ZDRAVSTVENE TEŽAVE - pomagajmo si... Seznam forumov ZDRAVSTVENE TEŽAVE - pomagajmo si...
ZD. FORUM
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Žajbelj

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    ZDRAVSTVENE TEŽAVE - pomagajmo si... Seznam forumov -> ZDRAVILA / domača zdravila /
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
marjan
Administrator


Pridružen/-a: 01.02. 2007, 13:13
Prispevkov: 4470
Kraj: Slovenija

PrispevekObjavljeno: 09 Jan 2008 07:30    Naslov sporočila: Žajbelj Odgovori s citatom

Žajbelj

Žajblju že dolgo pripisujejo, da podaljšuje življenje. Uživa tudi ugled zelišča, ki izboljšuje spomin starejših ljudi. Lahko ga gojimo na domačem vrtu, uspeva pa tudi v zabojčku na balkonu ali v večjem cvetličnem lončku na oknu.

V ZDRAVILSTVU
Žajbelj je najbolj znano domače zdravilo proti vnetju dlesni ali žrela ter razjede v ustih. Listi žajblja vsebujejo eterično olje, čreslovine in druge učinkovine, ki delujejo proti vnetjem, bakterijam in glivicam. Pripravek iz žajblja, če ga grgramo, je idealno sredstvo proti vsem vrstam vnetja žrela. Uporabljamo ga lahko tudi za spiranje ust pri težavah, povezanih z razjedami v ustih ali vnetju dlesni, za umivanje dlani, podplatov in drugih delov telesa, kjer se močno znojimo. Zunanje ga uporabljamo tudi kot razkužilo, saj zaustavlja krvavenje in zdravi rane.


Pri notranji uporabi žajbelj zavira nastanek sline in zmanjšuje delovanje žlez znojnic. S tem omili znojenje, če je to spremljevalec infekcijskih bolezni, posledica pretiranega delovanja ščitnice ali pa živčnega izvora.
Uporabljamo ga pri prebavnih motnjah, predvsem pri vetrovih, vnetju črevesne ali želodčne sluznice in pri driskah. Žajbelj znižuje raven sladkorja v krvi, sproži lahko zaostalo menstruacijo, pomaga pa tudi pri zdravljenju težav v menopavzi.
Priporočljivo je, da kot preventivo zoper prehladna obolenja dihal in za krepitev ustne sluznice večkrat na teden prežvečimo svež ali suh žajbljev list.
Opozorilo: Dolgotrajno zdravljenje z žajbljem ni priporočljivo in ne sme trajati več kot tri tedne. Če se stanje v nekaj dneh ne začne izboljševati, se posvetujte z zdravnikom. Uživanje žajblja je odsvetovano nosečnicam in doječim materam, izogibati se ga morajo tudi ljudje z epilepsijo, saj vsebuje tujon, ki lahko sproži napade.

Čaj za zunanjo uporabo
Od 2 do 3 čajne žličke žajbljevih listov prelijte s 3 dcl vrele vode. Pokrito pustite stati 10 minut in nato precedite. Topel poparek grgrajte večkrat na dan.
Čaj za notranjo uporabo
Od 1 do 2 čajni žlički žajbljevih listov prelijte 1,5 dcl vrele vode. Pokrito pustite stati 10 minut in nato precedite. Pri težavah z želodcem in črevesjem pijte po eno skodelico sveže pripravljenega čaja pol ure pred obrokom. Za preprečevanje čezmernega znojenja pijte ohlajen poparek.
Pripravek z mlekom
Pri kašlju v 2 dcl mleka skuhamo 3 čajne žličke žajbljevih lističev. Napitek osladimo z medom. Pripravek je primeren tudi za otroke; dajemo jim ga po žličkah po eno skodelico na dan.
Tinktura
20 g suhih listov žajblja prelijemo s 100 ml 70-odstotnega etanola. Razredčeno tekočino uporabljamo za grgranje in za izpiranje ran.

V KOZMETIKI
Blag poparek deluje kot čistilni losjon za kožo, uporabljamo ga lahko tudi za spiranje in potemnitev sivih las. Za ublažitev rdečice na obrazu si pripravimo žajbljevo vodo: žlico suhih žajbljevih listov šest tednov namakamo četrt litra kolonjske vode. Tekočino odcedimo in jo hranimo v dobro zaprti steklenici. Z žajbljevo vodo umijemo obraz nekajkrat na teden.

Poparek za mehke in bleščeče lase
Pest žajbljevih listov kuhamo 15 minut v litru vode. Pustimo stati 48 ur, precedimo in dodamo 2,5 dcl ruma. Tekočino spravimo v steklenico in jo dobro zapremo. Uporabljamo za masažo lasišča po umivanju las.

V GOSPODINJSTVU
Šopke žajblja ali blazinice, odišavljene z eteričnim oljem, damo v omare s perilom in oblekami, saj vonj preganja molje, žajbelj pa perilu podeli svež vonj. Za razkuževanje prostorov in nevtraliziranje neprijetnih vonjav v manjši kuhinjski posodi zažgemo nekaj lističev suhega žajblja.

V KULINARIKI
Žajbelj je vsestranska začimba z močnim, nekoliko grenkim okusom. Sveži ali posušeni žajbljevi listi so odlična začimba za ribje in mesne jedi. Uporabljamo jih pri pripravi enolončnic, juh s krompirjem in stročnicami, različnih omak, nadevov in marinad ter jedi s sirom.

Krompirjeva juha z žajbljem
Potrebujemo: 20 svežih žajbljevih listov, 2 na kocke narezana krompirja, 1 čebulo, lovorov list, list zelene, 1/8 l kisle smetane, 2 skodelici zelenjavne juhe, 4 skodelice vode.
Vse sestavine z izjemo smetane kuhamo 30 minut. Odstranimo lovor, ostalo pretlačimo skozi cedilo ali zmešamo v mešalniku in prevremo. Na koncu dodamo kislo smetano in postrežemo.

LP
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    ZDRAVSTVENE TEŽAVE - pomagajmo si... Seznam forumov -> ZDRAVILA / domača zdravila / Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Da, lahko dodajaš nove teme v tem forumu
Da, lahko odgovarjaš na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group