ZDRAVSTVENE TEŽAVE - pomagajmo si... Seznam forumov ZDRAVSTVENE TEŽAVE - pomagajmo si...
ZD. FORUM
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Zdravila proti kašlju

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    ZDRAVSTVENE TEŽAVE - pomagajmo si... Seznam forumov -> ZDRAVILA / domača zdravila /
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
marjan
Administrator


Pridružen/-a: 01.02. 2007, 13:13
Prispevkov: 4470
Kraj: Slovenija

PrispevekObjavljeno: 14 Apr 2011 07:09    Naslov sporočila: Zdravila proti kašlju Odgovori s citatom

Zdravila proti kašlju


Kašelj je poleg nahoda in bolečin v žrelu znak prehlada. Navadno ga povzročijo rinovirusi, zato kašelj mine po nekaj dneh. Kašljanje je zaščitni odgovor telesa, zato ga ni pametno potlačiti z zdravili proti kašlju, sploh če je produktiven.

Kašelj je lahko dražeč (navadno na začetku bolezni ali pri občutljivosti na suh zrak) ali suh (neproduktiven), ki je navadno zelo boleč in brez izmečka. Lahko pa je tudi produktiven, kar pomeni, da pri izkašljevanju izločamo sluz. Glede na vrsto kašlja izberemo sredstvo, ki bo pomagalo olajšati kašelj in pomiriti vneto grlo.



Za lajšanje kašlja
Sredstva za izkašljevanje pomagajo utekočiniti in zmehčati sluz, s čimer olajšajo izkašljevanje. Enak učinek ima tudi pitje velikih količin vode. Če je kašelj suh in dražeč, si lahko pomagamo s sredstvi za blaženje razdraženosti grla: z medom, s pastilami ali kapljicami za grlo. Prav bodo prišla predvsem ponoči, če nam kašelj krati spanec.



Čaj proti kašlju
Za rahljanje in pomoč pri izločanju sluzi pijemo čaj, pripravimo mešanico iz enakih delov naslednjih zelišč: lapuhovega listja in cvetja, cvetov velikega lučnika, pljučnika in listov suličastega trpotca. Za eno skodelico čaja poparimo dve žlički mešanice. Čaj lahko osladimo z medom. Popijemo tri skodelice čaja na dan. Pripravimo si lahko tudi čaj iz mešanice trpotca in timijana. Zvrhano čajno žličko poparimo s skodelico vode.

Evkaliptus
Balzam proti kašlju si lahko pripravimo sami ali pa ga kupimo v lekarni. Zmešamo 40 g kafrinega mazila in 2 g evkaliptusovega olja. Z mazilom si dva- do trikrat na dan namažemo prsi in hrbet. Dihalne poti se očistijo, sluz se sprosti, to pa olajša izkašljevanje. Lahko se namažete tudi z mešanico osnovnega olja z dodatkom nekaj kapljic evkaliptusovega olja.

Islandski lišaj
Pastile z islandskim lišajem pomagajo pri dražečemu kašlju.
Pomembno je, da veliko pijemo, saj tako omogočimo sproščanje sluzi. Izogibati se je treba pijačam, ki vsebujejo alkohol in kofein, saj delujejo kot diuretiki.

tagi: ekvaliptus, islandski lišaj, čaj proti kašlju, kašelj
_________________
Lep pozdrav
Marjan
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    ZDRAVSTVENE TEŽAVE - pomagajmo si... Seznam forumov -> ZDRAVILA / domača zdravila / Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Da, lahko dodajaš nove teme v tem forumu
Da, lahko odgovarjaš na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group