenjal z drugim, ki bo morda pri vas bolj učinkovito.

Kaj naj storim, če pozabim vzeti odmerek zdravila?
Vzemite pozabljeni odmerek takoj, ko se spomnite, če pa je že blizu čas za naslednji odmerek, izpustite pozabljeni odmerek in vzemite naslednjega ob običajnem času.

Ali imajo antidepresivi nevarne neželene učinke?
Tako kot vsa zdravila imajo tudi antidepresivi lahko neželene učinke. Ti so večinoma blagi, prehodni in odvisni od odmerka. Posvetujte se z osebnim zdravnikom o tem, kakšne neželene učinke lahko pričakujete in kaj naj storite, če se ti pojavijo. Ko se bo telo navadilo na zdravilo, bodo neželeni učinki skoraj zanesljivo izginili. Če se to ne bo zgodilo, bo zdravnik zmanjšal odmerek, dodal še kakšno zdravilo ali predpisal drug antidepresiv. Če antidepresive jemljete po zdravnikovih navodilih, se nevarni neželeni učinki ne bodo pojavili.

Ali lahko uživam alkohol, medtem ko jemljem antidepresive?
Alkohol zmanjšuje učinkovitost antidepresivov in lahko povzroči neželene učinke zdravila. Če sočasno z jemanjem antidepresivov uživate alkoholne pijače, o tem obvestite svojega zdravnika.

Ali antidepresivi povzročajo odvisnost?
Nikakor ne.
Antidepresivi ne povzročajo odvisnosti ali zasvojenosti.

Ali je varno jemati antidepresive sočasno z drugimi zdravili?
Antidepresivi se večinoma lahko varno jemljejo skupaj z drugimi zdravili. Ne glede na to, pa zdravnika seznanite z vsemi zdravili, ki jih jemljete (zdravila na recept in zdravila, ki jih kupite v lekarni brez recepta), da bo lahko presodil, ali je kombinacija zdravil varna. Brez posveta z zdravnikom sočasno ne jemljite drugih zdravil, ne glede na to, ali ste jih dobili na recept, v prosti prodaji ali celo od koga drugega!

Ali lahko preneham z jemanjem antidepresiva, ko se že počutim bolje?
Ne, nikakor ne prenehajte z jemanjem, razen če vam je to svetoval vaš zdravnik. Zdravljenje z antidepresivom običajno traja še vsaj 12 mesecev po tem, ko že izzvenijo vsi simptomi depresije. Če z jemanjem prenehate prehitro, je večja verjetnost, da se vam bo depresija ponovila. Če ste v preteklosti že imeli depresijo, boste morali jemati antidepresiv dlje časa, da se izognete ponovnim obdobjem depresije. Za antidepresive velja, da jih ne smemo ukiniti naenkrat, temveč odmerek postopoma zmanjšujemo po zdravnikovih navodilih.

Kako mi še lahko pomaga antidepresiv?
Imam težave z nespečnostjo.
Motnje spanja so eden od osnovnih simptomov depresije. Z izboljšanjem depresije se uredi tudi spanje.

Nimam dovolj energije in sem utrujen večino časa.
Pri depresivnih bolnikih se brezvoljnost in utrujenost vedno pojavljata. Praviloma traja vsaj nekaj tednov, da antidepresiv postopoma odpravi utrujenost in zveča energijo. Počutili se boste manj utrujeni ali pa bo utrujenost povsem izginila in boste imeli veliko več energije za vsakodnevne aktivnosti.

Moje vsakodnevno življenje je zelo stresno.
Vsakodnevni stres lahko povzroči ali poslabša simptome depresije. Depresija lahko okrepi vpliv stresa (npr. stres na delovnem mestu, družinske težave, fi zične omejitve ali fi nančne skrbi) in zmanjša zmožnost za soočanje s težavami. Z uspešnim zdravljenjem depresije se lažje in učinkoviteje upremo stresnim dogodkom.

Sem anksiozen in doživljam panične napade.
Anksioznost se pojavlja sočasno z depresijo in je praviloma simptom depresije.
Ko depresija izzveni, se tudi anksioznost zmanjša ali izgine. Nekateri antidepresivi so tudi zelo učinkovita zdravila za zdravljenje različnih oblik anksioznosti, med njimi tudi paničnih motenj in fobij.



Nasveti za bolj učinkovito zdravljenje

1.Zdravilo redno jemljite, tako kot vam je predpisal zdravnik.

2.Sami nikakor ne spreminjajte odmerkov brez predhodnega posveta z zdravnikom, četudi menite, da je učinek zdravila premočan ali prešibak.

3.Preden opazite ali začutite izboljšanje, praviloma mine dva do šest tednov, zato vztrajajte pri zdravljenju.

4.Antidepresivi ne povzročajo odvisnosti.

5.Blagi, neželeni učinki so pogost, vendar večinoma prehoden pojav. Če so neželeni učinki pri vas bolj izraženi, se o tem posvetujte s svojim zdravnikom.

6.Kljub temu, da se počutite bolje, ne prenehajte jemati zdravila.

7.Antidepresiv boste morali jemati vsaj 1 leto.
_________________
Lep pozdrav
Marjan
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
marjan
Administrator


Pridružen/-a: 01.02. 2007, 13:13
Prispevkov: 4470
Kraj: Slovenija

PrispevekObjavljeno: 23 Sep 2010 21:13    Naslov sporočila: Kako si pri depresiji lahko pomagate sami Odgovori s citatom

Kako si pri depresiji lahko pomagate sami

Depresivni človek se počuti utrujenega, manjvrednega, nemočnega, žalostnega in je brez upanja. Zaradi teh negativnih misli in čustev bi marsikdo najraje obupal.

Če se z depresijo srečujete tudi sami, je pomembno, da se zavedate, da je ta negativna slika del depresije in da ne odraža dejanskega stanja. Ko se pokažejo učinki zdravljenja, negativno razmišljanje postopoma izgine.

Depresija ne izgine čez noč. Vendar pa se boste iz dneva v dan počutili bolje. Poskusite negativne misli, ki so del depresije, zamenjati s pozitivnimi in vedite, da negativne misli izginejo, ko se pokažejo učinki zdravljenja.

Kako si lahko pomagate sami?

Depresija je bolezen.

Zavedajte se, da se vaše razpoloženje izboljšuje postopoma in da je za ozdravitev potreben čas. Čeprav se boste v tem obdobju lahko srečevali tudi z nihanji razpoloženja, vztrajajte!

Poiščite strokovno pomoč!
Zaupajte težave svojemu zdravniku, psihiatru ali psihologu.

Zaupajte se!
Z najbližjimi se pogovarjajte tudi o neprijetnih občutkih, morebitnih samomorilnih mislih … Svoji družini in prijateljem dovolite, da vam pomagajo.

Zastavite si uresničljive cilje!
Velike naloge razdelite na manjše, da boste ponovno občutili uspeh in zadovoljstvo.

Izdelajte si načrt dela za vsak dan
Vsak dan si pripravite urnik opravil. Pričnite se ukvarjati z dejavnostmi, ki vam prinašajo veselje.

Pojdite v družbo!
Premagajte željo po umiku v samoto. Sprejmite povabila prijateljev ali družine ter se postopno spet vključujte v družabno življenje.

Odložite pomembne odločitve!
Preden se odločite za pomembno spremembo (menjavo delovnega mesta, poroko ali ločitev), se o tem pogovorite z osebo, ki vas dobro pozna in ima objektivno sliko o vašem stanju.

Živite zdravo!
Skrbite za zdravo prehrano in bodite telesno aktivni. Omejite vnos kofeina (kava, pravi čaj) ter se izogibajte alkoholu in drogam.

Prehrana
Hrana je izvor naše energije. V času depresije se pri večini pojavi izguba apetita in posledično izguba telesne teže. Zelo redko pa se apetit zveča.

Svetujemo

Uživajte redne obroke hrane – poskušajte zaužititri obroke na dan, tako kot ste to praviloma počeli že prej.

Uživajte hrano določeni uri, in ne samo takrat, ko ste lačni.

Poenostavite si stvari – pomembno je, da uživate redne obroke, lahko tudi zelo enostavne jedi, ki si jih lahko pripravite v zadostnih količinah za več obrokov.

Prehranjujte se zdravo – poskušajte imeti uravnoteženo prehrano, ki vsebuje sadje in zelenjavo v priporočenih količinah.

Omejite količino sladkorja v svoji prehrani – veliko sladkorja vsebujejo zlasti torte, čokolade, piškoti …

Izogibajte se strogim dietam, zlasti ko želite hitro zmanjšati telesno težo.

Telesna aktivnost
Redna telesna aktivnost je povezana z izboljšanim psihičnim in fizičnim počutjem. Novejše raziskave dokazujejo, da so telesno aktivni ljudje manj nagnjeni k razvoju depresije in da redna telesna aktivnost lahko opazno zmanjša simptome depresije pri večini ljudi.

Svetujemo

Pred začetkom vadbe povprašajte svojega zdravnika o morebitnih omejitvah pri telesnih aktivnostih.

Izberite prave aktivnosti – največji izziv je vztrajati pri aktivnostih, zato izberite take, ki vas veselijo. Lahko izberete tudi več aktivnosti (sprehodi, tek, plavanje, kolesarjenje, ekipni športi …) in jih menjate.

Pogostost je pomembnejša od trajanja – redne kratke vadbe so boljše od dolgih, a nerednih. Na začetku ne pretiravajte, da ne boste izgubili volje – raje začnite počasi in postopoma.
Uživajte pri vadbi.

Nič se ne bo spremenilo čez noč.

Zastavite si cilje, ki so dosegljivi.

Spanec
Stres, anksioznost in depresija praviloma negativno vplivajo na spanje. Depresivni bolniki se pogosto prebujajo prezgodaj ali sredi noči in ne morejo več zaspati. Pri anksioznih bolnikih je značilno, da zaradi številnih skrbi in vznemirjenosti zvečer ne morejo zaspati. Ne glede na to, ali imate težave s spanjem ali ne in ne glede na to, kakšne so le-te, poskrbite, da se boste ponoči čimbolj naspali.

Svetujemo

Uporabljajte le uspavala, ki vam jih je svetoval ali predpisal zdravnik.
Določite si uro, ob kateri boste redno hodili spat in redno vstajali.
Ne hodite v posteljo prezgodaj.

V spalnici ne delajte, ne jejte, ne glejte televizije …

Pripravite si ugodno okolje za spanje – poskrbite za primerno temperaturo, vlažnost in tišino. Spalnica naj bo popolnoma temna.
Izogibajte se kratkim spancem čez dan.

Pripravite se za spanje – izogibajte se telesni aktivnosti, težkim obrokom, alkoholnim ali poživljajočim pijačam ipd. vsaj eno uro pred spanjem.
Pred spanjem uporabite sprostitvene tehnike, na ta način boste odvrnili misli od skrbi o nezadostnem spanju.
_________________
Lep pozdrav
Marjan
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    ZDRAVSTVENE TEŽAVE - pomagajmo si... Seznam forumov -> ZDRAVILA / domača zdravila / Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Da, lahko dodajaš nove teme v tem forumu
Da, lahko odgovarjaš na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group